Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Nujno! Iščem serviserja za avtomatski menjalnik laguna p

Napisal/-a lisko Pe apr 29, 2011 8:10 am

/miha\ je napisal/-a:Na faxu smo imeli eno laboratorijsko vajo pri predmetu mehanski pogoni, kjer smo lahko malo povohali avtomatski menjalnik od BMWja. Rečeno je bilo, da se olja v teh zadevah naj nebi menjalo ker:

- avtomatski menjalnik je izjemno precizna zadeva in ima kar hude tolerance (sploh hidravlika)
- olje na površinah ustvari neko debelino oljnega filma, ki je predviden v teh tolerancah
- z leti se menjalnik dobro uteče
- z menjavo olja se utečenost menjalnika zaradi različne debeline olje podre
- posledično se pojavijo obremenitve, ki ji prej ni bilo
- posledično menjalnik crkne.

Po moji logiki bi tole znalo držat. Olje v menjalniku ni izpostavljeno tako ekstremnim obremenitvam, kot je olje v motorju, zato se tudi obrablja počasneje in je bolj važno vzdrževanje toleranc, kot vzdrževanje količine protiobrabnih aditivov.

Sicer v mojem primeru ne gre za avtomatski menjalnik....ampak menjalnik je po menjavi olja postal glasnejši....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe apr 29, 2011 8:15 am

no ja, jaz bi predvsem rad zamenjal olje, ker bom še do konca leta naredil enih 15 000km, kateri bodo delani samo z mestno vožnjo in tukaj je obremenitev na menjalniku dosti večja kot če bi se vozo relacijsko.

Javim takoj, ko bo kaj novega, računam da v mesecu maju, najkasneje v juniju. Problem je nastal, ker nisem vedel da je s tem toliko dela, da bom brez avta 2 dni, drug problem pa ej ta, da sem jaz iz maribora, serviser pa ljubljane, tako da bo tudi potrebno splanirat si vzet fraj od dela dva dni, ker nebom se vozo sem pa tja pa nafte več skuro kto je vse skup vredno, ampak bom poizkušal ostat v lj ta dva dni, tretje kar pa je pa je to da ni znana denarni vložek , ker se bo šele videlo kos e bo menjalnik narazen vzelo in je potrebno našparat nekaj denarja, da nebom prišel dol z 200€ , potem pa bo stalo vse skup 400€, pa nebom imel dovolj, tako da je tole tudi potrebno študirat.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 29, 2011 9:53 am

Ojej! Kakšni problemi zaradi ene menjave olja v menjalniku :roll: . In to za evropski avto za katerega bi morali biti servisi in deli za vsakim vogalom. Še dobro, da vozim amerikance za katere je vseskupaj veliko lažje, hitreje in ceneje :EE .

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe apr 29, 2011 10:15 am

Tudi mene čudi, da je toliko dela s tem proactive menjalnikom. Mi je pa sedaj nekaj ''kapnilo'', čeprav si že vse dogovorjen. Če bi vprašal na VW, da bi ti zamenjali olje? Ker je z napisanega razvidno, da so pri Renaultu nesposobni zamenjat olje oz. ne priporočajo menjave tega. Pri VW-ju imajo verjetno več izkušenj, ker je DSG menjalnikov več na cesti in tudi na forumu so že pisali o dobrih izkušnjah pri menjavi olja. Pač mehanik je mehanik, ni pomembno, če dela pri VW ali Renault.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe apr 29, 2011 12:52 pm

problem je ta, da je potrebno vse preko računalnika izvest. sem tudi sam razmišljal o vw, pa marsikdo mi je že rekel, ampak tam nimajo za renault računalnika.

Evo postopek iz renault foruma od uporabnika Fan, upam da ne zameri:

Priklopi se tester in elektroniki pove, da se bo opravljal servis na menjalniku!
Pred ispustom olja je potrebno menjalnik segreti na 48 stopinj ( tester ), tako so odprti vsi ventili, najprej se spusti olje, nato se demontira zbiralec olja ( karter ), demontira oljni čistilec, spusti se še cca 1,5 do 2L olja. Vgradi novi oljni čistilec, ščisti magnetke, ščisti oljni čistilec, postavi novo tesnilo in privije oljni zbiralnik. Nalije se 3 do 4 L olja, prižge vozilo, prezrači menjalnik ( da čez vse ventile teče olje in vmes ni zraka ), segreje menjalnik na 60 stopinj ( tester ), dolije še manjkajoče olje, elektroniki se razloži da je servis opravljen...........................vozi se veselo naprej.
V nobenem primeru pa ne počnite tega brez testerja ( univerzalec ni uporaben )

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 29, 2011 1:42 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:Priklopi se tester in elektroniki pove, da se bo opravljal servis na menjalniku!
Pred ispustom olja je potrebno menjalnik segreti na 48 stopinj ( tester ), tako so odprti vsi ventili, najprej se spusti olje, nato se demontira zbiralec olja ( karter ), demontira oljni čistilec, spusti se še cca 1,5 do 2L olja. Vgradi novi oljni čistilec, ščisti magnetke, ščisti oljni čistilec, postavi novo tesnilo in privije oljni zbiralnik. Nalije se 3 do 4 L olja, prižge vozilo, prezrači menjalnik ( da čez vse ventile teče olje in vmes ni zraka ), segreje menjalnik na 60 stopinj ( tester ), dolije še manjkajoče olje, elektroniki se razloži da je servis opravljen...........................vozi se veselo naprej.

Pa saj ta postopek je pravzaprav enak, kot pri vseh meni znanih menjalnikih. Za to ne potrebuješ dva dni in raketnega inžinirja :lol: . No jaz imam srečo, ker mojih avtomoblilov še ni potrebno na tester priklpljat, ampak tudi to ni nek problem. Verjamem pa, da je potrebno imeti pravi tester in tak servis bi morali na renojevem servisu mimogrede opraviti.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe apr 29, 2011 3:29 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Patrik_A3 je napisal/-a:Priklopi se tester in elektroniki pove, da se bo opravljal servis na menjalniku!

Pa saj ta postopek je pravzaprav enak, kot pri vseh meni znanih menjalnikih. Za to ne potrebuješ dva dni in raketnega inžinirja :lol: . No jaz imam srečo, ker mojih avtomoblilov še ni potrebno na tester priklpljat, ampak tudi to ni nek problem. Verjamem pa, da je potrebno imeti pravi tester in tak servis bi morali na renojevem servisu mimogrede opraviti.

Meni tudi ni jasno, kako da nočejo zamenjat olje na servisu, če je postopek znan in enostaven :?

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe apr 29, 2011 3:36 pm

tester pride v poštev samo zato,da vidiš,koliko je segreto olje v menjalniku... pa za nič drugega... vse ostalo so buče! Dalo bi se seveda brez testerja improvizirati,če bi imel digatalni termomoter... ampak ok,bom nehal... da ne bo kdo rekel,da vas učim krive vere!
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 So apr 30, 2011 1:25 pm

cruiser1 je napisal/-a:Ojej! Kakšni problemi zaradi ene menjave olja v menjalniku :roll: . In to za evropski avto za katerega bi morali biti servisi in deli za vsakim vogalom. Še dobro, da vozim amerikance za katere je vseskupaj veliko lažje, hitreje in ceneje :EE .

sem bral temo in sm že razmišljal da bom to napisou, ma si me prehitu:) jst za 180e dobim celoten rebuild kit za menjalnik, za 400e so pa noter že taki deli da je treba z macolo po njemu razbijat, čene se sploh ne pokvari :D :D :D
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So apr 30, 2011 2:56 pm

cruiser1 je napisal/-a:

Če imaš vsaj malo žilce to lahko sam opraviš, kar je Patrik napisal. Edino tester bi bil problem.

Sem par let nazaj imel tudi sam problem na Renaultu. Na servisu niso znali ogotovit napake tako, da sem se registriral na en francoski forum (sem pozabil ime).
Napisal sem svoj problem in mi je prijazni francoz opisal postopek in skeniral eno knjižico. Na koncu sem problem rešil s prijateljem v garaži. Šlo se je pa za nek ventil nekaj v povezavi s temperaturo motorja oz. pregretja.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 30, 2011 6:56 pm

Na žalost so naši serviserji nesposobni ,ker kar je več kot redni servis in bremze je že preveč,bi blo pa fajn mal na kakšen glavni reno pisat da ti nočejo olja menjat...Je pa tudi butasto tole da se olj zdaj pri novih vozilih ne menjava.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr maj 25, 2011 8:11 am

Takole. Zaenkrat dogovorjen za termin 1.6 na renault servisu Avto Koletnik. Prišel tja v sprejemno pisarno, pa sma šla v delavnico do serviserja, je pogledal v računalniku specifike olja itd. Naredil predračun za cirka 150 €, v primeru da ne pride kaj vmes in sem šel z nasmehom ven.

Je pa bil menjalnik že menjan. Novega je dobila laguna na 71 000 km. Po servisih zapisanih v renaultovi bazi, ima avto realne kilometre, saj je vse do leta 2010 zabeleženo. Tudi veliki servis je že bil narejen pred 20 000km, tako da se še tudi brez teh skrbi vozim.

V bistvu še nebi menjal olja (so še druge obveznosti), če se mi nebi v soboto prižgala lučka CHECK GEARBOX, ko smo se spuščali po klancu navzdol in vprašanje če je dovolj olja noter.

Drugače pa sem zadovoljen z avtom! Mi ni žal, da sem vzel automatika :D

javim po sredi kak je blo.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr maj 25, 2011 8:55 am

Patrik_A3 je napisal/-a:V bistvu še nebi menjal olja (so še druge obveznosti), če se mi nebi v soboto prižgala lučka CHECK GEARBOX, ko smo se spuščali po klancu navzdol in vprašanje če je dovolj olja noter.

Kaj nima šipke, da preveriš nivo olja?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 25, 2011 9:16 am

peroRS je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Meni tudi ni jasno, kako da nočejo zamenjat olje na servisu, če je postopek znan in enostaven :?

Marsikdo bi moral marsikaj znat naredit po teh servisih, pa nimajo pojma oz. pogosto prodajo buče in samo kasirajo. To je ena od težav pri avtomatskih menjalnik, ker je problem najt serviserja, ki mu je vzdrževanje in popravljanje takšnega menjalnika rutina in se ne bo na njem učil oz. naredil kakšne napake.

Drugače pa ne vem kaj se čudiš postopku, saj je še menjava žarnice na Meganu cela umetnost oz. akrobatski podvig (POZOR: To je samo hec)! :mrgreen: =P
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

simonk
Novinec

Kraj: 9000

Napisal/-a simonk Sr maj 25, 2011 9:06 pm

Olje kot vsaka organska snov razpada s starostjo, obremenitvijo, temperaturo...

Že olje ki ostane v embalaži 5+ let ni priporočeno uporabljati.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Sr maj 25, 2011 9:31 pm

simonk, se popolnoma strinjam. ko sem 5 let nazaj nabavil olje za menjalnik(polo 1.3 95 letnik) in ga nisem uspel zamenjat, ker je prej menjalnik riknil, sem ga zdaj hotel porabit za nek drug menjalnik, sem ugotovil, da je zanič. (v olju so bili celi kosmi usedline)
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če maj 26, 2011 8:38 am

To bi pomenilo, da so olja, nalita v letnike 2006 že sesirjena in s kosmi v menjalnikih.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če maj 26, 2011 1:08 pm

~toMmy~ je napisal/-a:..saj je še menjava žarnice na Meganu cela umetnost oz. akrobatski podvig (POZOR: To je samo hec)! :mrgreen: =P

sploh ni hec...
ko sem na meganu od boljse polovice edinkrat probal zarnico menjat, sem mel zapestje bolj podrajsano, kot bilo ker emo mulo (zarnice pa ravno tako nisem uspel menjat) :x
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če maj 26, 2011 6:00 pm

pri meganu imaš na koloteku narejeno za menjavo.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če maj 26, 2011 7:58 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:pri meganu imaš na koloteku narejeno za menjavo.

kje pa mislis, da sem si zapestje mesaril? :lol:
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov