Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Re: Amortizerji ???

Napisal/-a Gricko So apr 16, 2011 8:54 am

pskoda je napisal/-a:Zaradi zrabljenega amortizerja nima veze višina avta nikol, tudi če zadaj ki so ločeni amortizerji in fedri lahko amortizerje vn pobereš in avto bo isto visok se ne bo posedel, ker se ne more zaradi fedra.
Amortizer samo ublaži "guncanje" avta navzgor, navzdol pa feder

lej, preberi še enkrat moj zgornji post, mislim da sem dokaj dobro razložil!
In JA ima veze z višino....ne govorimo tu o spremembi 5 cm ampak o 1-2 cm!

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So apr 16, 2011 8:55 am

pskoda je napisal/-a:Zaradi zrabljenega amortizerja nima veze višina avta nikol, tudi če zadaj ki so ločeni amortizerji in fedri lahko amortizerje vn pobereš in avto bo isto visok se ne bo posedel, ker se ne more zaradi fedra.

to kar si napisal odebeljeno, je pa še bolj faljeno!!!
Amortizer v grebem rečeno ne pusti sprememb oz hitrih sprememb, s tem delovanjem duši nihanje, ki ga ustvari feder...in to v obe smeri

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So apr 16, 2011 9:18 am

Gricko je napisal/-a:

to kar si napisal odebeljeno, je pa še bolj faljeno!!!
Amortizer v grebem rečeno ne pusti sprememb oz hitrih sprememb, s tem delovanjem duši nihanje, ki ga ustvari feder...in to v obe smeri

Malo kake logike pri delovanju amortizerjev ne bi škodovalo....Amortizer se mora stisnit hitro , ker ob stisku podvozja pomaga vzmet. Torej mora imet vzmet "prosto" pot, da se stisne in tako ublaži razne neravnine in tako se karoserija pelje ravno....razširitev pa poteka "oteženo" , da amortizer absorbira energijo, ki jo je tik pred tem dobila vzmet. Seveda je tudi hitrejši stisk malo dušen ampak krepko manj od razširitve. Seveda potem po logiki pridemo do sklepa da zarad tega , ker se stisne lažje se bo avto v zavojih nagibal amapk tu pa pride do izraza stabilizator.....In tako pridemo do zaključka, da morajo bit vsaj te tri komponente ( vzmeti, amortizerji in stabilizator) brezhibne, da se bo avto normalno peljal....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So apr 16, 2011 9:29 am

@lisko imaš prav, delovanje je različno med stiskom in iztegom, ampak zopet na grobo rečeno, če:
so amortizerji trdi, stršani bolj omejujejo avto / feder v obe smeri, zato avto ne plava in hkrati težje duši neravnine - sploh kratke (grbine, dilatacije, luknje...)
so amortizerji mehki, dopuščajo fedru več gibanja, avto se bolj nagiba , je bolj mehak in tudi grbine lepo "požre", medtem ko pri trdem amortizerju feder ne more hitro odreagirati zaradi "počasnega" amortizerja in zato avto na grbini poskoči.

Seveda je dobro podvozje skupeg dobro preračunanega razmerja med fedrom, amortizerjem in tudi stabilizator igra veliko vlogo.

samo to zdaj je že druga tema....

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol So apr 16, 2011 9:53 am

Točno tak ko je lisko razložo nisem znal jaz prej.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe So apr 16, 2011 6:45 pm

sam kot zanimivost.danes sem menjal zadnje amortizerje na fiat bravi.pa sm enga dal dol pa spustu avto na tla.
seprau je na eni strani bil gor na drugi pa ne.in morem rect da nisem opazil razlike v visini med levo in desno stranjo na oko.
z metrom pa nisem sel mert ker sm mel prevec druzga dela
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov