Kakšen pa je potem res pravi način vožnje, da bo življenska doba dolga?
Imam octavio 1,8 turbo 20V (ne vem in ne poznam prednosti 20V motorja pred npr 16V) in sem se malo pozanimal kako naj avto vozim, ko je še mrzel in sem dobil odgovor, da naj ne presežem 2500 vrtljajev dokler ni ogret na delovno temperaturo. Sedaj pa me zanima, glede na to, da je nekdo zgoraj izjavil, da avti s turbino voženi na kratke fure imajo kratko življensko dobo turbine, koliko to drži? Skoraj vsak dan zjutraj imam kratko vožnjo 1km + 600m + 700m + 1km avto vmes ugasnem za nekaj minut, vozim do max 2500 rpm, mašina se na dobri polovici te vožnje že skoraj popolnoma ogreje na 90stopinj. Parkrat na teden se peljem bolj otipljivo relacijo 10-15km z ogreto mašino in seveda zato tudi z bolj otipljivimi rpm. Vsaj nekajkrat na mesec ga pošteno poženem na avtocesti vsaj ene 150km/h včasih tudi več če je promet redek in razmere primerne, suha cesta ..... pa radar

Opozorjen sem bil tudi, da naj vročega ne ugašam, torej ga v primeru sem ga priganjal, sem vsaj nekaj minut pred predvidenim postankom, pričel z umirjeno vožnjo, znižani rpm na max 3500-4000, z malim gasom ... v glavnem, da se turbina malo ohladi.
Servis: redno 1x na leto, čeprav z manj kot 15k km (predvideno, ker sem s tem avtom naredil šele nekaj 1000 km) trenutno jih pa ima cca 38000
Prav rad bi kje prebral izčrpna navodila o načinu vožnje in ravnanju s takim motorjem.