Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: DPF - off?

Napisal/-a lizard Sr mar 23, 2011 6:38 pm

Roberto-82, mešaš stvari med sabo.

Dandanes imajo že lep čas vsi dizelski motorji tudi katalizator, ki "uporabi" O2 da pretvori CO v CO2 in hidrokarbonate v H2O in CO2, izkoristek teh reakcij je približno 90%. Potem imamo pa še recimo EGR, ki služi za nižanje izpusta NOx.

V izpušnih plinih od dizelskih agregatov pa je precej trdnih delcev in saj, kjer največji delež predstavlja elementarni ogljik. S tem pa katalizator ne more narediti nič in se jih zato odstranjuje s filtrom trdnih delcev oz. t.i. DPF-jem.

Dizelski agregat ne more doseči Euro 5 norme, če nima DPF-ja (če se prav spomnim). Če se ga (pravilno) odstrani bodo izpušni plini črnkasti kot pri dizlih brez DPF-ja, pri dizlih z DPF-jem pa iz izpuha ni vidnih nobenih saj in črnih oblakov, zato imajo avti s fitrom praviloma čisti auspuh in ne črn. Če je torej motor Euro 5 in se mu odstrani DPF padeš za en razred dol (vsaj v tujini mislim, da je tako), izpust CO2-ja pa seveda ostane enak, zato na tehničnem ni nobene razlike glede tega.

P.S. Pa napiše se Kdaj ne Gdaj - to je pa res eno najbolj osnovnih pravil v slovenskem jeziku.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Sr mar 23, 2011 7:05 pm

lizard je napisal/-a:Roberto-82, mešaš stvari med sabo.

Dandanes imajo že lep čas vsi dizelski motorji tudi katalizator, ki "uporabi" O2 da pretvori CO v CO2 in hidrokarbonate v H2O in CO2, izkoristek teh reakcij je približno 90%. Potem imamo pa še recimo EGR, ki služi za nižanje izpusta NOx.

V izpušnih plinih od dizelskih agregatov pa je precej trdnih delcev in saj, kjer največji delež predstavlja elementarni ogljik. S tem pa katalizator ne more narediti nič in se jih zato odstranjuje s filtrom trdnih delcev oz. t.i. DPF-jem.

Dizelski agregat ne more doseči Euro 5 norme, če nima DPF-ja (če se prav spomnim). Če se ga (pravilno) odstrani bodo izpušni plini črnkasti kot pri dizlih brez DPF-ja, pri dizlih z DPF-jem pa iz izpuha ni vidnih nobenih saj in črnih oblakov, zato imajo avti s fitrom praviloma čisti auspuh in ne črn. Če je torej motor Euro 5 in se mu odstrani DPF padeš za en razred dol (vsaj v tujini mislim, da je tako), izpust CO2-ja pa seveda ostane enak, zato na tehničnem ni nobene razlike glede tega.

P.S. Pa napiše se Kdaj ne Gdaj - to je pa res eno najbolj osnovnih pravil v slovenskem jeziku.

torej imajo euro 5 motorji vsi dpf euro 4 pa ne :?: :?: ker jaz mam euro 4 pa mam dpf
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr mar 23, 2011 7:10 pm

Ja, Euro5 imajo vsi DPF, Euro4 pa samo nekateri (odvisno od znamke, modela, itd...).

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr mar 23, 2011 7:26 pm

gecco je napisal/-a:
roberto-82 je napisal/-a:kolk je men znano je dpf filter namesto katalizatorja in se sam čisti ampak takrat je na avtu poraba dosti višja .
problemi pa nastanejo takrat ko dpf filter zažene ciklus čiščenja ti ga pa umes prekineš(ugasneš avto)z tem največkrat zj---- dpf filter.Zato je priporočljivo da preden ugasneš avto pogledat na trenutno porabo in ,če je višja počakat da ta pade (usaj tako je pri mojem avtu opel zafira 07l),oz če dobro poslušaš motor veš gdaj se čisti in gdaj ne.Tako so meni na serviso povedali in tega se držim in zaenkrat brez težav avto pa ima 190k km
PS.sem ga pa z testerjem tudi čistil pa je bila takšna dimna zavesa kot bi se avto užgal.lp

Hvala ampak to vse vem. Jaz bi ga rad dal ven (fizično) in me samo zanima kako bo potem na tehničnemu? Bo imel avto probleme z izpuhom, se lahko možje tm spotaknejo ko bovo spodaj vidli da manjka? Izkušnje, če jih ima kdo?

Lahko se ga odstrani, seveda je potem treba sprogramirati motorno elektroniko, kar s "testerjem" ni težava. NE, na tehničnem pregledu brez filtra nebo težav!!

LP

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re:

Napisal/-a INFINITI Sr mar 23, 2011 8:37 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Po priporočilih je pametno ščistiti DPF s testerjem ( postopek čiščenja je drugačen in daljši ) pri vsakem rednem servisu. Ker pa pri nas takšno storitev računajo posebej, ali pa redne servise izvajajo lastniki vozil sami - se to izvaja zelo poredko ali nikoli. Samodejno čiščenje DPFja med vožnjo ni temelito in ostanejo v njem trdi delci žvepla, kar posledično zmanjšuje pretok plinov.

Rešitev:
- ročno čiščenje in nato redno čiščenje s testerjem pri vsakem rednem servisu

Lep pozdrav

PS

Ja še to, "sašo" ima prav, da pri vag grupi ni posebnih težav s PDFji, vsaj takšnih ne kot pri drugih znamkah.

TOčno tako ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr mar 23, 2011 11:30 pm

ker noben ne odgovori na vprasanje ki avtorja teme zanima bom pa jaz.
ostali pa se naprej razglabljajte o tem dpf-juu,bo vsaj kaj za brati.
on: poklic rsr motorsport oni se ukvarjajo s tem da filter fizicno odstranijo in to naredi tako kot se zagre da z avtom ni nobenih tezav,
uglavnem v google napis rsr motorspotr pa jh poklic bos vse zvedu
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe mar 25, 2011 11:02 am

Tema je btw iz leta 2009, tako da je avtor po vsej verjetnosti že rešil problem. :lol:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe mar 25, 2011 11:12 am

Jaz sem obudil temo in sem dobil odgovor, tko da...hvala Lizard in Zlica22 ;)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe mar 25, 2011 12:12 pm

DPF se izklaplja s programatorjem, ki stane 20€ na Ebayu. Seveda je rizični, je pa več opcij, ali sam ali pošlješ file v tujino na obdelavo. Tu je cena obdelave okoli 50€. DPF se rabi v Nemčiji za cenejšo nalepko za vstop v mesto.

tRoller
Nov uporabnik

Napisal/-a tRoller Pe avg 30, 2013 8:28 am

Malce bi obudil tole temo pa moram najpre pokomentirati zadnji post - sicer je že zelo star, ampak vseeno - tole je ena večjih buč, ki sem jih zadnje čase slišal glede DPFja. DPF ne moreš izklopit s programatorjem. Kvečjemu ga lahko prepucaš oz. izvedeš ročno regeneracijo.

No pa da še povem zakaj tole obujam.

Zanima me odstranitev DPFja na 2.0 JTDm mašini, ki je že po EURO5 normah. Nikjer ne najdem (razen nekaj ugibanj po forumih - nikjer pa nobenega konkretnega primera) kako je potem na tehničnem pregledu. Vem, da na 1.9 in 2.4 JTDm (še po EURO4 normativih) na tehničnem pregledu ni bilo težav, EURO5 pa ima veliko bolj striktne zahteve kar se tiče sajastih delcev (EURO4 0.025 vs EURO5 0.005).

A je kdo to že delal na 2.0 mašini? Kako je šlo skozi tehničnega?

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe avg 30, 2013 10:27 am

Dvomim da ti bo kdo garantiral da bo šlo brez problema čez tehničnega, ustno že, pisno pa nikakor. Ko sem imel dizla, sem o tem veliko spraševal pa se je vse ustavilo pri pisni garanciji. Tudi danes ko imam bencinarja in kdo to omeni, se debata kaj kmalu zaključi če omenim pisno garancijo da bi šlo čez tehničnega. Vsi bi samo odstranjeval, pol se pa znajdi...

Ne mislim pa da bi komu dal avto v predelavo, nato pa ker nebo šlo čez tehničnega še plačevati za "ponovno vgradnjo" DPF/FAP filtra.

tRoller
Nov uporabnik

Napisal/-a tRoller Pe avg 30, 2013 10:42 am

No saj ravno to me skrbi, sploh ker pri tej mašini to ni tako enostaven poseg kot pri npr. 1.9 ali 2.4 JTDm

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe avg 30, 2013 11:15 am

Problem ki ga jaz vidim pri teh odstranitvah:
- plačilo DMV ob nakupu avta - DMV je sicer odvisen od izpusta CO2, ampak ima tudi vpliv EURO normativ, ki je pa tudi odvisen od izpusta trdih delcev, tako ima dizelski avto letnik 2010 z izpustom CO2 120 g po EURO5 normativu 0.5% DMV po EURO3 pa 8%.
- v voznem parku ne more obstajati avto letnika 2010, ki bi bil EURO 3, to je pač zapisano v EURO standardu

Zato ne verjamem, da boš lahko avto preprosto degradiral po EURO normativu.

Samo vprašanje časa je kdaj bodo to začeli na tehničnem dosledno meriti, zdaj sicer merijo neko sajavost, ampak kot pravijo nekateri za zdaj prideš brez problema skozi.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Po dec 01, 2014 3:08 pm

Živjo družba,

na mojem 9-3 sem dal blindirati dpf. V naslednjih dneh gre ta drek tudi fizično ven. Zanima me, kako se to pozna na tehničnem pregledu? Motor je 1.9 tid - 1.9JTD 16v.

Rad bi odgovor od koga iz prve roke, ki je že dal tehničnega b.p.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Po dec 01, 2014 3:25 pm

dpf nisi mogu blindirt,ker avto poj nebi delal,ker plini nebi mel km it.
na tehničnem nebojo nič pogruntala ti maš dpf al ga nimaš.
Ni vse res kar napišem

ggorenc
Novinec

Napisal/-a ggorenc Po dec 01, 2014 3:33 pm

abbe je napisal/-a:dpf nisi mogu blindirt,ker avto poj nebi delal,ker plini nebi mel km it.

Priblizno dve leti se ze pripravlja, iz druge roke, ce bo vse po sreci zacnejo prihodnje leto na tehnicnih preverjati ali ima avto dpf filter. Tako, da pazite malo

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 Po dec 01, 2014 3:45 pm

Potem je pa softwarsko onemogočena regeneracija :)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Po dec 01, 2014 3:46 pm

ggorenc je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:dpf nisi mogu blindirt,ker avto poj nebi delal,ker plini nebi mel km it.

Priblizno dve leti se ze pripravlja, iz druge roke, ce bo vse po sreci zacnejo prihodnje leto na tehnicnih preverjati ali ima avto dpf filter. Tako, da pazite malo

kako pa bojo to pogledal?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 Po dec 01, 2014 3:49 pm

To tud mene zanima?

tRoller
Nov uporabnik

Napisal/-a tRoller Po dec 01, 2014 3:51 pm

jack86 je napisal/-a:Potem je pa softwarsko onemogočena regeneracija :)

Če je onemogočena regeneracija, se ti bo zabil v naslednjih par sto kilometrih. Čimprej ga daj ven, na tehničnem zaenkrat nič ne težijo glede tega. Sploh, če boš iz lonca samo satovje ven izbil...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov