Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Vtrgana manšeta

Napisal/-a zlica22 Če jan 05, 2012 9:30 pm

crxdelsol je napisal/-a:Problem solved.

Univerzalna bo pač mogla bit ok, to je to za ta denar. Za ceno originala lahko menjaš 3-4 univerzalne dvomim da držijo 3-4x manj kot OEM.

primozek68 je napisal/-a:
Pri enih avtih se baje vsipa mast al kaj ven.

Ja, mast iz menjalnika. Dej ti to raje nekomu menjat. A ne greš nekam po Evropi?

Aja pametnjakovič, ko potegneš osovino ven se je tudi iz menjalniškega dela vsipala mast...ne olje tam ko gre križ noter. Odpri vrata v garažo, za kompom boš se postaral.

Oba imata nekako prav:) Mast je padala iz "šalčke" na menjalniku... Se pravi je padala iz površine menjalnika in ne iz notranjosti. Mast v menjalniku nima kaj veliko za iskati...
Samo da razjasnem, da se slučajno ne pobijeta.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jan 05, 2012 9:41 pm

Pa to sem jaz pisal na prejšni strani.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Če jan 05, 2012 10:15 pm

čare je napisal/-a:Pa to sem jaz pisal na prejšni strani.

Nekaterim je treba stvar večkrat napisati. Pa še to včasih ne pomaga :D Sicer pa nekateri očitno pišejo samo zato, da pod***avajo. Škoda zgubljati živce

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če jan 05, 2012 10:24 pm

Hvala za razlago, prav smo misli, jaz sem se narobe izrazo. Zanimalo me je če bo teklo olje ven pri corolli ko bo šla polosovina ven, ni teklo pika.

Bom kar tu vprašal ko ste trije dobri mehaniki na kupu. Je brezveze menjat olje v menjalniku če še gre vse ok al ne ? Jaz bi menjal olje preventivno pač pa da se bom bolje počutil, samo mi je danes prodajalec v trgovini solil pamet da to se ne dela.

Torej če ja, bom menjal zdaj pri servisu na 110k še olje v menjalniku in čao, spet mir en čas.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jan 05, 2012 11:12 pm

Debilen prodajalec.Če bi jaz bil prodajalec bi ti ga hotel vsak dan 3 litre prodat.Nič ne bo narobe če ga boš menjal,sicer nekateri tega nimajo predpisanega in je kao trajno ampak če bi rad menajl menjaj.Rabiš pa 2 litra 75W90 sintetičnega oljadrugega niti ne poskušaj dajat not,ker se bo trdo šaltalo ali celo škrtalo dokler se ne bo segrel.
Zadnjič spremenil čare, dne Če jan 05, 2012 11:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
rovtar
Nov uporabnik

Napisal/-a rovtar Če jan 05, 2012 11:15 pm

Olje dolivaš, ga pa menjaš pri drugem velikem servisu.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če jan 05, 2012 11:23 pm

čare je napisal/-a:Debilen prodajalec.Če bi jaz bil prodajalec bi ti ga hotel vsak dan 3 litre prodat.Nič ne bo narobe če ga boš menjal,sicer nekateri tega nimajo predpisanega in je kao trajno ampak če bi rad menajl menjaj.Rabiš pa 2 litra 75W90 sintetičnega oljadrugega niti ne poskušaj dajat not,ker se bo trdo šaltalo ali celo škrtalo dokler se ne bo segrel.

Ok, vem ja za 75W90 mogoče kero firmo ? je kaj važno ?

rovtar je napisal/-a:Olje dolivaš, ga pa menjaš pri drugem velikem servisu.

Ne dolivam ne pri mašini, pri menjalniku pa ša manj...o čem govoriš sploh?

Uporabniški avatar
rovtar
Nov uporabnik

Napisal/-a rovtar Če jan 05, 2012 11:30 pm

Ti bo sedaj bolj jasno: Olja v menjalniku se ne menja, se ga doliva, enkrat pri drugem velikem servisu ga pa menjaš.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če jan 05, 2012 11:35 pm

Pozdravljeni

Mislim da je olje v menjalniku 75W-80, vsekakor pa je pametno ( predvsem ceneje ) najprej pogledati katero olje je proizvajalec predvidel. Olja v menjalnikih so različna - hipoidna do motornega, poleg tega je važna še viskoznost.

@ rovtar
Olje v menjalniku se menja! Olja ki se ne obrabi še niso naredili. Ja, nekateri menjalniki imajo olje doživljensko ..................... samo življensko dobo imajo kratko, ker se ga ni vzdrževalo :D

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
rovtar
Nov uporabnik

Napisal/-a rovtar Če jan 05, 2012 11:38 pm

Fan saj sem napisal enkrat pri drugem velikem servisu, to je lahko že pri 120.000km ali pa pri 180.000km ali celo pri 240.000km.

[KEKEC]
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a [KEKEC] Če jan 05, 2012 11:42 pm

crxdelsol je napisal/-a:Kaj pa cena manšete :lol:

69€ na servisu, aftermarket se baje ne dobi...

Poskusi menjat trgovino! Obstajajo ponaredki!
Olje SAE 75 W 90 GL4/5 not ga pa gre 1.9l.!
Zadnjič spremenil [KEKEC], dne Pe jan 06, 2012 12:07 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če jan 05, 2012 11:54 pm

Pozdravljeni

Menjava olja v menjalniku, ročni ali avtomatski:
- 80000 pri obremenjenem - prikolica, vspetine, športna vožnja
- 100000 pri normalni uporabi
Čistilec olja pri avtomatiki se menja:
- v koliko je v zbiralcu olja "karterju" pri vsaki menjavi
- v koliko je v sredini menjalnika, na dve menjavi olja
- pri menjavi olja v avtomatskem menjalniku se porabi vedno več olja ( od 4 do 6 litrov ) kot ga je v menjalniku. Pri menjavi v vandlerju se stiska staro olje z novim...........pri tem postopku pa gre omenjeno olje v nič.
Predvsem pa je pred menjavo potrebno vedeti katero olje + viskoznost je pravo - v nasprotnem primeru se naredi več škode kot koristi.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
rovtar
Nov uporabnik

Napisal/-a rovtar Pe jan 06, 2012 12:08 am

Nekaj pravijo navodila, drugo pa mehaniki, moj jih ima 190.000km še prvo olje, bo pa v kratkem novo....ne moreš vedno gledat samo iz stališča, kako priporočajo proizvajalci, ker njim je v interes čimvečkrat poslat avto na pooblaščeni servis s tem se dela dobiček, fuj pa kapitalizem. Kaj pa ekologija? Kaj pa nekdo, ki naredi 100.000km v 1 letu ali bo vsako leto menjal menjalniško olje? :lol:

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox Pe jan 06, 2012 8:26 am

@Rovtar ne poznam te osebno ampak vseeno lahko trdim da ti manjka še precej da boš dorasel @Fan-u kar se tiče strokovnosti predvsem v praksi.

crx, olje v menjalniku bi na tvojem mestu menjal.
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Pe jan 06, 2012 10:53 am

rovtar je napisal/-a:Nekaj pravijo navodila, drugo pa mehaniki, moj jih ima 190.000km še prvo olje, bo pa v kratkem novo....ne moreš vedno gledat samo iz stališča, kako priporočajo proizvajalci, ker njim je v interes čimvečkrat poslat avto na pooblaščeni servis s tem se dela dobiček, fuj pa kapitalizem. Kaj pa ekologija? Kaj pa nekdo, ki naredi 100.000km v 1 letu ali bo vsako leto menjal menjalniško olje? :lol:

Ja, bo pač vsako leto menjal olje v menjalniku. Nevem kaj je tu smešnega in nenavadnega? Olje se menja in pika. Nima veze al je star 1 leto, če si prevozil 100000 se olje menja. Seveda je pa od vsakega posameznika odvisno ali bo to zahteval ali ne. Avto je pač tvoj, počni z njim kar hočeš... Ampak vedno se potem najde nekdo, ki avta ne vzdržuje, neka stvar odpove in takrat je kriv proizvajalec...? Če kdo misli, da je najboljša tehnika tankaj in vozi naj pač to počne. Še toliko bolje- od takih nekateri živimo:)

@crxdelsol, menjaj olje, ne poslušaj trgovcev, ki očitno nočejo imeti prometa. Seveda prej poglej, da bo ustrezno.
Zadnjič spremenil zlica22, dne Pe jan 06, 2012 10:55 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Pe jan 06, 2012 10:54 am

zlica22 je napisal/-a:......Samo da razjasnem, da se slučajno ne pobijeta.
:lol: :lol: :lol: :mrgreen:

.Dk.
Nov uporabnik

Napisal/-a .Dk. Pe jan 06, 2012 11:50 am

olje se po pravem menjuje na 120.000 eni pač ga dolivajo ker se jim ne da ga zamenjat čist tak po domače :mrgreen: ni pa nič kaj ekstra narboe če ga ne menjaš in ga doliješ zdržalo bo samo pri malo več kilometrah se to potem pozna tam pri 300 ali več ;)

Uporabniški avatar
rovtar
Nov uporabnik

Napisal/-a rovtar Pe jan 06, 2012 12:24 pm

Seveda mehaniki tako svetujejo, ker je njim v interes čim več zaslužit, najprej nabavjo pocen robo (imajo vedno rabat), potem pa še pri uri nabijejo ceno.
Kot sem napisal menjaš ga pri drugem večjem servisu to je nekje pri 200.000km, prej se ne splača, ga ne menjajo domači mehaniki.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Pe jan 06, 2012 12:26 pm

Univerzalna bo pač mogla bit ok, to je to za ta denar. Za ceno originala lahko menjaš 3-4 univerzalne dvomim da držijo 3-4x manj kot OEM.

Sčasoma se boš naučil, samo original in samo original in nič drugega. Za vsako stvar.

Ostalo sem ti hotel napisat isto, kot čare, pa se mi ni dalo. Sicer pa, če si na Audiju menjal, bi mogel vedeti, ima isto prirobnice...
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Pe jan 06, 2012 1:30 pm

rovtar je napisal/-a:Seveda mehaniki tako svetujejo, ker je njim v interes čim več zaslužit, najprej nabavjo pocen robo (imajo vedno rabat), potem pa še pri uri nabijejo ceno.
Kot sem napisal menjaš ga pri drugem večjem servisu to je nekje pri 200.000km, prej se ne splača, ga ne menjajo domači mehaniki.

Hmm... Ja pri menjavi olja menjalnika zaslužim ogromne vsote! hahahahahah! :lol: :lol:
Reciva da olje povprečno stane 10-15€ po litru. Ko kupim material dobim reciva 30% popusta. 4 litre olja v menjalnik, znese recimo 60€... 30% od 60€ je nekje 18€.
In zaradi 18€ bom "nategoval" ljudi? Od 18€ človek obogati, uganil si!! :lol: :lol:

Če drugega ne, si mi popestril dan :lol:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov