lizard je napisal/-a:Roberto-82, mešaš stvari med sabo.
Dandanes imajo že lep čas vsi dizelski motorji tudi katalizator, ki "uporabi" O2 da pretvori CO v CO2 in hidrokarbonate v H2O in CO2, izkoristek teh reakcij je približno 90%. Potem imamo pa še recimo EGR, ki služi za nižanje izpusta NOx.
V izpušnih plinih od dizelskih agregatov pa je precej trdnih delcev in saj, kjer največji delež predstavlja elementarni ogljik. S tem pa katalizator ne more narediti nič in se jih zato odstranjuje s filtrom trdnih delcev oz. t.i. DPF-jem.
Dizelski agregat ne more doseči Euro 5 norme, če nima DPF-ja (če se prav spomnim). Če se ga (pravilno) odstrani bodo izpušni plini črnkasti kot pri dizlih brez DPF-ja, pri dizlih z DPF-jem pa iz izpuha ni vidnih nobenih saj in črnih oblakov, zato imajo avti s fitrom praviloma čisti auspuh in ne črn. Če je torej motor Euro 5 in se mu odstrani DPF padeš za en razred dol (vsaj v tujini mislim, da je tako), izpust CO2-ja pa seveda ostane enak, zato na tehničnem ni nobene razlike glede tega.
P.S. Pa napiše se Kdaj ne Gdaj - to je pa res eno najbolj osnovnih pravil v slovenskem jeziku.
gecco je napisal/-a:roberto-82 je napisal/-a:kolk je men znano je dpf filter namesto katalizatorja in se sam čisti ampak takrat je na avtu poraba dosti višja .
problemi pa nastanejo takrat ko dpf filter zažene ciklus čiščenja ti ga pa umes prekineš(ugasneš avto)z tem največkrat zj---- dpf filter.Zato je priporočljivo da preden ugasneš avto pogledat na trenutno porabo in ,če je višja počakat da ta pade (usaj tako je pri mojem avtu opel zafira 07l),oz če dobro poslušaš motor veš gdaj se čisti in gdaj ne.Tako so meni na serviso povedali in tega se držim in zaenkrat brez težav avto pa ima 190k km
PS.sem ga pa z testerjem tudi čistil pa je bila takšna dimna zavesa kot bi se avto užgal.lp
Hvala ampak to vse vem. Jaz bi ga rad dal ven (fizično) in me samo zanima kako bo potem na tehničnemu? Bo imel avto probleme z izpuhom, se lahko možje tm spotaknejo ko bovo spodaj vidli da manjka? Izkušnje, če jih ima kdo?
Fan je napisal/-a:Pozdravljeni
Po priporočilih je pametno ščistiti DPF s testerjem ( postopek čiščenja je drugačen in daljši ) pri vsakem rednem servisu. Ker pa pri nas takšno storitev računajo posebej, ali pa redne servise izvajajo lastniki vozil sami - se to izvaja zelo poredko ali nikoli. Samodejno čiščenje DPFja med vožnjo ni temelito in ostanejo v njem trdi delci žvepla, kar posledično zmanjšuje pretok plinov.
Rešitev:
- ročno čiščenje in nato redno čiščenje s testerjem pri vsakem rednem servisu
Lep pozdrav
PS
Ja še to, "sašo" ima prav, da pri vag grupi ni posebnih težav s PDFji, vsaj takšnih ne kot pri drugih znamkah.
abbe je napisal/-a:dpf nisi mogu blindirt,ker avto poj nebi delal,ker plini nebi mel km it.
na tehničnem nebojo nič pogruntala ti maš dpf al ga nimaš.
ggorenc je napisal/-a:abbe je napisal/-a:dpf nisi mogu blindirt,ker avto poj nebi delal,ker plini nebi mel km it.
na tehničnem nebojo nič pogruntala ti maš dpf al ga nimaš.
Priblizno dve leti se ze pripravlja, iz druge roke, ce bo vse po sreci zacnejo prihodnje leto na tehnicnih preverjati ali ima avto dpf filter. Tako, da pazite malo
jack86 je napisal/-a:Potem je pa softwarsko onemogočena regeneracija
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov