bencinaj je napisal/-a:Dve sem podrl od megana 1.9 dci in obe sta crknili zaradi obrabljenega komutatorja. Obe manj kot 100.000km. Pri teh dveh pravzagotovo ni možno da bi zaribali ležaji. Lahko pa bi eventuelno zagrabilo kakšno smet na črpalnem delu kjer vse teče skoraj brez zračnosti med seboj. Če je motiran pred njo filter tudi to ni verjetno.
bencinaj je napisal/-a:Črpalke v bencinu zdržijo največkrat celo življenjsko dobo avta.
V dizlu je pa malo drugače. Crkujejo zaradi nečistega dizla, biodizla in podobno. Sam dizel je zelo problematičen za komutacijo, saj se rotor z kolektorjem vrti neposredno v gorivu.
Stari dizli teh črpalk sploh niso imeli, ampak so imeli samo visokotlačno mehansko črpalko. Zato tudi crkniti ni mogla. To pomeni, da je ta problem nastal šele s temi DCI, SDI, HDI, TDI in podobnimi motorji.
Če boš kupil avto sedaj boš mogoče že imel notri črpalko z grafitnim komutatorjem kateri zdrži veliko več. So pa problematični dizli tam do leta 2003 ko še ni bilo prav veliko grafitnih komutatorjev v črpalkah. Največ grafitnih komutatorjev vgrajujejo v črpalke za trge kjer imajo zelo nečisto nafto kot je npr. v Braziliji...v Evropi pa se tudi povečije iz leta v leto.
Ali mi lahko poveš kje je ta mahanik, ki ima kot si rekel veliko crknjenih črpalk![]()
Jaz namreč zbiram crknjene pumpe. Če jo kdo ima kakšno se zelo priporočam.![]()
LP
Če je črpalka potopna (vgrajena v rezervoarju), jo bencin tudi hladi... Posledično lahko skrajša njeno življenjsko dobo to, če avto večkrat ostane brez bencina, saj takrat pumpa dela "na prazno" in lahko še malo lufta potegne... Ker pa zmanjka hladilnega medija (bencina) se lahko še pregreje...
kako, če pa tečejo ko je ključ v kontaktu, oziroma so vezane na kontakt ključavnice
bencinaj je napisal/-a:Prvič...to ni logično, kajti motor avtomobila tako ali tako ne bi tekel ker ni goriva. Torej tudi črpalka ne bi!
Drugo je to, da motorju črpalke manj škodi, če teče brez goriva. Bolj pa škodi črpalnemu delu katerega gorivo maže. Vendar se ti tako ali tako brez bencina avto ustavi in s tem tudi črpalka. Pa tudi brez maziva se ne bi uničila takoj, saj bi ga vsaj nekaj ostalo v njej.
Pa še nekaj...sem naredil test in eno uro gonil pumpo samo v steklenici nafte. 1 liter nafte se je ogrel na kakšnih 40 stopinj kar pa nikakor ni usodno za črpalke.
Aja pa še nekaj...tudi tiste črpalke katere so vgrajene izven rezervarja teče skozi njih gorivo in ne samo tiste katere so potopljene v rezervarju.
Kako pa črpalka hidravličnega serva teče brez hlajenja
Po forumu brska: Google [Bot], MercedesV in 11 gostov