Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s So okt 24, 2009 10:57 pm

YOC je napisal/-a:No ja, jaz to varianto uporabljam že ves čas, je pa zanimivo, da včasih, ko se vsedeš v avto in šipe niso pretirano zarošene, prižgeš klimo in seveda ta šipe odrosi v trenutku. Ko pa jo vmes npr. vgasneš pa se šipe tolk zarosijo, da ni več variante, da bi naprej lahko peljal brez klime. Probajte ;) (al pa raj ne)
8)

Ja to sem men skos dogaja. Sploh zato ker je vlka šipa (ford galaxy). Je bla šipa menjana z navadno, tk da ni gretja sprednje šipe, kot je to ponavadi pri fordih in me zlo nervira ta rosa.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Ne okt 25, 2009 9:41 am

Yoni je napisal/-a:
Templar je napisal/-a:
dms je napisal/-a:Človek je prišel s takim zanosom,kot da je ugotovil,kako spravit co2 iz ozračja najmanj. Češ,hudo.To moram pa nekomu povedat.

Ne potegne ven CO2 ampak vlago oz upoarjeno vodo, ki bi se drugače kondenzirala iz toplejšega zraka na hladnejših šipah.

Kdo je sploh rekel da klima potegne CO2 iz zraka? Takemu ki bi to pogruntal bi blo treba dat nobelovo nagrado...

se opravičujem, sem prehitro prebral... :oops:
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
slatncan
Novinec

Napisal/-a slatncan Ne okt 25, 2009 10:16 am

da se tudi brez klime čisto lepo odrositi...ampak pač morš počakat ene 5min, skadit kaki čik in gremo...beda je edino ta...da če odrosiš s klimo, in zatem izklopiš med vožnjo se ti začne nazaj rosit...če pa odrosiš brez klime pa je nerabiš prižigat :D moje odkritje in mnenje :D

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne okt 25, 2009 4:00 pm

Normalni avti se ne rosijo, razen če ne kadiš ali če ne občuješ po travnikih. Klima pozimi je neumnost. Že tako suh zrak še dodatno sušiš in škoduješ dihalom. Klimo prižgeš kot pomoč le, če vstopajo štiri osebe z marelami in dežnmi plašči. Če ne kadiš se v avtu se ne rosi.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne okt 25, 2009 4:03 pm

ne kadim v avtu in se mi fejst rosijo
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Ne okt 25, 2009 4:35 pm

kaj ima pa kajenje tukaj veze? še v nobenem avtu ni nihče kadil in pri vseh so se šipe pozimi rosile
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Ne okt 25, 2009 5:38 pm

Če kadiš notr se gor po šipi napravi film od cigaretnega dima.Sploh če kadiš pri zaprtih oknih...sam itak večina odpre okno da ven vleče ko se kadi.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne okt 25, 2009 7:57 pm

Ko prebiram tole temo se malo zamislim.....10 let že vozim avte brez klime, kadim v njih pa še nikoli nisem imel problemov z rosenjem oken....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Ne okt 25, 2009 7:59 pm

lisko je napisal/-a:Ko prebiram tole temo se malo zamislim.....10 let že vozim avte brez klime, kadim v njih pa še nikoli nisem imel problemov z rosenjem oken....

ker jih redno cistis =)
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne okt 25, 2009 8:48 pm

lisko je napisal/-a:Ko prebiram tole temo se malo zamislim.....10 let že vozim avte brez klime, kadim v njih pa še nikoli nisem imel problemov z rosenjem oken....
ker se avto s klimo dost bolj rosi na začetku.
Če pa klimo ugasneš takrat ko je dež in zelo vlažno, pa si tak naj*bal. Na mojem avtu v takem primeru začnejo kapljice vode se ustvarjat na steklu. Pa ne kadim in še šipe redno čistim. Možno pa , da so nekateri avti bolj podvrženi k rosenju šip :?
LP Rok

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne okt 25, 2009 9:23 pm

Vsak avto je svoja zgodba. V Puntu prve generacije (brez klime) je ves sistem ventilacije tako zanič, da se pozimi vsa stekla rosijo, čeprav si sam v avtu.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne okt 25, 2009 10:17 pm

Strokovnjak je napisal/-a:Vsak avto je svoja zgodba. V Puntu prve generacije (brez klime) je ves sistem ventilacije tako zanič, da se pozimi vsa stekla rosijo, čeprav si sam v avtu.

Ma ta avto je pa razred zase. Sem ga imel, pa sem vedno imel gobico zraven stekla, da sem brisal vetrobransko. Da ne govorim kako je bilo ko smo se štirje vozili v službo z njim... :roll:
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- Ne okt 25, 2009 10:29 pm

ban je napisal/-a:Klima je zakon. ;)

ogrevano vetrobransko steklo je zakon

;) :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne okt 25, 2009 10:31 pm

-=davor=- je napisal/-a:

Ah klinc... cabrio je zakon

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To okt 27, 2009 11:40 am

Jaz v Cliotu nimam problemov z rosenjem, razen takrat, če je zunaj parkiran. Potem, ko ga zjutraj zalaufaš se vse rosi, od zunaj in od znotraj. Tist je res problem. Je treba par kilimetrov s brisalci brisat vetrobran, ker kar megleno nastaja.
Zato je pa zakon garaža ali vsaj neka streha. Samo da je pokrito, da ni rose na avtu.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik To okt 27, 2009 12:47 pm

Fantje ne odkivat tople vode. Gre za povsem preproste fizikalne lastnosti zraka o katerih je bilo tu napisano že veliko. Koliko vode lahko zrak zadrži v sebi pred kondenzacijo je stvar njegove temperature, nekoliko tudi gostote (a.k.a. tlaka). Obstajata 2 rešitvi na ta problem, ali zrak ohladiš ali pa ga ogreješ. Klima zrak ohladi, s tem mu zniža prag kondenzacije in tako izloči H2O iz njega, zato se v zračnem sistemu nabira kondenz (vidite ga lahko kot lužico pod vozilom, predvsem poleti, lahko ga tudi zavohate, ko se v zračnem kanalu pri evaporatorju zaredi plesen) in zaradi te vlage vam pričnejo ponovno rostiti šipe, ko izklopite klimo. Lahko pa zrak ogrejete (beri vklopiš gretje) in mu s tem zvišate prag kondenzacije, kar pomeni da bo kljub vodi, ki jo že vsebuje, lahko pobral še nekaj vlage iz šipe.

A ni to preprosta razlaga?

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo To okt 27, 2009 1:38 pm

Najbolj preprosto je, da imaš povsem čiste šipe (od znotraj, no pa tudi seveda od zunaj) in tako se kondenz počasneje "nalaga" na steklo, saj se drobne, mikro kapljice vode (kondenz) na zaustavljajo ob umazaniji (povedano po kmečko). Mogoče samo malo odpreš okno (če na pada preveč dež) in stvar je rešena). Najslabše je brisati vlago z raznimi krpami ali celo z rokami...

Klime je pa škoda... :-P :P

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To okt 27, 2009 1:44 pm

Najlepše je pa tako,kot to počnem jaz: Šipe lepo očistim in jih namažem z rain x Anti-fog. In šipe se ne rosijo.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- To okt 27, 2009 6:04 pm

mihaing je napisal/-a:
-=davor=- je napisal/-a:

Ah klinc... cabrio je zakon

nekateri morajo pozimi po nekaj minut avto gret in strgat led iz vetrobranskega stekla, jaz ga lahko z brisalci odstranim v manj kot 4 minutah (odvisno od debeline)
SlikaSlika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov