avto_fun je napisal/-a:Pozdravljeni,
spet se je našlo nekaj časa.
lisko:
Odličen nasvet. Klical sem tudi uporabnika Fan-a in sva ugotovila enako. Ta avto mora imeti poleg 9 relejev pod volanom nekje še tri releje. Ti so se nahajali pod pokrovom motorja, med amortizerjem in akumulatorjem. Zadeva je zgledala obetavna: 40 A releji, močni kabli, tri varovalke ... A žal nobeden izmed njih ni za luči.
Fan mi je predlagal še, naj preverim, če je mogoče izvesti avtomatski vklop luči preko računalnika, a izkaže se, da za ta avto to ne gre.
Iščem kakšno drugo idejo. Pomislil sem, da bi avtomatski priklop luči lahko izvedel preko stikala za luči, ki se nahaja levo od volana. Ob kontaktu ključa bi moral biti kontakt žic pri stikalu enak, kot če zavrtim stikalo. Ob priliki vzamem ven stikalo in pogledam, kaj je tam. Ideja je, da preko releja staknem tiste žice, rele pa dobi signal od ene izmed varovalk pod volanom, kjer se pojavi napetost ob kontaktu ključa. Ima kdo kakšen pomislek/nasvet glede tega?
Fan me je še prijazno opomnil, da je pri 'igranju' z elektriko potrebno biti zelo pazljiv. Primeri, ko zaradi raznoraznih posegov v elektriko pride do požarov seveda niso nemogoči. Ta zgodba pa ima seveda tudi drugo plat - glede na moje izkušnje se tudi na pooblaščenih servisih hitro naredi kakšna šlamparija. Če človek dela za sebe in za svojo varnost, bo vse večkrat preveril. Nek serviser pa lahko kljub velikemu strokovnemu znanju na tujemu avtomobilu nehote hitro kaj pozabi preveriti.
Power plant distribution al kak se že temu reče.
Pri stikalo pa boš znal met problem. Saj stikalo (če ni rešeno drugače) vklopi leve in desne pozicijske in potem še kratke/dolge luči. Torej imaš kr nekaj žic in pazi potem katere moraš povezat. Ravno to je čar avtoelektrike oz. tisto "smrtno nevarno" , ker mimo grede "potegne" tok kaka žarnica preko kake mase....drugega porabnika....in na koncu imaš lightschow.