Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Po jun 04, 2007 10:46 pm

Poglej, avto je že star in razštelan. Verjetno tudi ni redno servisiran. Bati, puše, batni obročki - vse to je malo obrabljeno. V hladilnem sistemu - cevi, sam hladilnik je umazanija, vodni kamen in hlajenje ni optimalno (stric je popravljal hladilnike, vem kako je to). Potem so lahko zobniki pri prenosih moči malo obrabljeni. To vse povečuje trenje in zvišuje porabo. Lambda sonda, dugi senzorji ne delujejo več optimalno... Kaj češ, avto je star. Nič nisi povedal koliko imaš prevoženih. Ali so gume stare? Imaš morda širše gume, zimske gume?

Uporabniški avatar
Quiksilver
Novinec

Napisal/-a Quiksilver Po jun 04, 2007 10:47 pm

D.J.ANDY je napisal/-a:Sem pa kar ponosen na svojo vožnjo, ki mislim, da je premišljena in nikakar ni to stil "gas-bremza". Vozim lepo in z malo gasa.

Zato me še toliko bolj jezi, ko vidim to porabo, ki je zame previsoka, glede na stil vožnje in moč motorja.

Prosim za kak nasvet!

Majhna moč motorja = več plina pri speljevanju, pospeševanju,...če hočeš km pridt in iz tega sledi večja poraba oziroma poraba kot ji imaš ti ..

Uporabniški avatar
D.J.ANDY
Nov uporabnik

Kraj: TREBNJE

Napisal/-a D.J.ANDY Po jun 04, 2007 10:53 pm

Avto ima 85.000 prevoženih kilometrov, pa je letnik 2000. Gume so navadne letne. Avto mislim, da je bil lepo vzdrževan, verjetno ni nihče pretiraval v vzdrževanju, vendar mislim, da mu ni hudega.

A naj potem kar na servis zapeljem, pa prosim, da malo spucajo vse skupaj, ker jaz se tega že ne grem sam lotevat.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale Po jun 04, 2007 10:59 pm

Potem takem, ti pa res veliko pije. Na servisu ti tega ne bodo čistili. Oni znajo samo zamenjat z novim in mastno računat. Ne vem kdo bi ti to hotel narediti. Sicer pa pri tolkih km to tudi ne more biti razlog... ne bom pametoval. Enostavno ne vem zakaj ti toliko pije.
L.P.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To jun 05, 2007 6:56 am

paskvale je napisal/-a:Potem takem, ti pa res veliko pije. Na servisu ti tega ne bodo čistili. Oni znajo samo zamenjat z novim in mastno računat. Ne vem kdo bi ti to hotel narediti. Sicer pa pri tolkih km to tudi ne more biti razlog... ne bom pametoval. Enostavno ne vem zakaj ti toliko pije.
L.P.

Ko sem jaz kupil Seat ibizo, lenik 00, je bila stara 4 leta in imela 58.000 prevoženih. Na testerju izgledalo vse OK, servisna knjiga potrjena, AMZS pregled: ja zgleda vse ok. Prva dva tanka poraba: 11l / 100km. Po menjavi kablov za vzig, altenatorja, termometra za temparaturo motorja in kompletni menjavi vseh filtrov (kateri so bili po besedah serviserja - kolega) v katastrofalne stanju je poraba padla na okoli 8 l / 100km. Tako da nebi o tem, da servis avtomobilu ne more pomagat. Ko sem za vedno izklopil še klimo: 6.2 do 7.2 / 100km. Sedaj pa tako prodal.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To jun 05, 2007 7:22 am

Kael, a si ti z Lune padel?
Servis ne pomaga, če je vse prej OK servisiran. Ti pa si imel servisno potrjeno, hkrati pa si imel svinjske filtre in prežgane kable :shock: ? Pač te je nekdo nategnil, da je za avto lepo skrbel in ga redno servisiral. Vse kar si zamenjal, se menja tekom servisov.

Uporabniški avatar
D.J.ANDY
Nov uporabnik

Kraj: TREBNJE

Napisal/-a D.J.ANDY To jun 05, 2007 8:10 am

Filtre so mi menjali takrat, ko sem tudi menjal zobati jermen. To je bilo takoj ob nakupu. Sicer menjava ni bila še čisto potrebna, vendar sem rekel, da rajši vidim, da kar takoj uredijo. Akumulator imam nov.

Očitno bo najbolje, da ga odpeljem lepo na "pucarijo", da ga malo sčistijo.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael To jun 05, 2007 8:13 am

paskvale je napisal/-a:Kael, a si ti z Lune padel?
Servis ne pomaga, če je vse prej OK servisiran. Ti pa si imel servisno potrjeno, hkrati pa si imel svinjske filtre in prežgane kable :shock: ? Pač te je nekdo nategnil, da je za avto lepo skrbel in ga redno servisiral. Vse kar si zamenjal, se menja tekom servisov.

Še enkrat preberi, kaj je napisal DJ Andy: Gume so navadne letne. Avto mislim, da je bil lepo vzdrževan, verjetno ni nihče pretiraval v vzdrževanju, vendar mislim, da mu ni hudega. A naj potem kar na servis zapeljem, pa prosim, da malo spucajo vse skupaj, ker jaz se tega že ne grem sam lotevat..

Sam sem gornje razumel, kot da je avto bil nedavno kupil, saj ne piše v prvi osebi "Mislim da sem avto lepo vzdrževal,... ... nisem pretiraval v vzdrževanjem,...). Zato sklepam, da avta avtor tega posta nima dolgo, saj je sicer čudno, da nebi pisal v prvi osebi - torej zakaj bi padel z Lune? - Sklep je potem, da pa morda je le za pogledat, v kakšem stanju so filtri, če ne ni prepričan, kako je avto bil servisiran. Pač berem natančno in se vpiknem v osebo, v kateri se piše in nato sklepam. Če je imel avto redno na servisu, se razume, da potem nimaš kaj zamenjat :D.

Glede moje ibize: ja avtu an testerju pri drugi avtohiši je pokazal vse B.P, na AMZS sem peljal na pregled - vse B.P. Potem pa prvih 500 km mir, potem pa je bencina kr zmankovat začelo in potem je šel avto na "mini generalko". Servisna je bila res potrjena, saj sem kasneje v avtohiši pri kolegici dal preverit žige - če niso ponarejeni, pa je rekla, da so videti pristni. Seveda pa... vprašanje kaj je bilo res. Servisi me itak, ker sem dal noter neoriginalne dele + zrihtal avto kolega, ni bil precej drag, je pa šlo v 3 letih, za neke leve stvari vsaj 250.000 sit v materialnih stroških in za delo 50.000 sit (kolega serviser mi kot študentu ni hotel računat za noben servis - ko sem dal dnar, pa je prek mame prišel nazaj...). Kako je uspelo kljub dvem pregledom po 500 km vse čudežno crknit res ne vem - ampak saj ni niti važno. Konec koncev, me kljub xyz okvaram (tudi volan se mi je užgal...) ni nikoli pustil na cesti. Sedaj imam novega Leona, ibizo pa sem drago prodal 4.000 € za 7 let star avto ni slabo :P. Rabljen avto, pa v moji garaži, nikoli več.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To jun 05, 2007 8:32 am

Kaj praviš, da se ti je volan užgal?
Glede rabljenega... pač si imel smolo. Sam imam že drugega rabljenega in sem max. zadovoljen. Če si dobil za Ibizo 4k€..., 7 let staro, dobr si prodal. Ko sem prodajal svojega Accenta (8 let starega) so mi pri avtohiši ponudili 180 kSIT. Sedanja Lantra pa je vredna borih 3k€, pa je stara 7 let in sem prepričan, da ji tvoja bivša ne seže niti do kolen. Če kupuješ nov avto se očitno res splača dat tiste 0,5 milijona več za Nemca, ker cena potem počasi pada

Volvo-s60
Novinec

Napisal/-a Volvo-s60 To jun 05, 2007 8:41 am

Pri starih avtomobilih razlike glede porabe ni saj računalnik ne vidi razlike med 100 oktani ali manj in zato polni valje z isto mešanico medtem ko novejši avtomobili ločijo med oktani in glede na njih nastavijo parametre.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To jun 05, 2007 10:59 am

Že stari sistemi so imeli senzor klenkanja in upočasnili vžig. Petrolovih 98 je v resnici komaj 95 realnih oktanov, nekaj boljša sta OMV in Agip. Zaradi tega in zaradi nobene razlike v ceni izključno 98-100 tankam, kakor je tudi za moj motor zapovedano.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael To jun 05, 2007 11:27 am

paskvale je napisal/-a:Kaj praviš, da se ti je volan užgal?
Glede rabljenega... pač si imel smolo. Sam imam že drugega rabljenega in sem max. zadovoljen. Če si dobil za Ibizo 4k€..., 7 let staro, dobr si prodal. Ko sem prodajal svojega Accenta (8 let starega) so mi pri avtohiši ponudili 180 kSIT. Sedanja Lantra pa je vredna borih 3k€, pa je stara 7 let in sem prepričan, da ji tvoja bivša ne seže niti do kolen. Če kupuješ nov avto se očitno res splača dat tiste 0,5 milijona več za Nemca, ker cena potem počasi pada

Jap "volan se je vžgal". Prišlo je do kurcšlusa na stikalu za žmigavce, kot rezultat pa poln avto dima - gorel glih še ni, al ap se ni vidl. Vem samo, da crknil v taistem trenutku tudi servo, stikalo za luči in podobne fore, tako da sem skoraj zletu s ceste, saj je postal volan trd kot p*****a. Ustavil, odklopil akumulator, počakal pol ure, da se ja avto uhladil. Prklopil nazaj, servo spet delal, luči prav tako, žmigavci crknal in dolge luči. Dal na servis, so popravil, potem pa avto direktno prodal in šel po Leona. Zdej je pa mir - s tehničnimi težavami. Leon pa gre danes k "zdravniku", ker mi je nekdo trešil v vrata in prag v interšparu :). Računam na testno taveliko Alteo XL. Če dobim, napišem rezultate mini testa. Mimogrede pa bodo še pogledali v armaturko, ali bi šel tempomat in potovarlni računalnik v avto.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale To jun 05, 2007 3:44 pm

Izgleda, kot bi bil vesel, da si imel karambol. (Si pa usekan na tele Seate :vrum )

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jun 05, 2007 5:53 pm

V knjigci od Accenta piše, da se tanka 95 oktanski benz. Ne vem zakaj bi tankal dražjega 100 oktanca, ker ne bo nobene razlike. Mašina ima tako kompresijo in tak predvžig, da normalno deluje s tem benzom. Sm tud jest natankal v Accenta en tank 100 oktanca in ni blo nobene razlike.
Glede porabe - če je to večinoma mestna, se mi zdi kr v redu. Tud nam žre po mestu tam okol 7,8; samo na relacijo (90km/h v peti prestavi) pa 5,8. Tko da ne vem od kje vam, da Accenti kurijo velik benza. Itak, če ga teraš da požre, ker je mašinca kar navita in za max moč se pač pri vsakem avtu vliva not benz. Je pa to vzdržljiv stroj, mi v 10 letih nismo imel niti ene napake :P

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Sr jun 06, 2007 7:44 am

paskvale je napisal/-a:Izgleda, kot bi bil vesel, da si imel karambol. (Si pa usekan na tele Seate :vrum )

Karambol ni bil ravno, glede nato, da je avto stal na parkirišču, nekdo pa se nanj bolj naslonil kot zaletel. Ampak dokler zavarovalnica časti, prask na avtu pač ne mislim gledat, sploh pa ne na 4 tedne starem. Kar se tiče veselja: mnja no, verjameš al pa ne, vesel, da mi je nekdo v nov avto trešču, pa menda res ne bom, sem pa dobre volje, ker je šlo na zavarovalnici brez težav skos in bodo škodo povrnali - praska je bila "čudna", tist ki je treščil, se ni javil in bi se lahko na zavarovalnici zgovarjali na vandalizem: npr nekdo zabil voziček v avto, ali pa da sploh to ni možno na parkirišču - "beenn there done that". In zato nasmešek v postu.
Prav tako sem kot nadomestno vozilo dobil testno Seat Alteo 2.0 TDI s 140 konji, športnim podvozjem, temnjenimi šipami, znižano, usnjeni sedeži, črne barve ter kar konkretnim zvočnim sistemom (od kod že servisom tako malo denarja... :D). Prav tako nikjer nobene nalepke "nadomestno vozilo." In lahko mirno napišem, da proti takem avtu za nekaj dni nimam nič proti. Prvi vtisi - včeraj šel na izlet v LJ s punco: motor je napram 1.9 TDI fenomenalen.
Norost na Seate: odkar delajo avto z mojim imenom, za vedno :vrum

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale Sr jun 06, 2007 11:11 am

:lol: Aha, tore si Leon. Smem vprašati pri kateri zavarovalnici si, ker sam z Slovenico nisem zadovoljen

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Sr jun 06, 2007 11:18 am

O Generali zavarovalnici upam, da si si prebral - kako je pri starejših avtomobilih in nadomestnih delih. Tam mene zagotovo ne bodo videli :). Drugače pa sem trenutno pri zavarovalnici Triglav: zaenkrat korektno izplačane vse poškodbe (okej resno samo dve dosedaj...), nikoli problemov ob uveljavljanju škode. Drugih zavarovalnic zaenkrat nisem poizkušal, saj imamo pri tej zavarovalnici zavarovana še dva druga avtomobila, dve hiši, vikend, stanovanje in imam na svoje zavarovanje dodatnih 10% popusta (to velja za celotno družino, ne samo za mamo, pa fotra - torej tudi stare starše po obeh straneh).

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale Sr jun 06, 2007 11:46 am

No saj, tudi sam sem razmišljal o prehodu na Triglav. Kaj pa je narobe s Generalli zavarov. ?

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a Proton-Blaž Sr jun 06, 2007 9:49 pm

Samo neki glede 95 in 100 okt.

Pr 100 okt bencinu sm opazil,da avto v prostem teku lepše laufa malenkost bl tišje.Mejbi je tud bl odzivn...Drugač pa vžiga pa 100% lepše.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov