Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe dec 29, 2006 10:36 am

Dvomim, da bi firme toliko skupaj držale, da Mobil ne bi povedal, kaj je res in da drugi mutijo. Za večje proizvajalce bi verjel, da če napiše na škatlo, da je polna sintetika, da je res.

butara
Nov uporabnik

Napisal/-a butara Pe dec 29, 2006 10:36 am

viola z oljem ne boš nič rešil
iz avta bo še zmeraj curljalo

viola
Nov uporabnik

Napisal/-a viola Pe dec 29, 2006 5:44 pm

nebivedu je napisal/-a:Tipo 2.0 16V ima napisano v navodilih, da je poraba olja lahko tudi 9 decilitrov na 1000km prevoženih.

lahk da ma napisano sam jaz sem z njim naredu enih kaj jaz vem tri tisoč km in je olje skoz na istem.no če spije kak deci se to niti ne opazi na palčki. mogoče ga premalo pritiskam. saj ga ni treba,ker gre kot hudič brez priganjanja. sem mel pa tipota 1,4 ki je res žru čist nov enih liter olja na 1000 km in tudi pisalo je v knjigi tako. tisto kar tovarna piše za porabo olja je samo zato da se zazihrajo, ker bi jim ljudje pod garancijo težili. isto tako mam na bravotovih navodilih napisano da troši olje in od novega ko sem ga kupu je olje na 15000 km vedno na isti poziciji. sedaj ko ima enih 140000 km prevoženih sem opazu da na 8000 km manjka liter pa pol olja.. to je prvič.

georges
Novinec

Kraj: krško

Napisal/-a georges Pe dec 29, 2006 6:08 pm

Jaz bi tudi imel eno vprašanje. Pred kratkim sem kupil Vectro GTS z 2.2DTI motorjem. Avto ima 65.000Km servis pa naj bi bil opravljen na 2 leti ali 50.000Km kot piše v servisni knjigi. No prvi servis je bil potem opravljen na 2 leti pri 39.000Km. Je pa lepo zapisano, da je tako dolg interval samo z oljem LL 0-30 drugače se prestavi na 30.000Km. Kaj bi blo sedaj pametno naredit? Ali naj grem servis naredit na 30.000Km pa naj not vržejo olje 5-40? Prav bi mi prišel kak nasvet.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe dec 29, 2006 6:13 pm

georges je napisal/-a:Jaz bi tudi imel eno vprašanje. Pred kratkim sem kupil Vectro GTS z 2.2DTI motorjem. Avto ima 65.000Km servis pa naj bi bil opravljen na 2 leti ali 50.000Km kot piše v servisni knjigi. No prvi servis je bil potem opravljen na 2 leti pri 39.000Km. Je pa lepo zapisano, da je tako dolg interval samo z oljem LL 0-30 drugače se prestavi na 30.000Km. Kaj bi blo sedaj pametno naredit? Ali naj grem servis naredit na 30.000Km pa naj not vržejo olje 5-40? Prav bi mi prišel kak nasvet.

30.000 km pa kaj ste :evil: grr
Olje se menja malce bl pogosto pr dizlih ga je fajn na 10 tkm pri bencih pa 15 tkm lahko tud zaradi mene na 30 tkm al pa celo na 50 tkm sam od tega avta ne pričakuj da bo zdržal velik kilometrov.

viola je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Tipo 2.0 16V ima napisano v navodilih, da je poraba olja lahko tudi 9 decilitrov na 1000km prevoženih.

lahk da ma napisano sam jaz sem z njim naredu enih kaj jaz vem tri tisoč km in je olje skoz na istem.no če spije kak deci se to niti ne opazi na palčki. mogoče ga premalo pritiskam. saj ga ni treba,ker gre kot hudič brez priganjanja. sem mel pa tipota 1,4 ki je res žru čist nov enih liter olja na 1000 km in tudi pisalo je v knjigi tako. tisto kar tovarna piše za porabo olja je samo zato da se zazihrajo, ker bi jim ljudje pod garancijo težili. isto tako mam na bravotovih navodilih napisano da troši olje in od novega ko sem ga kupu je olje na 15000 km vedno na isti poziciji. sedaj ko ima enih 140000 km prevoženih sem opazu da na 8000 km manjka liter pa pol olja.. to je prvič.

1l....1000km če ti ga več kot litr na tisoč je motor potrrebno gen.obnovt
Osu gre samo enkrat na led.lp

georges
Novinec

Kraj: krško

Napisal/-a georges Pe dec 29, 2006 6:21 pm

sonček je napisal/-a:
georges je napisal/-a:Jaz bi tudi imel eno vprašanje. Pred kratkim sem kupil Vectro GTS z 2.2DTI motorjem. Avto ima 65.000Km servis pa naj bi bil opravljen na 2 leti ali 50.000Km kot piše v servisni knjigi. No prvi servis je bil potem opravljen na 2 leti pri 39.000Km. Je pa lepo zapisano, da je tako dolg interval samo z oljem LL 0-30 drugače se prestavi na 30.000Km. Kaj bi blo sedaj pametno naredit? Ali naj grem servis naredit na 30.000Km pa naj not vržejo olje 5-40? Prav bi mi prišel kak nasvet.

Olje se menja malce bl pogosto pr dizlih ga je fajn na 10 tkm pri bencih pa 15 tkm lahko tud zaradi mene na 30 tkm al pa celo na 50 tkm sam od tega avta ne pričakuj da bo zdržal velik kilometrov.

Kaj čem, če je bil na tok kilometrov narejen servis. Bom jaz mal zadeve prestavil pa bo. Katero olje pa naj mi vlijejo noter? K na uradnem bodo najbrž hotl kej po svoje nardit?

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe dec 29, 2006 6:28 pm

Če boš sam delal servis kupi olje k ga ti proizvajalec priporoča le tako zagotavljaš, da bo motor zdržal velik kilometrov.
lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe dec 29, 2006 9:53 pm

V novejših avtih je posebno olje, ki se na dizelnih menja tudi na 50.000 km, tako piše tovarna olja v prospektu. Odvisno kakšna vrsta ležajev je vgrajena. So pa to posebna olja, namenjena izključno novim tipom motorjev, običajno so delana za opremljene s filtri trdnih delcev. Primer je olje za VW TDI.
http://www.lubricants.elf.com/lub/conte ... 0B81F6.pdf

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe dec 29, 2006 9:57 pm

joztom je napisal/-a:V novejših avtih je posebno olje, ki se na dizelnih menja tudi na 50.000 km, tako piše tovarna olja v prospektu. Odvisno kakšna vrsta ležajev je vgrajena. So pa to posebna olja, namenjena izključno novim tipom motorjev, običajno so delana za opremljene s filtri trdnih delcev. Primer je olje za VW TDI.

tako imenovani long-life olja so to... vec ali manj ni samo za novejse avtomobile
taksno olje delajo za dlje casa...
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Pe dec 29, 2006 9:59 pm

joztom je napisal/-a:V novejših avtih je posebno olje, ki se na dizelnih menja tudi na 50.000 km, tako piše tovarna olja v prospektu. Odvisno kakšna vrsta ležajev je vgrajena. So pa to posebna olja, namenjena izključno novim tipom motorjev, običajno so delana za opremljene s filtri trdnih delcev. Primer je olje za VW TDI.

Ti kr veselo ber navodila in se jih drže,ker le tako boš ena več stranka k bo pri 150 tkm že prpeljalal avto na pooblaščen servis da ti bodo delal generalno(temu se danes reče kapitalizem temlji na dobičku---denarju), servis se lepo dela na 10-15 tkm pa pika, olje izgubi svoje lastnosti že prej okol 7 tkm kaj.
Če si pri pameti boš delal lepo serivis na 10 tkm pa ti bo sigurno ob normalni vožnji avto zdržal čudo kilometrov.
Zdej lahko se motim pa da je res tako dobro olje da zdrži 50 tkm sam dvomim v to da so pogruntal znanstveniki
lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe dec 29, 2006 10:17 pm

Tukaj bi se strinjal, če bi to navajala tovarna avtomobilov. Kot vidiš pa ELF podaja podatke, za katere bi lahko resno odgovarjal, če ne bi ustrezali dejstvom. Seveda pa to velja za avte, ki imajo prilagojene ležaje, oljne črpalke in še kaj. Torej vedno je treba slediti tovarniškim navodilom po specifikacijah. Čisto nič pa ne škodi predlagana previdnost, le košta malo več. Gre namreč za draga olja. Jaz imam 240K km na avtu, olje dosledno menjam na 20K km kljub zapovedanim 15K km (PSA je za isti motor dajala v knjižice tudi menjavo na 20K), uporabljam ELF Excellium 5W50, ga ne žre popolnoma nič in ni težav, pa sem ter tja tudi zares napičim avto v obrate in čez 240 če sem v tujini. Vedno pa polovico STP na menjavo v vseh dosedanjih avtih. Ko sem še generalne delal, sem vedno mešal za sestavo motorja pol STP, pol olja.

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx Pe dec 29, 2006 10:40 pm

Long Life olja oz.servisni intervali so bolj za ljudi ki se veliko vozijo.Če v enem letu narediš 30k km pol zamenjaš olje na 30k km,to pomeni dolge relacije,s tem manj mrzlih zagonov itd.Moje mnenje je da se vsako leto dela servis,s tem da,če delaš več kilometrov daš boljše olje not(long life),če pa malo pa daš pač kar je predpisano poleg long lif-a.Tudi če ti olja za 50k km(temu osebno ne verjamem) zagotovijo dobro delovanje motorja,je potrebno delat servis na časovni interval 1-2leti.Najboljše za motor je pa da delaš servis na 10-15k km oz.1 leto

viola
Nov uporabnik

Napisal/-a viola So dec 30, 2006 7:35 am

sonček je napisal/-a:

viola je napisal/-a:

1l....1000km če ti ga več kot litr na tisoč je motor potrrebno gen.obnovt

nič ga ni treba obnovit. avto je bil popolnoma nov takrat in tudi sedaj ko je star 13 let in ga ma moj fotr na 250000 km tudi troši 1 l na 1000 km.

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx So dec 30, 2006 8:08 am

nič ga ni treba obnovit. avto je bil popolnoma nov takrat in tudi sedaj ko je star 13 let in ga ma moj fotr na 250000 km tudi troši 1 l na 1000 km
Sej se lahko voziš s takim,samo da te bo tist ki vozi za tabo prehitel al pa zadušil od dima pa še veliko bolj onesnažuješ okolje

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd So dec 30, 2006 8:43 am

ko sem peljaj svojega swifta GTi na prvi servis kot lastnik je imel 183.000km pa sem takoj mehanika vprasal zakaj so ventili tak glasni je majster cist popizdu da katera budala gre v tak avto dajat neko sranje od olja :) temeljito praznenje in nekaj litrov MOBIL 5w-50 je nardilo tako razliko da enostavno nism mogu verjet, tako se s tem ni za zajebavat ocitno ^^ tak da u ta avto samo dobra olja pa mi bo zih hvalezen :)

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN So dec 30, 2006 12:10 pm

sonček je napisal/-a:1l....1000km če ti ga več kot litr na tisoč je motor potrrebno gen.obnovt

Sonček ne dajaj takih izjav, ker zavajas ljudi. Kot zaprisezen vw-diesel intuzijast, bi lahko dobro vedel, da je pri vw toleranca porabe olja tam do 1l na 1000km, in to pise tudi v knjižici navodila za uporabo. Ce imas tako star avto, da tega nisi dobil zraven, si jo nekje sposodi in si dobro preberi tudi ostale stvari, da potem ne bos trosil neumnosti.
Pa da se vrnem k temi- v svoj mliček tankam castrola zato ker je cenovno ugoden, ko pa sem imel se motor, pa nisem hotel slisat nic drugega kot pa samo Motul, pa ceprav sem ga dobil preko vez(5let nazaj) za skoraj polovicno ceno 1l-4500sit, je bil se vseeno vreden vsakega slehernega tolarja.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček So dec 30, 2006 12:30 pm

Aja še tole sej drugač če ga velik kr olja se lahko zamenja olje z enim drugim pa ga manj pokr mah to je lahko več vzrokov al je motor zjahan,al pa napačn olje not, visokoznost kar koli že.

lp

viola
Nov uporabnik

Napisal/-a viola Ne dec 31, 2006 3:06 am

Maxx je napisal/-a:nič ga ni treba obnovit. avto je bil popolnoma nov takrat in tudi sedaj ko je star 13 let in ga ma moj fotr na 250000 km tudi troši 1 l na 1000 km
Sej se lahko voziš s takim,samo da te bo tist ki vozi za tabo prehitel al pa zadušil od dima pa še veliko bolj onesnažuješ okolje

ma kakšen dim. pa menda ne misliš da se vozim toliko let z oblakom dima za seboj. ha ha

trafo66

Napisal/-a trafo66 Če feb 01, 2007 11:10 pm

evo vsega je v tej temi o olju napisano. ampak men ni preveč jasno to z viskoznostjo.
mam navodila za tipota 2.0 16v in v teh navodilih je napisano priporočeno olje bom dobesedno citiral. :OLIO VS SUPERMULTIVISCOSO SAE 25W 50 ALI AGIP 20W 50 ALI AGIP SINT 2000 IN ŠE ENO SELENIA 20W 50
Tale olja so našteta kot priporočljiva. Motor je mišljen verjetno nov in je precej športno naravnan. se pravi da olje 20 w 50 ni glih za iztrošene motorje. ker drugače ga tovarna ne bi predpisala kot priporočenega.
navodila so od novejših modelov letnik 94
Priponke
Pag_141.jpg
kopija strani

Uporabniški avatar
mastr1
Novinec

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a mastr1 Pe feb 02, 2007 8:06 pm

trafo66 je napisal/-a:evo vsega je v tej temi o olju napisano. ampak men ni preveč jasno to z viskoznostjo.
mam navodila za tipota 2.0 16v in v teh navodilih je napisano priporočeno olje bom dobesedno citiral. :OLIO VS SUPERMULTIVISCOSO SAE 25W 50 ALI AGIP 20W 50 ALI AGIP SINT 2000 IN ŠE ENO SELENIA 20W 50
Tale olja so našteta kot priporočljiva. Motor je mišljen verjetno nov in je precej športno naravnan. se pravi da olje 20 w 50 ni glih za iztrošene motorje. ker drugače ga tovarna ne bi predpisala kot priporočenega.
navodila so od novejših modelov letnik 94

Jaz mislim, da je namenjen ravni takim motorjem.Sicer pa je tudi VW predpisal tako olje za nov motor(folf 2 diesel).Pa še to:se vam ne zdi, da če je bolj viskozno olje tudi težje "steče z batov" in po nekem določenim časom bolje maže kot manj viskozno olje, ki prej odteče?
Danes je težko biti glup-je prevelika konkurenca!!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 18 gostov