Jaz bom samo rekel, da glede na prvi post v temi je jasno razvidno, da
nekateri servisi NETEGUJEJO da je joj. Poznam podobne primere znancev iz servisev različnih znamk v moji okolici.
Prvi primer sta menjava zavornega olja in antifriza. Tako prvo kot drugo se ne menja tako pogosto. Zavorna tekočina se menja večinoma na 60-90kkm oz. na 3-5 let. Antifriza če ti ga ne zmanjkuje in če je primerne gostote ni potrebe po menjavi.
Tudi nekatere količine so problematične, jaz imam podobno velik avtomobil prav tako ABS-EBD in 4X diske pa je zavorne tekočine bilo na računu samo 0,6L, prva menjava pri 150.000km... Če ne drugega se mi zdi 4dcl kar je skoraj 70% razlike malo čudno.
Drobni material 4,17€? WTF
Zanimivo mi je, da ko pogledam nekatere pavšalne vrednosti so na "provinci" 50% nižje cene. Očitno je drobni material in vitrex pri nas cenejši...
Jaz osebno sicer kupujem olje in filter kabine v lastni režiji, ker je bistveno ceneje pa kupujem boljše olje kot ga dajo noter na servisu. Tudi Vitrex jim prepovem vlivat ker sem enkrat videl kako to tankanje vitrexa izgleda sploh poleti. (Vajenec prleti mimo in mu mojster reče naj nalije vodo za šipe, mulo zagrabi prvo na 10m na oko čisto plastenko od soka/kisle vode, povoha in leti proti umivalniku...)
Tako je že pri drugem servisu cca 50€ nepotrebno nabitih stroškov, ki so jih računali zato ker vejo, da ljudje ne pogledajo v servisno knjigo kaj se kdaj menjuje in si lahko zmišljujejo kolikor hočejo. Če bi imel pri 2. servisu svoje olje in filter klime, bi strošek bil še cca 20€ nižji.
Vendar pozor! Če prineseš svoje dele(olje, filtre, itd) na servis še ne pomeni izgubo garancije. Če deli ustrezajo originalni specifikaciji to nikoli ne pomeni izgubo garancije. Če pa pomeni po njihovo kaj izgubo garancije pred rokom morajo to prej obvestit in napisat v zapisnik v servisni knjigi.
Glede žurnalovega članka pa je gotovo vse možno, je pa težko kaj komentirat ker gre za dele, ki jih večina kupcev, vsaj še v tej fazi modelov ne kupuje sama ampak zavarovalnice, saj gre za nove modele, kjer še ni licenc za nehomologirane dele. Ravno tako mi ni jasno kako se očitno pri vseh teh avtomobilih (če izhajamo iz naslova 15 najbolj prodajanih delov) proda več žarometov, vrat, diskov in blažilnikov, kot se proda oljnih, zračnih in filtrov goriva. Mogoče bi bilo zanimivo primerjati tudi povprečne cene servisnih ur, glede na povprečen pooblščene servis.
Iz članka tudi NI jasno ali gre pri nekaterih deli za originalne nadomestne dele ali ponaredke.
Pri članku tudi zmoti dejstvo, da so nekateri avtomobili specificirani zelo površno in nemogoče reči za katero generacijo vozila ali celo pogonskega goriva gre. Pravtako so primerjali samo 2 korejska avtombila, oba v C segmentu. In tudi če potegnemo pod črto, je skupni znesek "korejcev" še vedno nekaj nižji kot pri VW.
Tale naslov članka če ne drugega zavaja potrošnike na splošno.