Nasveti in napotki ter povpraševanja...

kanslo
Nov uporabnik

Napisal/-a kanslo To jan 09, 2007 8:04 pm

Ja točno, Valeo je firma, ki mi jo je omenil.
Ja naj bi zdaj čakala nekje 1 teden, samo to mi je rekel moj mehanik, ki pa nima direktnega stika z Kranjem ampak komunicira preko tega Avtoelektričarja.
In kaj če se napaka še kasneje tudi ponavlja? Saj to, da ti npr. vsakič avto stoji 1 teden in nikomur nič, se mi ne zdi normalno. In pol kaj, večno reklamirat??

Res je, očitno imajo dovolj posla, saj še tega niso hoteli popravljati, češ, da je nekje neka mehanska napaka (udarec). Mene bi lahko tudi prepričali, da je kamen iz ceste priletel v alternator in to ni njhova krivda. No, zdaj vem, da to ni mogoče, zato se borim do konca.
Hvala za pomoč. Lp

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr jan 10, 2007 7:41 am

nov originalen alternator ne bi smel prit iz Kranja, ampak iz centralnega skladišča v NM...
Slika

Uporabniški avatar
Neo32
Stalni uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a Neo32 Pe jan 12, 2007 7:46 pm

evo ti nov alternator za 42 eurov, 80 % kangoojev ima takega tko da bi vrjetno pasal na tvojega, ce te pa zanima se pa lohka pozanimam ce pase 100%

http://www.avto.net/2004/oprema/oglas.asp?id=1166662#

lp
Slika Slika

kanslo
Nov uporabnik

Napisal/-a kanslo So jan 13, 2007 7:13 pm

Naj povem, da sem danes dobila avto nazaj. Nič več ne razumem. Mi je rekel, da sploh ni bil alternator, ampak diode. Pa sem vprašala, če imajo te diode kakšne veze z alternatorjem in mi je odgovoril, da ne. Torej ista napaka (vsaj po lučkah sodeč) in čisto nekaj drugega. Je to možno?

Pa še to. Če so se pri novem alternatorju po 5 mesecih obrabile krtačke a ni to mal čudno in obstaja velika možnost, da se bodo še 1x. Kako se lahko tako hitro obrabijo?

Neo32 misliš, da bi bilo dobro kr na zalogo kupiti ta alternator za 42 EUR? Za vsak slučaj?

LP

Uporabniški avatar
Neo32
Stalni uporabnik

Napisal/-a Neo32 So jan 13, 2007 8:55 pm

diode so del alternatorja in so v njem samem in imajo se kako veliko opraviti pri tem

zdej ce se tebi priziga lucka za akumulator pomeni da je napetost alternatorja nizja kot napetost akumulatorja, kar pomeni da alternator ne polne vec to se pravi ali je problem v drsecem jermenu ali pa v krtackah ki ne zagotavljajo vec stika na kolektor.

ce bi bile v okvari diode se ti naj ne bi prizgala lucka ker bi bila napetost se visja ker na diodah ne bi bilo vec padca napetosti ali pa bi ti lucka stalno gorela ker bi bila dioda prekurjena in nebi vec prepuscala toka...

po moje te teli majstri mal scat vozjo, ker jest sem se recimo delovanje alternatorja naucu cist iz radovednosti, majstr ki pa to vsakodnevno srauba bi pa z par meritvam za salo prepoznal napako in vzrok le te. ne vem no

za tist alternator je pa tako da je prvo treba preverit ali 100% pase na tvoj tip masine (kar se tice nosilcev pa to) in sele potem bi razmisljal o nakupu samo prvo bi pa uveljavo garancijo pri temu ki si ga kupila... drugace pa to ni neka stvar ki bi se kupovala na zalogo, ker ne crkuje zadeva prav pogosto ob normalni uporabi
Slika Slika

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 So jan 13, 2007 11:04 pm

Če misliš da so diode tam zaradi padca napetosti, potem se na tvojem mestu ne bi hvalil s poznavanjem delovanja alternatorja ;)

Možno je da ima alternator kakšen stik med navitji in zato kuri diode in krtačke
Zadnjič spremenil Primoz_86, dne So jan 13, 2007 11:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Neo32
Stalni uporabnik

Napisal/-a Neo32 So jan 13, 2007 11:14 pm

ne nisem rekel da so diode tam zaradi padca napetosti ampak sem rekel da ce bi prebilo diodo na njej ne bi bilo vec padca napetosti (0,7V) in bi bila napetost visja

didode so tam za usmerjanje napetosti ker direktno iz navitja pride izmenicna napetost, ki jo je treba usmeriti, stabilizira pa jo sam akumulator

amapak to vrjetno ti ze vse ves tako se ne bom vec hvalil z mojim znanjem o alternatorjih...
Slika Slika

kanslo
Nov uporabnik

Napisal/-a kanslo Ne jan 14, 2007 11:51 am

Hmm, torej....so edine diode v avtu te, ki so povezane z alternatorjem?
Je možno, da so še kakšne druge?

Torej če so prvo zamenjali krtačke(pred 3 mesci), zdaj pa diode, kaj je potem lahko pravi vzrok? Kaj temu še lahko sledi?
So diode v tej meri del alternatorja, da ko ga kupiš, so zraven tudi nove diode ali so diode drug rezervni del?

Skušam si logično razgalati, da bom razumela, zato brez zamere, če kakšno vprašanje ni na mestu.
LP

P.S. Na vseh forumih vzamemo v zakup, da smo zmotljivi, pa vendar moramo biti za vsako prejeto pomoč hvaležni, ker je res dobronamerna.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Ne jan 14, 2007 12:45 pm

če se ti da brat, pa če znaš angleško maš tuki podrobno opisan kako alternator deluje, kaj so diode ipd.
no pa tud za vse ostale, ki jih zanima

http://www.1stconnect.com/anozira/SiteT ... rnator.htm
podpis

Uporabniški avatar
Neo32
Stalni uporabnik

Napisal/-a Neo32 Ne jan 14, 2007 1:06 pm

kanslo je napisal/-a:Hmm, torej....so edine diode v avtu te, ki so povezane z alternatorjem?
Je možno, da so še kakšne druge?

Torej če so prvo zamenjali krtačke(pred 3 mesci), zdaj pa diode, kaj je potem lahko pravi vzrok? Kaj temu še lahko sledi?
So diode v tej meri del alternatorja, da ko ga kupiš, so zraven tudi nove diode ali so diode drug rezervni del?

Skušam si logično razgalati, da bom razumela, zato brez zamere, če kakšno vprašanje ni na mestu.
LP

P.S. Na vseh forumih vzamemo v zakup, da smo zmotljivi, pa vendar moramo biti za vsako prejeto pomoč hvaležni, ker je res dobronamerna.

evo da bos malce lazje razumela

spodaj je slika raztavljenega alternatorja in vseh njegovih sestavnih delov

pod stevilko 48 pa imas diodno plosco, stevilka 47 pa oznacuje samo diodo, pod stevilko 13 imas kolektor, stevilka 28 oznacuje napetostni regulator v katerem so ponavadi tudi krtace ki drsijo po kolektorju

Slika

pa se precni prerez sestavljene zadeve

Slika

v avto so se druge diode ampak niso povezane z polnenjem akumulatorja
Slika Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po jan 15, 2007 9:01 am

Pregorevanje diod povzroča tudi slab kontakt minusa na akumulatorju ali nestrokovno posojanje elektrike, vžiganje na kable. Pri priklopu kablov na avto, ki odjema elektriko, mora avto, ki jo posoja, teči.

dado2007
Nov uporabnik

Napisal/-a dado2007 So feb 24, 2007 9:19 pm

Imam občutek,da bi eni radi druge učili pa še sami rabijo oz.jim primanjkuje znanja.Ta izjava da mora avto,ki daje elektriko biti vžgan,ko "posoja" elektriko je totalno napačna.Ravno zaradi trenutne preobremenitve pri vžigu drugega vozila skuri diode.Morate vedeti ,da avto-zaganjač pri zagonu navadno rabi zagonskega toka od 100A pa tudi več odvisno od moči motorja,starosti motorja,stanja puš na zaganjaču,pregretosti delov na zaganjaču.....Pravilen postopek pri zagonu avta,ki ima prazen akumulator je sledeč:
1.Najprej daš + kabel na oba+ pola obeh akumulatorjev
2Daš - kabel na oba- pola akumulatorja
3.Vžgeš avto ,ki pomaga pri vžigu
4.Pustiš avto delovati,da napolni prazen akumulator sosednjega avta(par minut)
5.Ugasneš avto,ki pomaga pri vžigu
6.Vžgeš avto,ki je imel prazen akumulator
7.Odstraniš - pola iz obeh akumulatorjev
8.Odstraniš še + pola iz akumulatorjev
Pri zagonu alternator na avtu ne deluje ampak šele,ko dobi vzbujanje in lučka za akumulator v armaturi ugasne.Če imaš vžgan avto pri zagonu sosednjega vozila pa pri zagonu "potegne" več kot 100A toka zaganjač za zagon,zraven pa polni že oba akumulatorja,kar je tudi precejšen napor.Pri taki obremenitvi pa ponavadi prebije diodo na usmerniku alternatorja.
Pa še to ,ko prebije diodo posveti kontrolna lučka.Verjetno si že slišal za diodo v zapori in prepustu.Pa drugič še kaj več o tem.
Imam občutek,da tu gor pišejo tudi raznji "strokovnjaki".Bo držalo Prešernovo:Le čevlje sodi naj kopitar.....

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So feb 24, 2007 9:58 pm

jaz nisem nikjer omenil kak se naj avto vžiga, tak da odpadem iz te kritike :P Sicer me pa zanima kako je sedaj Kanslo rešila ta problem?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

dado2007
Nov uporabnik

Napisal/-a dado2007 So feb 24, 2007 11:32 pm

Ne nisem mislil na tebe.Samo Joztom,kr neki govori brez osnove.Veš to so te gostilniške,ko so vsi najbl pametni in vsi vse vedo.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov