Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr avg 20, 2008 8:37 pm

Pavka je napisal/-a:A ti kaj bereš....nič mu ne zalaufa :roll:

Nimam časa vsega brat ;)

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Po avg 30, 2010 10:22 am

-tomi- je napisal/-a:ja avto je dosegel 100'C - prvič ko sem porajtal mi je iz expanzijske posode puhnu mal pare :oops: in kazalc na armaturki je prav kazal le jaz nisem bil pozoren nanj ker mi je bilo samoumnevno da meni se pa kaj takega ne more zgodit ...no naslednjič ko je bil kazalc na 3/4 sem pravočasno ustavil ...obakrat na koncu ac v stoječi koloni proti bledu ko očitno ni bilo več fovolj frontalnega vetra da bi hladil vodo ki jo greje segret blok od vožnje po ac ...tko po mestu pa se ne pregreje, vrjetn mašina ni tak vroča pa mu je dost vetrčk od semaforja do semaforja ...varovalke sem preveril in so ok ...rele ventilatorja pa nevem kje je - sem mislil da je to tist M22x1,5 termostikalo iz tvojega predhodnega posta ki ga jaz nimam na hladilniku.

hvala in lp

Sedaj sem pa jaz na vrsti z istim problemom. Včeraj sem šel malo po gobe v hribe in ker se je pot v hrib kar vlekla, sem opazil, da mi temperatura kar narašča in narašča. Sem moral ustaviti in kazalec temperature je prilezel čisto do vrha. Odprem pokrov motorja, ventilator se ne vrti. Kako si rešil takrat problem, oz. kaj je bilo narobe? Zdaj nisem čisto prepričan, kje je termostikalo pri Clio-tu 2. Na hladilniku ga ni. Ker je kar nekaj senzorjev spredaj na motorju, domnevam-ugibam, da je tisti skrajno levo spodaj-mimo teče gumijasta cev iz hladilnika na termostat. A je to ta in če ima mogoče kdo sliko?

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Po avg 30, 2010 10:26 pm

Pri mojem P 206 je bilo tako, da so ti releji ki za pogon ventilatorja (pri Cliotu je verjetno ventilator ravno tako pred hladilnikom in ne za njim),zaradi slabe zaščite pred vremenskimi vplivi ,ali pa je na kak drug način prišla zraven voda oksidirali in so se kontakti odlomili.
Avto se mi je ravno tako v mirovanju pregreval.
Tako kot je napisal predhodnik pred mano :
-snemi masko spredaj, oz. toliko kolikor se da in preveri releje ki se nahajajo tam pri ventilatorju.
Če je prisoten zeleni volk oz. kaj takega boš takoj vedel pri čem si.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To avg 31, 2010 3:17 pm

se tebi kiler sploh segreje? da ni samo termostat hin-posledično se ne bo zalaufal ventilator, ker kiler ni vroč...
litr bencina, litr olja ;)

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo To avg 31, 2010 7:43 pm

Stvar je sledeča; cev do hladilnika vroča, hladilnik vroč, cev iz hladilnika vroča. Se pravi, da voda kroži.
Našel sem senzor, kateri ko je izlopljen, kazalec ne kaže temperatue:

Slika

Če ga priklopim nazaj, kaže temperaturo, ki je v mojem primeru že pregreta hladilna tekočina, ventilator pa ne dela. Zadnjič je šel kazalec do vrha. Kazalnik za vodo je desni na sliki, levi je za gorivo:

Slika

Potem sem našel varovalke+releje v škatli, ki je spredaj levo na vozikovi strani:

Slika

Zdaj me pa zanima, če kdo ve, kateri rele je za proženje ventilatorja, oz. če je ta rele sploh tukaj?

Slika

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo To avg 31, 2010 7:46 pm

Ker imam tudi kabel za priklop na OBD2 in program ScanMaster, mi pokaže naslednje kode z napakami:

P0711- TRANSMISSION FLUID TEMPERATURE SENSOR ”A” CIRCUIT
B0553
U3F00

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a oorosh To avg 31, 2010 9:31 pm

Sem pogledal v autodato za varovalke in releje; preglej zeleno varovalko (zgornja vrsta, druga iz leve), rele rjave barve in srednjega črnega vrsto višje.

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Sr sep 01, 2010 2:57 pm

Epilog; pokvarjen rele
Glede na to, da kazalec odkloni pri visoki temperaturi, se pravi termo stikalo deluje. Preizkusil ostale releje pri napetosti in uporabi, pa nekateri klikajo nekateri ne. Tako sem prišel do omenjenega releja in pri povišani temperaturi je začel klikati, če sem ga vtikal in iztikal iz podnožja.

Slika

Se pravi, računalnik daje komando za vžig in rele proži. Iztaknil konektor na motorju ventilatorja in pomeril napetost; 0,26V. Ok malo premalo za obračanje motorja. Grem v splošno trgovino, nimajo in me napotijo kar na Renault-ov servis oddelek z rezervnimi deli. Ker pa že iz izkušenj vem, da so Renault-ovi deli dragi, grem s cmokom v grlu v trgovino. Rele-€23,39. Ok, kar je treba, ni težko, kupim, doma namontiram rele, segrejem mašino in evotigana; ventilator spet deluje.
Pa še slika problematičnega releja, ki je namenjen vrtenju ventilatorja hlajenja hladilnika:

Slika

Uporabniški avatar
Digital Designs
Nov uporabnik

Re: [Clio2] Ventilator hladilnega sistema se ne vklopi

Napisal/-a Digital Designs Pe jan 27, 2012 5:11 pm

Da ne odpiram nove teme bom kle vprašu. Men se isto ventilator hladilnega sistema ne zalaufa, čeprav gre temperatura čez polovico, zamenjal sem isto tak rele kot je na sliki, in še vedno ne dela... kaj lahko še preverim ? Gre se pa za cliota 99L 1.2
Slika

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe jan 27, 2012 7:10 pm

mogoče termostikalo

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Pe jan 27, 2012 7:51 pm

Si preveril napetost na priključku, ki se natakne na ventilator? Če je napetost gor, ko je temeratura motorja tolikšna, da bi ventilator že moral delati, je nekaj narobe z ventilatorjem, če je ni, pa prej. Kot je napisal Cash; si preveril termostikalo?

Uporabniški avatar
Digital Designs
Nov uporabnik

Napisal/-a Digital Designs So jan 28, 2012 12:44 am

Nisem še pregledal napetosti bom jutri. Kje pa se nahaja to termo stikalo..? je mogoče kaka slika na netu od tega stikala da vidim kako to zgleda ?
Slika

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So jan 28, 2012 1:02 am

Poglej malo višje po tej temi. Sem pred 2 leti pripel slike.

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So jan 28, 2012 1:17 am

Pomoje je nekaj takega: http://www.ebay.de/itm/KUHLMITTELTEMPER ... 4cfd544aa7

Ampak ne me za besedo držat. Demontiraj ga in poglej.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash So jan 28, 2012 10:39 am

Ja, tole je termostikalo, pa žičke gredo vn iz njega

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So jan 28, 2012 4:51 pm

No, še enkrat ista slika, ki sem jo pred 2 leti pripopal, kje je to termostikalo.

Slika

Uporabniški avatar
Digital Designs
Nov uporabnik

Napisal/-a Digital Designs Po jan 30, 2012 12:32 am

In kako ugotovim da je to termostikalo fuč ?
Slika

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Po jan 30, 2012 8:48 am

Preberi moj post zgoraj dne: 31 avg 2010 19:43 .
Mogoče boš kaj uporabnega izluščil.
Pri segreti mašini odklopi konektor in boš videl, če kazalec še kaže temperaturo ali pade. Potem ga priklopi nazaj in mora kazati temperaturo. Če kaže, potem ta senzor dela. Si že zmeril napetost na konektorju, ki gre na ventilator pri segreti mašini?

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Po jan 30, 2012 8:51 am

Digital Designs je napisal/-a:In kako ugotovim da je to termostikalo fuč ?

Pa če smo bolj natančni, to ni termostikalo, kot recimo včasih pri stoenki ali yugu, ampak termo senzor, ki daje podatke računalniku, ta pa potem prek releja krmili ventilator.

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Po jan 30, 2012 4:26 pm

Ob tej temi sem se spomnil na neko zadevo glede ventilatorja hladilnika ( offtopic sicer) upam da ne bo hude krvi? .
Zakaj so včasih recimo 10 let nazaj pa do nedavno (ali nemara še) pri PSA grupi (Peugeot ,Citroen) dajali ventilatorje hladilnika pred hladilnik ( skupaj z releji) da je bil izpostavljen vremenskim vplivom in pesku ali kaj podobnega?
Moja logika mi pravi ko se avto premika se hladilnik hladi z zrakom ki gre skozi reže v odbijaču ali maski ko avto stoji pa se hladilnik hladi z ventilatorjem v motornem prostoru.
Ali so to počeli samo zato ker je kao kulsk izgledalo ? =P
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov