tony013 je napisal/-a:Tudi tebi se zahvaljujem za odgovor.Ker se jast bolj malo spoznam na avte,me zanima,kaj je to ECU,ki si ga omenjal dvakrat.Ali si siguren,da izklopi grelne svečke kljub temu,če izklopim senzor in koliko časa potem grejejo svečke preden jih izklopi.Jast ko sem odklopil senzor sem pustil lučko svetiti kakih 10s,več pa se nisem upal,ker ne vem če bi se gretje izklopilo,nato sem užgal avto in hitro priklopil senzor.
Skratka ali mi lahko poveš,če imam lahko odklopljen senzor toliko časa,da zadevo odpeljem na računalnik,kar pa seveda je najbolj pametno.
Hvala vsem,ki ste se trudili spremljati to temo,mislim da je bila ta tema tudi kakšnemu drugemu u pomoč.
ECU je računalnik, ki upravlja s tvojim motorjem v avtu (uravnava zamik vbrizga, gretje s svečkami, količino vbrizganega goriva...)
Glede svečk sem malo provociral imilet1-a, ker česa takega še nisem slišal. Drži pa, da prav ti, ne najnovejši, dizli ala SDI (AQM) motor ipd. s svečkami ogrevajo izgorevalni prostor tudi še nekaj časa, ko motor že teče, res pa je, da ne tako močno, kot takrat, ko motor štartaš. Pa tudi to delno gretje se potem po nekaj časa izklopi, vic je pa v tem, da ti bodo svečke malo manj zdržale če bodo več časa grele.
Z imilet-ovo rešitvijo pa ECU prelisičiš, samo vprašanje je kako se potem ECU obnaša, lahko da nič hudega (vsaj tako imilet trdi, čeprav mislim, da je za njegovo trditev, da je vse OK 60.000 km premalo), lahko pa zaradi spremenjenega režima izgorevanja škodiš motorju ali npr. katalizatorju. Seveda pa so to le domneve...
Torej glede tvojih svečk je pomembno kateri tip motorja ima tvoj avto in katero verzijo ECU oz. softvera. Lahko, da ti svečke takoj, ko motor vžgeš, izklopi, lahko pa da ne in bodo zato prej crknile. Moje laufajo, seveda brez "modifikacij domače sorte" že 4 leta in 165.000 km...
Na koncu je vedno tako, da tehtaš koliko boš vložil v avto in koliko boš od tega imel koristi.