Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Re: temperatura diesel motorja

Napisal/-a GiGi1985 So dec 21, 2013 9:52 pm

Še 3769-krat v tej temi, menjaj termostat.
Freude am Fahren

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To dec 24, 2013 11:02 am

Al je res težko dat 12€ za termostat pa ga zamenjat... :bonk

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To dec 24, 2013 1:45 pm

ql če je sam 12€. Za fiata(pregovorno skoraj zastonj rezervni deli) 1.9 jtd je 80€.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To dec 24, 2013 3:09 pm

Blinder je napisal/-a:ql če je sam 12€. Za fiata(pregovorno skoraj zastonj rezervni deli) 1.9 jtd je 80€.

Sej za 16 let staro bravo bencinarja tut ni pocen. Cca. 60€ :vc
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb To dec 24, 2013 3:47 pm

Pozdravljeni.

Bom malo vskočil v to temo.
Sumim, da termostat na mojem avtu (R Megane II 1,6 16V, začetek 2009, bencinar) ne deluje dobro.
Po kazalcu temperature motorja se motor ne segreje dovolj. Včasih je prišel na sredino ali malo čez, sedaj pa je
nekako med 1/3 in 1/2 delovne temperature, do sredine pa ne pride več.

Ko sem imel avto na pooblaščenem servisu (pred dvema tednoma), da so naredili velik servis in zamenjali jermene sem jim rekel, da pogledajo še termostat
pa so mi rekli, da je dober. Sam mislim, da termostat odpira prehitro in se motor ne segreje na pravo temperaturo.
Gretje na avto sicer dela normalno oz. avto se greje.

Torej še vprašanji:
Zanima me, če tester pokaže temperaturo pri kateri termostat (pre)hitro odpira in je posledično pokvarjen. Če je tako, bom ob naslednjem servisu zraven
in bodo boljše pogledali oz. to ugotovili.

So lahko z motorjem kakšne težave, če bi npr. termostat odpiral prej in motor deluje pri nižji delovni temperaturi. Opažam sicer malo višjo porabo,
ne vem pa ali je to povezano z delovanjem termostata.

Aja še to: cena na pooblaščencu za menjavo termostata za R Megane II bencin je okoli 150 EUR z delom. Baje je termostat v nekem ohišju in je potrebno zamenjati oboje skupaj.

Hvala za odgovor in lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To dec 24, 2013 5:07 pm

Pozdravljeni

Termostat ne more prehitro odpirati, v njem so smole, ko se razlijejo ....................... ostane termostat odprt ali zaprt....................
S testerjem se lahko pogleda temperaturo motorja, nikakor pa ne kako deluje termostat. V koliko se motor ne segreje na delovno temperaturo, ima večjo obrabo in več goriva potroši. Kar pa ni rečeno, da je krivec v vašem primeru termostat. Lahko je v okvari senzor temperature motorja ( se vidi na testerju ), zraven še preverite kakšno mešanico gorivo/zrak dela ECU in pravilno delovanje kisikove sonde.
Vsekakor je priporočljivo menjati termostat z ohišjem, vsaj pri teh ohišjih, ki so narejeni iz plastike/bakelita
Cena? Velikokrat je bilo že napisano, da se cene materiala in storitev razlikujejo od delavnice do delavnice ( različni dobavitelji in stroški obratovanja ) .................. pred posegom se preveri končni strošek.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To dec 24, 2013 6:54 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:ql če je sam 12€. Za fiata(pregovorno skoraj zastonj rezervni deli) 1.9 jtd je 80€.

Sta dve varianti, 44€ ali 50€

Blinder je napisal/-a:Za fiata(pregovorno skoraj zastonj rezervni deli) 1.9 jtd je 80€.

Za JTD-ja je termostat 55€

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To dec 24, 2013 7:14 pm

Ja sam za Fiate je zraven še pol glave skoraj.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To dec 24, 2013 7:42 pm

hippo je napisal/-a:

Sta dve varianti, 44€ ali 50€

Blinder je napisal/-a:Za fiata(pregovorno skoraj zastonj rezervni deli) 1.9 jtd je 80€.

Za JTD-ja je termostat 55€

To maš polne cene?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb To dec 24, 2013 8:29 pm

Fan,

hvala za odgovor.
Nisem mehanik, mogoče sprašujem neumnosti...

Torej če prav razumem: s testerjem se vidi pri kakšni temperaturi deluje motor, ne pa ali je to napaka termostata ali česa drugega.

Sklepam tudi, da so mi ceno malo zasolili.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To dec 24, 2013 8:50 pm

Zgleda, da termostat ostaja v odprtem stanju, se v mestu temperatura dvigne na 90°C izven mesta pa pada, si kaj potipal cevi, ena mora bit hladna druga topla, ko je temperatura na 70°C, ker pri cca 90°C se običajno odpre in obe cevi postaneta topli.
Mogoče pa kaj drugega.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To dec 24, 2013 8:56 pm

čare je napisal/-a:Ja sam za Fiate je zraven še pol glave skoraj.

Za JTD-ja je takle: http://art.rexbo.net/valeo/jpg/500/820562.jpg

TrijoAdijo je napisal/-a:To maš polne cene?

Končne cene.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr dec 25, 2013 7:46 pm

hippo je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Ja sam za Fiate je zraven še pol glave skoraj.

Za JTD-ja je takle: http://art.rexbo.net/valeo/jpg/500/820562.jpg

TrijoAdijo je napisal/-a:To maš polne cene?

Končne cene.

Pol je tu-tu nekje. Jest sem pisal polno ceno. Ampak ne glede na vse...je stvar še zmer draga. Je pa res, da je skup z ohišjem :S:S:S

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr dec 25, 2013 7:59 pm

no a se za alfa 156 1.9 jtd 105 termostat dobi ceneje kot 80€? Pa za fiat punto, stilo, 1.9 jtd 80, 105 pride termostat enako drag?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr dec 25, 2013 9:04 pm

kseb je napisal/-a:Fan,

hvala za odgovor.
Nisem mehanik, mogoče sprašujem neumnosti...

Torej če prav razumem: s testerjem se vidi pri kakšni temperaturi deluje motor, ne pa ali je to napaka termostata ali česa drugega.

Sklepam tudi, da so mi ceno malo zasolili.

Lep pozdrav

Pozdravljeni

Ja, prav razumete. S testerjem se lahko pregleduje vse kar je električnega/senzorje/ožičenje/črpalke/.....................................
Mehanskih elementov pa tester ne vidi .................... omenjeni termostat, je mehanski del motorja
Ni neumno vprašati kar se ne ve....................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 25, 2013 10:00 pm

123belt123 je napisal/-a:Ja zdravo ponovno.
Ucer zvečer sem se peljal iz žužemberka proti litiji in niti enkrat ni šel števec čez 85 stopinj. Vedno okrog 70-85. Tudi v klancu za na bogensperk ni šel čez 85 pa sm ga mal steral do 4000 obratov. Po klancu navzdol pa je padlo do okrog 68 stopinj. Zunaj je nla pa temperatura okro 4-7 stopinj.
Kaj pol je zagotovo termostat zanič al je to klasika na starejsih avtih. Aja pa gretje je bilp skor vedno izklopljeno. Hvala vsem za odgovore in lep pozdrab.

Še enkrat: Termostat te yebe. Mam avto s takim motorjem pred bajto parkiran in se motor pri -10 stopinjah sicer malce počasneje ogreje,ampak ko se cager enkrat postavi na sredino, je vedno tam, pa ne glede na način vožnje.

Moj ex focus je tudi imel navado da se ohlaja po hribo navzdol, ali segreva poleti pri divjanju na AC, pa je termostat baje delal BP.

Zdajšni 1.3CDTI pa se dvigne malo nad 80 stopinj in ne gre nikamor gor? Je kaj narobe?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr dec 25, 2013 10:57 pm

maniaxxx je napisal/-a:
123belt123 je napisal/-a:Ja zdravo ponovno.
Ucer zvečer sem se peljal iz žužemberka proti litiji in niti enkrat ni šel števec čez 85 stopinj. Vedno okrog 70-85. Tudi v klancu za na bogensperk ni šel čez 85 pa sm ga mal steral do 4000 obratov. Po klancu navzdol pa je padlo do okrog 68 stopinj. Zunaj je nla pa temperatura okro 4-7 stopinj.
Kaj pol je zagotovo termostat zanič al je to klasika na starejsih avtih. Aja pa gretje je bilp skor vedno izklopljeno. Hvala vsem za odgovore in lep pozdrab.

Še enkrat: Termostat te yebe. Mam avto s takim motorjem pred bajto parkiran in se motor pri -10 stopinjah sicer malce počasneje ogreje,ampak ko se cager enkrat postavi na sredino, je vedno tam, pa ne glede na način vožnje.

Moj ex focus je tudi imel navado da se ohlaja po hribo navzdol, ali segreva poleti pri divjanju na AC, pa je termostat baje delal BP.

Zdajšni 1.3CDTI pa se dvigne malo nad 80 stopinj in ne gre nikamor gor? Je kaj narobe?

Pri fordu je to normalno :) Pri 1.9 SDI nihanje ni normalno :)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 25, 2013 11:08 pm

o bog, pri fordu je vse normalno kar drugje ni =P . Vedno bolj mi ratuje všeč tale ford ( še bolj kot mi je že )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr dec 25, 2013 11:13 pm

Pri fordu se meri dejanska temperatura glave (kovine) in ne dejanska temperatura hladilnega sredstva (tko kot pri 1.9 tdi, sdi,...).

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 25, 2013 11:15 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Pri fordu se meri dejanska temperatura glave (kovine) in ne dejanska temperatura hladilnega sredstva (tko kot pri 1.9 tdi, sdi,...).

A to sam pri Fordu al tud pri PSA odpadkih v Fordih? Torej če prav razumem, ko ford kaže da je zagret pol tud dejansko je, ne pa ostale kante, ki splh še niso? Sicer se spomnim ex corse 1.4 twinport, ki je tudi rabla večnost, da je kazalec skočil na sredino. Je imela mogoče ford sistem al je sam bla krš? :mrgreen: Je pa tako delala od novega pa vseh dobrih 5 let kolikor je bla pr bajti
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], primo7777 in 14 gostov