Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MilanTomic
Nov uporabnik

Re: Prevelika poraba dizla

Napisal/-a MilanTomic Ne mar 06, 2011 8:23 am

Pri takem avtu (2,2 dci, 150 KM), v kateri prestavi naj se peljem po mestu, se pravi 50 km/h? Če dam v tretjo prestavo je število obratov 2000, kar se mi zdi preveč. Če dam v četrto je 1150, kar se mi zdi premal. Ali se v četrti prestavi pri 1150 obratov poškoduje motor/menjalnik/sklopka? Nekaj dni nazaj, peljal sem se s taksijem. Bil je to FIAT marea dizel. V tretji prestavi pri 70 km/h je imel okrog 1700 obratov, kar se mi je zdelo čudovito v primerjavi z mojim.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne mar 06, 2011 9:53 am

MilanTomic je napisal/-a:Pri takem avtu (2,2 dci, 150 KM), v kateri prestavi naj se peljem po mestu, se pravi 50 km/h? Če dam v tretjo prestavo je število obratov 2000, kar se mi zdi preveč. Če dam v četrto je 1150, kar se mi zdi premal. Ali se v četrti prestavi pri 1150 obratov poškoduje motor/menjalnik/sklopka? Nekaj dni nazaj, peljal sem se s taksijem. Bil je to FIAT marea dizel. V tretji prestavi pri 70 km/h je imel okrog 1700 obratov, kar se mi je zdelo čudovito v primerjavi z mojim.

Kot prvo si zgrešil številke. Ne more imet tako velike razlike med tretjo in četrto, tako velika razlika je lahko le med prvo in drugo.
Drugače dsg pri 1.6 tdi bi za tako hitrost držal kar visoko brzino in obrate okoli teh 1150. Ročni 1.6 tdi pa ima nižjo porabo v IV kot III pri 50 kmh, čeprav to pomeni samo 1150 rpm v IV. Tako da verjetno tudi pri tvojem je v četrti nižja poraba in verjetno ni panike za mašino delovat pri tistih obratih. Če dsg pravi, da je 1150 rpm dovolj, pol mora to držat :D

Tretja prestava 70 kmh in 1700 rpm - to si tut totalno zgrešil :roll: Kaj sploh pišeš te podatke na net če si tako nenatančno odčital podatke :roll:
To bi pomenilo 40 kmh pri 1000 rpm. Če je ta marea 6 prestav, potem je imel v peti prestavi. 40kmh pri 1000 je še za četrto prestavo dosti.
Pa nevem kaj je tle čudovitega če so dolge prestave. Pol se dogaja kot tebi da ne znaš najdet primerne prestave ker so preveč razmaknjene ena od druge. In dolge prestave ubijejo živahnost.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

čikev

Napisal/-a čikev Ne mar 06, 2011 10:00 am

MilanTomic je napisal/-a:Pri takem avtu (2,2 dci, 150 KM), v kateri prestavi naj se peljem po mestu, se pravi 50 km/h? Če dam v tretjo prestavo je število obratov 2000, kar se mi zdi preveč. Če dam v četrto je 1150, kar se mi zdi premal. Ali se v četrti prestavi pri 1150 obratov poškoduje motor/menjalnik/sklopka? Nekaj dni nazaj, peljal sem se s taksijem. Bil je to FIAT marea dizel. V tretji prestavi pri 70 km/h je imel okrog 1700 obratov, kar se mi je zdelo čudovito v primerjavi z mojim.

Težko verjamem, da ima Marea JTD pri 70 km/h v tretji prestavi 1700 obratov. To je praktično nemogoče. Najbrž je imel v četrti, če ne celo v peti. Jaz recimo imam v Peugeot 206 1.4 HDI v tretji pri 50 km/h že čez 2000 obratov, pa vozim večinoma v njej - se mi zdi, da motor lepše teče... Sej v četrti tudi gre brez nekega napora, ampak za po mestu se mi zdi tretja čisto dovolj. Pri 70 km/h imam v tretji že dobrih 3000 obratov, tukaj nekje prestavim v četrto na avtocesti ob pospeševanju, drugje okoli 2500 obratov.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne mar 06, 2011 11:10 am

Energetik81 je napisal/-a:Nisi napisal, kako hitro voziš po AC. In ja, aerodinamika ima bistveno vlogo pri AC hitrostih, bistveno večjo kot pa masa avta in naloženost. Imaš na strehi kakršnkoli prtljažnik/nosilce?
Že vožnja 110km/h namesto 140-150km/h ti lahko zmanjša porabo za kakšen liter, dva.

Pri meni se taka razlika pozna full.
Pri 150km/h in pri 110km/h je razlika 3 -4 litre... :mrgreen:
FOLCIKA - SCIROCCO

MilanTomic
Nov uporabnik

Napisal/-a MilanTomic Ne mar 06, 2011 5:46 pm

Kot prvo si zgrešil številke. Ne more imet tako velike razlike med tretjo in četrto, tako velika razlika je lahko le med prvo in drugo.

Ne, ne. Sem prepričan. Se pravi, moj Vel Satis z motorjem 2,2 dci (150 KM) v tretji prestavi pri 50 km/h ima 2000 obratov, v četrti 1150 obratov.

Za Mareo sem mogoče res zgrešil. Menjalnik je bil tak kot da bi bil v tretji prestavi, ampak lahko da je tudi res bil v peti, ker sta ena zraven druge in voznika nisem vprašal.

Hvala vsem za komentarje :mrgreen:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Ne mar 06, 2011 5:56 pm

MilanTomic je napisal/-a:

Ne, ne. Sem prepričan. Se pravi, moj Vel Satis z motorjem 2,2 dci (150 KM) v tretji prestavi pri 50 km/h ima 2000 obratov, v četrti 1150 obratov.

Za Mareo sem mogoče res zgrešil. Menjalnik je bil tak kot da bi bil v tretji prestavi, ampak lahko da je tudi res bil v peti, ker sta ena zraven druge in voznika nisem vprašal.

Hvala vsem za komentarje :mrgreen:

čudno da padejo obrati iz 3 v 4 za 42% je zlo čudno. 25-30% bi blo bolj normalno.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne mar 06, 2011 11:32 pm

čare je napisal/-a:Ja to je že vse res,sam tisti ki vozijo 110 naj vozijo po desnem pasu ali pa sploh naj ne vozijo po AC.Če šparajo/te,dajte drugim možnost normalno vozit!!

Bolano razmišljanje.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne mar 06, 2011 11:43 pm

tiguan je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Ja to je že vse res,sam tisti ki vozijo 110 naj vozijo po desnem pasu ali pa sploh naj ne vozijo po AC.Če šparajo/te,dajte drugim možnost normalno vozit!!

Bolano razmišljanje.

A da se nekdo vozi 110km/h po levem pasu in se ne umika ne glede na to, če je desni prost, je pa kaj manj bolano? :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po mar 07, 2011 12:58 am

To iz 3. v 4. je absolutno prevelika razlika. Četrta je nekako normalna, da bi pa tretja imela 2000 pri 50, je preveč obratov, saj bi tako tretja šla komaj do nekje 110 - 120 km/h (četrta pa do 200). Že dolgo gre vsak malo močnejši avto v tretji več. Tu nekaj ne štima... Morda je kdo v zgodovini avta pacal po menjalniku in spremenil razmerja?

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po mar 07, 2011 7:48 am

Noo, anyway, point je da lahko brez problema voziš v četrti po naseljih. Pa tudi ko boš hotel iz naselja normalno pospešit bo v četrti prek dovolj moči.
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po mar 07, 2011 9:43 am

~toMmy~ je napisal/-a:A da se nekdo vozi 110km/h po levem pasu in se ne umika ne glede na to, če je desni prost, je pa kaj manj bolano? :roll:

Je kdo napisal, da vozi po levem pasu 110?
Jaz vozim po AC večinoma 100-110, seveda po desnem pasu. Če grem prehitet kakšen tovornjak, pogledam nazaj da ni nobenega za mano, dam žmigavc in lepo prehitim ter se vrnem nazaj na desnega. Na cilj pridem mogoče 5min kasneje z 1-2L manjšo porabo, kot če bi vozil 140.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Po mar 07, 2011 10:21 am

Energetik81 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:A da se nekdo vozi 110km/h po levem pasu in se ne umika ne glede na to, če je desni prost, je pa kaj manj bolano? :roll:

Jaz vozim po AC večinoma 100-110, seveda po desnem pasu. Če grem prehitet kakšen tovornjak, pogledam nazaj da ni nobenega za mano, dam žmigavc in lepo prehitim ter se vrnem nazaj na desnega. Na cilj pridem mogoče 5min kasneje z 1-2L manjšo porabo, kot če bi vozil 140.

:tomidelej:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po mar 07, 2011 11:23 am

Energetik81 je napisal/-a:

Ja in ti, tako kot jaz, spadaš med tiste, ki ostalim "dajo možnost normalno vozit". Čez takšne po mojem dojemanju posta nima čare čisto nič. Tiguan in ti torej pišeta čez nekaj, kar ni noben povedal.

Se pa strinjam, da se da z mirno vožnjo dosti prišparat, ampak vozim odvisno od tega, kako se mi mudi in tudi razpoloženja, od najbolj varčne, do najbolj potratne vožnje. Bistvo je, da se vedno trudim čim manj ovirat ostale. Nekateri varčni in "varni" vozniki se pa z veseljem nonstop vozijo po desnem pasu, na pospeševalnem se vključujejo čisto neodločno in počasi itd., tu pač nastane problem in takšni so tarča kritik. Dokler je na prvem mestu tekoča vožnja in šele potem šparanje, se ne bo noben (normalen) pritoževal.

Z dizlom (120+ KM v okviru srednjega razreda) se da tudi z realtivno nizko porabo zelo hitro vozit, če pravilno izkoristiš navor. Gas do cca. polovice ali nekoliko čez in šaltanje med cca. 2-3k obrati (odvisno od samega motorja), pa so nekako optimalni pospeški glede na (še vedno dokaj nizko) porabo.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 07, 2011 1:11 pm

Ja, sej vem, da obstajajo nevarni "počasni" vozniki, ampak pri vsaki temi nekdo posplošuje in pravi, kakor da s 110 sploh ne smeš na AC. Samo zato me je zmotil.
Tudi meni gredo na živce mečkači, ki se s 60 vklapljajo na AC in ki bivakirajo na levem pasu.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po mar 07, 2011 4:26 pm

A spet o porabi? :roll: :evil:
NejcZ je napisal/-a:Noo, anyway, point je da lahko brez problema voziš v četrti po naseljih. Pa tudi ko boš hotel iz naselja normalno pospešit bo v četrti prek dovolj moči.

Če ima samo 1150 obratov, to ni primerno za stalno vožnjo. Kakšna izjema še, stalno pa so obrati prenizki.

MilanTomic
Nov uporabnik

Napisal/-a MilanTomic Po mar 07, 2011 6:05 pm

esem je napisal/-a:A spet o porabi? :roll: :evil:
NejcZ je napisal/-a:Noo, anyway, point je da lahko brez problema voziš v četrti po naseljih. Pa tudi ko boš hotel iz naselja normalno pospešit bo v četrti prek dovolj moči.

Če ima samo 1150 obratov, to ni primerno za stalno vožnjo. Kakšna izjema še, stalno pa so obrati prenizki.

Se pravi, prejel sem dva nasprotna mnenja in zdaj ne vem kaj narediti??? :huh:

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po mar 07, 2011 6:07 pm

u tretji se furaj pa nebo nič narobe moči pa še več kokr u četrti...poraba pa isti drek...nevem ka je tle tolk za študirat...ni treba avta matrat pod skoraj da štantgasom u četrti
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Po mar 07, 2011 6:31 pm

im nobody je napisal/-a:u tretji se furaj pa nebo nič narobe moči pa še več kokr u četrti...poraba pa isti drek...nevem ka je tle tolk za študirat...ni treba avta matrat pod skoraj da štantgasom u četrti

V četrti pa boš privarčeval na porabi in še avto bo tišji. Poleg tega, ker se bo motor za skoraj polovico manj krat obrnil, se bo manj tudi obrabil.
Nekateri zgleda da ko čakajo zeleno na semaforju držijo gas da ima motor 4000 rpm, zato da se ne mantra.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 07, 2011 6:36 pm

MilanTomic je napisal/-a:Se pravi, prejel sem dva nasprotna mnenja in zdaj ne vem kaj narediti??? :huh:
Napiše se nasprotni mnenji. :twisted:
Sicer pa ti točno piše v uporabniških navodili, kako šaltaj. In sicer da voziš v čim višji prestavi, ki je še sprejemljiva za mašino. Kar pomeni da še ne cuka in se trese. 1100rpm je res že malo huda, razen na rahlem klančku navzdol. Pri 50-60km/h po ravnem lahko komot voziš tam nekje pri 1400rpm z dizlom. Še jaz z bencinarjem se v ustreznih razmerah peljem pri 1700rpm.
Seveda tega ne počni pri pospeševanju ali klancih, tam pojdi vsaj na 2000-2200.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po mar 07, 2011 6:39 pm

MilanTomic je napisal/-a:Se pravi, prejel sem dva nasprotna mnenja in zdaj ne vem kaj narediti??? :huh:

To nista dve enakovredni nasprotni mnenji. Moje je - kar se vidi že, ker je replika na citat - kritika prejšnjega, ki nikakor ni pravilno. Ni dobro vozit stalno pri res prenizkoh obratih (kar 1150 gotovo so), isto pravi tudi im nobody. Nekje 1300 je še za silo OK, raje malo več.

Blinder - ti res z gotovostjo trdiš, da je stalna vožnja s 1150 obrati zdrava za motor (sklopko, vztrajnik...) in to še neenakomerna (mestna pospeševanja)? Si pripravljen to podpisat MT-ju - za primer kakšnih posledic - ko se že tako pogumno in "poznavalsko" izpostavljaš?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov