Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Re: Audi A6 V6 letnik 2005 - Avtomatski menjalnik trese

Napisal/-a AgitatoR Če nov 07, 2013 10:36 pm

Kar ne dojameš kaj hoče Fan povedat. Če piše na kanti olja Ford, je lahko tudi v oljarni Fram narejen pa je to original olje. Olje, ki ga Ford trži pod svojo znamko, npr. Formula .... je original.

Drugo je, če Toyota priporoča Castrol. Pač nima svoje linije olj, priporoča pa Castrol, kot najprimernejši.
Tako kot Renault Elf-a in Citoen Total-a, pa je ista fabrka.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

aljo221
Nov uporabnik

Napisal/-a aljo221 Pe nov 08, 2013 6:04 am

Kakor vem, renault pa citroen nista ista fabrika, mogoče peugot pa citroen.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe nov 08, 2013 7:44 am

@ ravenol slovenija:

Moj odgovor se je nanašal na tvojo trditev, da original olje ne obstaja. In tvoja trditev nakazuje na to, da bi rad kot manager in zastopnik znamke ravenol uturil olje svoje znamke.
Sam imam izkušnje z nekim xy oljem, ki je po specifikaciji in gradaciji ustrezal fordovem ib5 menjalniku (ročni menjalnik). Pozimi se je šaltalo trdo za popizdit, ko je bil menjalnik hladen. ko pa se je v menjalnik natočilo olje ford, ki je imelo isto gradacijo in isto specifikacijo, pa se je šaltalo bp tudi pri -20 stopinjah, ko je bil menjalnik hladen. Vglavnem, očitna razlika.

Zakaj pa je Fan omenil VIN številko? Zato, ker po VIN številki se točno vidi, katero olje gre v posamezni sklop vozila. Ker vsak proizvajalec avtomobilov vgrajuje različne tipe motorjev in menjalnikov in za mazanje uporablja olja različnih gradacij in specifikacij. Če pa se pogleda po VIN številki, pa se točno ve, da gre v ta motor / menjalnik točno to olje po tej specifikaciji. Upam, da ti je jasno tudi to, da če govorimo o novem vozilu, ki je pod garancijo in če na servis prineseš olje nekega xy proizvajalca, katero lahko ustreza gradaciji in specifikaciji, se ob morebitnem sranju (zariban motor, ipd. sranja), lahko obrišeš pod nosom za garancijo, če se ugotovi, da ni bilo notri vlito original olje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Pe nov 08, 2013 8:08 am

aljo221 je napisal/-a:Kakor vem, renault pa citroen nista ista fabrika, mogoče peugot pa citroen.

Če ne veš kaj govoriš.....
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe nov 08, 2013 8:59 am

V bistvu imata tako Ravenol kot Fan oba prav.
Razumem tudi kaj je hotel TrijoAdijo povedati.
Dejstvo je, da original olje ne obstaja. Obstaja pa olje, ki se prodaja pakiran v "original" embalaži in se trži kot "original" olje, čeprav ga recimo ni naredil Audi ampak BP (BP ima v lasti Catrol in Aral, pa verjetno še kaj).
Vsak proizvajalec olja mora zadostiti določenim standardom in recimo olje, ki ustreza standardu 505.01 in ima (tole je ZELO pomembno) ustrezen certifikat se lahko toči v PD motorje.
Primer certifikata: http://mannol.eu/imgbank/Image/public/images/bilder_chemie/msds/energycombill5w30_vw.pdf
Ali potem izgubiš garancijo, če točiš tole olje noter v VAG avto z DPF-jem in si ga sam prinesel na servis?

"Original" olje je lahko boljše kot "neoriginal", lahko je pa tudi obratno. Pa oba s certifikatom ustrezata zahtevanim standardom. Standard določa minimalne zahteve, katerim mora ustrezati, lahko jih pa tudi presega. Tako lahko recimo v PD motorje brez DPF-ja in servisnim intervalom 15.000 km točiš olje 505.01, lahko pa tudi 507.00, ker 507.00 presega 505.01.
Upam, da sem napisal razumljivo.

zlak
Nov uporabnik

Napisal/-a zlak Pe nov 08, 2013 9:59 am

Fantje da se ne boste poklal zaradi olja. Imam se en koscek informacije ki se nanasa na moj problem. Vceraj sem bil na malo daljsi voznji in sem malo poslusal avto in gledal kako se odziva in ugotovil naslednje.
Avto trese tudi pri pospesevanju ko je menjalnik ze prestavil v sesto prestavo. Nekje med 1200 obratov in 1300 obratov pri konstanti hitrosti obratomir niha dokler ne pospesim da obrati pririnejo preko 1300-1400 potem spet gladko tece. Na avtocesti pa pri voznji na tempomatu (130kmh) ob pospesevanju ko prehitevam avto zatrese. Ce je pospesek hiter avto zatrese in gre normalno naprej ce pa je pospesevanje rahlo, konstantno pa lahko avto trese tudi 4-5 sekund dokler so niski obrati nato spet gladko pelje dalje.

To vse me malo mede in sedaj malo sumim da ni menjalnik... kaj pravite? Se pa se vedno tresenje in nihanje obratov najbolj cuti ob voznji v hrib.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe nov 08, 2013 2:25 pm

zlak je napisal/-a:Fantje da se ne boste poklal zaradi olja. Imam se en koscek informacije ki se nanasa na moj problem. Vceraj sem bil na malo daljsi voznji in sem malo poslusal avto in gledal kako se odziva in ugotovil naslednje.
Avto trese tudi pri pospesevanju ko je menjalnik ze prestavil v sesto prestavo. Nekje med 1200 obratov in 1300 obratov pri konstanti hitrosti obratomir niha dokler ne pospesim da obrati pririnejo preko 1300-1400 potem spet gladko tece. Na avtocesti pa pri voznji na tempomatu (130kmh) ob pospesevanju ko prehitevam avto zatrese. Ce je pospesek hiter avto zatrese in gre normalno naprej ce pa je pospesevanje rahlo, konstantno pa lahko avto trese tudi 4-5 sekund dokler so niski obrati nato spet gladko pelje dalje.

To vse me malo mede in sedaj malo sumim da ni menjalnik... kaj pravite? Se pa se vedno tresenje in nihanje obratov najbolj cuti ob voznji v hrib.

Mogoče bom falil, kako je pa kaj z vztrajnikom?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe nov 08, 2013 5:55 pm

Pozdravljeni

Kaj pravi tester med vožnjo? Parametri delovanja motorja, avtomatike?

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po nov 11, 2013 8:31 pm

hippo je napisal/-a:Dejstvo je, da original olje ne obstaja. Obstaja pa olje, ki se prodaja pakiran v "original" embalaži in se trži kot "original" olje, čeprav ga recimo ni naredil Audi ampak BP (BP ima v lasti Catrol in Aral, pa verjetno še kaj).
Vsak proizvajalec olja mora zadostiti določenim standardom in recimo olje, ki ustreza standardu 505.01 in ima (tole je ZELO pomembno) ustrezen certifikat se lahko toči v PD motorje.
Primer certifikata: http://mannol.eu/imgbank/Image/public/images/bilder_chemie/msds/energycombill5w30_vw.pdf
Ali potem izgubiš garancijo, če točiš tole olje noter v VAG avto z DPF-jem in si ga sam prinesel na servis?

Probaj, pa boš videl :)

Pri fordu sem siguren, da pušiš garancijo, če vlivaš fordovega F 5w-40 tja, kjer bi moral iti F 5w-30 ;) (seveda, če se to ugotovi). Pa sta obe olji iz fordove piksne. V piksni pa je Castrol :)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

zlak
Nov uporabnik

Napisal/-a zlak Po dec 09, 2013 4:03 pm

Danes sem avto peljal v Lesce k Rok Pogacnik s.p.
Prvi pregled kaze da gre res za okvaro wandlerja in lamel. Servis, novi deli olje, cca. 1000 - 1200Eur.

Bomo videli kaj bo ko bo razdru menjalnik.

Lp,
Zlak

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To dec 10, 2013 10:28 am

hippo je napisal/-a:
zlak je napisal/-a:Fantje da se ne boste poklal zaradi olja. Imam se en koscek informacije ki se nanasa na moj problem. Vceraj sem bil na malo daljsi voznji in sem malo poslusal avto in gledal kako se odziva in ugotovil naslednje.

Mogoče bom falil, kako je pa kaj z vztrajnikom?

avtomatik nima vztrajnika.
Ni vse res kar napišem

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To dec 10, 2013 2:31 pm

abbe je napisal/-a:
hippo je napisal/-a:Mogoče bom falil, kako je pa kaj z vztrajnikom?

avtomatik nima vztrajnika.

Nima...

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury To dec 10, 2013 3:42 pm

Kaj pa ma potem?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To dec 10, 2013 7:27 pm

Nima???
Po čemu pa potem ricl od anlaserja šiba, ko kurblaš motor? In na kaj se prišraufa wandler? A se wandler direkt na kurblvelo prišraufa?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr dec 11, 2013 8:24 am

TrijoAdijo je napisal/-a:Nima???
Po čemu pa potem ricl od anlaserja šiba, ko kurblaš motor? In na kaj se prišraufa wandler? A se wandler direkt na kurblvelo prišraufa?

no dj ne bo "pametn" no. :D
nima vztrajnika kot ga majo vozila z navadnimi menjalniki,nima dvomasnega ali enomasnega al kar kol takega kar bi lahko povzročilo tresljaje med vožnjo.(na to je hippo namigoval)
valda ma un venc k so ripne za starter gor pa za senzor obratou to je pa tut vse.
Slika
pa mi ti zj pokaž kva kle lahko povzoroča vibracije?
pa še povej mi kaj kle povzroča vztrajnost da si zasluži ime vztrajnik?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 12, 2013 6:28 pm

Maš prav. Nimajo vztrajnika ampak imajo flexplate. Ne vem kaj bi tu povzročalo vibracije. To bo hippo objasnu :)

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če dec 12, 2013 7:06 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Maš prav. Nimajo vztrajnika ampak imajo flexplate. Ne vem kaj bi tu povzročalo vibracije. To bo hippo objasnu :)

Na žalost hippo tega ne bo objasnu, ker nima tega znanja... :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov