Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Xsara 1.6 pregrevanje motorja!

Napisal/-a joztom So nov 27, 2010 9:04 pm

Vzemi ven termostat in probaj brez. Če je v redu in se motor hladi, torej kroži voda, imaš krivca. Ko zmanjka vode, rado zariba tesnilo v pumpi, ki se seveda maže z vodo. Čep ima ponavadi vijoličasti napis, kar pri PSA pomeni 1,5at.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Pregrevanje - čiščenje hladilnega sistema?

Napisal/-a Blinder So nov 27, 2010 9:18 pm

lisko je napisal/-a:
stipex je napisal/-a:.....

PS: Pred menjavo cevi je stara cev počila in izgubil sem hladilno tekočino, motor pa je segrelo do STOP 120°C pa sem ga potem takoj ustavil in ugasnil, je mogoče da je kej prepihalo pa je to krivo?

Vsi , ki smo motor že kdaj pregreli brez hladilne tekočine, ti bomo znali povedat , da motor potem konstantno dela težave....

Če kazalec temperature pride do rdečega na števcu se že zvije glava? Ker človek bi mislil da... ne še. Pa bi mislil, da ima števec še toleranco tako, da ko rpide na rdečo je zadnje opozorilo vozniku, da naj ustavi, torej da prikazuje bolj kritično temperaturo kot dejansko je.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Pregrevanje - čiščenje hladilnega sistema?

Napisal/-a lisko So nov 27, 2010 9:33 pm

Blinder je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

PS: Pred menjavo cevi je stara cev počila in izgubil sem hladilno tekočino, motor pa je segrelo do STOP 120°C pa sem ga potem takoj ustavil in ugasnil, je mogoče da je kej prepihalo pa je to krivo?

Vsi , ki smo motor že kdaj pregreli brez hladilne tekočine, ti bomo znali povedat , da motor potem konstantno dela težave....

Če kazalec temperature pride do rdečega na števcu se že zvije glava? Ker človek bi mislil da... ne še. Pa bi mislil, da ima števec še toleranco tako, da ko rpide na rdečo je zadnje opozorilo vozniku, da naj ustavi, torej da prikazuje bolj kritično temperaturo kot dejansko je.

Ni finta v števcu ali senzorju.....finta je v tem da če zmanka vode se motor v trenutko ( no skoraj) pregreje še predenj uspe prit temparatura do senzorja. Torej po domače....V sami glavi in pa cilindrih je lahko že hudo hudo prevroče ,ko še bo senzor (ki pa je privijačen z zunanje strani) se šele začel dodobra ogrevat....Dober primer je stari renojev motor....tipalo ima na izhodu vodne pumpe, ki je privijačena na glavo 20 cm stran od prvega cilindra.....torej segret se mora ves material do tja , ko šele signalizira prevroč motor....Seveda pa se vse hladi še z okoliškim zrakom....
Seveda ni mus , da se sedaj takoj pojavijao težave a pregret motor.....je zgodba zase.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
stipex
Nov uporabnik

Napisal/-a stipex So nov 27, 2010 9:58 pm

Evo takole zgleda temperatura več ali manj konstanto, razen ko ustavim:
Slika
Ventilator vrti v pravo smer. Kolega k se mal bolj spozna na motorje je rekel da je tesnilo motorja ok, na oko pogledano...
Tisto brez termostata bom pa poskusil jutri.

Verjetno bom prvo menjal pokrovček na eksp. posodi, ga sumim, je najceneje potem pa če ne bo ok dalje...
Hvala za tak odziv!

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal So nov 27, 2010 10:31 pm

lisko je napisal/-a:

Jaz sem imel par let nazaj Škodo Felicijo in se mi je pregrela dvakrat čez rdeče polje in dvakrat malo pod rdečim poljem. Prvič zaradi termostata (ohišje). Drugič čez dve leti zaradi vodne pumpe in potem še dvakrat v enem tednu, ker se je zlomilo ohišje termostata (ponaredki). Imel sem pač smolo, da sta dva termostata odpovedala po prevoženih 500km. Še sam nisem mogel verjet še manj pa lokalni mehanik. Potem smo pa vgradili orginal termostat in še vedno deluje. Vsakič je v sistemu ostalo približno 2 litra vode. Vedno je bilo pa potrebno menjati pokrovček posode ker je drugače metalo vodo iz sistema in malo se je tudi pregreval.

Tesnilo na glavi motorja je pa še vedno prvo in tudi ne izgublja vode že kakšne 4 leta pri 230.000km.
Se vidmo ko se zagledamo.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So nov 27, 2010 10:38 pm

Pusti ti Škodo.Francozi so precej občutljivi glede temperatur in prepihanih tesnil glave in lahko da je malenkostno prepihana in ti kompresija rahlo uhaja v sistem in temp. raste... Ni pa treba zarad tega menjat motorja kot je napisal @ corrado.100€ delo,100€ materiala pa 20€ ravnanje glave in je to to,če je od menjave jermena preteklo dlje časa je fajn tudi to zamenjat,ker moraš itak podret...

Uporabniški avatar
corrado92
Novinec

Kraj: trzin

Napisal/-a corrado92 Ne nov 28, 2010 11:14 am

to se bo pa videlo,ko bo sneta glava,če ni kaj več škode

Uporabniški avatar
typeR246
Nov uporabnik

Napisal/-a typeR246 Ne nov 28, 2010 12:40 pm

1. Zrak iz vodnega sistem vsako vozilo samo spravi prej ali slej vn. Če bi bil zrak prisoten bi temperatura vse skozi nihala dol, gor, dol in gor.
2. Kar je zelo pomembno imaš nekje tipalo temperature vode, ki ti premika števček vode v avtu. Tisto tipalo je lahko že oslabljeno in ti ne kaže dejanske temp.vode. To zadevo sprobaš na najlažji način. Se voziš in ko ti tem.vode naraste vzameš termometer (laserski) n+in na zgornjo cev posvetis z njim in ti bo realno dejansko tem. prikazalo.
3.V kolikor je temperatura visoka, ti ne ostane drugega kot resnično preverit vodno pumpo, če je ta vredu, ti ne preostane drugega kot menjava tesnila glave in vse kar sodi zraven..brušenje itd. Vendar, če je tesnilo glave krivo, bi moral avto vsaj malo kaditi(ni 100%) ali pa bi zgubljal vodo iz expanzijske posode, kar pomeni da bi imel pritisk v vodnem sistemu! To preveriš tako, da umakneš čep iz hladilnika in malo dodajas gas ce ti voda bruhne vn .. je tesnilo glave 100%.

Pri meni je bilo samo tipalo krivo ....Pa mi je števec tem.vode tut tako nagajal.

Ampak dvomim, da je tukaj tipalo. K večjemu je nekaj od tega. Res pa je, da pri francozih pogost pojav tesnilo glave.

TERMONSTAT sprobaj v kuhinji, kuhaj ga v loncu, in se mora začet odpirat pri tem. katera je vgravirana na termonstatu. Tako boš vidu če deluje. Lahko se počasneje odpira, to je pojav ko gre proti koncu. Skratka tako sprobaj in imaš najmanj dela.
Zadnjič spremenil typeR246, dne Ne nov 28, 2010 12:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne nov 28, 2010 12:46 pm

corrado92 je napisal/-a:to se bo pa videlo,ko bo sneta glava,če ni kaj več škode

IN po tvoje naj bi bilo več škode kje??Vode ne pije,olja ne pije,enega z drugim tudi ne meša tako da glava počena ni,če ga kaj serje je lahko največ tesnilo glave ki je prepihano.

Uporabniški avatar
typeR246
Nov uporabnik

Napisal/-a typeR246 Ne nov 28, 2010 12:49 pm

Ja sj tukaj je k večjem tesnilo, ali pa slab termonstat(skoraj nemogoče) je pa.
Slika

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Ne nov 28, 2010 2:36 pm

Probaj če imaš pritisk v posodi... Namreč jaz ga imam in ko odprem pokrov posode, voda na veliko bruhne ven, kar pa je najverjetneje posledica prebitega tesnila glave. Temp. pa se giblje med 75 - 85 °C
Drugač pa normalna temp. pri teh motorjih naj bi bila med 90 in 100°C

newc
Nov uporabnik

Napisal/-a newc To nov 30, 2010 11:23 pm

Klamzi je napisal/-a:Probaj če imaš pritisk v posodi... Namreč jaz ga imam in ko odprem pokrov posode, voda na veliko bruhne ven, kar pa je najverjetneje posledica prebitega tesnila glave. Temp. pa se giblje med 75 - 85 °C

Mi isto dela pa pmoje ni nbena dihtnga gin saj sm jiz naredu zadjih 15k kilometrov brez dotakanja hladilne tekočine ali olja. Bruhne im iz ekspanzijske pa samo takrat ko motor dela (če snamem čep) ob ugasnjenemu se nivo samo nekoliko dvigne (temperaturni raztezek)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr dec 01, 2010 12:09 am

newc je napisal/-a:
Klamzi je napisal/-a:Probaj če imaš pritisk v posodi... Namreč jaz ga imam in ko odprem pokrov posode, voda na veliko bruhne ven, kar pa je najverjetneje posledica prebitega tesnila glave. Temp. pa se giblje med 75 - 85 °C

Mi isto dela pa pmoje ni nbena dihtnga gin saj sm jiz naredu zadjih 15k kilometrov brez dotakanja hladilne tekočine ali olja. Bruhne im iz ekspanzijske pa samo takrat ko motor dela (če snamem čep) ob ugasnjenemu se nivo samo nekoliko dvigne (temperaturni raztezek)

Hja jaz sem tako nardil skoraj 30 tisoč km....potem je v parih kilomterih popil vso vodo.....Pri jeepu je bilo enako....sprva sem dotankal kake pol litra na 10 tisoč km (sumil sem pumpo ali kak spoj). Potem pa je v roku parih minut kuhno.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Sr dec 01, 2010 1:45 pm

newc je napisal/-a:

Ja, ampak meni buhne ven tudi takrat, ko je motor že kakšno uro ugasnjen.
Drugi "dokaz" za prebito tesnilo je ta, ko motor prižgem in dodam gas, se sliši burklanje vode v sistemu, pravtako so manjše težave z gretjem kabine...

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Če dec 02, 2010 4:27 pm

Kazalec na sliki kaže 95'C, ne pa 105'C ali koliko si že pisal v prejšnjih postih.

To je čisto OK.

LP

D_M_B
Nov uporabnik

Napisal/-a D_M_B Pe dec 03, 2010 11:07 pm

lej ne komplicirej, smo ti ze na citro forumu povedal da je to čisto normalna delovna tenperatura. Na vseh xsarah tko kaže. Pa še viši se zna dvignt, skor do naslednje črtice, kje v guzvi.
Ne delej si problemov tm kjer jih ni. Ker je tole OK!

Uporabniški avatar
stipex
Nov uporabnik

Napisal/-a stipex So dec 11, 2010 3:06 pm

Spet se javljam, avta ne vozim skoraj nič tako, da sem se šele danes spravil v preizkus s termostatom.

Vzel sem ven termostat (vložek) in pustil notri samo tesnilo, tako da voda ves čas kroži v sistemu.
Rezultat: nad 70°C se sploh ne dvigne brez termostata, hitreje kot sem vozil nižja je bila temperatura (prej je bilo ravno obratno), le na mestu se je približal 85.
Torej predvidevam da sem našel krivca - star termostat se ni odpiral do konca, zato se je pregreval.

(Temperatura okolja -zima nima veze, ker sem prejšnič tudi pri -1°C testiral pa se je pregreval)

Kje v LJ bi našel kvaliteten pa poceni termostat za Xsaro l98 1.6?
Star (sicer šele eno leto) termostat je znamke Calorstat Vernet C-AX VE6148.89J - torej takega ne maram več =)

@D_M_B, nwm kake xsare si ti to vozil, ampak takrat ko nisem imel teh težav je temperatura bila konstantno 90, pa lahko si še tako gnal avto, ali pa ga pustil stati na mestu, je temperatura maximalno prilezla do vklopa ventilatorja. toliko o tem.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne dec 12, 2010 8:41 pm

Namen ekspanzijske posode je, da s pokrovčkom (vijoličasta oznaka) dovoli 1,5atm v sistemu, in voda vre šele pri ene 115°C. Pritisk v sistemu je lahko povzročen s slabo zategnjenimi šelnami na ceveh, ki hladne dovolijo vstop zraka, vroče se zaprejo in povzročajo pritisk. Druga vstopna točka zraka je semering na pumpi. Pri pregretju, kuhanju vode zmanjka in semering laufa na suho, semering se obrabi in na tem mestu vleče pumpa zrak not in napihuje sistem. Tretji razlog je lahko termostat, ki v dostih primerih z metodo testranja, gretja s fajercajgom spusti dušo, enako je s kuhanjem na šporgetu. Kupiš novega in ga vgradiš. Tretja, zadnja jeba pa je prepihana dihtunga na glavi, kjer kompresija prehaja v vodo. Običajno se prepiha med 2 in 3 cilindrom na škodo enakomernega teka in ne v vodo. Potrebna je sanacija glave, brušenje, da lise izginejo, menjava plastičnih oljnih vodov na klavirju in nova dihtunga, npr motor XU od Xsare. Običajno je težava še s kolektorjem, ki se ne dovoli odviti in gre kakšen vijak, potem pa Wurth vložek ali kaj podobnega.

newc
Nov uporabnik

Napisal/-a newc Po dec 13, 2010 7:22 am

stipex je napisal/-a:
Kje v LJ bi našel kvaliteten pa poceni termostat za Xsaro l98 1.6?
Star (sicer šele eno leto) termostat je znamke Calorstat Vernet C-AX VE6148.89J - torej takega ne maram več =)

Na poblaščenih servisih pride nov original okol 14e

Uporabniški avatar
stipex
Nov uporabnik

Napisal/-a stipex To dec 28, 2010 7:26 pm

Spet se javljam.

V avtu sem menjal termostat in očistil hladilni sistem z namenskim čistilnim sredstvom, vendar se še vedno pregreva. Prejšnji teden je pri vožnji v rahel klanec prišlo skoraj do 110°C, zunaj je pa bilo cca -4, kar sploh ni ok.

Da osvežim...
Simptom: Avto se greje nad 90°C med vožnjo, razen ko stoji na mestu ali ga pelješ <50km/h.

Zaenkrat mi je jasno tole:
-radiator je star 1 leto, je nov in očiščen
-pumpa je stara tudi 1 leto, če peljem brez termostata se ne pregreva, pumpa laufa na polno
-termostikalo kaže realno temperaturo - zmerjeno in testirano
-termostat sem zamenjal z novim, vendar je isto
-ni opazne izgube hladilne tekočine
-ni znakov prepihanega tesnila

Gretje v kabini mi sicer deluje, vendar me zanima, če ima notranja pečka pri Xsari kakšno funkcijo pri hlajenju motorja? Poskusil sem tudi vtaknit vrtno cev v pečko in spustil vodo v obe smeri.
Je možno da zamašena pečka vpliva na pregrevaneje?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 10 gostov