Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Medo32
Nov uporabnik

Re: Kdaj menjati motorno olje?

Napisal/-a Medo32 Po jun 10, 2013 1:41 pm

Saj drugače se na tovornjakih menja olje nekje med 60kkm do 100kkm pa so motorji tudi obremenjeni, je pa menjava odvisna tudi od količine olja v motorju ter od vožnje saj olje ki prestane manj ohlajanj ter ogrevanj zdrži več. samo na avtomobilu jaz tega nebi prakticiral. ;) LP.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jun 10, 2013 2:41 pm

Medo32 je napisal/-a:Saj drugače se na tovornjakih menja olje nekje med 60kkm do 100kkm pa so motorji tudi obremenjeni, je pa menjava odvisna tudi od količine olja v motorju ter od vožnje saj olje ki prestane manj ohlajanj ter ogrevanj zdrži več. samo na avtomobilu jaz tega nebi prakticiral. ;) LP.

že res ja samo se kamijonski motorji vozijo na 1500 obratov.medtem ko se avtomobilski vozijo na veliko več,da ne govorimo o tem kok so avtomobilki motorji bol naviti in z mansimi tolerancami narejeni.
Ni vse res kar napišem

Medo32
Nov uporabnik

Napisal/-a Medo32 Po jun 10, 2013 3:10 pm

abbe je napisal/-a:
Medo32 je napisal/-a:Saj drugače se na tovornjakih menja olje nekje med 60kkm do 100kkm pa so motorji tudi obremenjeni, je pa menjava odvisna tudi od količine olja v motorju ter od vožnje saj olje ki prestane manj ohlajanj ter ogrevanj zdrži več. samo na avtomobilu jaz tega nebi prakticiral. ;) LP.

že res ja samo se kamijonski motorji vozijo na 1500 obratov.medtem ko se avtomobilski vozijo na veliko več,da ne govorimo o tem kok so avtomobilki motorji bol naviti in z mansimi tolerancami narejeni.

Na olje število obratov ne vpliva bistveno saj obrati vplivajo samo na obrabo premikajočih delov, kot sem že dejal na olje vpliva več dejavnikov npr. starost olja, količina olja v motorju več je olja na večjo količino se porazdeli kilometrina , stanje motorja-obrabljenost valjev, kakovost olja, ter način vožnje npr. da se olje nikoli ne segreje na delovno temperaturo, je izpostavljeno visokim obremenitvam, temperaturam ki niso samo obrati samo ampak vleka določene mase v klanec itd. . zato je potrebna hitrejša menjava ker imamo veliko hladnih voženj, manjšo količina olja v samem motorju, ter staranje olja ki povzroča slabše mazalne lastnosti olja ta pa vemo kaj povzroča.
LP.

kosir1234
Novinec

Napisal/-a kosir1234 Po jun 10, 2013 6:01 pm

ja ampak olja v motorju na 1500rpm verjetno neboš segrel na 120+stopinj kot v kakem klasičnem avtu na kaki avtocest

Medo32
Nov uporabnik

Napisal/-a Medo32 Po jun 10, 2013 6:46 pm

kosir1234 je napisal/-a:ja ampak olja v motorju na 1500rpm verjetno neboš segrel na 120+stopinj kot v kakem klasičnem avtu na kaki avtocest

Ja zato imajo avtomobili hladilnike olja da preprečimo pregrevanje olja. Če pa poznaš stare kamione TAM ki imajo zračno hlajene motorje DEUTZ bi vedel se normalno olje v teh motorjih segreje tudi 180°ali več pa se ne vrtijo več kot 3000rpm zato je to iz trte zvito da se v normalnem avtomobilu olje ekstremno segreva.problem imaš ko imaš stene valjev segrete na tako temparturo, da olnji film izginja to pa ti povzroči zaribanje motorja.
LP

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jun 10, 2013 7:43 pm

abbe je napisal/-a:zakaj vsi govorite samo o oljih,kaj pa filter? mislm da je to večji proble kot pa samo olje,sploh če gledamo renojeve filtre k so velki kot argeta pašteta.

Ma jaz sem zadnjič gledal filter olja pri Renoju in bi ga bolj primerjal z Gavrilović pašteto :D

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po jun 10, 2013 9:37 pm

Men vn prteče rjav olje kt iz kante, ker mi ga žre. Pri bivšem polotu ga ni pil in je bil črn.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po jun 10, 2013 9:48 pm

Medo32 je napisal/-a:
kosir1234 je napisal/-a:ja ampak olja v motorju na 1500rpm verjetno neboš segrel na 120+stopinj kot v kakem klasičnem avtu na kaki avtocest

Ja zato imajo avtomobili hladilnike olja da preprečimo pregrevanje olja. Če pa poznaš stare kamione TAM ki imajo zračno hlajene motorje DEUTZ bi vedel se normalno olje v teh motorjih segreje tudi 180°ali več pa se ne vrtijo več kot 3000rpm zato je to iz trte zvito da se v normalnem avtomobilu olje ekstremno segreva.problem imaš ko imaš stene valjev segrete na tako temparturo, da olnji film izginja to pa ti povzroči zaribanje motorja.
LP

A tko pol praviš.Dojc pa nima oljnega hladilnika a?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Po jun 10, 2013 10:08 pm

vsi zračnohlajeni majo oljni hladilnik.kva pa čejo met druzga da se hladijo.
Ni vse res kar napišem

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po jun 10, 2013 10:15 pm

na 180 se ni nikoli noben segrel to čem povedat.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po jun 10, 2013 11:12 pm

Medo32 je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:

Na olje število obratov ne vpliva bistveno saj obrati vplivajo samo na obrabo premikajočih delov, kot sem že dejal na olje vpliva več dejavnikov npr. starost olja, količina olja v motorju več je olja na večjo količino se porazdeli kilometrina , stanje motorja-obrabljenost valjev, kakovost olja, ter način vožnje npr. da se olje nikoli ne segreje na delovno temperaturo, je izpostavljeno visokim obremenitvam, temperaturam ki niso samo obrati samo ampak vleka določene mase v klanec itd. . zato je potrebna hitrejša menjava ker imamo veliko hladnih voženj, manjšo količina olja v samem motorju, ter staranje olja ki povzroča slabše mazalne lastnosti olja ta pa vemo kaj povzroča.
LP.

Ziher da količina?

2.5Turbo dizel...klasičen traktorski motor s 115 konji...8 litrov olja ...oljni hladilnik ...4 tisoč RPM MAX ( večinoma ima 2500 obratov povsem dovolj in se ga tko tudi vozi)...Dokaj konkreten filter olja....Uporabljena kamijonska olja....Predpisan interval od 4 do 8 tisoč....
Logika?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

pristavc
Nov uporabnik

Kraj: Črnuče

Napisal/-a pristavc To jun 11, 2013 4:34 pm

Ah kaki 100.000 lepo vs prosm.. Olje je najbolj lepo zamenjat na 15.000 in je to to.. pa seveda filter zravn, kr po 100.000 kilometrih bi dubu vn črno zažgano mast ne pa olje..
Jeremy Clarkson:''It is a HONDA, so it will probably last longer than our mothers!''

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To jun 11, 2013 6:01 pm

Če je slabo olje in slabše maže se pol tudi izgube v motorju povečajo, kar poveča porabo goriva.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare To jun 11, 2013 8:36 pm

Kaj pa če vzamemo eno OK oljno firmo kot je recimo Motul in primerjamo olje 5w40 VS 5w30, kaj mislite koliko prihranka pri gorivu si lahko obetaš če greš iz 40 na 30?
Po moje max 1dcl na tank.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jun 11, 2013 10:11 pm

Nič .................. olje pa je priporočljivo nalivati v motor, ki ga priporoča proizvajalec ................... so vkalkurirane vse tolerance in življenska doba se avtomatsko podaljša - motorju

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr jun 12, 2013 6:52 am

A kaj pa tistim, ki ga na servisni interval spije več, kot ga je v motorju, sem ga lani menjal pa ni blo smeti, razn če so ble v filtru, sam kaj je pa z oljem (lastnosti) pa ne vem.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr jun 12, 2013 6:53 am

No razlika v porabi je, če koga zanima razlika med 5W-40 in 0W-20, lahko klikne spodaj na moj podpis in pogleda porabo leta 2011 in 2012-2013, pa zimo naj izključi ker ni reprezantativna (s 5w-40 nisem vozil pozimi). Razlike je vsaj 3%, če ne še več. Je pa vseeno treba gledati na ceno olja, ker ne moreš plačati 50€ več za olje in računati na prihranek med menjavo na 15k km.

Obstajajo pa lažja in težja 5w-30 olja, lažja so načeloma z oznako A5/B5.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr jun 12, 2013 7:34 am

J.McLane je napisal/-a:No razlika v porabi je, če koga zanima razlika med 5W-40 in 0W-20, lahko klikne spodaj na moj podpis in pogleda porabo leta 2011 in 2012-2013, pa zimo naj izključi ker ni reprezantativna (s 5w-40 nisem vozil pozimi). Razlike je vsaj 3%, če ne še več. Je pa vseeno treba gledati na ceno olja, ker ne moreš plačati 50€ več za olje in računati na prihranek med menjavo na 15k km.

Obstajajo pa lažja in težja 5w-30 olja, lažja so načeloma z oznako A5/B5.

stari oprost ampak da pa take bedarije govoris je pa res idiotizem.
kako lahko trdis da je poraba padla zarad olja, ko je pa se 100 drugih sprejemljivk na katere ne mores vplivat pa tudi vplivajo na porabo.
firme testirajo motorje v nadzorovanem okolju na mizah pa si ne upajo podajat takih podatkou,da jm pade poraba, ti pa kr vs zaverovan vase da je to zarad tega ker mas drug olje.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr jun 12, 2013 7:44 am

Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr jun 12, 2013 8:44 am

epravi se strinjaš da so bedarije.
quartz 2.55% valvoline do 3%
zj pa ti zračunaj kok je pri porabi 4.7l/100 km.
pa mi povej kako si lahko prišel do zaključka da ti vozilo pije 0.14 litra manj na 100 km?ko pa nimaš niti najmanjše možnosti da bi naredil dva enaka cikla vožne?
sj pravm da so to buče.že porabo za 10% manj je težko "dokazat" ker bi to blo v tvojem primer 0.47 l/100 km. in je spet težko nardit dva enaka cikla vožnje,da bi to dokazal,neki na oko govort je pa tut mem.
preveč je spremenljivk da bi lahko kaj takega trdil.
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov