Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zogobrc
Novinec

Re: Kako pravilno nastavim klešče na akumulator

Napisal/-a zogobrc So jul 23, 2011 2:15 pm

Akumolator čist odklopit.
da bo ok napolnjeno..........

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So jul 23, 2011 2:41 pm

RENAULTx je napisal/-a:Lahko ga je prinesti do prve vtičnice ko sem v bližini stanovanja,kaj pa ko sem na morju ali kje na kampiranju? Kako bi pa v TEM primeru polnil ,če bi se takole zgodilo da bi se izpraznil? NE BI GA MOGEL NAPOLNITI,klicati bi mogel koga,ČE bi ta seveda hotel,kakršni so smotani danes ljudje! Eto vidiš!

Če ne moreš akumulatorja nesti do vtičnice, pa prinesi vtičnico do akumulatorja! Po domače povedano: -Potegni podaljšek ven do polnilca in avta. :idea: Bog je rekel - znajdi se.

zlica22 je napisal/-a: Odklopi akumulator. Odviješ dve klemi, priklopiš polnilec, napolniš, priklopiš nazaj. LP

Če odvije eno klemo bo že dovolj. Niti mu ni treba akumulatorja ven jemati, saj ima že tako dovolj dela... Le paziti mora, da mu krokodilček ne pade kam po avtu.

Če pa že kakorkoli sumiš akumulator, pa ga raje res menjaj še preden greš na morje.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

RENAULTx
Novinec

Kraj: V avtu

Napisal/-a RENAULTx So jul 23, 2011 3:32 pm

A lahko kdo da odgovor koliko ur se vam približno polni akumulator,da se ga napolni do fulla? Pri meni se zdaj polni že 4 ure in je prilezel samo iz Discharged v Low opcijo...
V kolikor ne bo po parih urah nafilan bom pač naročil še nov akumulator in multimeter poleg. Mogoče je res tudi sam akumulator toliko že pri koncu. Bomo videli...

vsem resnim hvala za pomoč

P.S. Odločil sem se in NAROČAM ŠE NOV AKUMULATOR za svoj Fiat Punto l.97,bencinar in sicer sem mislil vzeti STANDARDNI
Slika
a sem se premislil in naročujem NADPOVPREČNI z boljšimi karakteristikami
Slika

Mislim da bo pravi tudi za bencinarja da ni omejen samo na diesel pogon? -moram vprašat prodajalca preden naročim...Stari akumulator bom pa pospravil za rezervo v primeru česa..
Še za MULTIMETER bi pogledal..
Zadnjič spremenil RENAULTx, dne So jul 23, 2011 5:09 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche So jul 23, 2011 4:34 pm

Pa še to: Nekako naj bi se ga polnilo s tokom desetino kapacitete, čas polnjenja je 14 ur. (50 ah pomeni, da mora bit polnilni tok 5 A). Če je manjši tok, se čas polnjenja primerno podaljša, če je večji pa skraja. Ampak pri večjem se elektrolit(kislina) Lahko segreja nad 55 °C, kar tudi vodi do uničenja.

vir:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?p=1243626

Se pa da tud s pomočjo Googlea dost zvedet.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So jul 23, 2011 7:53 pm

Res ne vem ali so počitnice ali eni res komplicirate tam ,ko ni potrebe? Ne vem ali si kupil rabljen avto in je po dveh mescih začel aku pešat in bi ga rad na vse načine rešil....Ali pa je aku star 5 let in bi ga rad rešil? Ne vem v čem je smisel teme? Ko akumulator upeša kupiš za 70-80 evrov drugega in imaš mir 5 let brez, da bi pomislil na njega....Ne vem čemu kompliciranje....kupovanje polnilcev...multimetrov....Na koncu boš pa tako ali tako rabil nov aku. Za ta denar , ki ga/si zmetal za razne nepotrebne pripomočke bi raje peljal ženo/punco/otroka na sladoled in izlet.

Kaj druga je ,če se akumulator v vozilu sprazni. Ampak če je vozilo vzdrževano in se redno uporablja potem ni strahu , da bo AKU sploh kdaj prazen. Pri meni drugi avto pogosto stoji en teden ali celo več pa vžge brez problema niti pomislil še nisem na aku kdaj...Pogoj je vzdrževano vozilo in na aku sploh ne rabiš pomislit v roku par let.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx Ne jul 24, 2011 6:39 am

lisko je napisal/-a:Ali si kupil rabljen avto in je po dveh mescih začel aku pešat? Ali pa je aku star 5 let in bi ga rad rešil?

1. Akumulator je dal prvi lastnik avta ki mi je avto prodal noter "starejši",to se vidi,normalno da ni pustil novega,koliko je aku STAR pa tudi ne morem na pamet vedet

2. Polnilec za aku je bil nujno potreben,ker predvidevam da prejšnji lastnik avta ni nikoli polnil akuja oziroma ni imel polnilca za polnjenje akuja
če ne le ta ne bi bil TAKO GLOBOKO IZPRAZNJEN zato sem MORAL KUPITI polnilec; nafilal je do zelene lučke do Fulla in sedaj sem srečen.
Druga stvar pa je koliko je aku STAR in še zmožen,to pa se bo pokazalo pri uporabi -če se bo PREhitro izpraznjeval,potem bo treba vzet še nov akumulator,
polnilec ki je hkrati tudi tester pa je vsekakor dobro imeti,kaj če se kdaj pa kdaj tudi nov aku sprazni

3. Glede tega trenutnega akuja Varta Blue sem pa že dal sliko gor in povpraševanje a še nisem dobil odgovora s foruma ali se vanj vliva destilirana voda ali ne in kako
(ali so kakšni čepki itd...)
ampak nekateri ljudje se raje smejijo ne vem čemu (beri ne vem čemu,najverjetneje sami sebi) kot pa da ali svetujejo pravilno,če to znajo
ali pa so potem tiho in berejo temo,ne pa da pišejo traparije kar sploh nima zveze s temo.

Torej
CITAT O TEM KAR VEMO je napisal/-a:Pred polnjenjem je treba pogledati, če je v akumulatorju dovolj elektrolita. Dovolj ga je, ko so plošče cele potopljene v elektrolitu. Torej, da je gladina kakih 3 do 5 mm nad ploščami. Če ni, se dolije destilirano vodo. VENDAR NE PREVEČ. Do 5 mm nad ploščami.

Jaz imam trenutno še stari akumulator VARTA 55 Dynamic Blue 52Ah,pa ne vem ali se vanj VLIVA ta destilirana voda,ki jo omenjaš ali NE. PO ČEM TO SPLOH VEŠ?
(ker pri novejših akujih sem bral da se ne doliva več)

KAKO SPLOH PREVERIM NIVO,KJE SE TO ODPRE,A SE SAMO UNI ČEPKI +- NEKAKO ZASUČEJO? Ali pa se v finalu v ta aku NE DOLIVA destilirana voda?

Slika mojega trenutnega akumulatorja
Slika

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne jul 24, 2011 10:03 am

da nebi res kaj obračal + in - čepka :D poglej pod nalepko če so kaki čepi, drugače če jih ni, se ne doliva...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne jul 24, 2011 10:13 am

LukL je napisal/-a:da nebi res kaj obračal + in - čepka :D poglej pod nalepko če so kaki čepi, drugače če jih ni, se ne doliva...

So so čepki :D Pa ne pod nalepko ampak pod plastiko na kateri je nalepka. Od strani kjer se vidi luknja zabiješ izvijač in na silo odtrgaš plastiko dol. Spodaj so čepki....Ampak to je delo za servis ( tako je pri mojem pogledal, ko sem ga nesel v garanciji nazaj), drugače se temu akuju ne doliva nič...ko začne pešat se ga menja z novim in veselo vozi 5 let dalje....Vse ostalo je jalovo delo.

In še enkrat povdarjam, da če je z avtom vse vredu potem nimaš skrbi z aku. X krat sem že aku spraznil do te meje , da avto več ni vžgal ( ali sem ga potem vžgal na kable ali pa na potisk) in po prevoženih nekaj kilometrih je avtek normalno vžigal....nikoli polnil ali delal dramo okol akuja pa so mi še vsi akuji zdržal več kot 5 let.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne jul 24, 2011 10:45 am

Luknja pri strani je iberlauf za kislino, zato pride vanjo cevka, ki gre pod avto, da ne razžre nosilca akumulatorja. Vsaj pri mojem je tako. Imam pa enako Varto blue. Akumulator ima štempelj datuma izdelave, teden in leto.

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar Ne jul 24, 2011 10:45 am

mislim da modelu ni jasno da avto sam polni aku...

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Ne jul 24, 2011 11:50 am

Ma to se en troll zajebava, ne moreš bit tok nesposoben, zraven pa znat havbo odpret in sploh vedet kaj je akumulator.

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jul 24, 2011 3:21 pm

ta Aku kot ga imaš sem ga jaz imel 2 leti, brez problema.pa še zdaj kreše v bratovm avtu. potem sem zaradi večjih porabnikov elektrike kupil fulmena extreme in to je to. meni se je aku polnil 7-8 ur s tem da je 77ah ( polnil sem ga samo enkrat pa še to zaradi preventive) drugače pa ima avto alternator ki polni akumulator, sedaj če delaš usaj 10km na dan pa če nimaš nekega hudega porabnika ( neonke, akustika...) bi bilo to dovolj. ta aku kot ga imaš pa pusti primeru z vodo. ker avto imaš? si pomeril akumulator kolikošno napetost ima ko je avto ugasnjen in koliko ko je prižgan?

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx Ne jul 24, 2011 3:22 pm

lisjak je napisal/-a:So so čepki :D Pa ne pod nalepko ampak pod plastiko na kateri je nalepka. Od strani kjer se vidi luknja zabiješ izvijač in na silo odtrgaš plastiko dol. Spodaj so čepki....Ampak to je delo za servis

A je to šala,ali so zares čepi pod pokrovom? To se pravi ne bi škodila ta sulfidna kislina direktno,če bi odprl pokrov? (razen v stiku s kožo)
Ker na enem forumu sem bral da ljudje tudi sami dolivajo destilirano vodo in potem akumulator zdrži še nekaj časa..

odgovor je napisal/-a:ta Aku kot ga imaš sem ga jaz imel 2 leti,drugače pa ima avto alternator ki polni akumulator, sedaj če delaš usaj 10km na dan pa če nimaš nekega hudega porabnika ( neonke, akustika...) bi bilo to dovolj. ta aku kot ga imaš pa pusti primeru z vodo. ker avto imaš? si pomeril akumulator kolikošno napetost ima ko je avto ugasnjen in koliko ko je prižgan?

Imam srednje velike porabnike (nimam subwooferjev in LED-ic še zaenkrat,ampak sem malo več poslušal glasbo v ugasnjenem avtu,samo ne do te mere da bi ga ravno izpraznil,ker tudi avtoelektričar mi je rekel da je aku prazen,da ni bil polnjen zgleda nikoli, on ga je pa samo na hitro preko svojega prižganega avta prevezal,torej samo toliko,da je lahko vžgal,ni bilo pa to dovolj za nadaljne polnjenje mobitela,sesalec itd.in se je spet spraznil.Zdaj ko sem prvič kupil tud ta inteligentni polnilec za aku,pa sem aku tudi prvič napolnil do fulla in za naprej bomo videli,če se bo prehitro spraznjeval je ta akumulator zanič in bom kupil novega,če bo pa vsaj srednje zdržal pa potem malo še počakam z nakupom in uporabljam tega...
P.s.: nisem še pomeril napetost na akumulatorju,to bom naredil,ko kupim multimeter...

To je lep odgovor,mropc,tudi uporabnika doche bi pohvalil,res ODGOVORI,kar te zanima ne pa da govori o zajebanciji,ali nekaj tretjega kar nima zveze s temo,mislim tole je za pohvalit. Dobro,vsak ima svojo verzijo,najbolje da zaključimo temo,brezveze da se dajemo okoli tega,mislil sem še kaj vprašat,pa brezveze,zgleda ne smeš tukaj bit da nič ne veš kot začetnik,bom pa kje drugje vprašal ni problem..žalostno,kaj se dogaja z ljudmi.. :roll: Ne vem kaj bi se kdo zajebaval če ima PRVIČ akumulator v roki,PRVIČ ga je odšraufal ven in nesel polnit in PRVIČ pogledal okoli,kjer vidi da ni čepov gor,ljudje pa sprašujejo a maš un k se doliva -kaj koji k...ac vem a se doliva al ne,zato pa sprašujem,ampak brezveze,itak mi je človek vse razložil zdaj okoli tega. Ne vem,drugič se moramo vsi RODITI z akumulatorji,alternatorji,avti in še čim v roki da bomo vse znali!? Ne vem a je forum namenjen samo vsevedom ali tudi začetnikom in ljudem ki se prvič v življenju dajejo z deli avtomobila? Strašno. :/:o:/

Tema zaključena,najbolje da jo moderator zaklene.

Uporabniški avatar
zetor6911
Nov uporabnik

Napisal/-a zetor6911 Ne jul 24, 2011 3:50 pm

se te bom jaz usmilo: vsak avto ima alternator ki polni akumulator, gnan pa je prek jermena, tako de če ti štroma zmanjka med vožnjo je krivo to da ti ga ne polni. Vsak polnilec ima 3 kable: enega priklopiš na 220, druga 2 pa na akumulator, iz katerih pred tem odšraufaš kleme ( ključ 13, najprej vzameš dol - potem +, ko privijaš narediš v obratnem vrstnem redu), polni se približno 12 UR, priklopiš od zgoraj...to je to :D vsa umetnost...
Teorija brez prakse je tak ko koula brez akse

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne jul 24, 2011 4:01 pm

RENAULTx je napisal/-a:Lahko ga je prinesti do prve vtičnice ko sem v bližini stanovanja,kaj pa ko sem na morju ali kje na kampiranju? Kako bi pa v TEM primeru polnil ,če bi se takole zgodilo da bi se izpraznil? NE BI GA MOGEL NAPOLNITI,klicati bi mogel koga,ČE bi ta seveda hotel,kakršni so smotani danes

Zdaj pa nehaj komplicirati! Zrihtaj alternator, če ne fila akumulator, kupi nov akumulator, če je ta zjeban pa ne kompliciraj s filanjem. Da se ti pogosto sprazni ni normalno torej eno ali drugo ne štima. In pol nobeno filanje ne bo rešilo težave. Ni normalno, da bi rabil filati nov akumulator, če ga boš enkrat kupil. Ampak, če hočeš pa čaraj s filanjem samo potem ne jamrat, da si na kampiranju ostal s praznim akumulatorjem.
Še odgovor na filanje: Jaz imam en star polnilec in ga priklopim za cel dan pa je mir. To sem, ko sem imel nov akumulator pa se je pri parkiranem avtu čez zimo spraznil. Potem je bilo OK.
Akumulator je stvar ki jo kupiš, namontiraš in imaš nekaj let mir. Pika.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jul 24, 2011 4:38 pm

Symon : ja če imaš original stvari v avtu zdrži brez polnilca. v mojem primeru zelo teško.zto u nasledni priliki kupim polnilec( jah muska porab še pa še štroma, pa ne govorim o 100 ali 200w izhodne moči ampak skupno okoli 4kw plus)

avtor teme : iz kje pa si ? multimetr brez veze kupuješ če ga neboš uporabljal.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne jul 24, 2011 5:15 pm

Symon je napisal/-a:
RENAULTx je napisal/-a:Lahko ga je prinesti do prve vtičnice ko sem v bližini stanovanja,kaj pa ko sem na morju ali kje na kampiranju? Kako bi pa v TEM primeru polnil ,če bi se takole zgodilo da bi se izpraznil? NE BI GA MOGEL NAPOLNITI,klicati bi mogel koga,ČE bi ta seveda hotel,kakršni so smotani danes

Zdaj pa nehaj komplicirati! Zrihtaj alternator, če ne fila akumulator, kupi nov akumulator, če je ta zjeban pa ne kompliciraj s filanjem. Da se ti pogosto sprazni ni normalno torej eno ali drugo ne štima. In pol nobeno filanje ne bo rešilo težave. Ni normalno, da bi rabil filati nov akumulator, če ga boš enkrat kupil. Ampak, če hočeš pa čaraj s filanjem samo potem ne jamrat, da si na kampiranju ostal s praznim akumulatorjem.
Še odgovor na filanje: Jaz imam en star polnilec in ga priklopim za cel dan pa je mir. To sem, ko sem imel nov akumulator pa se je pri parkiranem avtu čez zimo spraznil. Potem je bilo OK.
Akumulator je stvar ki jo kupiš, namontiraš in imaš nekaj let mir. Pika.

Edini pravi odgovor....

Pa še za čepke...So pod pokrovom, ki gre na silo dol. Ampak kot sem že rekel, ko je potrebno dolivat tekočino je aku praktično že mrtev....
In ne ,noben ni rekel , da se moraš rodit z akujem v zibelki ampak odpret tri teme v roku dveh dni je pa tudi rahli nesmisel....Najdel si forum kjer imaš odgovorov na tone ampak treba je poiskat ne pa za vsako vprašanje odpirat novo temo...
Koliko vem sem ti na vprašanje o multimetro podal kr zadetke iz googla in si najdel vse kar si rabil in tudi o akuju bi najdel vse če bi le malo pobrskal.....Veš kako nepregleden bi postal forum, če bi vsak uporabnik vsak dan postavil tri nove teme pratkično za enako stvar? In če boš sedaj kupil novi aku tega pa shranil za "hude" čase bo stari aku pratkično do takrat še samo za v smeti.Zaradi neuporabe bo do takrat, ko bo novi začel pešat ,že mrtev....
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Ne jul 24, 2011 5:16 pm

mropc je napisal/-a:Symon : ja če imaš original stvari v avtu zdrži brez polnilca. v mojem primeru zelo teško.zto u nasledni priliki kupim polnilec( jah muska porab še pa še štroma, pa ne govorim o 100 ali 200w izhodne moči ampak skupno okoli 4kw plus) .

ponavad se pri taki moči avto przge in nabija muzika ;)

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jul 24, 2011 5:22 pm

jah z alternatorčkm k fila 60a bolj teško dofilavaš take porabnike

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po jul 25, 2011 7:43 am

mropc je napisal/-a:jah z alternatorčkm k fila 60a bolj teško dofilavaš take porabnike

Za take primere, se avtomobil primerno pripravi - zamenja akumolator in v prtljažnik doda ustrezno število dodatnih akumolatorjev in kakšen kondenzator, da potem lahko hraniš toliko moč. Vse ostalo so polovičarske rešitve.

Lp Trisan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov