botko24 je napisal/-a:Pozdravljeni!
Skoz ko avto mal laufa v leru, da mal mašino ogrejem sem mi po 5 minutah iz auspuha dimi siv dim. A so to tefloni tak mi je rekel sodelavec al pa dihtunga? Mam pa prevoženih cca 155tisoč...
Lep pozdrav!
abbe je napisal/-a:a mi lahko zj en lepo razlozi zakaj ni dobr da diesla na mestu ogrevam?a tut k je na del temperaturi ni dobr da je u leru?
kolega ma golf V pa prau da u knigci pise da nj bi avto predn se odpeles stau na mestu do2 min.zj pa ce en razlozi to use
hvala
Cash je napisal/-a:Razlog neogrevanja avta na mestu je v tem, da se avto kasneje segreje na delovno temperaturo, posledično pomeni, da deluje dlje časa z mrzlim oljem in to pomeni večjo obrabo motorja.
Cash je napisal/-a:Razlog neogrevanja avta na mestu je v tem, da se avto kasneje segreje na delovno temperaturo, posledično pomeni, da deluje dlje časa z mrzlim oljem in to pomeni večjo obrabo motorja.
weta je napisal/-a:kolikor je meni znano in kolikor knjižic z navodili o uporabi sem prebral je povsod pisalo, da se avta ne ogreva na mestu, temveč se mrzlega vozi z nižjimii obrati. je pa to pisalo bolj med ekološkimi nasveti.
moje mnenje kot strojnika je, da je motor skonstruiran, da teče normalno v vsem območju obratov. torej, če ti paše ga ogrevaj na mestu, s tem ne boš škodil motorju, temveč okolju. kar se tiče hitrosti ogrevanja je zadeva relativna. ko je avto na mestu vanj ne piha hladen zrak, zato se mogoče tudi prej segreje. seveda pa se istočasno zaradi prostega teka, torej ne opravlja dela, segreva počasneje. najprej se bo motor segrel ob počasni vožnji v klanec, kar pa je po moje tudi najbolj škodljivo, ker se hladen motor močno obremeni.
v glavnem, če bi veljalo to, da se mašina obrablja pri laufanju v leru na hladno, bi to pisalo z velikim klicajem v navodilih, prav tako bi veliko avtov že zdavnaj crknilo...kot je nekdo opisal zgoraj...predvem starih tovornjakov.
jaz mojega dizla pozimi pogosto prej vžem...ne da se mi stragt ledu, nimam spreja za odmrzovanje, mularijo je za peljat v vrtec in avto skoraj vsako zimsko jutro laufa 5-15 minut, tudi več....ima 300.000 kilometrov in motor ni bil nikoli tikan, aja in to počnem že 10 let...torej?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov