nebivedu je napisal/-a:1.) olja castrol so zanič
2.) podaljšani intervali so marketinška fora, da lahko dražje prodajajo olja z dodatkom v imenu "longlife" in podobno
3.) zakaj bi podaljševal interval, če pa skoraj vsa olja že po 8 do 10.000km zgubijo na viskoznosti in ne mažejo več motorjev tako kot je treba. Boljša olja zdržijo pa tm do 15.000km. Razlika je pri tovornjakih, ki imajo 7x več olja in je to olje dalj časa na enaki temperaturi, pri avtu pa so nihanja v temperaturi mnogo večja in s tem se tudi olje večkrat ohlaja in ogreva ter izgublja na svojih lastnostih.
4.) če nimaš v navodilih da lahko podaljšaš intervale, ne delaj tega, ker za ta avto to ni bilo predvideno.
5.) ko boš podaljšal intervale se pripravi tudi na večje in dražje servise, ker bo kakšna stvar, ki bi jo moral menjat tudi do 15.000km dalj časa v avtu.
smile4me je napisal/-a:Na kolk časa se približno menja olje. Zdajšni avto ima komaj 22kkm po točno treh letih, ter prvega servisa še ni imel, ki pa je pri 30kkm.Gre se pa za P206 1.1
Warthog je napisal/-a:Ampak, če bi bilo olje po 15 tisoč neuporabno, zakaj imajo nekatere znamke menjavo na 30 tisoč? Med njimi je tudi Toyota, ki pa vsi vemo da je med najbolj zanesljivimi znamkami avtomobilov. Verjetno nebi raskirali in priporočali vožnjo z oljem, ki ne zagotavlja dovolj mazanja? Ali pač?
dejankr19 je napisal/-a:Jaz imam pa Audi A4 1.9 tdi, l04. V servisni knjigi mi sicer piše, da se servise dela na 30k(mi je uspelo dešifrirati belgijščino). Servise raje delam na 20k, sploh, ker imam že 235k km. Vse 4 filtre in olje (5-40, sedaj imam notri Shell). Enkrat sem sicer rekel, da vidim in hotel počakati na 30k, ampak je pri 25k olje že tako slabo izgledal, da sem raje zamenjal vse skupaj.
Kdor hoče, da mu avto dolgi in dobro dela brez generalke, je mazanje eden izmed ključnih dejavnikov, tako da ga ne serite z 30k (ne glede na olje) - olje zgubi viskoznist, razne nečistoče, slab pretok olja skozi filter - če se zabaše..
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov