Nasveti in napotki ter povpraševanja...

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci Sr maj 14, 2008 12:01 pm

Kako je pa z menjavo filtra ki naj bi ga imela klimatska naprava.To ni filter kabine ampak naj bi bil še en filter ki je prov del klime ne vem kako se mu reče.Hvala.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Sr maj 14, 2008 12:15 pm

sašo5 je napisal/-a:...nobene veze nima kakšna je vstopna temperatura zraka (višja je, dlje bo trajalo da doseže rec. 5 stopinj izpiha na režah.........) vsa umetnost.....

seveda je vazno, sploh ce je uparjalnik poddimenzioniran...

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Sr maj 14, 2008 1:02 pm

vinci je napisal/-a:Kako je pa z menjavo filtra ki naj bi ga imela klimatska naprava.To ni filter kabine ampak naj bi bil še en filter ki je prov del klime ne vem kako se mu reče.Hvala.

Ta filter je priporočljivo menjat na 2-3let, za menjavo pa je treba sistem najprej izprazniki (povleči ven plin in olje), ter po menjavi tega filtra ponovno napolniti.

Drugače pa tisti, ki pravite da pustiš dokler hladi, potem lahko tudi olje v mašini pustiš in ne menjaš, dokler ne ribne?

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Sr maj 14, 2008 2:53 pm

verjetno niso dobesedno mislili, da pustis dokler hladi, temvec toliko casa pustis pri miru zadevo dokler ne opazis, da ti slabse hladi.
:D

PS:tudi pri dolivanju olja je podobno, ko imas npr. prevozenih 5000 km po menjavi le tega npr. preventivno pogledas nivo...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr maj 14, 2008 11:04 pm

Vzdrževanje klime (da/ne)

ne!

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Sr maj 14, 2008 11:06 pm

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

weta
Novinec

Napisal/-a weta Če maj 15, 2008 7:32 am

tisti, ki zagovarjate menjavo plina na 2 leti.

samo eno vprašanje....ali doma na dve leti menjate plin v hladilniku? klimatski napravi, toplotni črpalki za gretje sanitarne vode?

Uporabniški avatar
gizmo
Novinec

Kraj: mkg in lj

Napisal/-a gizmo Če maj 15, 2008 7:59 am

No pa, da vprašam še jaz. Klima mi sicer dober ohladi, vendar včasih, predvsem ko jo ugasnem, zasmrdi not po plesni. Zdej me pa zanima, če bi to rešu s tistim kar reklamirajo pri renaultu za 20 €.
[/url]http://www.renault-storitve.com/klima/index.php[url]
Al nebi s tem nč naredu?

weta
Novinec

Napisal/-a weta Če maj 15, 2008 8:09 am

kakor jaz to razumem je 20 eur za čiščenje prezračevalnih poti...da bi to vključevalo vse kar piše tam, ne verjamem, ker so že sami protiprašni filtri dokaj dragi.
lahko probaš, moraš pa vedeti, da se noben plačanec ne bo tako potrudil, ko se lahko sam za sebe. torej, če si avtomobilski analfabet, pelji, jaz bi si raje sam spucal.

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii Če maj 15, 2008 8:12 am

Blink-182- Koliko pa bi priblizno racunal za polnenje klime? Lahko tudi na ZS.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Če maj 15, 2008 5:45 pm

sašo5 je napisal/-a:
paskvale je napisal/-a:Tisto o 3-5°C pa je zelo odvisno kakšna je vstopna temperatura hlajenega zraka in koliko

Sestavni deli vsake toplotne črpalke, kot tudi klimatske naprave, so uparjalnik in kondenzator, kompresor ter ekspanzijski ventil, kot medij v sistemu pa imamo plin. Sistem deluje čisto preprosto; vse se dogaja v zaprtem sistemu, volumen plina je nespremenjen, zato je to izohorni proces. S kompresorjem plinu povečamo tlak, zato se ta utekočini (v kondenzatorju), posledica tega je, da se sprosti tolplota, ki se sprošča v okolico. Nato utekočinjen plin potuje naprej preko ekspanzijskega ventila do uparjalnika, kjer se ta plin zopet uplini. Posledica spremembe agregatnega stanja plina je ta, da odvzame toploto iz okolice in s tem okolico ohladi. Potrebujemo samo še kakšen ventilator, da pihamo zrak skozi uparjalnik, ga usmerimo v potniško kabino in imamo klimo v avtu. S pomočjo elektronike, ki krmili celoten proces pa dosežemo to, da lahko uravnavamo temperaturo v potniški kabini.

...nobene veze nima kakšna je vstopna temperatura zraka (višja je, dlje bo trajalo da doseže rec. 5 stopinj izpiha na režah.........) vsa umetnost.....

Še enkrat: pravilno je da izpihuje do največ 8c - če je več, ali bognedaj 20 kot je predhodnik napisal, potem definitivno plina manjka(le tega je v sistemih za okoli 0.5 kg) - in res je: s časoma "zginja" na ceveh, spojih ipd...(če imamo podatek, lahko tudi zmerimo pritisk, ki ga ustvarja kompresor.....)

Lepo, da si razložil kako deluje klima. Škoda pa, da potem ne razumeš kar sem jaz napisal, ker tisto drži.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če maj 15, 2008 6:05 pm

kolk pa je danes približna cena polnjenja klime?
sm zasledu na eni stari temi še ceno v SIT med 5k in 10k...verjetn je dons že precej draži...al morde ne???
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če maj 15, 2008 6:15 pm

gasperozimek: pri AH so cene nekje 40€ pri ostalih ki se ukvarjajo s tem 30€ pri kolegih 20€ ;)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če maj 15, 2008 6:19 pm

MacTron je napisal/-a:gasperozimek: pri AH so cene nekje 40€ pri ostalih ki se ukvarjajo s tem 30€ pri kolegih 20€ ;)

tnx :D ;)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
dr.otkar
Novinec

Kraj: nihče ne ve

Napisal/-a dr.otkar Ne maj 18, 2008 4:44 pm

Ne vem kako lahko nekateri primerjate hladilnik, domačo klimo, toplotno črpalko z avtomobilsko klimo ???
Nobena od prvih ne gre iz hiše, in se ji posledično pogoji delovanja ne spreminjajo preveč.
Avto lahko v 1 uri prevozi nekaj km, počasi ali hitro, od mraza do vročine, suše do vode..... Kdo je bolj obremenjen, da ne pozabimo da je cel sistem podvržen treslajem ki načenjajo sistem in povzročajo mikropore ter s tem počasno uhajanje plina.
Nato so tu zimske kemikalije proti zmrzovanju cestišč ki grizejo aluminij kot za stavo.

Nekdo je napisal zakaj hladilnika ne servisiramo na dve leti, zato ker deluje približno 10-15 let potem ga zamenjamo, razlika je le v nabavni ceni( hladilnik nekje okoli 400 eur, avto pa od 10000 eur do 1xxxxxxxeur)

Ko plin uhaja se zmanjša delovanje klimatske naprave, s tem pa tudi mazanje sistema ker plina v sistemu ni dovolj da s seboj nosi olje. Posledica preobrabljenost kompresorja in s tem njegova gotova smrt.

BE, OR NOT TO BE, je napisal Shakespeare, jaz bom pa samo dodal, itak vsak dela po svoje.

Če koga zanima servis ali polnjenje ZS.

Lep dan
mislim, da imaš zamašeno žico ............

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a hermand Ne maj 18, 2008 6:41 pm

Če ni potrebno vzdrževanje klimatskega sistema pri avtomobilu, zakaj pa se potem klime pokvarijo oziroma zmanjka plina v sistemu ali pa zariba kompresor, ki je brez olja, ko ga daš narazen.

Zakaj je recimo v olju, ki ga izpustiš iz kompresorja prisotna voda?

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Po maj 19, 2008 1:37 pm

Ok, bil sem tolko neumen, da sem prebral celo temo...

In kje bi bil zaključek? Nekje vmes...

- filter kabine menjati vsako leto
- čiščenje zračnikov in kanalov v armaturi po potrebi (ko iz zračenja smrdi)
- menjava plina in olja v sistemu klime - na cca. 5-7 let (zaradi olja, zaradi morebitnega manjka plina ipd... ). Menjava na 2-3 leta je neumnost, po 15 letih pa najverjetneje tudi več ne bo zadovoljivo hladilo (obstajajo izjeme navzgor in navzdol).

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po maj 19, 2008 1:54 pm

He he. Tudi jaz ne razumem ljudi ki menjajo plin v klimi na vsake 2 leti .
Moj ata ima nissan primero 1 lastnik letnik 99 in še niti enkrat ni kaj prčku pr klimi in mu še vedno hladi kot nova. Niti nobenih filtrov ni menjal , ne nič in še vedno dela.. Pač uporablja pa tudi samo takrat ko je potrebno in ne kr naprej.

Jaz imam svojega audija že 2 leti, kdaj je bil plin menjan in filtri nebi vedu ampak po 2 letih uporabe še vedno hladi kot takrat ko sem kupil rabljen avto in še vedno ne kaže nobenih znakov, da bi bilo to res potrebno. Jaz pa klimo uporabljam skoraj vsak dan in nimam problemov ne z plinom ne z filtri.
Pač ne razumem.

l.p.

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po maj 19, 2008 1:56 pm

He he. Tudi jaz ne razumem ljudi ki menjajo plin v klimi na vsake 2 leti .
Moj ata ima nissan primero 1 lastnik letnik 99 in še niti enkrat ni kaj prčku pr klimi in mu še vedno hladi kot nova. Niti nobenih filtrov ni menjal , ne nič in še vedno dela.. Pač uporablja pa tudi samo takrat ko je potrebno in ne kr naprej.

Jaz imam svojega audija že 2 leti, kdaj je bil plin menjan in filtri nebi vedu ampak po 2 letih uporabe še vedno hladi kot takrat ko sem kupil rabljen avto in še vedno ne kaže nobenih znakov, da bi bilo to res potrebno. Jaz pa klimo uporabljam skoraj vsak dan in nimam problemov ne z plinom ne z filtri.
Pač ne razumem.
Kar se pa tiče smradu iz klime je pa dobro vedet to, da ko se približuješ cilju izklopiš klimo nekaj metrov prej, da se sama klima spiha še ven in ne ustvarja vlage in nimaš nobenih problemov.

Vsaj jaz nimam.

l.p.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov