Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Menjalnik problem

Napisal/-a TrijoAdijo Po jan 02, 2012 2:11 pm

Pa to maš probleme s potisnim ležajem. Lepo pojdi nazaj pa naj ga zamenjajo.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po jan 02, 2012 5:11 pm

Komarček je napisal/-a:Evo, ponovno mi ostaja stopalka za sklopko na dnu. Me zanima, če bodo spet rekli, da je kriv menjalnik?!

žica (zajla), cilinder, lahko premalo tekočine (če seveda imaš posodo), ....jest bi reku, da ti je šel cilinder sklopke, ki se nahaja na menjalniku a kaj tam pušča....stane pa tam z delom 100 evrov.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Hartkor
Nov uporabnik

Kraj: Ajzoula

Napisal/-a Hartkor Po jan 02, 2012 7:00 pm

Poglej če niso slučajno pozabili dat olje v menjalnik. Preveri nivo če ga je premalo. Kdaj zna tudi pomagat menjava olja v menjalniku za bolj kvalitetno prave gradacije. Če ti neha ropotat pri stisnjeni sklopki je ponavadi zvok iz menjalnika, ker se takrat ustavi ko stisneš sklopko in je avto na mestu v leru, potisni se ponavadi sliši ko stisneš sklopko ker ga obremeniš. Glede pedala pa je lahko zrak v sistemu in je za prezračit ali pa je res shodil eden od cilindrov.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To jan 03, 2012 4:00 pm

Dvomasni vztrajnik je s tako lamelo brez fedrov. Od takrat, ko se dvomasni vztrajnik prične kvariti, pa do polne in glasne odpovedi, pokvari vse svoje okolje, lahko ojnične lagerje, lahko menjalnik, gred ali ležaje. To je pač zgrešen izum in pa krivda servisov, ker redno ne pregledujejo maksimalnega dovoljenega prostega teka sekundarnega venca, kamor je privita potisna plošča. Tudi na tem forumu je kar nekaj takih, ki menijo da je dvomasni vztrajnik potreben in boljši od klasike, čudno in skregano s tehniko. Ta pametni pojdite na klasični nadomestni komplet.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Sr jan 04, 2012 3:46 pm

Ma ta je malo kruta, vztrajnik je bil pri koncu in ni čisto popolnoma odpovedal. Če bi pa res vse tisto šlo bi menda to že na servisu opazili pa niso. Vse skupaj je čudno res.

aleshondas
Novinec

Napisal/-a aleshondas Sr jan 04, 2012 5:54 pm

pa 100% če je že razpalilo ležaj v menjalniku se da zamenjat radi bi dobro zaslužli nič druga!!!
7 gen honda civic sport

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Sr jan 04, 2012 6:18 pm

Na servisih dela mularija k ve dlih vse na pol, pelji k enmu privat mehaniku ti bo sam pokrov motorja odpru pa ti bo takoj povedal, jest še mehaniku nisem peljal avto, ga poklical pa mi je takoj povedal kaj je, in to sta dva potrdila isti problem, ampak avto kr dela sem že skoraj 15000km prevozil. Poznam pa ta dva mehanika zlo dobr, sicer pa jest poznam enga domačka mehanika prov Volvote šranfa, je pa ene 5km iz Vrhnike.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr jan 04, 2012 9:03 pm

ŠRAUFA, NE ŠRANFA
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Če jan 05, 2012 1:12 pm

tiguan je napisal/-a:
Komarček je napisal/-a:Evo, ponovno mi ostaja stopalka za sklopko na dnu. Me zanima, če bodo spet rekli, da je kriv menjalnik?!

žica (zajla), cilinder, lahko premalo tekočine (če seveda imaš posodo), ....jest bi reku, da ti je šel cilinder sklopke, ki se nahaja na menjalniku a kaj tam pušča....stane pa tam z delom 100 evrov.

Em bil ponovno na servisu, so mi rekli, da so takrat ob menjavi sklopke, vztrajnika itd. menjali še cilinder sklopke. Mehanik sicer zadeve tudi preveril ni kaj bi lahko bilo, ampak mi je rekel, da potlej drugega ne more biti kot cilinder pri pedalu sklopke, ki je v celoti plastičen. Nov bojda stane 220 €. Možno, da je res to, malce sem še težil zaradi zvoka v prostem teku. Ponovno mi je rekel, da je to menjalnik nakar mu rečem, da dvomim, da bi bil to menjalnik, ker bi ružilo tudi med vožnjo sploh pri večjih hitrostih. No vrli mehanik potlej reče, da se mogoče slišijo zobniki v menjalniku, ker menjalnik ni narejen na fino. Nevem kaj bi to pomenilo, ampak zdi se mi, da zmerom bolj bluzijo.

Sem bil še danes zelo prijazen, vljuden, nevem pa kaj naj naredim. Imam pravico zahtevati, da mi stvar ponovno razdrejo in pregledajo? Vem, da imam garancije 1 leto na to opravljeno storitev? Kaj storiti, če se servis spreneveda in je vse drugo krivo ter se bluzi 100 na uro?!

Bi pa menjal še ta plastični cilinder, ker je mogoče res to problematično s stopalko.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jan 05, 2012 8:46 pm

Pozdravljeni

V cilindu sklopke se menja samo tesnila in je kot nov.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če jan 05, 2012 9:38 pm

Fan je napisal/-a:V cilindu sklopke se menja samo tesnila in je kot nov.

x2

Če zavlačujejo, se pusti avto tam in se ga ne odpelje dokler ni tak kot mora biti...

primozek68 je napisal/-a:ŠRAUFA, NE ŠRANFA

Šraufa, šranfa... Oboje je isti šmorn. Če se že zatikamo pri neumnostih... Pravilno je vijači, vijačiti...
Nevem zakaj se je potrebno obesiti na vsako besedo, ki nima velike veze s težavo o kateri se govori.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jan 05, 2012 10:31 pm

spredni lezaj stane cca 160 eur to je polnacena.
Zadnjič spremenil abbe, dne Pe jan 06, 2012 3:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Če jan 05, 2012 11:00 pm

Uh hvala za odgovore. Kdo ve kje se da nabaviti ta tesnila?

Hvala!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jan 06, 2012 2:41 pm

Torej to lahko menja samo @Fan, ki se ukvarja s hidravliko, lahko gre po tesnila v Teng ali kam podobno, ve katera so za olje (Viton), ve katera so navadna nitrilna in se na to spozna, predvsem na podmazovanje in čistočo. Novejši cilindri so večinoma plastični FTE iz Münchna, tako, da nisem tega še podiral, večinoma dam novega.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe jan 06, 2012 3:14 pm

Am ja, ta cilinder naj bi bil plastičen. Sem pa interesent, da mi to nekdo popravi.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jan 06, 2012 3:44 pm

Pri ogledu TecDoc sem opazil, da niso kompatibilni LUK in Sachs. Torej na LUK vztrajnik ne paše Sachs sklopka in obratno. Zdaj, kaj je to razlika ne vem, tudi ne poveš, kaj imaš zdaj notri. Potisni ležaj pa je skoraj vedno FTE in je plastičen, tekalna površina, ki je zalita, pa je od INA in je kovinska. Če so težave, se pogleda tudi master cilinder in če gre pedal do kraja nazaj, da zajame olje. Pelji k strokovnjaku (npr.@Fan), večina servisov nima blage veze od teorije. Težko tudi nabašeš na staro šolo, ki pogleda za vztrajnik, če je semering OK in če je na gredi menjalnika tudi vse zdravo. Dvomasni vztrajniki so zajebani, ker so večinoma gor dani s Torx vijaki in za montažo prednapete plošče rabiš specialno orodje za napenjavo. Če ni strokovno skupaj dano, je vse zastonj. Jebemtibrezveznike. Na slikah je navodilo za montažo npr. Passat 3B* in kataloške številke za Volvo S40 II, kot je izgleda tvoj.
Priponke
VolvoS40.pdf
(65.84 KiB) Prenešeno 51 krat
Passat_LUK.pdf
(412.73 KiB) Prenešeno 67 krat

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe jan 06, 2012 7:32 pm

lisko je napisal/-a:Za sklopko sicer ne vem....za zvok se pa bojim, da je tole...
viewtopic.php?f=6&t=88917

Si prebral tole temo? Probaj odgovorit na vprašanja, ki sem jih zastavil....

Pred menjavo je tudi ružlo?

Probaj še na "silo" speljat (na meji obračanja koles v prazno) in če boš dobil občutek kot, da hoče mal pocukat ( zelo podobno obračanju koles v prazno) potem smo tu....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe jan 06, 2012 8:36 pm

Sem prebral. Pred menjavo ni nič ružilo. Zadeva utihne, če dodam gas, zjutraj, ko je mrzel je veliko bolj tih kakor takrat ko je ogret. Med vožnjo je tiho, ko pa pride na tiste obrate npr. imaš v 2. prestavi pa obrate okrog 1100 ponovno malce zaruži. Razen tistega brez sklopke dati v 1. prestavo nisem naredil, ker pač neupam. ;)

@joztom, pomoje sva se malo narobe razumela. Jaz bi rabil, da se mi spravi v red cilinder za pedalo sklopke. Nevem kako se temu reče, mogoče sekundarni cilinder (sklepam, da je primarni tisti pri menjalniku).

Aja pa še to. Npr. avto mi teče v prostem teku, pritisnem in spustim sklopko isto ruži kot prej, zadevo ponovim enkrat ali dvakrat, potlej pa manj ruži, lahko to ponovim še parkrat pa bo spet enako močno ružilo, kdaj pa skoraj nič.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jan 06, 2012 10:14 pm

Pri pedalu je master, pri sklopki je slave.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe jan 06, 2012 10:21 pm

Aha ok. No to bi se moralo urediti, mogoče je edino prej še za prezračiti sklopko.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov