Fan je napisal/-a:Pozdravljeni
Nekateri tipi/znamke vozil ( med drugimi tudi VW ) imajo na priklopu/konektorju avto radia K ali L linijo, ki je povezana z ECUjem. Uporablja se jo za dodatno opremo ( komfortna elektronika ) ali za potrebe zbiranja podatkov v ECUju in možnosti nastavljanja/aktivacija dodatne opreme v samem radiu. Na pogled je konektor enak vsakemu euro priklopu, je pa sama vezava konektorja drugačna.
V koliko je nastal problem v vezavi, si lahko sami preverite:
- na 16 pinskem OBD priklopu izmerite pin 4 in 7 ( kontakt vključen, motor ne deluje ), v koliko bo meritev pokazala manj kot 9V je linija prosta. Če pa meritev pokaže 9V ali več ( 12 V ) ...................... ja potem imate problem, kajti na komunikacijsko linijo ste si s pomočjo radia pripeljali direkten +12V, kar pa ECUju ni ravno po volji.
Lep pozdrav
Glede tega mi je pa majster rekel, da tega moj avto nima več, ker ima vse vezano preko CANBUS enote in ločeno od motornega računalnika, tako da je strah odveč , da bi radio spljal stalno napetost direkt na računalnik!
Me pa sedaj zanima, kako se bi dalo to odpravit, da ne bi avtoradio ostajal v standby in da ne bi več praznil akomulatorja? Malo sem se pozanimal, da naj bi obstajal nek canbus vmesnik, kateri naj bi to odravil, vendar jaz sem ga dobil zraven radia, pa vseeno prazni, je pa ta moj canbus adapter kao novejša verzija starega adapterja, kateri naj bi odpravljal praznjenje. Ve mogoče kdo kaj več o tem?
LP,
Grega