Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe To okt 30, 2007 1:49 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Ali z vlago?Nekak se mi zdi da bi se oksidacija bolj težko pojavla,če bi bil v igri samo kisik...prej bi reku da vlaga,ki jo to sranje od vazelina potegne nase.... ;)

Zakaj pa mislte da se je to dogajalo na naprimer kakih jugotih pa podobnih jajcih,pa še se to najde na katerih novejših vozilih,ko so stari majstri bli pametni in veselo pacal masti in vazeline na kleme?

LP!

Lej, stvar je čisto preprosta in ne met ljudi z izkušnjami za norce.
Volk, ali tista reč, ki se nabere na klemah, je delno rezultat oksidacije, delno pa elektrolize, ko so kleme oz. akumulator na vlažnem. Majstri, ki so pacali mast gor, pa so jo pacali samo na kleme in s tem niso naredili nič pametnega.
Bistvo je pred vlago in zunanjimi vplivi zaščitit celotne kontakte na akumulatorju, ker edino na tak način zapreš pot vlagi in zraku do kontaktov in tako onemogočiš oksidacijo. In oksidacija klem in kontaktov na akumulatorju se pospešeno odvija ravno zaradi kombinacije vlage in kisika iz zraka. Vlaga omogoča elektolizo in kisik iz zraka poskrbi za ostalo.
Če ne verjameš, da je tako, obnovi zananje kemije iz osnovne šole. Za tako reč ni treba bit dip. ing.
Da pa bi preprečil nažiranje teh kontaktov (klem in kontaktov na akumulatorju) pa moraš uporabiti brezkislinsko mast, ker kisline oz. nestabilne kapljevine proces elektrolize samo pospešijo. So pa ljudje, ki tega niso razumeli, uporabljali kislinske masti, kar je po določenem času povzročilo razžiranje kontaktov in klem. Zaradi tega se je spet nabral volk in tam je seveda prišla zraven tudi vlaga in proces se je nadaljeval...
Če pa bi ti ljudje uporabili brezkislinsko mast ali pa ustrezen gel pa do tega ne bi prišlo.
Sam imam avtomobile že več kot 25 let in iz izkušenj povem, da je mast čisto OK. WD se pač posuši in nato njegovo zaščita opeša.

Aja, pa da ne pozabim. Pri moji oberkomandi so kleme in kontaki čisto brez volka - ker očitno tisti "vazelinski gel, ki vleče nase vlago" :lol: opravlja svojo nalogo.
Avto je pa Polo l. 2002.
Moj je vedno pripravljen za dogodivščine!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To okt 30, 2007 2:02 pm

Dej nehi buče valat da si ne boš kaj naredu.
Kleme morjo bit suhe,čiste in brez kakršnih koli masnoč.Vse kar je v nasprotju s tem,je samo sranje.Če pa še ni,pol pa še bo...get it?
In nauči se delat razliko med "vazelinskim gelom" ki to sploh ni in pa med vazelinom.
LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe To okt 30, 2007 2:23 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Dej nehi buče valat da si ne boš kaj naredu.
Kleme morjo bit suhe,čiste in brez kakršnih koli masnoč.Vse kar je v nasprotju s tem,je samo sranje.Če pa še ni,pol pa še bo...get it?
In nauči se delat razliko med "vazelinskim gelom" ki to sploh ni in pa med vazelinom.
LP!

OK. Boš malo šlogal kdaj se bo problem pojavil? Pet let se ni pojavil volk... Torej, kdaj se bo?
Kultura tvojega pisanja je precej nizka. Morda bi bilo tudi zate oz. za tvojo osebnost bolje, da bi na moje trditve odgovoril z argumenti, ne pa z: "Dej nehi buče valat da si ne boš kaj naredu."

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 To okt 30, 2007 2:29 pm

LP!

Sej tle si lahko najbolj pameten ampak mehankar pa nauš nikdar. :ne

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe To okt 30, 2007 2:33 pm

Jeremija, hvala za moralno podporo!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To okt 30, 2007 2:42 pm

JoeLoe je napisal/-a:
LP!

OK. Boš malo šlogal kdaj se bo problem pojavil? Pet let se ni pojavil volk... Torej, kdaj se bo?
Kultura tvojega pisanja je precej nizka. Morda bi bilo tudi zate oz. za tvojo osebnost bolje, da bi na moje trditve odgovoril z argumenti, ne pa z: "Dej nehi buče valat da si ne boš kaj naredu."

Kultura mojega pisanja je enaka tvojim izkušnjam ;)
Kar se tiče "problema" in njegovega nastanka pa prosim še enkrat preberi odebeljeni tisk zgoraj ;) , potem se prepričaj,kaj zaena cmarunga sploh je tam gor,da ne boš spet izpadel "izkušen" ;)

Kar se pa tiče tvojih trditev in mojih argumentov,so pa moji argumenti že napisani zgoraj.Preberi jih,ne bo ti škodlo.
Če pa kdo ne verjame,je pa popolnoma njegov problem... ;)

Ajde..ti pa uživaj s svojimi "izkušnjami" še naprej...... :D

LP
Zadnjič spremenil TrijoAdijo, dne To okt 30, 2007 2:47 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To okt 30, 2007 2:44 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:
LP!

Ne ti boš...še posebi če boš JoeLoe-a poslušal... :D

Kje pa piše da sem mehanker oz. da to želim biti?

:roll: :roll: :roll:

Ajde...Over&Out

exposed1303
Nov uporabnik

Napisal/-a exposed1303 To okt 30, 2007 2:58 pm

prsu mehanik, akumulator je šel papa, tako da treba zamenjat, zadeva rešena.

p.s. hvala vsem za pomoc in koristne nasvete...

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 To okt 30, 2007 3:04 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
LP!

Ajde...Over&Out

Ja jest sm mehankar ti pa s takim poznavanjem ne boš nikoli. :EE

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe To okt 30, 2007 3:05 pm

JoeLoe je napisal/-a:
LP!

Kultura mojega pisanja je enaka tvojim izkušnjam ;)
Kar se tiče "problema" in njegovega nastanka pa prosim še enkrat preberi odebeljeni tisk zgoraj ;) , potem se prepričaj,kaj zaena cmarunga sploh je tam gor,da ne boš spet izpadel "izkušen" ;)

Kar se pa tiče tvojih trditev in mojih argumentov,so pa moji argumenti že napisani zgoraj.Preberi jih,ne bo ti škodlo.
Če pa kdo ne verjame,je pa popolnoma njegov problem... ;)

Ajde..ti pa uživaj s svojimi "izkušnjami" še naprej...... :D

LP, Over&Out

Izkušnje? Hm... 20 let pa kakih 8 avtov (5 mojih, od žene 3)... Delam pa čist vse kar je treba, vključno z menjavami zobatih jermenov in generalkami.
Morda res ne vem kaj naj bi vazelinski gel bil, ampak toliko pa že vem, da je vazelin petrolejeva želatina (s tujko gel?).
Kaj pa je to gel? Ja agregatno stanje snovi, ki pomeni poltrdo stanje, npr. malo bolj redko kot mast. Večina gelov je tiksotropnih, kar pomeni, da bolj kot jih izpostavljaš mehanskim silam bolj redki postajajo.
Kaj je pa na klemah na Polotu moje žene? Hm... menda glih neka vazelinska reč. :lol: in to odkar je avto prišel k bajti...
Volk na klemah na mojem avtu ni dobrodošel. Kleme sem imel vedno namazane z ustrezno mastjo, volka nikoli ni bilo...
Zgoraj se, predvidevam, sklicuješ na profi mehanike... Jaz sem začel svoje avte rihtat potem, ko mi je eden na R5 uničil motor in drugi popravil bremze tako "strokovno", da se je dalo samo z ročno ustavit...

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 To okt 30, 2007 3:10 pm

JoeLoe ti si taprav tako je treba,sam rihtat ne pa tale zelenc k še olje pele dolit na servis(pa uro naštimat). :EE

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To okt 30, 2007 4:22 pm

LP!

Ajde...Over&Out

Ja jest sm mehankar ti pa s takim poznavanjem ne boš nikoli. :EE

Ja? Resno? Kaj 9. razred OŠ? Ali si že mogoče 1. letnik poklicne šole? :roll: Ali si morda na praksi v avtomehanični delavnici,pa že misliš da si majster?Ti že mojstri že zaupajo kakršnokoli drugo delo razen pometanja delavnice? :roll:

@JoeLoe: Morda ti bo enkrat proti drugem letu potegnlo,kaj sem ti mislu povedat s tistim odebeljenim tiskom.Svetujem ti da prebereš še enkrat,dvakrat,trikrat.....no..sej bo...nekoč....do takrat pa ti svetujem da se vzdržiš kakeršnihkoli komentarjev,da ne boš en glih tak "mehanik" kot sta tista dva,ki sta ti že rihtala avto :roll: Hm...morda pa je bil Jeremija79 eden od teh dveh "mehanikov" :EE :EE :vc

Ajde glumca....uživajta.... :lol:

LP,Over&Out

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 To okt 30, 2007 4:42 pm

Samo primitiven um ne prizna da se je motil. :ne

Uporabniški avatar
Blueboy_RM
Novinec

Kraj: Posavje

Napisal/-a Blueboy_RM To okt 30, 2007 7:30 pm

Kriza okol česa se folk krega:)
RM

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe Če nov 01, 2007 1:06 pm

Blueboy_RM je napisal/-a:Kriza okol česa se folk krega:)

Ja, ane... Jaz sem nehal. Se mi ne da več... ;)

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Če nov 01, 2007 1:14 pm

:har :har :har :har :har

exposed1303
Nov uporabnik

Napisal/-a exposed1303 Po nov 05, 2007 10:37 am

da ne odpiram nove teme.
akumulator smo zamenjal, vzgal je takoj, me je pa danes zjutraj spet malce razjezil ( avto namrec :)
pri vzigu je parkrat slo v prazno, kar pomeni da ko sem ga hotel vzgati se ni vzgal takoj in sem moral parkrat poskusiti. kljuc gre naprej le vziga ni bilo, lucke gorijo ok.
ta tezava se je ze pojavila v preteklosti. sem ga takrat peljal k mehaniku ki ga je imel par dni na testiranju in ga je takrat tudi popravil ( vsaj do sedaj se to ni dogajalo )
sedaj pa ne vem kje bi tical problem, mogoce štarter? :?

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe Po nov 05, 2007 10:43 am

Če je tišina, ko obrneš kluč, je lahko napaka na sami ključavnici ali pa so krtačke ali kontakti na rotorju zaganjača izrableni.
Če se štarter zavrti, pa ne "obrne" motorja, ampak se zavrti v prazno je lahko defekten avtomat v štarterju, ki potisne zobnik na vztrajnik. Lahko pa je ta avtomat samo zapacan.
Krtačke in umazanijo lahko zrihtaš sam, če si vzameš malo časa...

exposed1303
Nov uporabnik

Napisal/-a exposed1303 Po nov 05, 2007 2:37 pm

štarter se zavrti a ne "obrne" motorja.
torej avtomat je lociran kje?
bi potreboval navodila prosim.
hvala

Uporabniški avatar
JoeLoe
Novinec

Napisal/-a JoeLoe Po nov 05, 2007 2:39 pm

exposed1303 je napisal/-a:štarter se zavrti a ne "obrne" motorja.
torej avtomat je lociran kje?
bi potreboval navodila prosim.
hvala

Avtomat, o katerem je govora, je del štarterja...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov