Nasveti in napotki ter povpraševanja...

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Pe okt 17, 2008 8:23 pm

@ lisko...
:D Za 50e skup naredmo sam če ti pomagaš zravn.....
:bow :vrum :D

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe okt 17, 2008 8:29 pm

Žiiga je napisal/-a:
target_practice je napisal/-a:
valvoline je napisal/-a:
bruki je napisal/-a:Normativ je 4,40h,če to pomnožimo krat 20 eurov + davek,je tu nekje.
Pod to ceno pa ne more niti lokalni mehanik delati,saj je potrebno kar nekaj osnovnih sredstev za delo.
lp

:har :pivo
5ur za menjavo sklopke :D . Po mojem če neb majster bil fertik v manj k 2 uri je takoj na borzo in iska že drugega šihta. Jaz si jo sam zamenjam v manj k 3 ure. Brez dvigala al pa kanal da bi avto postavu gor. Le navadna avto dvigialka

Kako bos pa prisel do vijakov od kosare, kako bos nacentrial sklopko ce lahko das menjalnik stran od motorja svoh 10cm, ker ti je v napoto most oz karoserija?
Bos takrat se pamtn?
Tako je bil moj fotr pamtn, kao 30 let mehanik nebo on rabu dajat motorja nc vn ipd pa sm nakonc jst moru motor in menjalnik moru dat ven ker je sla sklopka v falus. Ves arognca zna kostati....pazi da se ti nebo mascevalo.....

Jaz sem za menjavo sklopke in velik servis na 406ki pokuril cel dan, res da sem vmes se kolegu razlagal kaj je to in tisto torej ce potegnem crto, bi naredil vse v cca 6tih urah(torej od momenta ko avto parkiram do momenta ko ga odpeljem)

Podpis, in ti pametnjakovič... v manj kot treh urah... brez dvigala. ;) Ti napišem postopek, da boš lažje dojel da niti pod 4 težko prideš?

Jaz jo na mojem avtu tudi v dveh urah zamenjam sam. Ampak kabla imam 2, 6 cevi in 14 vijakov za odvit, pa je mašina zunaj, dvignem jo pa ven iz avta z vitlom. Zamenjam košaro, lamelo in potisni ležaj, pa nazaj notri spustim, privijem vseh 14 vijakov in dam nazaj tistih 6 cevi, ter 2 kabla priklopim, pa sem zmagal, delam pa pod nadstreškom, na nadstrešek je pa vitel obešen.

Ampak na enem drugem novem avtu, ki ga ne poznam, bi pa rabil 2 uri, da bi vse vijake odvil in vse kable odklopil ter ostalo, tko da bi tam kr rabil nekaj več časa. Moj avto imam pa v malem prstu.
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Pe okt 17, 2008 8:31 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Old subarus never die, they just get faster!

valve
Nov uporabnik

Napisal/-a valve Pe okt 17, 2008 8:30 pm

lisko je napisal/-a:
valvoline je napisal/-a:
bruki je napisal/-a:Normativ je 4,40h,če to pomnožimo krat 20 eurov + davek,je tu nekje.
Pod to ceno pa ne more niti lokalni mehanik delati,saj je potrebno kar nekaj osnovnih sredstev za delo.
lp

:har :pivo
5ur za menjavo sklopke :D . Po mojem če neb majster bil fertik v manj k 2 uri je takoj na borzo in iska že drugega šihta. Jaz si jo sam zamenjam v manj k 3 ure. Brez dvigala al pa kanal da bi avto postavu gor. Le navadna avto dvigialka

Prvo naj vas opozorim da kregarije v tej temi ne bo.......Le opazke in odgovori

valvoline mi menjaš sklopko pri jeepu? Normativ na servisu je 8 ur......ura dela je 40 evrov(pooblaščen servis) ti praviš oz. je razbrati da bi jo menjal v štirih urah....kot popoldanco ti dam 20evrov/ura torej 80 evrov za delo....kdaj ti lahk ga pripeljem?

Lisko :bow se strinjam s tabo . Tudi jaz bi rad to videl

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So okt 18, 2008 9:44 am

Da še jaz svoj piskerček pristavim :)
Letos sem mel menjavo sklopke na Cliotu 2 1.4 motor. Zraven komplet sklopke, olja v menjalniku mi je menjal še zobat jermen in vse kar spada zraven (role, termostat, antifriz, črpalka) in pa še sprednji kolesni ležaj.
Vse skupaj je z materialom vred je prišlo 608 € ~ delo je bilo 240 €. (sklopka je bila 97,30 €)
Ni ravno poceni, samo kaj čemo.
Za menjavo vseh amortizerjev mi je računal 85 €.
V glavnem dobro služijo tile. Je pa privat samo računa še nisem nikol dobil pa tudi pri drugih, ki so plačevali ni nobeden mel računa. Čeprav po moje zaradi tega ni nič cenejši :( samo njemu več v žepu ostane. Na dan dobi ziher več kot 200 € za delo. Koliko bi pa dobil, če bi bil eden takole pri njumu na šihtu? Kakih 600 konc mesca.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So okt 18, 2008 9:52 am

Mišek tak je kaj čmo......zato tudi sam razmišljam da bi odprl kaj podobnega....ampak prvi bi mogu garažo postavit.....Opremo kupit.....kar pa ni mali znesek.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a oorosh So okt 18, 2008 11:45 am

Da še jaz pristavim pisker: koliko za*ebano je zamenjati sklopko na P106 letnik 1999, tip motorja CDZ in koliko € pride?

Sicer je sklopka zaenkrat še dobra, ampak bo menjava nekoč potreba.

LP :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So okt 18, 2008 11:54 am

mišek je napisal/-a:Da še jaz svoj piskerček pristavim :)
Letos sem mel menjavo sklopke na Cliotu 2 1.4 motor. Zraven komplet sklopke, olja v menjalniku mi je menjal še zobat jermen in vse kar spada zraven (role, termostat, antifriz, črpalka) in pa še sprednji kolesni ležaj.
Vse skupaj je z materialom vred je prišlo 608 € ~ delo je bilo 240 €. (sklopka je bila 97,30 €)
Ni ravno poceni, samo kaj čemo.
Za menjavo vseh amortizerjev mi je računal 85 €.
V glavnem dobro služijo tile. Je pa privat samo računa še nisem nikol dobil pa tudi pri drugih, ki so plačevali ni nobeden mel računa. Čeprav po moje zaradi tega ni nič cenejši :( samo njemu več v žepu ostane. Na dan dobi ziher več kot 200 € za delo. Koliko bi pa dobil, če bi bil eden takole pri njumu na šihtu? Kakih 600 konc mesca.

Pozdravljeni
Upam, da ta razprava ne vodi v prepir, koliko zaslužijo mojstri in njihovi zaposleni. V tem pisanju ne mislim nobenega napadati ali zagovarjati, temveč podati samo pojasnilo in moje mnenje.
Glede na to, da živimo v demokraciji in imamo odprto gospodarstvo lahko vsak odpre avtomehanično delavnico. Tako dejanje pa za seboj potegne ogromni finančni vložek:
- nakup delavnice ( cena prostora se začne od 180.000,00 € naprej ) ali
- najem delavnice ( cena mesečnega najema od 1.500,00 € naprej )
- stroški obratovanja ( mesečno minimum 1.200,00 € )
- nakup orodja, specialnega orodja, testerji ( približno 75.000,00 € )
- reklama ( vsakih 6 mesecev okoli 5.000,00 € )
- mesečni dohodek zaposlenega ( OD cc 1.200,00 € + dajatve 600,00 € = 1.800,00 €)
- regres zaposlenega + letna nagrada ( letno okoli 1.500,00 € )
- izobraževanje, specializacije zaposlenih ( seminar najmanj 200,00 € po osebi v koliko pa je izobraževanje v tujini pa to pomnožite z faktorjem 6X )
- stalno dokupovanje specialnega orodja ali licenčnih programov ( vsako leto cc 3.000,00 € )

Torej kot je že omenil "lisko" je za zacetnika kar velik finančni vložek. Ta vložek se mojstru vrača približno 15 let ( če delavnica posluje z dobičkom, v nasprotnem primeru se vračilo podaljša ali pa celo posluje z izgubo ). Ob tem, da ne omenim stresnega življenja mojstra, ki skrbi da bo delavnica imela dovolj dela in s tem posledično dovolj dohodka za obratovanje ( danes je pač tako, da je veliko garažnih mojstrev in mehaničnih delavnic - na našem trgu je huda in neusmiljena konkurenca. Uporabniki naših storitev pa imajo vsako leto slabšo kupno moč ( žal so cene vsak dan dražje, plače pa ne )).

Ob tem je potrebno povedati, da je le redkim srečnežem uspelo obdržeti trg in s tem zagotoviti redni dotok financ, ki so potrebne za normalno obratovanje, veliko pa je takih, ki dobesedno životarijo in upajo na boljše čase.

Vse kar sem napisal velja za Ljubljano in verjamem, da se cene nepremičnin ali višina osebnega dohodka zaposlenih razlikuje od pokrajine do pokrajine v RS.

Torej še izračun, ki ga je omenil "mišek" Na dan dobi ziher več kot 200 € za delo., glede na to da je v mesecu 22 delovnih dni in po tem izračunu bi delavnica zaslužila 4.400,00 € ta delavnica posluje s teško IZGUBO.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire So okt 18, 2008 12:30 pm

kaj pa na moje vprasanje bo odg.
kolko za menjavo polosovine na xsari 98 1,4
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

goldhorn
Novinec

Napisal/-a goldhorn So okt 18, 2008 12:56 pm

Fan je napisal/-a:- mesečni dohodek zaposlenega ( OD cc 1.200,00 € + dajatve 600,00 € = 1.800,00 €)

Za 1.200,00 € neto plače je 2.230,00 bruto.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 So okt 18, 2008 1:29 pm

verjetno ne dobi vsega nakazanega ;)

je pa Fan omenil pomembno stvar...
cene se zelo razlikujejo... odvisno s katerega konca si...
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So okt 18, 2008 7:27 pm

Naj malo pojasnim. Sicer ne vem kake dajatve imajo ker je privat, samo glede na to da gre vse brez računa, kdo pa ve koliko zasluži?
- Ta mehanik k kateremu jaz hodim ima delavnico v lastni hiši, nakup delavnice odpade, ker je to v bistvu malo večja garaža, ki jo ima vsak v novi hiši samo ta človek za razliko od ostalih v njej služi svoja avta pa ima zunaj.
- najema se pravi tudi ni
- ima eno dvigalo, ki je že kar staro, po moje, da tud ne more stat celo premoženje.
- ima dva vozička ključev, nekega ostalega precisnega orodja pa tud nima kaj preveč
- za tester ima prenosni računalnik in vmes neko enoto, ne vem se ne spoznam na to
- reklama 10.000 € na leto, lepo te prosim, človk nima nobene reklame, vse kar je ima eno plastično tablo na lastni bajti tega pa menda ni treba plačat.
- da bi na kake seminarje hodil pa še tud nisem slišal
- kako pa je s programi za tester pa ne vem,a to samo orginal obstaja ali so tudi taki bol priratski in univerzalni?

Jaz nekih groznih stroškov, ki bi jih imel z delavnico ne vidim. Tiste štiri luči ko mu gorijo, v letnem času še tist ne pa tisto dvigalo vsake toliko časa gor pa dol, ki pa nima nekega groznega motorja, da bi na veliko vleklo elektriko. No pa en kompresor se še vsake toliko časa vklopi. Pozimi ogrevanje, ki je malo večje kot, če bi ogreval domačo garažo. To je pa vse.

Razen ne vem kako je kaj s tistim odpadnim oljem kam to da pa koliko stane.
Res tisti, ki veste, kašen je strošek, zaradi sp. - koliko mu država pobere? Ker kolikor jaz vidim računov ne daje, torej na promet mu ne morejo trgat toliko kot ga dejansko ima, ker ne vejo koliko kasira.

Dela ima pa ogromno brez reklame, dela od jutra pa v noč, razen sobote pa nedelje si vzame fraj, če ima priliko. Največ pa rihta audi, VW, seat, škoda, opel, vidim pa, da druge znamke tudi rihta. V glavnem vsak, ki pride, če se pogovarjaš z njim ga hvali in očitno je to tako močna reklama.

Tisti, ki pa po šihtu fuša in še niti privat nima in ima dobre sosede, da ga ne prijavijo, tistemu pa absolutno vse v žep pade. Ima eno garažo pa en voz ključev pa če vsako popovdne 50 € dobi je to čisti denar. Če zna šraufat in ima žilico za to, za neka glavna vdrževalna dela ne rabi kaj dosti. Sej se pa vidi, da taki nimajo kaj ekstra, kake pripomočke si pa še mogoče na šihtu naredi, kar pa je spet zastonj.
Sej vem, ko sem bil 6 mes. na praksi v proizvodnji, kak to eni nonštop nekaj fušajo. Na laserju smo skor vsak dan kaj za fuš rezali. Pa si mu takole zastonj kake pante zrezal on pa je to doma na par cevi privaril, ki jih je spet bolj kot ne mimo blagajne dobil, če pa je že kaj plačal je bilo to minimalno, ker je dobil ceneje kot zaposleni na tej firmi pa še poznanstvo pa smo tam :) . In te vrate je potem lepo prodal. Med tem, ko če bi take pante kupil bi dal za en pant 20€ pa bi bili grši pa bolj švoh.
Isto pa se to dogaje s takimi mehaniki, ki se znajdejo, ma vsega hudiča si takole zastonj naredijo in mu ni treba nobenega dragega orodja kupovat.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire So okt 18, 2008 8:00 pm

ta tema sla cisto v drugo stran
zdi se mi koda bi tu kdo bil fous
kako pravijo ce neki ne znas pa placaj nekomu ki zna
ocetu popravlja mehanik s katemi se poznata
polosovino je menjal za 15€
mali servis nardi za 10€
skopko je zamenjal plus mali servis za 250€ sklopka bla 155€ (vsi deli njegovi)
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So okt 18, 2008 8:50 pm

mire je napisal/-a:ta tema sla cisto v drugo stran
zdi se mi koda bi tu kdo bil fous
kako pravijo ce neki ne znas pa placaj nekomu ki zna
ocetu popravlja mehanik s katemi se poznata
polosovino je menjal za 15€
mali servis nardi za 10€
skopko je zamenjal plus mali servis za 250€ sklopka bla 155€ (vsi deli njegovi)

Ne da bi bil fouš sam mal te jezi, ko pomisliš za kake cifre te odirajo, če boš pa ti enako delo pri nekomu delal pa dobiš zlo mali delež tega. Ti privatniki so pa na papirju itak največji reveži v resnici pa vemo kak je. Saj vemo tisto ne, ko "revna" mamica pripelje otroka v vrtec v novi benfi, a vrtec plača manj kot tisti, ki pripelje v razmajani petki, ki je res čist na dnu, samo on more plačat, ker ima pol hektara preveč zemlje. Pa vse povsod je isto, zidarji, sami fušarji, ampak pod 10 € na uro ga ne dobiš pa ti pride z eno kajlo.
Tist, ko pa na šihtu fušajo, da pol doma drago prodajo, tist mi gre pa pošteno na živce. Tam krade, še sam mu zastonj delaš, potem pa on doma služi :evil:

Če pa kdo ve kolk ma mehanik stroškov s tem ker je privat pa naj pove, realnih stroškov, ne tisto kot je Fan napisal, 10.000€ za reklame. Taki, ki sami delajo pa res nimajo takih reklam no.

Se pa opravičujem, ker je šla tema malo okrog ovinka.
Tist za Xsaro pa; sklopka okrog 100 €, delo pa tud nekaj takega računaj da bo.

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 To nov 18, 2008 10:23 am

Se eno vprasanje imam.

A je pametno poleg garniture sklopke zamenjati se zajlo sklopke? Avto ima 140.000km prevozenih.

Hvala

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust To nov 18, 2008 11:39 am

Jest zajle nebi menjal.

Drugače je pa pomoje UPORABNIK FAN, kar pravilno povedal. Oni ima delavnico v Ljubljnai tam s epa že ve, da so najmenine drage oz. nakup delavnice zelo drago.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 18, 2008 11:48 am

xsara14 je napisal/-a:Se eno vprasanje imam.

A je pametno poleg garniture sklopke zamenjati se zajlo sklopke? Avto ima 140.000km prevozenih.

Hvala

ma, normalno da menjaj.......
trust je napisal/-a:Jest zajle nebi menjal.
Drugače je pa pomoje UPORABNIK FAN, kar pravilno povedal. Oni ima delavnico v Ljubljnai tam s epa že ve, da so najmenine drage oz. nakup delavnice zelo drago.

Jebemti "sonček" zdej si že svetovalec avtomehanik in ekonomist obenem......

Dal si pa "xsari14" nasvet takšen ti dam za primer: kot da si se prvakar stuširal, nato pa "posrane" gate nazaj oblekel.....

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Napisal/-a trust To nov 18, 2008 11:53 am

sašo5 je napisal/-a:

Hvala

ma, normalno da menjaj.......
trust je napisal/-a:Jest zajle nebi menjal.

Jebemti "sonček" zdej si že svetovalec avtomehanik in ekonomist obenem......

Dal si pa "xsari14" nasvet takšen ti dam za primer: kot da si se prvakar stuširal, nato pa "posrane" gate nazaj oblekel.....

Kak ste bedno eni, vi bi vse po vrsti menjal, pa naj menja, kar celo mašino z novo bo še najboljš.
Ja naj menja potem jest vem sem rekel za sebe, da nebi menjal pri teh kilometrih še dodatno zajle.

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Napisal/-a trust To nov 18, 2008 11:57 am

Hvala

Menjaj

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Napisal/-a trust To nov 18, 2008 11:59 am

Men je vaški mehanik nardel velk servis pri avtu in mi vzel 5000 sit, ampak pred leti. Menjal zobat in klinast jermen + ležaj + bobn, ker mi ga je požrlo, zaradi ležaja

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 To nov 18, 2008 2:36 pm

100€ za delo je pomoje čist cool, če ti lager menja pa je 20€ pa nima pol ure kaj delat.

sonček kak prizadet video maš spodaj :D
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov