Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne avg 03, 2008 3:10 pm

spet prišlo do kreganja. pač eni raj prepustijo tako delo "strokovnjakom" se je pred leti zgodilo da je kolega nabavu alu feltne, peljal na servis da mu vse nacentrirajo in namontirajo, pa mu mojster ni povedu da mora vijake z drugačnim konusom kupit. čez par dni bi pa skoraj s ceste zletel ker so se vijaki odvili.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 03, 2008 3:15 pm

To krivico nosi deloma tudi tvoj kolega.
Nevem meni se zdi logicno da ob nakupu aluplatisc pogledam se za vijaki, ce nic drugega za daljsimi ker imajo aluplatisca veliko vec mesa na delu kjer se vijacijo, napram zeleznim ki imajo cca 5mm mesa. Torej moje mnenje v tvojem primeru je da je krivica 50 50.
Mene za modija!!! :)

Uporabniški avatar
Dom3n
Novinec

Napisal/-a Dom3n Ne avg 03, 2008 3:29 pm

Ne vem no sam tole se mi zdi pa že mal mim .. če peleš avto k vulkanizerju al pa na servis ti more valda on povedat da niso tapravi šraufi .. nevem kako si sploh lohk dovol namontirat z napačnimi .. ok .. lahko pride do napake .. ampak definitivno pa ni krivda tuki 50 50. Teb se mogoče že tko zdi k maš mal pojma o avtu .. ampak če greš pa kupt televizijo pa ti dajo napačne kable zravn a je tud 50 50 krivda, sj bi se ja ti mogu pozanimat kašni pašejo zravn.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 03, 2008 3:36 pm

Jst za razliko od vas, zadevo prevo malce pregledam, in netezim prodajalcem, ker se mi zdi glupo sprasevati nekoga npr studenta ki ima se manj pojma od mene.

Opazam zadnje cajte, da je cedalje huje. Npr kolegi se zapicijo v nekaj in kupijo, potem jih pa moram jaz iz dreka ven vlacit in rihtat zadeve ker oni so imeli v glavi samo eno stvar, kupiti to za ostalo jih pa bk. Zame je to cista postupidizacija naroda. Se malo pa bo amerika trkala na vrata z napisi na supergah kot so not fireproof, will not make you fly ipd....

Uporabniški avatar
Dom3n
Novinec

Napisal/-a Dom3n Ne avg 03, 2008 3:47 pm

No sej to je normalno da se o vsaki stvari k jo kupuješ al pa delaš prej pozanimaš .. normalno .. sam kdaj ti pa lohk kšna stvar tud uide jo pozabš al pa spregledaš .. takrat pa pač od strokovnjaka ( prodajalca, monterja, mehanika) pričakujem da mi to tud pove oz. na to vsaj opozori.
V nobenem primeru se mi pa ne zdi ok da mi npr.: namontira feltne z napačnimi vijaki. Pa brez zamere .. to je sam moje mnenje.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne avg 03, 2008 3:51 pm

Ko bereš prispevke na forumu se kratko in malo vidi kako nestrokovna je javnost. Vedno naj bi se očistilo naležne ploskve z drateno krtačo, jih posprejalo z bakreno mastjo kakor tudi vijake, vložilo vijake in naredilio najmanj en obrat na roko, zategnilo s pnevmatično pištolo do 3/4, nato z moment ključem križno do konca na mero(9-12kg). Ločimo dve vrsti kolesnih obročev, z ravnimi naležnimi ploskvami za vijake in s koničnimi. Večina je res koničnih, katere pa poškodujemo s pretiranim zategovanjem in posledično razrivanjem konusa. Enkrat sem doživel pravilno montažo tudi pri vulkanizerju, Pestator v Vižmarjih in pa Musar na Gramexu delata strokovno. Doživiš pa tudi, da ponekod vijake mečejo na mokra tla, ponavadi še peščena in jih take zategujejo. Razmislite.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Ne avg 03, 2008 11:18 pm

moja prva izkušnja z vulkanizerju je bila pravzaprav pozitivna.ko sm kupu felgne me je prašu če mam prave vijake.sm mu razložu da nimam in mi je dal prave vijake.2 felngi je bilo treba preoblečt.edn je delu za tistim strojem da je menju gumo, drugi mi je že centriru.potem je edn prvo pobral stare kolese, drugi je pa v lukne z nečem namazu (nism bil pozoren), potem pa nove montirala...edn je prvo s pištolo jih na rahlo, drugi pa s moment klučem zategoval.zlo hitr sta zrihtala zadeve...tam kjer sta rahlo umazala platišče sta vzela krpe (vsak se lotu 2 felgni) in zadeva je minala ko bi mignu.

veliko je odvisno od vulkanizerja, koliko se trudi.
Lep pozdrav :)

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec Po avg 04, 2008 3:02 pm

Myster, pri katerem vulkanizerju so te pa tako lepo stregli?

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Po avg 04, 2008 5:47 pm

target_practice je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:
target_practice je napisal/-a:Ko ste pa ze vsi tako pametni, zakaj vozite avte potem k takim, ubistvu so vsi taki. Zakaj nedelate tega sami doma.

Nimamo vsi doma orodja za menjavo in centriranje gum, tko da ob takih priložnostih moraš pač h vulkanizerju :)

No no, kolo se vedno lahko sam odmontiras in ga odpeljes k mehaniku.
Ampak je lazje jokati po forumih.
Ce mislite da ste toliko pametni, pa potem opozarjajte vase mehanike na to "malenkost".

Lahko pelješ ja, samo ni smiselno, ker porabiš več časa pa moraš nekoga prosit da te pelje do vulkanizerja in nazaj. (razen če maš pač dostop do dveh avtov). Ne vem zakaj sploh tolk debate o tem. Če bi vulkanizer naredil tko kot se pričakuje, se sploh noben ne bi "jokal".

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Po avg 04, 2008 9:10 pm

Sami jokate. Mene neboste videli jokati.

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Pe mar 06, 2009 10:25 am

Vprašanje - kateri momentni ključ naj kupim za šraufanje platišč (zanima me firma).

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe mar 06, 2009 11:05 am

Čim cenejši kitajc ali srednja klasa Wissent (Bauhaus), samo lepo delaj z njim, po uporabi spostiš feder (ga odviješ na nulo). Izbiraj če najdeš, najboljši je od 1(2)-15kg, imaš klasične sveče z dihtungo 2,5kg in kolesa z 10-12kg pokrito. Kaj boljšega npr Hazet, Stahlwille ali Facom nima smisla kupovati, če nisi profi. Samo menljiva račna-glava za Stahlwill je od 50-100€.
Zadnjič spremenil joztom, dne Ne mar 08, 2009 12:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe mar 06, 2009 1:53 pm

paskvale je napisal/-a:Vprašanje - kateri momentni ključ naj kupim za šraufanje platišč (zanima me firma).

neverjetno...kupil sem ga lani v Lidlu(prejšnjega sem imel še iz stare "juge" kupljenega v Avstriji in je predlani "spustil" dušo, nato sem dolgo gledal za neko hobbby varijanto in lejga: 14€...)
..če se še dobi - priporočam, če lih nisi vulkanizer in šraufaš 300 avtov dnevno....

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe mar 06, 2009 11:36 pm

Jest sem ga kupu v interdiskontu za 25€. Za feltne stegnt pa še za kako malenkost bo dober.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R So mar 07, 2009 12:46 am

ah dejte no, ka pa k ni blo moment klučev, pa so se lih tko vozil. sj js ga doma tud niam, sam zategnm kokr morem, ma če bo 5 šraufov popustlo pa tud ne vem.

sem pa si ruknu še eno cev h rezervi, da ob morebitnem defektu nebi kje preveč telovadu za odšrafvat.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So mar 07, 2009 10:03 am

C4V4L13R je napisal/-a:ah dejte no, ka pa k ni blo moment klučev, pa so se lih tko vozil. sj js ga doma tud niam, sam zategnm kokr morem, ma če bo 5 šraufov popustlo pa tud ne vem.

sem pa si ruknu še eno cev h rezervi, da ob morebitnem defektu nebi kje preveč telovadu za odšrafvat.

Največkrat je problem ravno to, da se šravfe pretegne in ne premalo zategne.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash So mar 07, 2009 10:26 am

No, na tistmu linku, ki ga je dal JEREMIJA79, bo kar drugi ta prav ;)

Tu pa je še nekaj... http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 3331cb0184

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R So mar 07, 2009 12:05 pm

lisko je napisal/-a:
C4V4L13R je napisal/-a:ah dejte no, ka pa k ni blo moment klučev, pa so se lih tko vozil. sj js ga doma tud niam, sam zategnm kokr morem, ma če bo 5 šraufov popustlo pa tud ne vem.

Največkrat je problem ravno to, da se šravfe pretegne in ne premalo zategne.....

vem pa za primer, ko so kolegu pr vulkanizerju "zategnil" z moment ključem, pa se mu je na ac snelo kolo. seveda je šou takoj nazaj k vulkanizerju, kateri se j ebranil z videoposnetkom, češ, da se vidi, da je delavec zategnil z moment ključem...hja, da je pa zategnu dovolj dobro, se pa ne vidi tam gor...no ko je zagrozil z novinarji, so mu seveda povrnili vso nastalo škodo na avtu (felna, diski, roka, blatnik, vrata...)

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche So mar 07, 2009 12:39 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Jest sem ga kupu v interdiskontu za 25€. Za feltne stegnt pa še za kako malenkost bo dober.

LP!

Točno takega (prvi na strani) mam tud jaz vedno v avtu. Bauhausov se mi je zavrtel v glavi in se je noter vse zdrobilo.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov