Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Kateri antifriz?

Napisal/-a TrijoAdijo Pe jul 18, 2014 11:57 am

Naj mi nekdo utemelji zakaj je destilirana voda slabša....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe jul 18, 2014 1:23 pm

rafunc je napisal/-a:Pozdravljeni,
Imam Chevrolet Aveo in je za ta avto in vse GM avte predpisan dex-cool antifriz. Sem pa zasledil, da (vsaj v ameriki) povzroča ogromno težav, kot so gošča in pa počena tesnilka na glavi. Ima mogoče kdo izkušnje s tem antifrizom?

Zanima me pa tudi, ali naj antifriz zmešam z navadno ali destilirano vodo, so na forumu pisali, da je destilirana slabša ? :o

Kolikor je meni poznano, so najboljši antifrizi Glysantin proizvajalca BASF. Pri nas jih prodaja Stahlgrueber. Kateri je pravi za tvoje vozilo, lahko preveriš v "Glysantin Product Finderju":
http://www.glysantin.de/en/products/product-finder.html

Je pa Glysantin nekoliko dražji v primerjavi z ostalimi običajnimi antifrizi. Koliko je boljši, ima seveda vsak svoje mnenje, zato ne bi komentiral. Lahko pa povem, da ga dobiš za zelo sprejemljivo ceno polnjenega v Mol in Ina plastenkah, katere dobiš na Mol in Ina pumpah. Osebno sem na Molu že kupoval njihov rebrandani Glysantin G30 (VW G12) in G48 (VW G11) po ceni cca 4 do 5 EUR.

Ti bi sicer za tvojega Chevroleta potreboval Glysantin G34, katerega vsaj na Molu nisem videl, a nisem bil niti pozoren.

Vem da nisem odgovoril na tvoje osnovno vprašanje, a sem vseeno pokomentiral v razmislek in tudi za ostale.

@TrijoAdijo, tudi meni ni jasno, kakšne prednosti bi nudila destilirana voda v primerjavi z navadno, razen cene. Jaz to razumem kot da ni potrebna destilirana voda, da se lahko da tudi navadno. A destilirana ne more škoditi.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jul 18, 2014 1:45 pm

Za navadno vodo so govorili, da čez čas se nabere vodni kamen na kanalčkih in jih lahko zamaši. Za tako majhen denar je po moje boljše dati noter destilirano vodo

Osebno sem imel opla in tudi menjal sem antifriz zmeraj z originalnim od GMja in nisem imel nikoli kakršnih koli problemov
Lp

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Pe jul 18, 2014 5:02 pm

Čisto vseeno je glede antifriza.jaz nalivam v e61 in e39 bmw čisto navadnega od petrola.glede destilirane vode pa tako.naliješ deževnico.nima ničesar v sebi.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe jul 18, 2014 5:43 pm

Osebno se ne strinjam, da je vseeno. Navaden je za litoželezne motorje, G12 je za aluminijaste, G11 je hibrid in je nekako za vse. A ga je potrebno vseeno menjati na 3 leta, medtem ko je G12 menjava na 5 let.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po jul 21, 2014 8:00 am

pskoda je napisal/-a:Za navadno vodo so govorili, da čez čas se nabere vodni kamen na kanalčkih in jih lahko zamaši. Za tako majhen denar je po moje boljše dati noter destilirano vodo

Osebno sem imel opla in tudi menjal sem antifriz zmeraj z originalnim od GMja in nisem imel nikoli kakršnih koli problemov

Hvala za tvoj odgovor, glede na to, da je nekomu moje vprašanje očitno predstavljalo trn v peti...

Drgač pa ja...vodni kamen se nabira, pa rja tudi, zato se uporablja destilirana voda.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Po sep 15, 2014 9:40 pm

TrijoAdijo, a če pa je not destilirana voda se pa rja ne more pojavit? Po moje ravno tako. In tudi, ko sem v navodilih za uporabo svojega avtomobila bral res ni vseeno katero hladilno tekočino se uporablja. Piše, da ne sme vsebovati boratov, fosfatov ali silikatov. Mislim, da sem vse prav naštel, ker sedaj nimam knjige pri sebi. Torej naj vsak prebere, česa hladilna tekočina za njegov avto ne sme vsebovat pa naj tisto kupi kjer na embalaži te stvari niso napisane.
Je že kdo slišal za brezvodno hladilno tekočino? Sem gledal oddajo Wheeler Dealers pa jo je Edd China vlil v Triumpha. Baje je zmrzišče pri tej brezvodni pri -40, vrelišče pa pri 180°C kar je baje bolje od ostalih hladilnih tekočin. Je pa precej dražja kot običajne hladilne tekočine, vendar je rekel še, da te brezvodne tekočine pa ni potrebno zamenjati nikoli.
Poleg tega je pri segretem avtu povsem normalno odprl ekspanzijski čep in ni nič butnilo ven, je rekel, da to zato, ker pač ne vsebuje vode in se v sistemu nič ne upari.
Še link iz te oddaje, je samo ta odlomek o tem kar sem opisoval in traja malce več kot 4 minute.
https://www.youtube.com/watch?v=ZQk_X33B2iQ
No, ko sem post že oddal in oddajo iz linka pogledal do konca, je tudi reklamirana ta hladilna tekočina, pač v oddaji po TV nisem vedel za katero se gre, tu je pa reklamirana in sem šel v Google vpisat in evo link še od te brezvodne hladilne tekočine.
http://www.evanscooling.com/
Dvomim pa, da je to že na našem tržišču, ker ko sem vpisal v našem jeziku brezvodna hladilna tekočina v iskalnik ni bilo nobenega rezultata.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po sep 15, 2014 10:47 pm

Mazda2 je napisal/-a:TrijoAdijo, a če pa je not destilirana voda se pa rja ne more pojavit? Po moje ravno tako. ...

Če bi ta "po moje" poskušal argumentirat, ne bi bilo nič hudega. Morda nisi, ker argumenti ne obstajajo? Ionov, zaradi katerih sploh prihaja do korozije, v dest. vodi skoraj ni (nekaj jih pride v vodo kasneje zaradi nečistoč in kovin v hlad. sistemu), zato je dest. voda manj korozivna, hkrati pa tudi podaljšuje lastnosti antifriza (glej citat !). Iste fizikalne osnove so tudi razlog, da dest. voda ne prevaja elektrike (remember "Fizika"?), bolj ko je voda polna mineralov, kislin etc, bolj prevaja tok.

In nima veze z vodo, da ne "butne" ven (če odpreš vroč sistem), vezo ima samo z vreliščem. Obstajajo tekočine, ki imajo le-to pri 180 st C, obstajajo pa tudi take, ki imajo to pod 100, ene celo pod minus 100 in manj. Spet fizika...

Wikipedia je napisal/-a:Distilled water is preferable to tap water for use in automotive cooling systems. The minerals and ions typically found in tap water can be corrosive to internal engine components, and can cause a more rapid depletion of the anti-corrosion additives found in most antifreeze formulations.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Po sep 15, 2014 11:09 pm

esem, jaz samo to vem, da je destilirana voda mehka voda kaj bolj se pa o tem ne zastopim, pač je prečiščena tudi ostalih drugih snovi. Torej če odmislimo apnenec, bi, če bi vlivali v hladilni sistem vodovodno vodo torej morali še prej menjati hladilno tekočino? Očitno se rja kljub destilirani vodi pojavi v hladilnem sistemu, če naj bi se to vodo vlivalo v sistem in je kljub temu čez določen čas priporočljivo menjati, če pa bi vlival vodo iz vodovoda pa kot razumem bi se rjavenje pojavilo še prej.? Vem, si napisal in poudaril MANJ KOROZIVNA, torej ja, ravno tako, le kasneje.
No glede vrelišča pa zastopim, tudi brezvodna hladilna tekočina lahko zavre, če je dovolj visoka temperatura, toda Edd je rekel, da ta dosega vrelišče pri 180°C, česar pa motor nikoli ne doseže. No vsaj tako je on rekel, verjamem pa, da je bilo to mišljeno ob normalni uporabi in da bi, če bi imel v nizki prestavi, s katero visokih hitrosti ne moreš dosegat in s tem optimalnega pretoka zraka skozi hladilnik, obrate šopal v višave, da bi tudi ta tekočina zavrela in bi se lahko opekel, če bi na hitro odprl čep, ker bi se pritisk v trenutku sprostil.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To sep 16, 2014 5:17 am

Sam če je pa Edd China rekel....
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To sep 16, 2014 7:38 am

A sem res edini opazil, da ima Edd v videu ko odpira radiator cap zraven lepo cel cas odprto ekspanzijsko posodo?? :) V takem primeru bi kamot odprl radiator cap ce bi imel navadno vodo notr.. :)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To sep 16, 2014 7:51 am

EX-B je napisal/-a:A sem res edini opazil, da ima Edd v videu ko odpira radiator cap zraven lepo cel cas odprto ekspanzijsko posodo?? :) V takem primeru bi kamot odprl radiator cap ce bi imel navadno vodo notr.. :)

Ne. Radiator cap ima feder, ki odpira proti eksp. posodi in posoda ni pod tlakom, je samo kanister, kamor se zliva višek vode, ki jo pri ohlajanju/krčenju potegne nazaj not.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To sep 16, 2014 8:52 am

Aha, zanimivo.. Slisi se logicno. Sem predvideval da je bolj tako kot pri avtih ki nimajo radiator cap-a in je tudi ekspanzija pod istim pritiskom kot ostali del sistema.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To sep 16, 2014 9:13 am

Kakšne so posledice, če se ga ne menja na X let?

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 16, 2014 11:03 am

primozek68 je napisal/-a:Sam če je pa Edd China rekel....

Si pa res zoprn, se moraš v vsak moj post vtakniti, po Hrošču je ta že drugi in nič kaj prijazen, ali da bi mi kaj razložu ampak samo sitnariš.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 16, 2014 11:12 am

ojnica je napisal/-a:Kakšne so posledice, če se ga ne menja na X let?

Počasi začne rjaveti not in se nabirajo usedline, tudi to pokaže v videu. To je samo moje laično mnenje in kar vem, zato prosim, da se nebi spet kdo vtikal v to. Če kdo ve še več naj me lepo popravi/dopolni.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To sep 16, 2014 11:37 am

Mazda2 je napisal/-a:
primozek68 je napisal/-a:Sam če je pa Edd China rekel....

Si pa res zoprn, se moraš v vsak moj post vtakniti, po Hrošču je ta že drugi in nič kaj prijazen, ali da bi mi kaj razložu ampak samo sitnariš.

Prijazne odgovore boš najdu na vrtičkarskem forumu. Gre za to, da se po 1. septembru pojavi en kup novopečenih članov, ki samo chatajo, dajejo nepotrebne komentarje, itak nimajo pojma od pojma in bi hkrati radi vse vedeli, ne uporabljajo ''search'' funkcije, so vsiljivi, pišejo pod slike ''Lepppp!!!'' in podobna s_ranja. take je treba dat v red. Življenje ni rožičeva potica.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To sep 16, 2014 11:40 am

ojnica je napisal/-a:Kakšne so posledice, če se ga ne menja na X let?

Ja zgublja lastnosti in temp. zmrzišča se veča, kaj mislš?

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 16, 2014 5:49 pm

Morda bi bili na vrtičarskem forumu res bolj prijazni, ker so v rožicah, ti pa si zgleda preveč med bencinskimi hlapi, ki škodljivo vplivajo. No morda kater vrtnar tud kakšno drugo rastlino poduha in se mu mal zavrti, samo tisti potem niso zajedljivi kakor ti. Na forumu smo zato, da dajemo nasvete, če vemo, če ne vemo vprašamo, kot ojnica prej in se odgovori normalno, ne pa da odgovoriš potem pa še dopišeš: kaj mislš. Če bi vsi vse vedeli čemu bi potem sploh rabili forum, da bi si izmenjevali mnenja? No jaz marsikaj ne vem, zato sem tud tu, me pa zanima. In kar napišem ne napišem tko, kot da zgleda da jaz to vem, ampak da sem recimo tu pa tu prebral, torej navedem nek vir, ker se nočem pametnega delat, da to jaz vem, če ni res. Sedaj sem v prekršku, ker sem prebral pravilnik uporabe foruma in se ne smemo pričkati piše, zato ti zdaj še to moje mnenje kaj me moti napišem, potem se pa nebom več ukvarjal s tabo in te bom ignoriral.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To sep 16, 2014 6:15 pm

Hladilno tekočino redčite samo z destilirano vodo. Voda, ki vsebuje mineralne snovi, zmanjšuje učinek hladilne tekočine.

Ne dodajajte samo vode, temveč ustrezno mešanico.

Motor vsebuje aluminijaste dele in mora biti zaščiten s hladilno tekočino na osnovi etilen-glikola, ki preprečuje korozijo in zmrzovanje.

Ne uporabljajte hladilnih tekočin, ki vsebujejo alkohol, metanol, borat ali silikat. Te hladilne tekočine poškodujejo sistem hlajenja.

Ne uporabljajte mešanice, ki vsebuje več kot 60% sredstva proti zmrzovanju, ker zmanjša učinkovitost.

Vir: Knjiga z navodili za uporabo mojega avtomobila.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov