Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Po jan 05, 2009 11:26 pm

Marsovček je napisal/-a:Malce obujam temo:

Ugotovili smo, da smetana na pokrovu olja pozimi lahko nastane zaradi kondenza. Kaj pa smetana v ekspanzijski posodi? Tam sem je namreč našel manjše količine, medtem ko je čep olja čist. Res pa avto dela kratke relacije.

Avto...?

jakob.percic
Nov uporabnik

Napisal/-a jakob.percic To jan 06, 2009 3:05 am

ja to pomeni da je treba zamenjati tesnilo na glavi ker se olje in voda mešata

jakob.percic
Nov uporabnik

Re: smetana na pokrovčku olja

Napisal/-a jakob.percic To jan 06, 2009 3:09 am

jakl je napisal/-a:Nedavno sem opazil, da se mi na pokrovčku olja nabira smetana (mešanica hladilne tekočine in olja). Hladilne tekočine pa je posledično s tem tudi za kakšen mm manj v ekspanzijski. Zanima me ali moram takoj ukrepati z menjavo tesnila ali bo hudo narobe če počakam do glavnega servisa čez cca 10 kkm. Kakšne posledice lahko pusti čakanje?

lp & hvala za odgovore,

lej to je treba nardit takoj ko boš mev potem večje stroške že tako uprašanje če že ni prepozno poglej če avto slučajno kadi bev dim pol se ti je že vse zmešalo

RockyEffE
Nov uporabnik

Napisal/-a RockyEffE To jan 06, 2009 7:25 am

Meni je po malo nekaj časa puščala voda v motor. Nisem takoj tega opazil in posledica je bila nato še počena glava.
Tako da čimprej na menjavo tesnila.

Bezi
Novinec

Napisal/-a Bezi To jan 06, 2009 7:53 am

phoebus je napisal/-a:"moti" me samo to, da se pri avtomobilih preverja nivo hladilne v ekspanzijski posodici, killer je pa "zaprt" in se v njem ne morem gledati nivoja- za razliko od nekaterih traktorjev ki imajo na vrhu killerja čep ki se ga vzame ven in preveri nivo (nimajo pa ekspanzijske posode).

Moj saxo na žalost nima expanzicijske posode, zato bo tole malo težje :? Predvidevam da ima lastnik s težavami tudi saxoja, ali pač? Aja pa ta smetana je normalen pojav pri teh avtih, če je vožen na krajše razdalje.
Dont drink and drive, just smoke and fly :D

weta
Novinec

Napisal/-a weta To jan 06, 2009 9:51 am

so že nekateri predhodniki dobro povedali.
treba je spremljati kaj se dogaja s hladilno tekočino, če ta zmanjkuje, je potrebno skorajšnje popravilo...hitreje kot zmanjkuje, prej popravi. Če je v hadilni tekočini olje ali v olju voda oz. je olje kar emulzija, je potrebno popravilo, ponavadi tesnila glave. V kolikor je samo smetana na pokrovčku olja pa ni sile..kot so omenili...kondenz.
sam sem imel tudi težave s smetano...v 90 % sem jih rešil z menjavo olja za kvalitetnejše...sicer je to bilo pri Yugu...Tam je bilo normalno tudi, da je malce olja v hladilni tekočini....da ne zariba pumpa od vode :))

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček To jan 06, 2009 3:03 pm

Hvala vsem, ki ste odgovarjali na začetno sporočilo, vendar po starosti teme sklepam, da je avtor težavo že rešil.

Avto, ki mi dela težave, je 15 let stara Cordoba, dizelski motor. Jasno mi je, da se v motorju kondenz zmeša z oljem in nastane t.i. smetana, moti me pa pojav le-te v ekspanzijski posodi, saj tam z mojo logiko ne najdem snovi, ki bi se zmešala s kondenzom v smetano.

Nivo vode bom pozorno spremljal.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 06, 2009 7:31 pm

RockyEffE je napisal/-a:Meni je po malo nekaj časa puščala voda v motor. Nisem takoj tega opazil in posledica je bila nato še počena glava.
Tako da čimprej na menjavo tesnila.
A misliš da ti ni voda puščala zaradi počene glave??Ker če bi prepihalo tesnilo in bi ti voda uhajala v motor zaradi tega ne poči glava,edino če je vode potem zmanjkalo pa se je motor pregrel potem pa ja.
@ marsovček: Za začetek spusti ven vso vodo in očisti hladilni sistem potem pa nalij not frišno vodo/antifriz pa spremlja,ker najbrž nisi prvi lastnik in ne veš kaj so kadarkoli prejšni kam vlivali.Dovolj je 1 dcl olja "po nesreči" vlitega v expanzijo da ti pol smetanco dela not.

Uporabniški avatar
jakl
Nov uporabnik

Napisal/-a jakl To jan 06, 2009 7:45 pm

če je smetana v ekspanzijski potem je skoraj 100% tesnilo fuč. pri mrzlem vžigu odpri pokrovček ekspanzijske in glej če ti naredi mehurčke v hladilni tekočini...

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček To jan 06, 2009 7:55 pm

Avto je pri hiši od začetka in vse tekočine so bile vlivane v pravilne luknje ;) .

@jakl: sem že naredil, vendar v ekspanzijsko neprestano priteka tekočina po zgornji cevi, tako da je težko kaj oceniti. Poleg tega ima Cordoba zelo smotano posodo: pod pokrovčkom je skoraj cela zalita s plastiko, prost je le tulec na sredini, premera ~ 3 cm in vse spremembe opazujem v njem.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 06, 2009 8:11 pm

no pa vseeno preden razdreš motor očisti sistem,če ni te maščobe očitno preveč,ker če je tega dovolj zna olje v vodo uhajat

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar To jan 06, 2009 10:40 pm

imam podoben problem...
malo smetane na čepu..
v ekspanzijo prihajajo mehurčki po spodnji cevi..
vode zmankuje in to zelo. avto ne kadi belo več kot običajno..
tesnilo na glavi je novo.
vel satis 2.2dci

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček To jan 06, 2009 10:52 pm

Je bila glava poravnana in preverjena za razpoke? Najverjetneje ti še vedno spušča; če imaš račun od servisa (in še ni minilo 100 let) pojdi nazaj in uveljavljaj garancijo.

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar Sr jan 07, 2009 3:38 pm

glava je bla preverjena in ni zvita.
na rentgen je pa niso dali, ker so zgleda bli vsi prepričani da je tesnilo fuč.

če je kaka razpoka kje je verjetno glava zanič? ali se motim..
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov