Nasveti in napotki ter povpraševanja...

narog82
Nov uporabnik

Re: Ali se polenjen motor sčasoma razživi?

Napisal/-a narog82 Sr jan 11, 2012 7:26 pm

Vidim, da ste se kar razpisali medtem ko me ni bilo - službene obveznosti. Hvala za nasvete. Moram priznati, da sem z opisom lenobnosti avta vendarle malce pretiraval. Danes sem ga nazaj grede iz službe malo bolj odločno pritisnil in je z nekaj trme vendarle pospešil do 150 in bi šel verjetno še kak km več. Je pa pospeševanje kar nekaj časa trajalo in sem se moral vmes umakniti na desni pas nekaj voznikom, ki so se mi prilepili zadaj. Tako da tako kritično vendarle ni. Klime nisem ime vžgane. Je pa avto definitivno precej lenobnejši od cliota 1.4 16V, ki sem ga vozil nekaj časa nazaj, in tudi od testnega modela P207 s primerljivim motorjem (novejšim in malo močnejšim, vendar z isto prostornino), ki sem ga probal malo pred nakupom svojega. To sem si razlagal tako, da testni avto pač vsak pritisne v drugi do 5000 (tudi jaz sem ga), medtem ko je bil moj vožen na kratke razdalje vedno pod 3000 rpm. No, vsekakor upam, da bo sčasoma še pridobil na mišični masi. Sicer nisem nek športni voznik, bi pa vseeno rad, da prideš do 100 do 130 prej kot v pol ure. Če prav razumem, nekako soglašate, da je treba avtu dati čas in ga na začetku ne smem preveč pritiskat?

Odločil sem se tudi, da ga bom peljal na preventivni servis z menjavo olja in filtrov, kljub temu, da je v servisni knjigi predpisan naslednji servis šele čez 5000 km. Sodelavec mi je predlagal, da naj namesto olja 10W-40, ki je v motorju zdaj (nalito na uradnem servisu), dam noter manj viskozno olje 5W-40. Razlika v viskoznosti naj bi se poznala tudi pri prožnosti motorja. V navodilih od avta sta obe olji navedeni kot dovoljeni oziroma priporočeni. Kaj menite o tem vi (z ozirom tudi na trajnost motorja)? V navodilih sem tudi zasledil, da naj bi se svečke pri vožnji pretežno na krajše relacije menjale že na 40000 namesto na običajnih 60000 km. Kako bi ugotovil, ali jih je že potrebno menjati ali ne (nisem tako poln denarja, da bi lahko kar tako zamenjal pol avta)?

Zdaj pa še vprašanje v zvezi s pooblaščenimi oz. nepooblaščenimi serviserji. Kolega mi je predlagal, da naj avto peljem k njegovemu znancu, ki ima doma delavnico (tudi računalnik, ki ga sproti posodablja) in je po njegovih besedah zelo dober, vendar servisira pretežno nemške avtomobile. Zdaj pa me zanima, če so si avti med sabo toliko podobni, da bo znal zanesljivo zrihtat tudi mojega, ali pa naj raje odštejem malo več denarja in ga peljem na pooblaščen peugeot servis, kjer te avte boljše poznajo (vozi tja svojega foter in pravi, da so ok)? Kaj svetujete?

(Če slučajno sprašujem neumnosti, vas prosim za malo tolerance - priznam, da o avtih nimam dosti pojma, ta je namreč prvi, ki je tudi uradno moj. ;) )

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr jan 11, 2012 7:49 pm

če bi jaz bil policaj bi ti ziher sledil s provido te dni :D

zakaj v javnosti priznavaš da voziš 150 ?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jan 11, 2012 8:03 pm

S kje pa si? Novejši peugeot 207 z 70 kw motorjem gre zlahka 180, tk da tvoj bi mogu it vsaj 170 bp.....kar se servisa tiče....če je privat res dober ga pelji, peugeot servisi so itak v veliki večini zanič, razen rodex v Radomljah
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

narog82
Nov uporabnik

Napisal/-a narog82 Sr jan 11, 2012 8:39 pm

a4 je napisal/-a:če bi jaz bil policaj bi ti ziher sledil s provido te dni :D

Do 150 baje tolerirajo? ;) Poleg tega so ga tisti, ki sem se jim moral vmes umikat, žgali še malo več...

maniaxxx je napisal/-a:S kje pa si? Novejši peugeot 207 z 70 kw motorjem gre zlahka 180, tk da tvoj bi mogu it vsaj 170 bp.....kar se servisa tiče....če je privat res dober ga pelji, peugeot servisi so itak v veliki večini zanič, razen rodex v Radomljah

Saj pravim, da je avto zelo zaspan v primerjavi z novim (testnim) 207. Sem iz okolice MB. Foter vozi avto na Avto Celje v Celju. Ti o njih nimaš dobrega mnenja - sprašujem, ker si s s tistega konca? Kolegu verjamem na besedo, da je njegov znanec dober, mislim pa, da nima veliko izkušenj s s to znamko...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr jan 11, 2012 9:10 pm

Pozdravljeni

Osebno menim, da lahko mirno odpeljete vozilo na servis ( priporočilo kolega ), vsak mehanik vam lahko zamenja olje + čistilce, ni neka znanost. Sama menjava vžigalnih svečk pa tudi ne - kos je nekje okoli 4 evre. Kar se tiče olja...............ostanite pri 10W-40.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Sr jan 11, 2012 9:40 pm

Rekel je, da na poti iz službe. Bolj natančno lokacije tega groznega zločinskega divjanja ni napisal. Ker je v Sloveniji najvišja hitrost 130km/h, lahko edino logično sklepam, da je takšno barbarsko hitrost (150km/h) dosegel nekje v Nemčiji.

V Sloveniji se namreč vedno vsi vozimo striktno po omejitvah :roll:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr jan 11, 2012 9:47 pm

X2 :D

narog82
Nov uporabnik

Napisal/-a narog82 Sr jan 11, 2012 10:18 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Osebno menim, da lahko mirno odpeljete vozilo na servis ( priporočilo kolega ), vsak mehanik vam lahko zamenja olje + čistilce, ni neka znanost. Sama menjava vžigalnih svečk pa tudi ne - kos je nekje okoli 4 evre. Kar se tiče olja...............ostanite pri 10W-40.

Lep pozdrav

Lahko prosim v kratkem razložite, zakaj je 10W-40 boljša izbira? Gre za to, da zaradi večje viskoznosti zagotavlja boljše mazanje?

Lp

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Sr jan 11, 2012 10:30 pm

Jaz bi se vseeno raje odločil za 5W-40, glede na to, da je zimski čas. Čeprav sem prepričan, da je Fan večji strokovnjak od mene in ni rekel 10W-40 za brezveze..

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan Sr jan 11, 2012 10:33 pm

Zato, ker je 5W-40 bolj redko olje in ni prvenstveno namenjeno temu motorju, tudi poraba olja se na ta nacin lahko dvigne. Z 10W-40 nima kaj biti narobe, zato naj toci le-tega.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr jan 11, 2012 11:57 pm

narog82 je napisal/-a:

Lep pozdrav

Lahko prosim v kratkem razložite, zakaj je 10W-40 boljša izbira? Gre za to, da zaradi večje viskoznosti zagotavlja boljše mazanje?

Lp

Če drugega ne, ti ga lahko več pije... Navsezadnje pa je v ta motor brezveze nalivati tako olje, ker ni nikakršne potrebe...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 12, 2012 12:34 am

zlica22
Lahko odgovoriš na to vprašanje, predvsem povdarjen del
esem je napisal/-a:Eno je zamorjenost vitalnih motornih delov, drugo je prilagajanje motornega računalnika pretežno počasnim vožnjam. Kakšno je razmerje, vsaj približno, med tema dvema? In če bi za 10+ minut odklopil aku, bi se rač resetiral (na začetno stanje?, torej odpravil prilagoditev?) in bi avto kasneje takoj nekaj bolj potegnil ali ne?

Jamaican_Lion
Nov uporabnik

Napisal/-a Jamaican_Lion Če jan 12, 2012 6:23 am

Ej, včeraj sem jaz peljal 170. In to kar nekaj časa joj joj. Bo policija potrkala na vrata?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jan 12, 2012 8:53 am

dvorjan je napisal/-a:Zato, ker je 5W-40 bolj redko olje in ni prvenstveno namenjeno temu motorju, tudi poraba olja se na ta nacin lahko dvigne. Z 10W-40 nima kaj biti narobe, zato naj toci le-tega.

Pri delovni temperaturi ni prav nič bolj "redko" (manj viskozno), le ob zagonu je manj viskozno in hitreje zaokroži po mašini. Za naše razmere, ko so pozimi možne tudi temperature po -10°C se mi zdi 5W-40 bolj primerno (sploh, če se ga menja le na 1 leto).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jan 12, 2012 11:19 am

narog82 je napisal/-a:

Lep pozdrav

Lp

Pozdravljeni

Kot so že ostali uporabniki napisali, je razlika v viskoznosti samo pri hladnem motorju - pri zagonu, pri delovni temperaturi motorja pa se ta razlika izniči.
Razlika je še: polsintetika ali sintetika. Obstaja možnost večje porabe olja 5W-40. Osebno bi uporabljal 10W-40 polsintetiko in ga menjal na eno leto.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jan 12, 2012 11:43 am

esem je napisal/-a:zlica22
Lahko odgovoriš na to vprašanje, predvsem povdarjen del
esem je napisal/-a:Eno je zamorjenost vitalnih motornih delov, drugo je prilagajanje motornega računalnika pretežno počasnim vožnjam. Kakšno je razmerje, vsaj približno, med tema dvema? In če bi za 10+ minut odklopil aku, bi se rač resetiral (na začetno stanje?, torej odpravil prilagoditev?) in bi avto kasneje takoj nekaj bolj potegnil ali ne?

Pozdravljeni

Nekateri ECUji si shranijo v spomin optimalno delovanje motorja ( stil vožnje ) te podatke pa s pridom uporabljajo pri korigiranju/popravljanju napak (VAG grupa ). Z odklopom akumulatorja se ta spomin briše in ECU si ustvari novo sliko. To je vse lepo in prav, vendar samo v teoriji, v praksi pa to vedno ne učinkuje.
Zakaj?
Starejši ECUji imajo vgrajen dodaten vir energije ( baterijo ), torej z odklapljanjem akumulatorja ne dosežete nič. Novejši ECUji pa nimajo dodatne energije ( baterijo ) in odklop akumulatorja prinese katastrofo ( Mercedes, Opel, Renault...................... ), najmanj kar se zgodi je izguba prepoznave ključa za vžig pa vse do "vsutja" programa za motorno elektroniko - posledično je "resetirano" vozilo nevozno. Rešitev. Potrebno je ponovno kodirati ključe ali pa naložiti nov program, kar pa prinese dodatne stroške. Za slednja vozila je potrebno pri odklopu akumulatorja umetno dovajati elektriko za ECU ( priklop vžigalnika ali priklop za tester ), v raznih navodilih ( Avtodata.......................... ) pa je napisano: reset možen samo preko OBD/EOBD priklopa.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 12, 2012 1:13 pm

Nekateri ECUji si shranijo v spomin optimalno delovanje motorja ( stil vožnje ) te podatke pa s pridom uporabljajo pri korigiranju/popravljanju napak (VAG grupa ). Z odklopom akumulatorja se ta spomin briše in ECU si ustvari novo sliko. To je vse lepo in prav, vendar samo v teoriji, v praksi pa to vedno ne učinkuje.
Zakaj?
Starejši ECUji imajo vgrajen dodaten vir energije ( baterijo ), torej z odklapljanjem akumulatorja ne dosežete nič. Novejši ECUji pa nimajo dodatne energije ( baterijo ) in odklop akumulatorja prinese katastrofo ( Mercedes, Opel, Renault...................... ), najmanj kar se zgodi je izguba prepoznave ključa za vžig pa vse do "vsutja" programa za motorno elektroniko - posledično je "resetirano" vozilo nevozno. Rešitev. Potrebno je ponovno kodirati ključe ali pa naložiti nov program, kar pa prinese dodatne stroške. Za slednja vozila je potrebno pri odklopu akumulatorja umetno dovajati elektriko za ECU ( priklop vžigalnika ali priklop za tester ), v raznih navodilih ( Avtodata.......................... ) pa je napisano: reset možen samo preko OBD/EOBD priklopa.

Lep pozdrav

Kaj točno je mišljeno s korigiranjem napak oz. nasploh me bolj natančno zanima, kako to deluje pri VAG-u, predvsem Golf V in Passat 3BG. Pri tema dvema recimo ni niti najmanjših težav, če odklopiš akumulator. Kako se pa resetira preko VCDS-a?

Kateri novejši imajo pa take težave oz. od katerega letnika pri Oplu in Renaultu?

Hvala za info! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če jan 12, 2012 1:17 pm

@Fan:
kako pa potem zamenjaš akumulator na avtu, brez da ga odklopiš? A medtem mora bit priklopljen na drug vir energine (npr. računalnik), kar pomeni, da ti eno usrano baterijo menja lahko le serviser? To se sliši precej neumno (s strani proizvajalca vsekakor)...kaj pa če npr. sprazniš akumulator, če pozabiš nekje nažgano žarnico, radio...itd... :?:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 12, 2012 1:26 pm

C4V4L13R je napisal/-a:@Fan:
kako pa potem zamenjaš akumulator na avtu, brez da ga odklopiš? A medtem mora bit priklopljen na drug vir energine (npr. računalnik), kar pomeni, da ti eno usrano baterijo menja lahko le serviser? To se sliši precej neumno (s strani proizvajalca vsekakor)...kaj pa če npr. sprazniš akumulator, če pozabiš nekje nažgano žarnico, radio...itd... :?:

Če pustiš kaj delat, verjetno sam izklopi, ko je stanje akumulatorja "kritično". Recimo na novem Sprinterju mi je ob konkretno praznem akumulatorju vse delalo normalno (notranja osvetlitev, kontakt, še avtomatske luči so svetile), pa ni vergljal, samo napako je javil. Dobro, da sem se lahko kar iz sedeža odrinil z nogo od škarpe, dalje je pa itak dolina! :mrgreen:

Če maš polnilec za akumulatorje, verjetno brez težav samo njega priklopiš kot vir napajanja, pa je mir, čeprav je pa vse skupaj res ena velika neumnost.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jan 12, 2012 3:23 pm

C4V4L13R je napisal/-a:@Fan:

Pozdravljeni

Ja, vozilo mora biti priklopljeno na zunanji vir energije - priklop za vžigalnik ali OBD/EOBD 16 pinski priklop.
V tem ne vidim nič neumnega, v tovarni so predvidevali da se vozilo normalno vzdržuje................................ spisali kateri deli se menjajo ( časovno ali po prevoženih kilometrih ) in to se po predpisih tudi v servisih menja. Minili so časi, ko je bilo v vozilu od elektrike samo radio, troblja in luči ..................... danes je v vozilu polno senzorjev.

Že pred leti so v Mercedes servisu ( Stuttgart ) najprej pogledali na števec, koliko je prevoženih kilometrov in se je takoj vedelo kaj se bo na vozilu delalo.

Lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov