Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Jonny Vrabec
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonny Vrabec To dec 28, 2004 8:14 pm

Kolegu je pr astri 1.6, 75KM kuru 15l-ko je mel senzor temperature u p.... Na računalniku je trenutno porabo kazu neki cajta -10, neki cajta +20, k je zamenu, je blo vse ok kt pr novem, koštal ga je pa okol 6jurjev.
Ampak to je zaznal na računalniku, pr teb pa toplo priporočam da mal skihaš tisto mašinco in se predaš zvokom tistih konjičkov v mašinci - teraaaaj! ;)
Slika Punto ELX

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko To dec 28, 2004 9:59 pm

Kaj eni delate zaradi pol litra na 100km. 110 po AC :shock: :cry: daj prodaj avto in se začni z avtobusom vozit. Boš hitreje prišel na cilj.
Če tako cmeravo voziš si raje umisli seiciento - ta ima ravno prav konjev, kubikov in porabe za tvoj stil vožnje. :/:o:/ Oprostite mi, ampak ne morem druače napisat ko take bereš.

Malo osnovnošolske matematike - 4 osnovne funcije (+-/*):

Recimo, da na leto prevoziš 15tkm in imaš porabo 8 litrov/100km po 200 SIT

Letni stroški za gorivo so 240.000 SIT ali 20 TSIT/mesec za gorivo.

Kaj pa če je poraba pol litra nižja? 225.000 SIT v celem letu oz. 19.200 SIT/mesec

Razlike je OGROMNIH 15 TSIT letno oz. 800 SIT/mesec. :con

Si se kdaj vprašal kaj pomeni 15 TSIT letno v primerjavi z izgubo vrednosti avtomobila, vsemi menjavami raznih potrebnih in nepotrebnih delov avtomobila, nepotrebnih voženj do avtomehanika, ustvarjanju zastojev na cesti, nakupu alu platišč, nepotrebno velikih gumam, ...itd, itd?

Če ti konkretni avtomobil lepo služi in nima raznih okvarljiih muh in večjih nepredvidenih stroškov je to super avto pa kljub temu če bi pil 12 litrov goriva.
Citroen Xsara HDi

Čojko
Novinec

Napisal/-a Čojko To dec 28, 2004 11:49 pm

Pred veliko leti sem bil lastnik XM-a 3.0 V6 170KM, ki je pil cca. 12-13 litrov neosvinčenega goriva in sem z avtomobilom skoraj bankrotiral - pa ne zaradi porabe. Zaradi vzdrževalnih stroškov, izgube vrednosti in dokupa dodatkov. Že samo ena Michelinova guma je bila okrog 35 jurjev - kaj šele vse ostalo.

Ko sem avto prodal sem naredil končni obračun in prišel do neverjetne cifre 100.000 SIT/mesec ob samo 12 Tkm/letno.

Naslednji avto je bil Hyundai Pony, ki je z mojim načinom vožnje pil skoraj 10 litrov cca. 20% dražjega osvinčenega bencina. Vozil sem se manj hitro (da drugih stvari niti ne omenjam), poraba goriva v SIT na prevožen kilometer pa je bila praktično ista.

S Hyundaijem (ki je enako pil) sem v treh letih toliko prišparal, da sem si lahko privoščil novo Xsaro HDI za 3,3 MSIT. Dizel sem pa vzel zaradi navora in užitkov v izredni prožnosti, ne pa zaradi nizke porabe (letno prevozim le med 15 in 17 Tkm).

Moj namen ni bil kreganje ali žalitev, ampak le šok terapija razsvetlitve pojmov glede porabe denarcev za avtomobil in koliko pri vsem tem igra vlogo poraba goriva.

Lp in bz Čojko
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr dec 29, 2004 5:15 am

Ok ne se mi skregat tle...... sam preventiva.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Čojko
Novinec

Napisal/-a Čojko Sr dec 29, 2004 4:11 pm

Pred leti je vsak mesec enkrat k nam hodil možakar po 5 litrov vina. Ko se je liter povišal iz 420 na 450 SIT je bilo možakaru predrago in ni več prišel.
Možakar se je potem čez kako leto oglasil na obisku in povedal da je cca. 40 km dlje dobil vino po 400 SIT. Čeprav tisto vino ni tako dobro kot naše ga kljub temu zadovolji in ker je celih 50 SIT cenješe je zaradi tega zelo zadovoljen, ker nakupuje poceni.

Upam, da razumeš kaj sem hotel povedati z zgornjo zgodbo, ki nima nič s porabo goriva ima pa veliko skupnega s tvojim trudom znižat porabo goriva za nekaj deci. Si prepričan, da ti bo uspelo in kdo ti to zagotavlja?

Gasa pa vozi kakor ti srce poželi. Ko pa ti zasveti rezerva zaviješ na pumpo in napolniš. Pa spet gasssa naprej 8)

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
[DocX]
Novinec

Napisal/-a [DocX] Sr dec 29, 2004 9:41 pm

Hmmm, nekdo je rekel, da punto 1.2 ni šparoven avto...

Imam punto2, 1.2-60, 5 vrat, 01 letnik, 50K prevoženih. Pred tednom sem računal porabo (zimske gume, 70% mestna vožnja) in je bila točno 6.8. Še potovalni računalnik mi je kazal 14.5 km/l. Na relacijah pa pade poraba tud na 5.5. 8)

Sicer se ne sekiram preveč za porabo, sam Lenivec ima prav. Če bi men pil 8 pri šparovni vožnji, nebi imel 1.2 mašine, bi se raj vozil s čim močnejšim.

Motor pa ima vse predpogoje da je šparovn, saj ima dolge hode batov, ni navit (nizko turna mašina), menjalnik ima dolga prestavna razmerja, pa še preganjanje mu ne paše preveč. :P

Jonny Vrabec
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonny Vrabec Če dec 30, 2004 7:52 pm

Čojko je napisal/-a:Pred leti je vsak mesec enkrat k nam hodil možakar po 5 litrov vina. Ko se je liter povišal iz 420 na 450 SIT je bilo možakaru predrago in ni več prišel.
Možakar se je potem čez kako leto oglasil na obisku in povedal da je cca. 40 km dlje dobil vino po 400 SIT. Čeprav tisto vino ni tako dobro kot naše ga kljub temu zadovolji in ker je celih 50 SIT cenješe je zaradi tega zelo zadovoljen, ker nakupuje poceni.

Upam, da razumeš kaj sem hotel povedati z zgornjo zgodbo, ki nima nič s porabo goriva ima pa veliko skupnega s tvojim trudom znižat porabo goriva za nekaj deci. Si prepričan, da ti bo uspelo in kdo ti to zagotavlja?

Gasa pa vozi kakor ti srce poželi. Ko pa ti zasveti rezerva zaviješ na pumpo in napolniš. Pa spet gasssa naprej 8)

Lp Čojko

Ej po kolk maste črnjaka??
s kje s doma, se bi jst mal okol prpelu za kšno kanto refoška al pa mešanga
Slika Punto ELX

Čojko
Novinec

Napisal/-a Čojko Če dec 30, 2004 8:34 pm

Jonny Vrabec je napisal/-a:Ej po kolk maste črnjaka??
s kje s doma, se bi jst mal okol prpelu za kšno kanto refoška al pa mešanga

Proizvodnja je žal bolj skromne narave in še komaj zadovoljuje potrebe stalnih odjemalcev ter domače porabe.
Če se ustaviš v kleti Vinakopra in natočiš kantico ali dve boš ravno tako zadovoljen.
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
Nuclear_
Nov uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Nuclear_ Ne jan 02, 2005 2:58 pm

Ali je to možno, da mi avto ponuca zdaj v "zimskih" razmerah 10,5 l /100 km???ž
Imam citroena zx 1.4 z 75 konji...vozm normaln...ves tank je šou za mestno vožnjo....ali je kaj narobe??? ima pa neke probleme z pospeški ter speljevanju na križiščih (ko pohodš plin avto zaduši! "

imam pa gor 165/70R13 gume...

any1?

damn in avtomobili 8)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po jan 03, 2005 5:17 am

Nuclear_ je napisal/-a:Ali je to možno, da mi avto ponuca zdaj v "zimskih" razmerah 10,5 l /100 km???ž
Imam citroena zx 1.4 z 75 konji...vozm normaln...ves tank je šou za mestno vožnjo....ali je kaj narobe??? ima pa neke probleme z pospeški ter speljevanju na križiščih (ko pohodš plin avto zaduši! "

any1?

damn in avtomobili 8)

Glede na to da praviš da je šel ves tank za mestno vožnjo..... pol se mi zdi kr primerna poraba.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Čojko
Novinec

Napisal/-a Čojko Po jan 03, 2005 3:13 pm

Po moje je tudi mormalna poraba za mestno vožnjo, zimske gume in zimske razmere. Ne se sekirat za tistega litrčka gor ali dol
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
Nuclear_
Nov uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Nuclear_ Po jan 03, 2005 3:37 pm

tnx...sm mislu da je kej narobe...relacijo mam pa tam 7.5 l /100 km 8) damn

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Kraj: Breg pri Polzeli

Napisal/-a pubi2cv To jan 04, 2005 7:38 am

Hehe......ravnokar sem dosegel prvič porabo 6l/100 km :oops: Večinoma po mestu, seveda zimske gume, normalna vožnja. Aja....da ne bo kdo narobe razumel, prej je bilo vedno pod 6 :mrgreen: . AX1.1 s 60 konjički :bow
pubi

drzni
Nov uporabnik

Kraj: logatec

Re: še en atema o porabi

Napisal/-a drzni To jan 04, 2005 8:41 pm

lenivec je napisal/-a:evo jaz celi srečn ko porihtam pol mašine da zdaj bo avto majn pil, pa ni nič od tega :/
gre se za punto mk1 1.2 60 letnik 97 prevoženih 120k

menjani so vžigalni kabli, bencin filter, dihtunga na glavi, vžigalna tuljava, injektor je spucan, vsi jermeni...

no v upanju da mi bo poraba padla na vsaj 7litrov pri res lepi vožnji, amapk ne poraba še kr nad 7.5 če ga šparam maximalno. kaj bi lahk blo krivo za to? avto je oktobra brez problemov prišo čez tehničnega, nobenih problemov z plini. gume na avtu so kot original predpisano 165/65 13 na strehi ni nobenih nosilcev al pa kaj..

ni ma jasno tole glede porabe zaradi tega ker nebi mogo bolj šparovno furat pa mi še vedno pije več kot ostalim pri normalni vožnji...
najmajn mi je uspelo pokurit 7.2 ko sem šel na morje (torej MB koper) skos avtocesta 110kmh doli sem se pa 1x elal v portorož, pa nazaj.

uglavnem kaj zavraga naj pogledem, premerim, menjam? kak se zmeri lambda z multimetrom?

jest imam škodo ko mo kur 10l/100 km

drzni
Nov uporabnik

Napisal/-a drzni To jan 04, 2005 8:46 pm

kalbo je napisal/-a:Lenivec!
Do pred kratkim sem bil lastnik identičnega puntota tvojemu. Z njim sem prevozil 120kKm. Hvaležen avtek!
Če ga je vozila žena (beri šparovna vožnja), je pil točnih 7,5 l. Meni je pa pil vedno 8,5 - 10 l, vozil sem pa skos poln gas pa do rdeče cone obrati.
Glede na to s tvojim avtekom ni nič narobe, pije ti točno tok, kot je meni. Servisiral sem ga redno, teral skos do podna, pa mi je zdržal celih 120kKm brez posebnih problemov, prodal sem ga pred kratkim z 170k km.Z enim tankom sem vedno naredil od 400 do 450 Km, samo enkrat jih je bilo neverjetnih 550. Relacija LJ - Novalja - LJ.

jest mam tud škodo ko mi pije 10l/100 km

drzni
Nov uporabnik

Napisal/-a drzni To jan 04, 2005 8:49 pm

Nuclear_ je napisal/-a:Ali je to možno, da mi avto ponuca zdaj v "zimskih" razmerah 10,5 l /100 km???ž

any1?

damn in avtomobili 8)

najbolš boš naredu če boš poklicu na servis in povedal kaj je narobe al ga pa pel jest mam škodo ko mi normaln kur 10l/100 km,polet mal manj,gume mam pa iste kot ti

drzni
Nov uporabnik

Napisal/-a drzni To jan 04, 2005 8:58 pm

lenivec je napisal/-a:
Josephe je napisal/-a:JST mislim da moraš avto malo "spucat". Če voziš že ves čas šparovno je čas da avto malo pretegneš ( prej ga segrej ) . Pa spravi porabo na enmu tanku na 11L pa boš potem videl če bo manj žrlo.
To je samo nestokovno mnenje. Jaz bi naredil tako.

LP Joseph

že delam na tem 250km :D čist drugi filig je it 150kmh in ne 110 kmh po avtocesti :D
pa ko se malo zadere v obratih :)

jest sem mel ford fiesto 40kw in mi je kurla minimalno 15 litrov sam sm je hitr prodal nč ne boš naredu s čiščenjem motorja če že boš na minimalnih porabah pristal
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov