Napisal/-a modrina Ne mar 25, 2012 9:55 am
Žal takole ne znam podati informacije kaj je razlog. Glede na to, da se nikakor ne napolni čez dobrih 12 V, bi lahko bil razlog tudi, da je kaka celica v kratkem stiku. Ker pa to avto polni s svojimi 14,5 volti, bi to pomenilo tudi, da vsa ta napetost pride na ostalih 5 celic, posledično bi vam morala hitro zmanjkovati kislina v akumulatorju. Zato prosim, če pogledate, koliko jo je še v celicah in če je morda v eni od 6ih celic bistveno višja gladina.
In tistih 14,5 V mora biti med polnjenjem, ko se akumulator odključi, seveda pade napetost na njemu. Kolikor imam v spominu, naj bi bilo potem pri odključenem okrog 12,8. Ampak to če smo ga polnili s polnilnikom, avto ga namreč nikoli ne napolni prav do konca.
Tudi sam bi Vam svetoval, da ga odključite iz avtomobila in z enim kvalitetnim polnilnikom (CTEK) napolnite do konca, polnite ga recimo 16 ur. Ko odkljčite polnilnik, čez kako minuto poglejte, kolikšna je napetost na njemu. Če bo malo pod 13 V je z akumulatorjem vse v redu.
Se pravi je napaka na avtomobilu, v nasprotnem primeru je akumulator potrebno zamenjati. Možno pa, da Vam toliko pade napetost zaradi kakega porabnika, ki je vključen tudi ko je avto ugasnjen. Vsekakor pa morate ugotoviti, kaj je narobe, saj boste akumulator pri tej napetosti zelo kmalu popolnoma pokvarili, saj je pri 12,28 samo še do polovice napolnjen.
LP[/quote]
Odklopil sem akumulator in ga dal polniti. Po nekaj minutah polnjenjeost je bila napetost akumulatorja že 14,5 V. Odklopil sem polnjenje in pomeril, a je napetost zopet padla na 13,35V. Po uri je napetost padla na 12,22V.
Moja ugotovitev je, da je alternator do kraja vedno polnil akumulator med vožnjo in da je verjetnost za tako nizko napetost akumulatorja traba iskati v poškodbi , ki je morala nastati na servisu.
Ker je vozilo še v garanciji mislim, da sem glede na stanje akumulatorja opravičen do novega, ali ne. Kaj mi svetujete?