Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Avtomatski zaklep vrat med vožnjo

Napisal/-a cruiser1 Pe maj 25, 2012 1:34 am

Child lock je nekaj drugega, kot avt. zaklepanje. To ni eno in isto in mnogi avtomobili imajo oboje. Saj se tudi šoferjeva vrata zaklenejo. Menda ne mslijo, da se šoferji med vožnjp igrajo s kljuko in lahko padejo iz avtomobila? :lol: Mene zanima ali je še kakšen dober razlog zakaj je dobro imeti vrata med vožnjo zakljenjena?

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Pe maj 25, 2012 5:44 am

Mam na laguni to opcijo pa jo imam izklopljeno. Mam pa child lock vklopljen in to pomeni, da imam blokirana zadnja vrata in zadnja stekla, da moja mala nebi preveč radovedna bila. Ker jo je sam firbec. ;) ;)

lp

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe maj 25, 2012 7:16 am

Si morda predstavljate kako bi bilo, če bi z avtom zapeljali v vodo in bi vsa el. odpovedala, tudi za odklepanje vrat? To napako so imeli nekateri.
Morda pri nas niti ni tako uporabna ta zadeva, ampak v večjih mestih po svetu kjer je vsakršnih ljudi je avtomatsko zaklepanje nujno. Sicer mi gre to avtomatsko zaklepanje res na živce, ampak ko sem videl na posnetku, kako sta dve "gospe" iz avta, ki je stal na semaforju pobrale otroka in zbežale v neznano sem spoznal, da je to vseeno dobro imeti vključeno.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 25, 2012 8:23 am

Jah, če si se pretežno vozil sam, je bilo fino NE imeti centralno zaklepanje. Si odklenil svoja vrata in se odpeljal, vse drugo je ostalo zaklenjeno. :)

No, jaz vsaj v okolici nakupovalnih centrov takoj ko se usedem v avto zaklenem vse, ker se velikrat tam okoli smuka precej "sumljivih" osebkov, ki ti hitro lahko zmaknejo kakšno stvar, ko manevriraš po parkirišču.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Pe maj 25, 2012 8:57 am

Zato so pa dvovratni kupeji fajn. Ni nič nepotrebnih vrat. Pa naj mi proba iz zadnjih sedežev kaj sunit, če doseže.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Pe maj 25, 2012 11:10 am

"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe maj 25, 2012 4:11 pm

Energetik81 je napisal/-a:Jah, če si se pretežno vozil sam, je bilo fino NE imeti centralno zaklepanje. Si odklenil svoja vrata in se odpeljal, vse drugo je ostalo zaklenjeno. :)

No, jaz vsaj v okolici nakupovalnih centrov takoj ko se usedem v avto zaklenem vse, ker se velikrat tam okoli smuka precej "sumljivih" osebkov, ki ti hitro lahko zmaknejo kakšno stvar, ko manevriraš po parkirišču.

Jaz si to lahko se mi zdi v meniju vklopim kaj se odklene in kaj ne. Ali samo voznikova ali vsa. Tudi fajn opcija.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe maj 25, 2012 4:19 pm

tomzzi je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Jah, če si se pretežno vozil sam, je bilo fino NE imeti centralno zaklepanje. Si odklenil svoja vrata in se odpeljal, vse drugo je ostalo zaklenjeno. :)

Jaz si to lahko se mi zdi v meniju vklopim kaj se odklene in kaj ne. Ali samo voznikova ali vsa. Tudi fajn opcija.

To selektivno odklepanje (prvi pritisk na daljincu-voznikova, drugi-vsa vrata) sem na Passatu izklopil preko kabla, ker nam je šlo vsem na živce. :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe maj 25, 2012 4:43 pm

na moji rji sem si to vklopil, ampak po par dneh tudi izklopil. se mi zdi brezveze da se mi zaklepa, pa se ko imam koga za pobrat mi ponavadi skoraj kljuko vtrze ven. :)
turbo inside

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe maj 25, 2012 5:01 pm

Če ti je pa tam okoli kluke rja udarila ven :mrgreen:

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe maj 25, 2012 6:56 pm

nevermind je napisal/-a:Če ti je pa tam okoli kluke rja udarila ven :mrgreen:

predvsem zato moram pazit =P
turbo inside

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe maj 25, 2012 7:38 pm

Jst mam to kr lepo vključeno. Zihr je zihr. Res pa, da se kdaj pa kdaj spozabim, ko kdo hoče vstopit v avto. :D
Slika

Uporabniški avatar
reymius
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a reymius Ne maj 27, 2012 7:27 pm

Mene je samo čudilo kako naša Opel Insignia te opcije ni imela, vse kar se je dalo v meniju nastaviti je bilo avtomatsko zaklepanje vrat ko je vozilo ugasnjeno. Kar je pa eno velko "sr..." če pozabiš ključ notri.

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Po maj 28, 2012 11:55 am

King1 je napisal/-a:Mam na laguni to opcijo pa jo imam izklopljeno. Mam pa child lock vklopljen in to pomeni, da imam blokirana zadnja vrata in zadnja stekla, da moja mala nebi preveč radovedna bila. Ker jo je sam firbec. ;) ;)

lp

Zanimivo, jaz bi pa imel ravno obratno. Safety lock bi imel aktiviran (ga nima noben od avtomobilov, vasj ne vem zanj), child lock pa NIKOLI. Sam sem prav naučil oba otroka kako se lahko tako odpneta (oba sta v sedežu skupine II-III, torej pripeta z varnostnim pasom avtomobila), kot tudi kako odpreta vrata. In sedaj znata. Obenem pa zabičal da ne smeta vrat med vožnjo nikoli odpirati.

Seveda kot mulčka sta pač radovedna in vsak od njiju je že enkrat probal in odprl vrata med vožnjo (do prve stopnje, več zaradi hitrosti itak ni šlo). Sem direkt tam ustavil, se razjezil da se tega ne počne in zaprl vrata nazaj. Moram rečt da od takrat naprej tega ne počneta več. Pa saj razumem, hotla sta pač probat.

Ne vem, zdi se mi pomembno da se otroka znata iz avta "rešit" če bi se bognedaj kdaj morala sama. :?
Slika

freshman
Nov uporabnik

Napisal/-a freshman Pe jun 01, 2012 5:22 am

Omenjena funkcija je iz stališča varnosti po mojem kar uporabna vsaj v večjih mestih kjer ti lahko izurjeni nepridipravi hitro izkoristijo trenutek ko stojimo v rdeči luči odprejo vrata recimo zadaj ali pa sopotnikova in hitro ostanemo brez vsebine ki je bila na sedežih !!
Če ta funkcija na avtomobilu obstaja je poskrbljeno tudi za odklepanje v sili. V ta namen služi takoimenovano naletno stikalo (imel ga je že moj Renault 9 letnik 82).
UPAM DA NE BO NIKOMUR POTREBNO PREVERJATI NJEGOVO FUNKCIJO V RESNICI - beri v karambolu !!
Moj sedanji avto to funkcijo ima in jo imam kar lepo vklopljeno .Je že bolj napredne sorte saj jo izklopi (odklene) že pri naglejšem zaviranjeu (hiter padec potovalne hitrosti).

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jun 01, 2012 7:21 am

freshman je napisal/-a:Moj sedanji avto to funkcijo ima in jo imam kar lepo vklopljeno .Je že bolj napredne sorte saj jo izklopi (odklene) že pri naglejšem zaviranjeu (hiter padec potovalne hitrosti).
Ti Romun skoči pred avto, naglo zabremzaš, pa te ima ustavljenega z odklenjenimi vrati. =I
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. Pe jun 01, 2012 8:15 am

Ta stvar je smiselna sam, če dobr dela. Men na Cee'du dela obupno. Vsa vrata se odklenejo sam pod pogojem, da najprej avto ugasneš in daš ključ iz ključavnice in šele potem odpreš voznikova vrata. Ko avto laufa je treba za vsak drek prtiskat gumb za odklep. Največja bedarije je pa, da zaklepa sam vrata, ne pa tud prtljažnika - ah ja, Kia :D Sem pa te dni furu Mazdo CX-5, ki ima še bolj trapast sistem - vrata lahko odpreš, prtljažnika pa ne moreš dokler ne ugasneš motorja (avt. menjalnik). Lol! :)

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Pe jun 01, 2012 9:43 am

Pri mojmu Stilu je ta funkcija odlična, deluje brezhibno, kdor hoče ven normalno odpre vrata, edino včasih pozabim zunanjim odpret vrata ;)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe jun 01, 2012 10:13 am

modri D. je napisal/-a:Ta stvar je smiselna sam, če dobr dela. Men na Cee'du dela obupno. Vsa vrata se odklenejo sam pod pogojem, da najprej avto ugasneš in daš ključ iz ključavnice in šele potem odpreš voznikova vrata. Ko avto laufa je treba za vsak drek prtiskat gumb za odklep. Največja bedarije je pa, da zaklepa sam vrata, ne pa tud prtljažnika - ah ja, Kia :D Sem pa te dni furu Mazdo CX-5, ki ima še bolj trapast sistem - vrata lahko odpreš, prtljažnika pa ne moreš dokler ne ugasneš motorja (avt. menjalnik). Lol! :)

Tole s prtljažnikom preveri če nimaš tako nastavljeno v BC-ju. Vsaj pri Alfi imam tako, da se lahko naštima 'independent boot lock'.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So jun 02, 2012 10:59 pm

modri D. je napisal/-a:Ta stvar je smiselna sam, če dobr dela. Men na Cee'du dela obupno. Vsa vrata se odklenejo sam pod pogojem, da najprej avto ugasneš in daš ključ iz ključavnice in šele potem odpreš voznikova vrata. Ko avto laufa je treba za vsak drek prtiskat gumb za odklep. Največja bedarije je pa, da zaklepa sam vrata, ne pa tud prtljažnika - ah ja, Kia :D Sem pa te dni furu Mazdo CX-5, ki ima še bolj trapast sistem - vrata lahko odpreš, prtljažnika pa ne moreš dokler ne ugasneš motorja (avt. menjalnik). Lol! :)

Hja ne znaš =P

Pri Mazdi je tako, da v kolikor motor laufa je prtljažnik zaklenjen razen, če zategneš ročno zavoro. Čista logika je to - nihče ti ne more prtljažika odpret pred semaforjem, če mu ne dovoliš (zategneš ročno) in poleg tega je še varno, da avto ne pobegne,če se odločiš pri prižganem motorju zapustit vozniški sedež in it nekaj iskat v prtljažnik.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 18 gostov