Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic To dec 22, 2009 9:26 pm

Zanimivi so posti določenih osebkov, kateri v drugih temah pišejo ravno obratno, kot v tej temi. V drugih temah, vedno ko je bil omenjen vw, so bili rezervni deli in redni servisi med najcenejšimi.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To dec 22, 2009 9:54 pm

kiki13 je napisal/-a:
moj-avto je napisal/-a:
RedBull™ je napisal/-a:Deli za VW ter audi so med najdražjimi,če še nisi ugotovil (govorim seveda o originalnih delih,da ne bo pomote)

Prednjači Renault.

Če primerjaš recimo avtomobil enakega razred npr. golfa 6 in megana 3 in greš na uradni servis, bo večino delov ter storitev sigurno dražjih pri golfu. Pa naj vagovci govorijo kar hočejo.

Glede cen delov v ostalih trgovinah pa so ogromne razlike. Pri nas imamo trgovino z avtodeli, kjer so res ugodne cene v primerjavi z drugimi trgovinami.

Za koliko mi zrihtaš vse 4 ogrevalne svečke za passata TDI PD 96 Kw letnik 2001 od Boscha??

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr dec 23, 2009 8:02 am

Evo, za japonce pa se stvari cenijo. Očitno so dojel, da če bodo pocenili dele, da bo še več ljudi šlo na japonce.

Konkretno je cena za filter za moj avto padal iz 27 na 10 evrov. filter bencina 1,9 evra in filter olja 3 evre. Celo svečke so se pocenile iz 16,34 evra na 12,5 evra za 4 komade.

Pocenilo se je tudi motul olje - sedaj je 10W40 32 evrov in 5W40 34 evrov za 5 litrsko kantico.

Očitno samo vag grupa dviguje cene, da še enkrat zasluži na kupcih, ki že v osnovi 2x preplačajo izdelek.

Sicer pa (čisto moje mnenje), če se ovca pusti strižt, jo striži dokler bo le mogoče.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Sr dec 23, 2009 9:41 am

nebivedu je napisal/-a:Evo, za japonce pa se stvari cenijo. Očitno so dojel, da če bodo pocenili dele, da bo še več ljudi šlo na japonce.

Konkretno je cena za filter za moj avto padal iz 27 na 10 evrov. filter bencina 1,9 evra in filter olja 3 evre. Celo svečke so se pocenile iz 16,34 evra na 12,5 evra za 4 komade.

Pa nisi pomislil, da je pocenitev v tvojem konkretnem primeru posledica dejstva, da voziš 20 let star (praktično že odslužen) avto...če sem malo zloben imaš še srečo, da rezervne dele za svoj avto sploh še dobiš! :lol:

Če bi pa že rad preveril, kako se rezervni deli za japonce cenijo, pa preveri cene rezervnih delov za kakšno novo Toyoto...garantirano boš precej negativno presenečen! :roll:
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr dec 23, 2009 9:57 am

Tattoo- je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Evo, za japonce pa se stvari cenijo. Očitno so dojel, da če bodo pocenili dele, da bo še več ljudi šlo na japonce.

Pa nisi pomislil, da je pocenitev v tvojem konkretnem primeru posledica dejstva, da voziš 20 let star (praktično že odslužen) avto...če sem malo zloben imaš še srečo, da rezervne dele za svoj avto sploh še dobiš! :lol:

Če bi pa že rad preveril, kako se rezervni deli za japonce cenijo, pa preveri cene rezervnih delov za kakšno novo Toyoto...garantirano boš precej negativno presenečen! :roll:

Poglej, imam 3 japonce in enega američana doma. Eden izmed treh japoncev je novejša toyota. Nobenih problemov, samo redni servisi in nič delov za menjat. Menjal sem en končnik, ker je žena na ledu priletela v robnik. Cena na uradnem
servisu je bila 30 evrov. Meni se to ne zdi drago za novejši avto.

Kar se pa tiče avta, ki sem ga prej omenjal. Avto so nehal delat 11 let nazaj - leta 1998. Večina delov za ta avto pa paše tudi za avtomobile letnika 2009. Če se že gremo daihatsu applause, charade, feroza, rocky, terios (do 2006 in po 2006) imajo vsi večino delov za motor enakih. (vodna pumpa, dihtunge, frgazerji, injektorji, blok motorja, bencinske pumpe, ohišje menjalnikov, lajtnge, v notranjosti in v armaturi - gumbi, ventilatorji, konektorji).
Če kupuješ recimo vodno pumpo (27 evrov) paše ta na applausa, ferozo, teriosa in na nekatere modele charadov, sirionov in sedanjih daihatsujev v razponu od leta 1989 do leta 2009, pa najbrž bodo tako tudi nadaljevali. V osnovi se med temi avtomobili lahko menja komplet bloke motorjev brez problemov. Vsi vijaki pašejo in to iz 1.3 in 1.6 motorjev, ki so v osnovi enaki, le bati imajo pri enem daljši hod.

Probaj vtaknit pumpo za golfa letnik 1974 v golfa iz leta 2009? Ne gre? Zakaj? Je mogoče novejša kaj dost boljša? Pri nekaterih firmah so pogruntali, da je ceneje delat en del, ki ga lahko vstaviš v vse svoje modele avtomovilov - je ceneje, manj problemov in predvsem bolj praktično.

Zato so lahko tudi dele pocenili.

Cenijo se tudi druge stvari;
Recimo prejšnji teden sem kupil nov vartin akumulator 55Ah. Kupil sem ga na petrolu zaradi dveh razlogov:
1.) stal me je 9 evrov ceneje kot kjerkoli drugje, kjer sem preveril za ceno po telefonu. Dal sem 57 evrov, povsod drugje je bil najnižje 66.
2.) bilo mi je celo na poti domov, tako da ni bilo niti stroška za prevoz, ker sem ga kupil medtem ko sem šel plačat gorivo, ki sem ga tankal.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr dec 23, 2009 11:10 am

Evo, da dam še moj primer.

Imam Lancer SW 1,6 letnik 2007. Redni servis na 75.000 km 108 EUR.
Kolega ma R Megane 1,6 letnik 2007, redni servis na (mislim da) 60.000 km 240 EUR.

Očitno so japonski serviserji vredni veliko manj :roll: Ali pa majo pol nižje plače :lol:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr dec 23, 2009 11:36 am

dask je napisal/-a:Evo, da dam še moj primer.

Imam Lancer SW 1,6 letnik 2007. Redni servis na 75.000 km 108 EUR.
Kolega ma R Megane 1,6 letnik 2007, redni servis na (mislim da) 60.000 km 240 EUR.

Očitno so japonski serviserji vredni veliko manj :roll: Ali pa majo pol nižje plače :lol:

Lahko bi napisal še kaj je blo narejeno na servisu. Redni servis (menjava olja) ni enak servisu bencinarja na 60.000km, kadar se ponavadi menja svečke, kakšen filter ipd.

To je isto kot ko ljudje rečejo, "menjava jermenov me je stala 1000€", v resnici je bil pa zraven redni servis narejen, plus še kaj drugega.

Tako, da ne posploševat. Je pa res da vzdrževanje ni poceni. :tipk

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr dec 23, 2009 12:52 pm

Nič ne posplošujem. V pogovoru s kolegom je bilo omenjeno olje + filtri + tekočine + pregled avta. In to je to za to ceno.
Če pa kaj drugega piše pri meganu v servisni knjig pa ne vem, ker ga nimam jaz.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr dec 23, 2009 1:27 pm

dask je napisal/-a:Nič ne posplošujem. V pogovoru s kolegom je bilo omenjeno olje + filtri + tekočine + pregled avta. In to je to za to ceno.
Če pa kaj drugega piše pri meganu v servisni knjig pa ne vem, ker ga nimam jaz.

Meganov servis na 60.000km je kolikor vem večji, postavk je več; Mitshubishijev na 75 pa le osnovna menjava olja.

Drugače pa bi bilo smiselno, če bi nekdo dal neposredno primerjavo cen najbolj potrošnih materialov (na uradnih servisih!) ter bi s tem lahko naredili najbolj smiselno primerjavo. Vse preveč se debata preveša v pogovor za šankom.
Lastne izkušnje oz. družinske lahko več ali manj napišem samo v grobi formuli: Fiat < Škoda/Seat < VW < Renault < Toyota / Kia
Malce specifični so Američani - redni servisi niso nujno dragi, kakšni deli pa so zlata vredni (že omenil @lisko).

Uporabniški avatar
4vale6
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a 4vale6 Sr dec 23, 2009 1:42 pm

Se opravičujem za off, ampak zadnjič sem bil šokiran ko sm vidu v avtotehni vis da stane prvi servis za corso 1.2 malenkost pod 300 eur (po ceniku)?! pa kaj pa delajo na tem bogem avtu da je tok, nasledn servis pa cca 250? Sicer vrjetno za redne stranke so kaki popusti,ma useeno... A kdo ve kok kej stane drgač servis za corso?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr dec 23, 2009 1:46 pm

Evo cene za primerjavo - primerjajte s cenami za

daihatsu terios - letnik 2006.

- prednje ploščice 34 evrov
- zadnje pakne 19 evrov
- jermen, napenjalec in vodna pumpa 79 evrov (cena za ferozo, paše na teriosa)
- oljni filter 3 evre (cena za ferozo, paše na teriosa)
- zračni filter 10 evrov
- bencinski filter 1,9 evra
- dihtunga pokrova ventilov - 5 evrov
- kit komplet dihtung, teflonov, semeringov - 109 evrov (cena za ferozo, paše na teriosa)
- termostat - 23 evrov
- termostikalo - 23 evrov
- stikalo rikverc luči - 19 evrov
- sklopka (komplet - lamela, košara in potisni ležaj) 130 evrov

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr dec 23, 2009 5:57 pm

UUUUAAAAAAAUUUUUU :shock: :jao: nekateri date pa res veliko več samo za servis kot jaz za cel avtomobil, pa se kar lep čas vozim znjim brez skrbi, in problemov. Predvsem pa brez dragih servisov, pa še prodam ga za isto ceno ali celo dražje.
:shock: :jao:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 23, 2009 6:06 pm

lancia hf je napisal/-a:UUUUAAAAAAAUUUUUU :shock: :jao: nekateri date pa res veliko več samo za servis kot jaz za cel avtomobil, pa se kar lep čas vozim znjim brez skrbi, in problemov. Predvsem pa brez dragih servisov, pa še prodam ga za isto ceno ali celo dražje.
Ja sej tako se jih velik tolaži,ko pa ti nekje v enih jebinah crkne ga pa za cesto porineš številke pretolčeš in tablice dol in gas dalje,ker vleka bi presegala vrednost vozila X3.Drugače pa mal pomisli kok dnarja poš spušil na Lancii,pa je v bistvu 1000 kg starga železa zaenkrat.Pa moraš razumet da že samo na tem forumu 50% ljudi ne dela servisov doma ampak jih vozijo na servise,tam so pa cene take kot so.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr dec 23, 2009 6:21 pm

Rezervni deli se pocenijo k pridejo na trg ponaretki (licenčni in brez licence).
Ponavad za VW in Opel ponaretki so skoraj takoj na trgu k je nov model avta zunaj. Za Japonce ponaretkov ni,oz z veliko zamudo ker enostavno povpraševanja ni. Original rezervni deli so dragi za vsa avta,ampak za japance in korejce so najmanj 2x pa tudi do 5x dražji kot za evropske znamke.najnižje cene ponaretkov majo seveda deli za VAG in Opel,ker se veliko proda in seveda je nabavna in prodajna cena temu primerna.
@ nebivedu,tiste cene k si jih omenil so vse za ponaretke (je pa pravi čudež da se kaj dobi za takšne avte),pejt vprašat kolk so originalni deli. Zjokal se boš.
Ne vem sploh kje to dobite dele za japance,tu na štajerskem koncu je to misija nemogoče,mogoče v Lj kaj boljše,ker so tam vsi taglavni uvozniki.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 23, 2009 6:32 pm

Ma saj deli za japonce se dobijo a kaj ko moraš vsako stvar it kupovat z vzorcem,ker zna met isti letnik vozila 3 različne varjante česa.Zato jaz japoncev,korejcev in ostalih iz tega konca sveta ne šravfam.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr dec 23, 2009 7:09 pm

čare je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:UUUUAAAAAAAUUUUUU :shock: :jao: nekateri date pa res veliko več samo za servis kot jaz za cel avtomobil, pa se kar lep čas vozim znjim brez skrbi, in problemov. Predvsem pa brez dragih servisov, pa še prodam ga za isto ceno ali celo dražje.
Ja sej tako se jih velik tolaži,ko pa ti nekje v enih jebinah crkne ga pa za cesto porineš številke pretolčeš in tablice dol in gas dalje,ker vleka bi presegala vrednost vozila X3.Drugače pa mal pomisli kok dnarja poš spušil na Lancii,pa je v bistvu 1000 kg starga železa zaenkrat.Pa moraš razumet da že samo na tem forumu 50% ljudi ne dela servisov doma ampak jih vozijo na servise,tam so pa cene take kot so.

1. Če imaš prave kolege, te tudi ob 4h zjutraj pridejo reševati, vsaj jas sem kolega, ko je letel s ceste, in čez cca 5 mesecev mi je vrnil ob cca 6h zjutraj, ko mi je zmanjkalo bencina na avtocesti.
2. Če se kaj zastopiš boš tudi vedel, da Delta HF z letom v leto dobiva na ceni. Pri novejših avtomobilih pa pošteno pušneš par jurčkov.
3.Za star avtomobil daš 500€ in ga prodaš čez 5 let za 100€, sepravi izguba 400€ + stroški vzdrževanja, brez pregrešno dragih servisov. Nov avtomobil pa če kupiš za cca 20 000€ v samo letu dni izgubiš kar par tisoš evrčkov ;) Sepravi lahko kupim vsak mesec drug avtomobil, pa še servisov mi ni treba delati. ;) V službo se pa pripeljem ravno tako kot tisti z "vagnom"
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 23, 2009 7:41 pm

Ja ja to mi je jasno da Delta HF z leti samo pridobiva samo zdaj ali boš užaljen ali ne tvoja je podrta in taprav poznavalec ti bo najdu da je bla streha menjana,ker čez recimo 10 let ko jo boš prodajal za ne vem 20000€ mogoče,jo bo tist ki jo bo prišel kupovat konkretno pregledal.Drugače pa ja novega se za moje pojme res ne splača kupovat,ker je že pol leta star precej cenejši,ampak je pa treba vedt da marsikdo vozi tudi 10 ali več let star avto komu na servis,serviser ga pa veselo molze.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr dec 23, 2009 8:11 pm

čare je napisal/-a:Ja ja to mi je jasno da Delta HF z leti samo pridobiva samo zdaj ali boš užaljen ali ne tvoja je podrta in taprav poznavalec ti bo najdu da je bla streha menjana,ker čez recimo 10 let ko jo boš prodajal za ne vem 20000€ mogoče,jo bo tist ki jo bo prišel kupovat konkretno pregledal.Drugače pa ja novega se za moje pojme res ne splača kupovat,ker je že pol leta star precej cenejši,ampak je pa treba vedt da marsikdo vozi tudi 10 ali več let star avto komu na servis,serviser ga pa veselo molze.

sej kera integralka pa je sploh še cela, oz kera ni bla zlamana, če je streha nova hvalabogu kot da je še prva z par kil kita :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 23, 2009 8:24 pm

Ja samo oprosti ampak taka se ne more prodajat za odlično.Ene 2 mesva se je na Autoscout-u prodajal Golf II G 60 Rallye,ki ni bil nikoli registriran,vožen samo po salonih in na njem je bila še vsa zaščita po podvozju in drugje.Cena je bila med 20000 in 25000€ se ne spomnim točno in tisto je avto v nulo kateremu vrednost samo raste,mislim pa da se najde tudi kakšna u nulo HF samo pri nas ne verjamem.Svoje čase se je na črna ali temno siva vozila po Lj. in tista je bila res u nulo (prvi lastnik....)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr dec 23, 2009 8:38 pm

Leta 07 sem kupil novega golfa V 1.6 bencinar. Leta 08 opravljen prvi servis pri 12.300 km pri pooblaščenem serviserju
-servisni pregled z menjavo olja 25,2€
-stroški uničenaj okolju nevarnih odpadkov 1,50€
-olje aral pas 10W40 4.8 l 56€
-oljni filter 7,02€
-tesnilo 0,35€
-vijak za izpust olja 1,79€
skupaj 92,07€

letos pri 25.200 km opravljen drugi redni servis pri istem serviserju
-servisni pregled intervalni z garancijo mobil 56,16€
-stroški uničenja okolju nevarnih odpadkov 1,50€
-kontrola zavornega učinka 11,88€
-olje aral pas 10W40 56,21€
-oljni filter 7,19€
-mast v spreju 1,66€
-hladilna tekočina 2,24€
-tesnilo oljnega korita 0,36€
skupaj 137,20

Letos bi sicer lahko spustil servisni pregled in prišparal 56€, ampka OK, naj jim bo :lol:
Se vam to zdi drago?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov