Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Re: MANN filtri - servis avto

Napisal/-a thaking Če feb 20, 2014 9:05 pm

@Fan ali lahko kakšno besedo več o ravno tej primerjavi 15k in 30k in recimo MANN filter pa dandanašnja Longlife olja (kje in do kakšne spremembe prihaja oz. deformacije..),, kjer je pri veliki večini 30k servisni interval, kar se meni zdi res pretirano (15k km je optimum). :mrgreen:
Zadnjič spremenil thaking, dne Če feb 20, 2014 9:06 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 20, 2014 9:40 pm

Ma glej če ma mašina 4 litre olja nimaš kaj mislit. 15000 km če maš rad avto,30000 če si kupil novega na lizing in ga boš po preteku lizinga prodal naprej oz. če se ti j**e za avto.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če feb 20, 2014 9:41 pm

Pozdravljeni

Na koliko prevoženik km se dela redni servis, je tovarniško določeno. Osebno ne bi nikoli imel olja v motorju več kot 15 tišoč km. Res pa je, da se vsak lastnik vozila sam odloča, kako bo vzdrževal svoje vozilo, slepo po navodilih, ali po svoji presoji.
Večina lastnikov vozil meni, da je mehanik bajno zaslužil na njegovem vozilu, ko mu je opravil letni servis. Torej je normalno, da forsiramo, krajše intervale za menjavo motornega olja. Pa ni čisto tako, mehanik bo imel več, ko bo potrebno urejati motor, kot pa pri menjavi olja.
Mirno lahko naredimo primerjavo, motor - človek:
- vseeno koliko dobro olje bo v motorju, se bo obrabil, čistilec zapacal ................ posledično slabše mazanje, ležaji v motorju dobijo prvi po "puklu" .
Osebno zagovarjam srednjo kvaliteto olja ( seveda predpisane specifikacije ), dober čistilec in menjavo na 15 tisoč ................ mazanje bo enakomerno, na cel interval menjave olja

- človek lahko še tako dobro je ...................... pa če ga goniš kot psa, se bo iskuril, zbolel ...........................
V koliko bi jedel srednjo hrano, zmerno delal ......................

Marsikateremu se bo mogoče primerjava zdela bolana.................... pa vendar .............

Naj se vrnem na čistilec olja.
Odprl sem:
Čistilec po 30 tisoč prevoženih km, polovico je bilo trdega katrana, ostala polovica papirja je razpadla ( kam je odšel razpadel papir - si lahko mislimo )
Čistilec po 15 tisoč prevoženih km, je bil zapacan, trdih delcev ni bilo, papir je bil cel, vendar zaradi zapacanosti neprepoznaven
Čistilec po 12 tisoč km, delno zapacan, ni trdih delcev, papir je prepoznaven
Odpiral se je MANov čistilec iz mojega vozila - torej eno vozilo, isti voznik, enak stil vožnje, uporabljajo se je motorno olje Elf Excellium 5W-40. Mi je pa žal, da nisem fotografiral :(

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če feb 20, 2014 10:13 pm

Fan je napisal/-a:Osebno zagovarjam srednjo kvaliteto olja ( seveda predpisane specifikacije )

Če lahko še malo izkoristim priložnost. Srednja kvaliteta je mišljeno kot gradacija 5W40? Vem da Vas lovim na besedah, a ne želim biti v dvomu.
Ker kolikor vem, kvaliteto sicer predpisuje API standard. Primer za bencinarja: API SN je višje kvalitete kot API SF. "Višja" kot je druga črka, višja je kvaliteta. ACEA pa ne poznam, kako gre.

LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 21, 2014 12:40 am

Pozdravljeni

Ne, ni bilo mišljeno 5W-40, piše v oklepaju "( seveda predpisane specifikacije )", torej predpisano olje, vendar ne kakšno Longlife ( ker se plačuje samo ime ), kakor tudi ne nekaj iz super marketov.

lep pozdrav

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon Pe feb 21, 2014 12:53 am

zzitop je napisal/-a:Nepovratni ventil kot tak ne vzame dodatnega volumna, kvečjemu ga zmanjša. Dodatni volumen pa seveda lahko zahteva večji filter (beri daljši).

...., želel bi Vas vprašati, če ste že kdaj naredili primerjavo Mann vs. Mahle? Vsaj kakšen komentar ali Vaše mnenje bi rad slišal.

LP

Iz prve roke.....debate o razlikah med filtri Mann, Mahle, Hengst in originali (prvovgradnjami) so tak tak. Za omenjene firme vam povem iz prve roke, da so doloceni tipi filtrov popolnoma identicni oz. so iz iste proizvodnje linije (stroja) iz istih materialov, dobijo le razlicen tisk (Mahle, Knecht, Mann, Bosch, BMW, Mercedes,....) ali lasersko gravuro in se zapakirajo v razlicne embalaze. :shock: :roll: :shock:

Pa ne bit prevec razocarani.

Lp

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 21, 2014 8:07 am

Vsaj jaz nisem razočaran, saj za prve 3 vem, da so dobri. Za Bosch pa res nisem bil toliko prepričan.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 21, 2014 10:49 am

Pozdravljeni

Bo kar držalo, kar je napisal gospod @pilon, verjetno ve o čistilcih več, kot mi vsi :)
Ne, nisem razočaran, saj je vseeno na kateri liniji je narejen kvaliteten izdelek!

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe feb 21, 2014 1:04 pm

Logično je, da dejansko proizvaja filtre nekaj firm, ki se nato prodajajo pod različnimi blagovnimi znamkami s katerimi imajo pogodbo, podobno ali enako je tudi pri drugih produktih.
Mobil 1 še nikdar ni izdeloval filtrov pa jih ima s strani Champion Laboratories, ravno tako jih dobavlja znanemu K&N, STP-ju i.t.d. Še za Fram so svoj čas govorili, da jih ne dela sam, ampak ima pogodbo z honeywell in Champion Lab. s katerim sta sedaj baje pod isto streho.Tudi za Bosch jih je izdeloval Purolator, ki ga večina sploh ne pozna pa delajo filtre že nekje 90 let.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Pe feb 21, 2014 4:29 pm

pilon je napisal/-a:
zzitop je napisal/-a:Nepovratni ventil kot tak ne vzame dodatnega volumna, kvečjemu ga zmanjša. Dodatni volumen pa seveda lahko zahteva večji filter (beri daljši).

...., želel bi Vas vprašati, če ste že kdaj naredili primerjavo Mann vs. Mahle? Vsaj kakšen komentar ali Vaše mnenje bi rad slišal.

LP

Iz prve roke.....debate o razlikah med filtri Mann, Mahle, Hengst in originali (prvovgradnjami) so tak tak. Za omenjene firme vam povem iz prve roke, da so doloceni tipi filtrov popolnoma identicni oz. so iz iste proizvodnje linije (stroja) iz istih materialov, dobijo le razlicen tisk (Mahle, Knecht, Mann, Bosch, BMW, Mercedes,....) ali lasersko gravuro in se zapakirajo v razlicne embalaze. :shock: :roll: :shock:

Lp

No super, potem mi pa še povej kje dobim MANN v drugačni preobleki za manjši denar, zarad mene lahko piše gor tudi KEKEC filters, samo da je kvaliteta enaka. :mrgreen:

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 21, 2014 5:39 pm

Hjao, človek! Ne bi bil rad nevljuden, ampak informacijo si že dobil. Mahle Filtri so super kvaliteta za zelo sprejemljiv denar. Zelo ugodno jih ima trgovina Herkules! Samo poklicati jih moraš. Zelo ugodno jih ima tudi trgovina Silux. Še ugodneje pa uporabnik tega foruma @hippo. Ceneje mislim da jih ne boš dobil.

LP

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Pe feb 21, 2014 5:43 pm

Si ti sploh prebral moj zadnji prispevek? Še enkrat ga prosim preberi ! :roll: :roll: + še post ki ga citiram.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe feb 21, 2014 6:07 pm

@thaking kakšen vozni park pa imaš :?: Mislim, tukaj se gre v razliki max. nekaj € pri kosu, ki ga menjaš enkrat letno. Ne vem zakaj kompliciraš, greš v Euroton ali podobno trgovino in vzameš Manna.
Kakšne blagovne znamke pokriva Mann s svojimi izdelki, če jih, ne boš nikjer izvedel. Za moje pojme brezvezno kompliciranje... Pa brez zamere!

Za primerjavo ti lahko povem, da pride filter olja za mojega na pooblaščenem servisu 12,03€ + ddv. Ta original dela za vw nihče drug kot Mann, še mannovo oznako tipa filtra nosi na strani :lol:
Cena tega filtra je v Eurotonu 10,62€ brez popusta.
1992 Fiat Uno 60 SX

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Pe feb 21, 2014 6:12 pm

yashica je napisal/-a:@thaking kakšen vozni park pa imaš :?: Mislim, tukaj se gre v razliki max. nekaj € pri kosu, ki ga menjaš enkrat letno. Ne vem zakaj kompliciraš, greš v Euroton ali podobno trgovino in vzameš Manna.
Kakšne blagovne znamke pokriva Mann s svojimi izdelki, če jih, ne boš nikjer izvedel. Za moje pojme brezvezno kompliciranje... Pa brez zamere!

Za primerjavo ti lahko povem, da pride filter olja za mojega na pooblaščenem servisu 12,03€ + ddv. Ta original dela za vw nihče drug kot Mann, še mannovo oznako tipa filtra nosi na strani :lol:
Cena tega filtra je v Eurotonu 10,62€ brez popusta.

Glej prvič me zanima "ozadje" in če človek razloži neke podrobnosti me tudi potem zanima, da to podkrepi z nekim dokazom, torej vprašanje je bilo čisto na mesto.

Drugače pa vozni park nima veze, lahko pa povem da če delam letno npr. 60k km, delam servise na 15kk, je to 4x letno servis, kjer se pa že pri materialu zelo zelo pozna, glede Eurotona pa je med dražjimi žal :) Pa kot sem že večkrat pojasnil cena ni v tej debati ključnega pomena, ker iščem top filtre, po drugi strani pa ne želim da me nategujejo po raznih trgovinah po 40-50% z njihovimi maržami (v vsakem primeru so marže a manjše) :lol:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 21, 2014 6:43 pm

thaking je napisal/-a:
pilon je napisal/-a:

LP

Lp

No super, potem mi pa še povej kje dobim MANN v drugačni preobleki za manjši denar, zarad mene lahko piše gor tudi KEKEC filters, samo da je kvaliteta enaka. :mrgreen:

Pozdravljeni

V Austriji, vzamete jih 10 ali 20 kosov, cena bo veliko manjša. Kakšna maloprodaja, pa žal ne bo spremenila veliko cene. Tudi trgovine morajo vzeti večje količine. Za nameček so od skladiščenja samo stroški ..........................

Lep pozdrav

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon Pe feb 21, 2014 7:02 pm

thaking je napisal/-a:

Glej prvič me zanima "ozadje" in če človek razloži neke podrobnosti me tudi potem zanima, da to podkrepi z nekim dokazom, torej vprašanje je bilo čisto na mesto.

Drugače pa vozni park nima veze, lahko pa povem da če delam letno npr. 60k km, delam servise na 15kk, je to 4x letno servis, kjer se pa že pri materialu zelo zelo pozna, glede Eurotona pa je med dražjimi žal :) Pa kot sem že večkrat pojasnil cena ni v tej debati ključnega pomena, ker iščem top filtre, po drugi strani pa ne želim da me nategujejo po raznih trgovinah po 40-50% z njihovimi maržami (v vsakem primeru so marže a manjše) :lol:

Ne razumem zakaj se doloceni tukaj po forumo delate take pametnakovice.
Zgoraj imas vse napisano.
Kaj vozni park nima veze s tem? Ze ze 14 dni tipkas po forumu in utrujas z kvalitetnimi filtri, pa se do danes nikjer nisem zasledil kateri tip filtra sploh isces? Niti ne vem ali je govora o letalskem, tankovskem, ladijskem, traktorskem,....filtru....predvidevam da o avtomobilskem saj smo na taksnem forumu. Ce se ze pogovarjamo o avtomobilskem, se nisi uspel povedat ali se gre za Fiata, Alfo, Opla, Mercedesa ali morda celo Ferarija. Povej oznake filtrov pa lahko recemo kaj bolj tocnega.
V mojem prvem postu lepo pise, da so DOLOCENI TIPI samo isti, ki se razlicno tiskajo, gravirajo in pakirajo.
Kje ga lahko najceneje kupis? Na firmi kjer jih proizvajajo! Tam so cene brez marz. Ce pa nisi zaposlen na taksni firmi, pol bos pac zal moral placevat marze. Usluzbenci na VW servisih tudi dobijo nova vozila VW 25% bolj poceni (tako je bilo vsaj vcasih ne vem kako je danes), jaz ga moram placat zal polno.

Bom se pa nasledni teden osebno zate potrudil (v kolikor bo cas dopuscal) in ti podal tocen tip istega filtra v razlicnih pakiranjih.

Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe feb 21, 2014 9:53 pm

Ja valda.U Salzburg po 10 filtrov??? 560km za 10 filtrov??Kje je računica?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 21, 2014 10:00 pm

Ni jo, če se samo to nabavlja :( V koliko se nabavlja več materiala in se z dobaviteljem sodeluje nekaj deset let ................. ti pošlje po DHLu.

Stefi
Novinec

Napisal/-a Stefi Ne mar 02, 2014 5:55 pm

yashica je napisal/-a:Sploh ni problem v tem. Olji filter za ta avto sem vedno kupoval na servisu kjer pride original mislim da okrog 14,5€. V sam filter sem se spotaknil ob zadnjem servisu lani septembra, ko sem jim že ne vem kolikokrat reklamiral ropot verige in so rekli, da je rešitev v novem oljnem filtru, ki je spremenjen... Seveda po navodilih tovarne, ki očitno išče pa ne najde rešitve.

Levo je stari filter, desno novi z zadnjo črko D in razlika je navzven očitna:
Slika

Ker mi ni dalo miru okrog filtra, odgovora s strani vw-ja pa nobenega, sem za hec kupil mannovega z oznako W 712/91, ki izgleda navzven tako:
Slika
Slika

Cena tega filtra je bila okrog 11€ in sem ga doma probno zamenjal. Ropota je začuda manj, še zdaleč pa ni izginil tako, da sledi ob servisu ponovna reklamacija in takrat bo original filter na motorju, da se slučajno kakšen kekec ne spotakne ob filter. V primeru, da ketna preskoči bodo iskali tisoč in en razloga, da zavrnejo reklamacijo težko okroglih 7000€ kolikor pride nov motor.

Se vključujem v razpravo o filtrih. Imam Škodo Yetija 1.2 TSI. Na drugem servisu so mi vgradili filter z enako kataloško številko kot jo ima desni filter na tvoji sliki. Na nasprotni strani pa ima še tole kodo: DC W712/91, torej takšno kot jo ima tvoj MANN-ov filter. Tretji servis imam čez dober mesec.

Čigav filter torej imam? :huh:

Da bo zadeva še bolj zanimiva, MANN-FILTER Catalogue Europe (Online) za model W 712/91 piše: obsolete - Replacement type: W 712/94 :mrgreen:

Lp, Stefi

PS: Tudi meni so že menjali verigo... oops

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po mar 03, 2014 12:09 am

Stefi je napisal/-a:Se vključujem v razpravo o filtrih. Imam Škodo Yetija 1.2 TSI. Na drugem servisu so mi vgradili filter z enako kataloško številko kot jo ima desni filter na tvoji sliki. Na nasprotni strani pa ima še tole kodo: DC W712/91, torej takšno kot jo ima tvoj MANN-ov filter. Tretji servis imam čez dober mesec.

Čigav filter torej imam? :huh:

Da bo zadeva še bolj zanimiva, MANN-FILTER Catalogue Europe (Online) za model W 712/91 piše: obsolete - Replacement type: W 712/94

Sem se pozanimal in so filtri na servisu v originalni vw embalaži pod kat. številko 03C 115 561 D, ki gre v tvoj in moj motor popolnoma enaki Mannu z oznako W 712/91. In tako kot ima tvoj imajo na strani Mannovo oznako. Zagotovo so ti filtri iz Mannovih proizvodnih linij in opremljeni z vag oznakami.

Kar se filtra z oznako W 712/94 tiče. Sprva sem mislil, da je kaj razlike pa je ni, je povsem enak filtru W 712/91. Edina razlika je v barvi ohišja, ki je namesto črne v srebrni barvi in posledično z novo kat. številko, ki je 03C 115 561 H.

Ostali črni, ki so se spremenili v srebne:
W 712/90 (03C 115 561 B) dobi oznako W 712/93 (03C 115 561 J)
W 712/92 (04E 115 561 B/D) dobi oznako W 712/95 (03C 115 561 H)

Lp
1992 Fiat Uno 60 SX
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov