Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
pixxel
Nov uporabnik

Kraj: velenje

Napisal/-a pixxel Ne apr 06, 2008 7:16 pm

hvala za vse :D
sem pa obiskal kar veliko bencinskih trgovin, pa nikjer tega olja z dodatki (liqui molli),razen olja za čez 100.000km
čakam, kaj bo povedal mehanik :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne apr 06, 2008 7:57 pm

liqui molly ima saming v BTC-ju hala A v kleti po 32 evrov za 5 litrov.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Po apr 07, 2008 6:01 am

Glede olja se ne strinjam, da ga moras menjati na 4-8000 km...potem je to olje najslabse kvalitete ker jaz imam SUV Volvo XC90 pa imam servis na vsakih 30.000 km ko menjam tudi olje. Ce vozim avto veliko ga menjam nekje na 15.000 km le zaradi teh ali drugacnih predsodkov a menim, da je nepotrebno ce ne naredis veliko km.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po apr 07, 2008 6:35 am

Cornelius je napisal/-a:Glede olja se ne strinjam, da ga moras menjati na 4-8000 km...potem je to olje najslabse kvalitete ker jaz imam SUV Volvo XC90 pa imam servis na vsakih 30.000 km ko menjam tudi olje. Ce vozim avto veliko ga menjam nekje na 15.000 km le zaradi teh ali drugacnih predsodkov a menim, da je nepotrebno ce ne naredis veliko km.

Avto imaš šele koliko? Eno leto? Dve? Naredil si pa kok km z njim?

Terenci so druga zadeva kot suvi. SUV je oseben avto, ki je malo večji in ima 4kolesni pogon, terenec je pa terenec.
In terrano ni SUV.

Zaradi mene, tudi če menjate olje samo enkrat na 100.000, to ne pomeni, da je olje tok dobro. To pomeni, da imaš tok teflona v mašini, ki zdrži vožnjo tudi potem, ko je olje že čisto zanič.

Sam menjam olje na 7500 do 10.000km, pa delam z avtom ko svinja z mehom in avto dela. Nekateri menjajo olje na 30.000, in potem jokajo da je pri 120.000km prevoženih mašina ribnla.
Našim doma (stari pameten z izjavo, sej je servis na vsakih 30.000km, zakaj bi jst prej olje menjal) je ribnla pri 160.000km.

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Po apr 07, 2008 6:55 am

Niso si proizvajalci avtov zmislili tak interval na 30.000 km kar tako.
Seveda so nove masine bile SUV ali terenci cisto drugacne od starejsih
in zato so intervali drugacni kot prej.
Jaz tudi menjam olje ko vec ni dobro ne glede na km. A to prepustim
serviserju ki ve kdaj je olje zanic. Kar tako na oko pa je totalno zgreseno
ocenjevati kvaliteto olja.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po apr 07, 2008 7:00 am

Cornelius je napisal/-a:Niso si proizvajalci avtov zmislili tak interval na 30.000 km kar tako.
Seveda so nove masine bile SUV ali terenci cisto drugacne od starejsih
in zato so intervali drugacni kot prej.
Jaz tudi menjam olje ko vec ni dobro ne glede na km. A to prepustim
serviserju ki ve kdaj je olje zanic. Kar tako na oko pa je totalno zgreseno
ocenjevati kvaliteto olja.

Večina japonskih avtomobilov ne pije olja ob normalni uporabi avtomobila. Ko pa začne piti olje, pomeni, da olje ni več dobro. Tako sem se navadil pri mojih japoncih (pa imam trenutno 4 registrirane doma). Pač vsake toliko časa preveriš olje in če ga pije potem je olje slabo in ga je potrebno menjat. Mašina v enem izmed avtov ima 400.000km, pa prvih 7000km ne spije nič olja.

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Po apr 07, 2008 7:18 am

Res je. Se posebej jaz imam niskotlacni turbo pa porabi zelo malo olja a se pozna
na par tisoc km. Tudi danasnja olja so bolj kvalitetna in prilagojena aluminijskim motorjem in vsem ostalem kar se podmazuje ter ustvarja trenje.
Seveda tudi sam priporocam menjavo na vsaj 10.000 km. Bomo pa videli cez par let kako bo masina pila olje. :pivo Zaenkrat imam bifuel-motor pije bencin sofer vodo.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To apr 08, 2008 3:10 pm

Cornelius je napisal/-a:Glede olja se ne strinjam, da ga moras menjati na 4-8000 km...potem je to olje najslabse kvalitete ker jaz imam SUV Volvo XC90 pa imam servis na vsakih 30.000 km ko menjam tudi olje. Ce vozim avto veliko ga menjam nekje na 15.000 km le zaradi teh ali drugacnih predsodkov a menim, da je nepotrebno ce ne naredis veliko km.

Milsim da je tole malo bolj letelo na mene:) No če hočeš ti skeniram knjižico od Jeepa, kjer lepo piše za menjavo olja:
4000km....javna uporaba,vožnja v težkih razmerah....
8000km....normalna vožnja....

Glede na to da ima števc za pritisk olja....ob menjavi kaže skoz 4 bare.....potem pa začne nekje pri 5kkm padat.....in pri okol 7kkm ne zraste več čez 2 bara.... ob menjavi se cajger dvigne spet na 4 bare....Prvo sem tudi jaz mislu da je motor totalno hin....ampak očitno temu ni tako....niti pije ga ne.
R5 ima predviden interval na 7500 km.....ko so recimo jugiči meli na 10.000.
Ne bom trdil ampak tudi če bi imel avto s servisi na 30000 bi menjaval olje na 12-15kkm.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Sr apr 09, 2008 1:10 pm

Saj sem serviserju tudi sam povedal, da hocem, da mi menja olje
bolj pogosto ko veliko km naredim cca kot si omenil na 12.000 km
Ce je avto bil v garazi skoraj 6 mesecev in so ga le sem pa tja mal
provozali, da se je akumulator napolnil seveda nisem menjal olja.
Servis sem naredil kljub temu in zahteval po 7000 km da menjajo olje.
Tudi meni pise v navodilih, da ce se avto uporablja v tezjih razmerah
priporocajo bolj pogosto menjavo a je tako, da novi motorji narejeni
iz aluminija in ostalih materijalov ne potrebujejo tako pogosto menjavo
kot stari zelezni motorji. :P :roll:
Imam pa skoraj 60.000 km v 16 mesecih.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr apr 09, 2008 1:22 pm

Cornelius je napisal/-a:Saj sem serviserju tudi sam povedal, da hocem, da mi menja olje
bolj pogosto ko veliko km naredim cca kot si omenil na 12.000 km
Ce je avto bil v garazi skoraj 6 mesecev in so ga le sem pa tja mal
provozali, da se je akumulator napolnil seveda nisem menjal olja.
Servis sem naredil kljub temu in zahteval po 7000 km da menjajo olje.
Tudi meni pise v navodilih, da ce se avto uporablja v tezjih razmerah
priporocajo bolj pogosto menjavo a je tako, da novi motorji narejeni
iz aluminija in ostalih materijalov ne potrebujejo tako pogosto menjavo
kot stari zelezni motorji. :P :roll:
Imam pa skoraj 60.000 km v 16 mesecih.

Jaz imam aluminijasto mašino, pa je predpisan interval 7500 do 9.000km(4500 do 600 milj), ob težjih pogojih obratovanja(offroad) pa na 5000 km(3000 milj).

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Sr apr 09, 2008 4:01 pm

Kakorkoli se strinjam, da je treba bolj pogosto menjati olje a menim tudi, da tisoce in tisoce inzinirjev po svetu in ne samo v Volvo tovarni niso napisali kar tako intervale na 30.000 km za menjavo olja ter, da niso to naredili, da bi cim prej unicil motorja pa kupil drugega kot bi kaksen odgovoril na temo...
Intervali so narejeni po zelo tehnicnih in strucnih izracunih, uporabi predisanih olj, testih na masinah ter materijalih itn.

Kot vidim cene olja imas olje za 3 Eura na liter in 40 Euro pa dobro vemo zakaj je taka razlika. Da nebi odsli predalec v kvalitete olja ipd...Pa podmazite motor dobro.
Lp vsem.

:pij:

Uporabniški avatar
pixxel
Nov uporabnik

Kraj: velenje

Napisal/-a pixxel Sr apr 09, 2008 5:33 pm

našel grafitno olje po skoraj 50 eur 5 litrov.
trenutnopa dal dodatek obstoječemu olju mos2 iz usa, bomo videli kaj bo :-P
sicer pa že po nekaj kilometrih, kar lepše deluje :P

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr apr 09, 2008 11:03 pm

Cornelius je napisal/-a:Kakorkoli se strinjam, da je treba bolj pogosto menjati olje a menim tudi, da tisoce in tisoce inzinirjev po svetu in ne samo v Volvo tovarni niso napisali kar tako intervale na 30.000 km za menjavo olja ter, da niso to naredili, da bi cim prej unicil motorja pa kupil drugega kot bi kaksen odgovoril na temo...
Intervali so narejeni po zelo tehnicnih in strucnih izracunih, uporabi predisanih olj, testih na masinah ter materijalih itn.

Kot vidim cene olja imas olje za 3 Eura na liter in 40 Euro pa dobro vemo zakaj je taka razlika. Da nebi odsli predalec v kvalitete olja ipd...Pa podmazite motor dobro.
Lp vsem.

:pij:

Slabo gledaš olja :) Maš jih je že za mnogo manj kot 3eur/liter....
Strinjam se s tabo da na tisoče inženirjev po svetu se ubada z olji in mazanjem.....ampak strinjal pa se boš verjetno, da ti inženirji ne predvidijo kako dolgo bo motor deloval....v garanciji mora....potem pa se znajdi....in tu je haklc...do 200 tisoč bo motor deloval z 30kkm intervali..... potem pa bo tko al tko za obnovo oz. ne bo več garancije.
Zanimivost okol olja (ki sem jo prvič doživel) je pri mojem..... v knjižici ma napisano enih 20 olj.... skoraj vseh znamk v opombah pa piše ( in skoraj vsa druga olja viskoznosti 15w40) ....zaj pa se odloč...največji povdarek pa je na mazanju oz. rednem menjavanju olja.. . Ne bi reku da so inženirji kr priznanega in avta s tradicijo kr tko nekaj napisali.........
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Če apr 10, 2008 7:01 am

Saj to povem, da tako znana hisa kot je Volvo ki ima v tradiciji da so njegovi motorji naredili stotine in milijone km ob redni menjavi. Sam to je spet tema kjer bi se veliko pisalo in prihajalo do tistega, ja pa kaj tudi moj Trabant je naredil 300.000 km in podobno.
Olje bom menjal odvisno od voznje in kilometrine. Bodi preprican da so inzinirji Volva enako kot vseh ostalih znamk se kako pozorni na dolgorocne posledice mazanja. Bil sem v tovarni in imel moznosti videti razvojni del, to ni hec tam se vlagajo miljoni Euro v razvoj ze stoletja. Volvo je zakon. :P
Enako kot vsaka znamka katero Vi imate rada. LP vsem.

p.s. Ceprav je moja mama ko sem prodal BMW 315 povedala, Ah sinko nikoli vec ne bos imel tako dober avto. :pray: Sem zadovoljen z XC90 a Vam povem, da glede rentabilnosti in izdelave notranjosti to ni vec Volvo kot je bil pred leti.
Nov avto po XC90 bo Lexus 600 hybrid. :bonk :bow
Vozil v Qatru, vozil pri nas 400 in se Volvo lahko skrije glede kvalitete izdelave in ostalega. :roll: :vc

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Pe apr 11, 2008 7:51 pm

Evo na vsakih 12.000 km menjava olja itn... XC90
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe apr 11, 2008 8:07 pm

A nis reku da imaš intervale na 30.000 tisoč?:)

Ni mi pa jasno za filter goriva.... ne rabiš sploh menjat? Edino če je potrebno? nima pa intervala?
Slika

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Pe apr 11, 2008 8:53 pm

lisko: po potrebi menjavajo benz pumpe :twisted:

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe apr 11, 2008 9:20 pm

phoebus je napisal/-a:lisko: po potrebi menjavajo benz pumpe :twisted:

HE HE HE :D
Slika

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius So apr 12, 2008 6:51 am

lisko je napisal/-a:A nis reku da imaš intervale na 30.000 tisoč?:)

Ni mi pa jasno za filter goriva.... ne rabiš sploh menjat? Edino če je potrebno? nima pa intervala?

Da v servisni knjizici pisejo intervali na 30.000 km. To zgoraj je kao priporocljiva tabela in kaj se menja.Bom skaniro da vidis.
Zdaj sem pred mesecem dni imel veliki servis cca 50.000 in naslednji na 80.000 km.
Itak me ne bo grem v Qatar.Komaj cakam da vidim kaksno mrcino bom dobil za voznjo.
Ma boli me patka da dobim Yarisa samo da je delo posteno placano. Je tako? Lp vsem.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov