=swen= je napisal/-a:Ojnica, se strinjaš da pnevmatike s časom otrdijo in če so res stare kar malo napokajo, profil kar v koščkih proč leti (pri hudih obremenitvah)?
Zakaj se torej ne bi starali tudi jermeni, ki so sestavljeni iz dolgih vlaken in gume (podobno kot pnevmatike). Jaz si z več kot 6 let starim jermenom ne upam voziti, pa čeprav vizuelno zgleda še ok (je še brez razpok). Verjetno si že slišal za poškodbe, ki se dogajajo na mikro-ravni (med kristalnimi zrni materialov). Te razpoke se med zrni rastejo in se povezujejo in kmalu so lahko tako velike da jermen odpove. Na zunaj lahko zgleda ko nov, a notri nikoli ne veš kaj se dogaja.
Prav presenečaš me koliko domišljije imaš in praktično vsak teden odpreš eno provokativno temo. Bravo.odvisno od stila vožnje, so pa to zelo zelo redki problemi.
Pa niti ne od stila vožnje, kot od materialov jermenov, različnih temperaturnih obremenitev jermenov (visoka temperatura močno pospeši polimerizacijo)...
Blinder je napisal/-a:Če je jermen predpisan za menjavo na naprimer 120.000 km pomeni da bo 99.99% zdržal vsaj teh 120.000 km. Kar čisto možno pomeni, da bo 90+% zdržal 300.000km. Pač proizvajalec si ne more dovolit, da avtu strga avto, zato predpišejo take intervale za menjavo, da je praktično sigurno, da bo jermen zdržal.
Pa saj je en naprimer na forumu pisal kako ima na njegovem puntotu jermen že 200.000km..
ojnica je napisal/-a:Menjaš, kot piše v servisni knjigi...ampak še zmeram tule ni kdo poročal o pretrganem jermenu kljub kilometrini.
ojnica je napisal/-a:kaj pa realni kilometri, ker tolk vrtijo.
AssKicker je napisal/-a:jaz imam focusa, letnik 1999, prevoženih 85.000 km.. Leta 2007 je bil jermen že zamenjan, ker naj bi se na 7 let menjal. Sedaj je pa 7 let spet mimo, in nevem, ali je za zamenjavo, ali ne.. Kar se tiče kilometrine, še zdej nebi bilo treba prvič zamenjati. Kaj bi storili vi?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov