Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis Pe jun 19, 2009 10:26 am

No, ko smo že ravno pri pečkah in ventilaciji Xsare.
Imam(o) dve Xsari pri hiši, eno starejšo, 1.4i (brez klime in ostale opreme), pri tej ventilacija dela bp, piha kamor nastaviš in ima 4-stopenjsko nastavljivo jakost pihanja (na 4 piha ko hudič).
Novejša je 1.6 break, ima klimo, jakost se nastvalja brezstopensjko (le-ta tudi deluje - vsaj po šumenju ventilatorja sodeč) in ima tudi gumb za preklop zunanji/notranji zrak.Imam občutek da je tole pihanje precej bogo (še posebej v noge). Predvidevam da je sistem ventilacije malo drugačen kot pri starejši (zaradi klime) ampak vseeno: ima kdo kakšno idejo, v čem je problem, mogoče kakšna loputa v napačnem položaju oz. kakšna krmilna elektronika, ki krmili loputo za notranji/zunanji zrak?
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Pe jun 25, 2010 9:01 pm

Evo, brzina je moja vrlina (po enem letu sem se lotil). Včeraj (in danes) pečka uspešno zamenjana.
Zaenkrat vse bp.
Res pa ni delo za živčne ljudi. En miljavžnt šraufov, opraskane roke, res pa v enem popoldnevu in dopoldnevu ne bi nikjer zaslužil 400€ :D

P.S. Tisto švohno pihanje je bilo posledica zasvinjanega filtra klime.
-----------------------
Romzis

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Sr avg 11, 2010 6:21 pm

Cestitke za uspesno opravljen poseg. Jaz se kar odlasam.

Imam se par vprasanj. A ima tvoja xsara klimo? Ker ponekod berem, da je potrebno spustiti klimo, da se pecka lahko zamenja. Si pri menjavi snel volan ali je slo brez tega?
Katera pecka je bila pri tebi - Behr ali Valeo? Nekje na netu sem prebral, da imajo modeli s klimo Behr, tisti brez pa ali Behr ali Valeo.

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če avg 12, 2010 6:19 am

Ima klimo, se da zamenjat tudi brez spuščanja. Ločiš levi in desni del sistema za hlajenje/gretje in se da zamenjat. Volan sem seveda moral snet (obroč), sicer ne bi šla armatura dol, štange, ki nosijo volan sem pa samo nekoliko odmakmil, da sem lahko zamenjal pečko. Pri meni je bila Valeo, sem preveril za oznake na service.citroen.com, samo kot kaže pašeta obe pečki (nova je z vrha nekoliko drugačna vendar paše noter). Pečke se da videt tudi tule:
http://www.valeoservice.com/html/sloven ... oduits.php
Na desni maš Web Catalogue in izbiraš.
-----------------------
Romzis

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Ne avg 22, 2010 4:30 pm

Sem pogledal Valeo katalog in mi vrne dve pecki. Verjetno ni vseeno, katero kupim. Se morda spomnis, katera je bila pri tebi?

Slika

Slika
Priponke
F3955BBAE45B537B4024EB0A9AEAF26B189.jpg
Valeo pecka 1
F3955BBAE45B537B4024EB0A9AEAF26B165.jpg
Valeo pecka 2

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Po avg 23, 2010 6:23 am

Originalna je bila taka kot je na prvi sliki, jaz sem dobil drugo in je pasalo noter.
Če pogledaš slike, je edina razlika v "ušeskih z luknjo" na vrhu pečke. Pri Xsari "ušeska" nimajo funkcije, ker se pečka samo zatakne in to je to.

Drugače se pa zmeni s prodajalcem, pa ti naj dajo obe in po končanem posegu eno vrneš. Mimogrede: dobro bi bilo, da zamenjaš tudi cevi, ki gredo od bloka motorja in od termostata na pečko, problem je sicer samo natični plastični del, ki gre na pečko vendar se ga ne dobi (samo komplet s cevjo). Jaz sem pri meni ta del polomil, ko se razstavljal.
-----------------------
Romzis

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Po avg 23, 2010 7:44 am

A to mislis tisti konektor z dvojno cevjo v motornem prostoru, ki ima nekaksno sponko? Predvidevam, da se dobi le original cev, cena pa zasoljena.

C5
Nov uporabnik

Napisal/-a C5 Po avg 23, 2010 8:21 am

Priključek na pečko, s cevmi, je na pooblaščencu pod 50E, drugje ga ne boš dobil.
Cev je najpogostejši vzrok okvare na cesti, zato jo obvezno menjaj, tudi če ne boš priključka polomil že ob demontaži, kar je pogosto.
Prav tako menjaj oba o-ringa, ki sta v tem priključku pri spoju s priključkoma pečke.
Pečka je vseeno katero od naštetih montiraš, najcenejše (sicer kitajske) so po 25-30E, original cca 90E na pooblaščencu, cca 50E v štacunah.

LP

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po avg 23, 2010 9:10 am

Ta črna plastika preperi in se odlomi. Menjava je enostavna, jo pa moraš imet. Da se izdelati tudi iz bakra iz cevi in kolen za centralno za zmeraj. Dobro je imeti spojko Gates ali kos cevke 12mm in dve šelne, da premostiš pečko na cesti, če ti kaj odp.. daleč od doma.

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Po avg 23, 2010 9:28 am

Hvala vsem za pomoc.

Sem pa nasel se navodila za menjavo s slikami za Peugeota 306 - morda se komu prav pride. Sicer je Peugeot in angleski avto z volanom na desni, ampak mislim, da je pri xsari podobno:

http://www.306gti6.com/forum/showthread.php?id=78999&page=1

C5
Nov uporabnik

Napisal/-a C5 Po avg 23, 2010 9:38 am

Xsara : (osnovna navodila s slikami)
http://www.citroenar.com/showthread.php ... 8ka&page=2

Xantia : (podobno, z navodili, ki pomagajo pri menjavi in navodili, kaj storiti ob menjavi - bolj podrobno)
http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=4605

LP

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Po avg 23, 2010 3:48 pm

Se eno vprasanje. Je kaksna posebnost pri menjavi omenjene cevi? A je kar nataknjena v blok motorja? Ker je tisti del, kamor je speljana nepregleden.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po avg 23, 2010 4:26 pm

Če bi vedel kateri motor bi sprintal načrt.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 13 gostov