Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Re:

Napisal/-a pskoda Po jul 11, 2011 11:46 am

uros11 je napisal/-a:
seat je napisal/-a:Hm zanimivo vprašanje tko kot nova kot obnovljena turbina ti ob nepravilni uporabi lahk kaj kmalu ribne tko,da nekega splošnega podatka ni kako dolgo zdržijo.Mam soseda,ki za moje pojme nenormalno dela z TDI-jem pa zadeva klapa že 6 let (Golf IV) pa tip sploh ne pazi ne na avto ne na nič pa dela vse BP.Pa ima avto sedaj že krepko čez 200k prevoženih (vem,ker sm montiral radio pa sm zanalašč pogledal še na števec :D)
Zj velik je odvisno tut od samega načina vožnje ampak kar sosed dela z avtom je tut men en velik vprašaj zakaj motor še vedno dela kot nov (beri: zjutri ga ne segreva amapak velikokrat kr na polno odpelje,vročega takoj ugasne....) jst pa ga pazim kot majhnega otročička tko,da........... :D
Edin kar dela na avtu so redni servisi in nič druzga.

Jaz mojih treh TDI-jev nisem nikoli segreval. Vedno vžgem, speljem in grem. Ogrevanje na mestu je smrt za moje pojme. Passat npr. ima 270 kkm in prvo turbino, Golf III je imel enih 300 kkm in prvo turbino. Edino tiščim ga hladnega ne, kar pri meni še vedno pomeni, da ga šaltam nekje na 3 tisoč obratih. Kar pa ne pomeni tiščanja. Tako da si ti bolj nevaren kot tvoj sosed. Avti in motorji konec koncev niso narejeni iz papirja in zdržijo normalno vožnjo kot nič.

V navodilih za uporabo isto piše, avto vžgeš in spelješ.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Koliko dolgo zdrzi obnovljena turbina?

Napisal/-a joztom Po jul 11, 2011 12:21 pm

Življenska doba turbine je odvisna od načina zagona mrzlega motorja, vrste in gradacije olja, načina hitrega zaustavljanja in zdravja oljnih vodov. Mrzel avto novejšega tipa 10 sekund sploh električni gas ne prime na polno zaradi bebavih teorij, da lahko takoj pritegneš gas. Nekateri še potem pri toplem zagonu zahtevajo kakšno sekundo čakanja. Z normalno eksploatacijo je turbina tudi lahko večna. Pozimi pa je itak najmanj enominutno ogrevanje na mestu zaradi menjalnika nujno. To ti daje že osnovni občutek za tehniko in železnino.
Gornji ventil se imenuje WasteGate in se ga nastavlja po tabeli na testni mizi. Dostikrat pa rata trd in se menja membrana ali celega za kaj boljšega, odzivnejšega (Forge ali podobno)

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po jul 11, 2011 1:33 pm

Če avto po 2500 obratih potegne tako, kot je prej, potem verjetno ni pravilno nastavljeno krmiljenje kota lopatic. Pri nekaterih avtomobilh zato skrbi vakumska cevka.

Če s turbino pravilno delaš, bo držala dolgo. Moj Golf IV je imel prevoženih 260 kkm, od tega 130 kkm čipan in je imel še vedno prvo turbino. Avta nisem segreval na mestu (razen cca 10 sekund, da olje dobro zakroži), sem pa neogretega vedno lepo vozil in nikoli vročega ugašal. Pa jasno redni servisi in menjava olja s filtrom.
Slika

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Po jul 11, 2011 1:52 pm

Sam imam kaksen mesec dni prvega dizla in me ob kolicini vrtecih se delov (v primerjavi z atmosferskim bencincem) kar malo stiska pri srcu... hec, da ne bo kdo vzel prevec zares mojega pisanja. Vseeno pa me zanima, pri koliksnih obratih se zacne vrteti turbina, kajti tega podatka za moj avto ne najdem? Najbrz je za vse TD motorje priblizno enako, sicer pa imam 2.2 Hyundai-a.

slavkot1
Novinec

Napisal/-a slavkot1 Po jul 11, 2011 3:26 pm

Mel na golfu 5, 1.9 tdi obnovljeno turbino. Obnovili so mi jo v BEJI cena je bila 790€. Zdržala je 1,5 leta in 30.000km nato jo je uzel hudič mam jo doma razkopano in jo lahko poslikam če vas zanima. Niso zategnili vijaka ki drži vetrnico na pravi moment in ga je odvilo in potrgalo vse živo. lopatice variabilnega krmiljenja so bile pa tako zapacane, da sem jih tudi z roko komaj premaknil. BEJA trdi da ni njihova napaka in da je bilo kakovostno obnovljeno. Jaz pa trdim da po 30.000km nebi smela zaribat, če bi bila dobro obnovljena. Po moje so samo sredino menal lopatic variabilnega krmiljenja pa niso spucal. Največkrat je pa za smrt turbin odgovorno ravno to, da se te lopatice zapacajo in ostanejo odprte, zaradi tega se potem turbina razvrti in zariba. Za novo turbino original naročeno iz nemčije sem dal 650€. Mam račun od beje za obnovitev in račun od nove tako da, ni šans da se splača obnavljat, še posebej ne pri nesposobnežu kot je ta Trček ki ima BEJO. Je pa še tako z obnovljeno turbino avto ni šel več kot 180, sedaj z novo originalno dobi na ravnini 200 in pospeški so boljši. Jaz vem da nikoli več nedam obnovit turbine, samo še novo pa je mer za naslednjih 150.000km. Moraš pa razmislit da je zamenjava 200€ da ti sneme tastaro in da gor novo. Če jo je razneslo in je olje prišlo je potrebno sčistit cel sesalni sistem, se pa tudi zgodi da olje pomeče v zgorevalno komoro in če se le ta vžge se motor razvrti in polomi vse živo (rekel mehanik da se je kar pri parih primerih končalo tako, da je bilo treba menjat cel motor) Jaz vam svetujem kupte novo v nekaterih primerih je cenejša od obnovljene, drugače pa doplačat tistih 200€ pa mate merno vest.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po jul 11, 2011 4:04 pm

Sriple Tix je napisal/-a:Sam imam kaksen mesec dni prvega dizla in me ob kolicini vrtecih se delov (v primerjavi z atmosferskim bencincem) kar malo stiska pri srcu... hec, da ne bo kdo vzel prevec zares mojega pisanja. Vseeno pa me zanima, pri koliksnih obratih se zacne vrteti turbina, kajti tega podatka za moj avto ne najdem? Najbrz je za vse TD motorje priblizno enako, sicer pa imam 2.2 Hyundai-a.

Turbina se vrti praktično že v prostem teku....Kdaj pa se zavrti na tiste obrate , da začne dajat pritisk je pa odvisno od vsakega avta posebej.Kmečki test....daj v tretjo se pelji z 1000 obrati in zahodi....ko bo začel motor najbolj pospeševat se turbina vrti na polno.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Po jul 11, 2011 4:08 pm

Tocno tako bom storil, tnx :D

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po jul 11, 2011 4:13 pm

Nevem za obnovljene, vem pa za precej originalnih, na avtomobilih z prvimi lastniki ki imajo lepo število kilometrov, 300,400,500k+ brez menjave turbine ;) Je pa res da so avti voženi relacijsko.
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po jul 11, 2011 4:37 pm

Obnova turbine je eno, čiščenje oljnih vodov pa drugo. Ali vgradijo original material ali aftermarket. Potem je tukaj še pravilna vgradnja, ki terja entluftanje vodov olja. Vse to vpliva na trajnost. Verjetno na servisu zateguje matice na gredi s kiloključem, je pa res na eni strani en levi navoj. Golf naj bi imel Mitsubishi TD04. Za vsak mrzel motor je zdravo najmanj polminutno segrevanje, da olje pride do vseh mazalnih mest.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Po jul 11, 2011 8:18 pm

Mene pa zanima kako naj jaz ravnam v svojem primeru. Vozim vectro dti z 220. 000km, večinoma po avtocesti. Problem pa je v tem da imam dober kilometer ceste, pa sem že na avtocesti, pa že takoj na začetku me še pričaka Tepanjski hrib v smeri Maribora. Cajger za vodo se mi dvigne tam nekje pri Bisterci. Zanima me kako naj ravnam, da še bo turbo zdržal nekaj časa. Uporablajm pa od Arala 10w 40 tronic olje.

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Po jul 11, 2011 9:21 pm

Je 10w-40 olje ki ga priporoča proizvajalec??
Večina turbodizlov ima predpisano gradacijo 5w-40, ki je redkejša, ko je olje še hladno.
Kaj drugega, kot 5w-40 olje skoraj nemoreš nardit, mogoče malo paziš, da ne pritiskaš gas u podn-pač zmerno pospešuješ (ne po polžje-zaradi drugih voznikov)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jul 11, 2011 9:49 pm

zarečenega kruha se največ poje in tako ga sedaj jem tudi jaz :)

torej po 1 letu in že nekaj prevoženih km ( v 8 mesecih cca. 15.000 km) se avto lepo pelje in verjamem, da je ključ do ohranitve turbine motorno olje!

matayus je napisal/-a:Mene pa zanima kako naj jaz ravnam v svojem primeru. Vozim vectro dti z 220. 000km, večinoma po avtocesti. Problem pa je v tem da imam dober kilometer ceste, pa sem že na avtocesti, pa že takoj na začetku me še pričaka Tepanjski hrib v smeri Maribora. Cajger za vodo se mi dvigne tam nekje pri Bisterci. Zanima me kako naj ravnam, da še bo turbo zdržal nekaj časa. Uporablajm pa od Arala 10w 40 tronic olje.

v tem 1km ceste, ki te loči do avtoceste avto lepo normalno pelji do cca. 2000 obratov nato ga na AC postopoma pelji v obrate dokler motor ne pride do delovne temperature. sicer pa, če ima avto 6 prestav ga lepo daj v 6-to in ga drži na cca. 100-120km/h dokler se ne segreje ( mislim, da je to ravno nekje 2100-2200 obratov )

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po jul 11, 2011 9:51 pm

@need 4 speed: Da je 5W-40 olje redkejše napram 10W-40 olju pri hlanem vžigu ni ravno najbolj pravi izraz, olje je v tem primeru manj viskozno, gostota se sicer s spremembo temeprature tudi spreminja, ampak zanemarljivo, saj bi se potem moral spreminiti tudi volumen olja.

@matayus: Kupiš eno dobro sintetično 5W-40 olje, ki ustreza zahtevam oz. predpisom v navodilih za avto (kak Motul, Mobil, Shell, Fuchs, pa tudi z ostalimi priznanimi firmami ne boš zgrešil), pa je to to, pa lepo dokler se motor se segreje vozit v nižjih obratih.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To jul 12, 2011 12:02 pm

matayus je napisal/-a:Mene pa zanima kako naj jaz ravnam v svojem primeru. Vozim vectro dti z 220. 000km, večinoma po avtocesti. Problem pa je v tem da imam dober kilometer ceste, pa sem že na avtocesti, pa že takoj na začetku me še pričaka Tepanjski hrib v smeri Maribora. Cajger za vodo se mi dvigne tam nekje pri Bisterci. Zanima me kako naj ravnam, da še bo turbo zdržal nekaj časa. Uporablajm pa od Arala 10w 40 tronic olje.

Imam podobno.. pač se pelješ do 120km/h dokler se ne segreje avto. Seveda v zadnji prestavi, pa dobro olje notr.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp To jul 12, 2011 12:12 pm

Matjazy, kaj pa točiš v Lybro, za koliko km?

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus To jul 12, 2011 4:45 pm

Sem pogledal v servisno knjigo. Avtu so v Nemčiji točli 10w 40 olje. Odkar pa je prišo v Slo pa so vanj vlivali 5w 40. Ko sem pred mescom zamenjal olje namesto 5w sem dal 10w se mi zdi da avto dosti lepše pa mirno teče. V knjižici z navodili piše da se lahko 10w uporablja do -15°C, če sem prav prebral ker piše v nemščini. Torej bo potrebno jeseni zamenjati olje ?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr jul 13, 2011 4:51 pm

NejcZ je napisal/-a:Nevem za obnovljene, vem pa za precej originalnih, na avtomobilih z prvimi lastniki ki imajo lepo število kilometrov, 300,400,500k+ brez menjave turbine ;) Je pa res da so avti voženi relacijsko.

Pri mojem so pred turbino odpovedale glave pri 340 tisoč....Turbina je še normalno polnila,ni kadila imela pa je malo zračnosti, po besedah strokovnjakov bi kamot še lahko šla 100 tisoč km....pa kolikor je meni znano z avtom lih ni bilo lepo delano....

matayus: Ne vem s kod si ampak sam sem s podeželja okrog pohorja...pa mora bit že kar praznik, da dosežejo temp. minus 15....Za mesta se jaz ne bi sekiral.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Sr jul 13, 2011 6:24 pm

@lisko sem iz okolice Slovenskih Konjic. Draža vas, če ti je kaj znano? Zanime me tudi, če je priporočljivo mešati olja različnih viskoznosti? Do jeseni bom naredil približno 10 000km tak, da ga bo kr nekaj steklo skozi agr ventil, pa me zanima če lahko dolijem različno viskoznost ali ga je bolje menjati ?
lp

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 13, 2011 6:38 pm

O oljih smo vse že tolikokrat obrazložili, da res nimam volje še enkrat vse razlagat. Še enkrat pišem čeprav je moj post samo nekaj na tem! - kupi dobro 5W-40 olje, ker je vedno boljše za hladni zagon kot 10W-40 podobne kvalitete, pika. Če te zanima zakaj, pa uporabi funkcijo iskanje. Kar se pa mešanja tiče, ne mešaj pol-sintetičnih in sintetičnih olj, in ne mešaj olj ki so po gradaciji preveč narezen, jaz načeloma sploh ne bi mešal olja različnih gradacij... Sicer pa če hočeš dolivat pač kupi enako olje kot je zdaj not.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr jul 13, 2011 10:18 pm

matayus je napisal/-a:@lisko sem iz okolice Slovenskih Konjic. Draža vas, če ti je kaj znano? Zanime me tudi, če je priporočljivo mešati olja različnih viskoznosti? Do jeseni bom naredil približno 10 000km tak, da ga bo kr nekaj steklo skozi agr ventil, pa me zanima če lahko dolijem različno viskoznost ali ga je bolje menjati ?
lp

Zakaj bi teklo skozi egr ventil? Torej masti turbina, če imaš tam kje mastno....Če boš do jeseni nardil 10.000km potem boš malo pred zimo imel 15 tisoč....Torej čas za menjavo olja.In potem daj not olje katero misliš , da je pravo. Različnih viskoznosti ni dobro mešat.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov