Templar je napisal/-a:Ti dišavniki so navadno kakanje. "Pa kako lepo diši" ti trosijo v reklami. Marsikaj lepo diši ampak ni nujno ok. Pred leti sem bral v ŽIT, da je bila narejena študija da od nekaj čez 120 substanc, ki se uporabljajo v teh osvežilcih je:
- nekaj čez 100 alergenih
- skoraj vse dražilne
- nekaj čez 80 je strupenih
- 75 potencialno rakotvornih
- nekaj čez 30 rakotvornih
- nekaj čez 20 je mutagenih (ob vstopu v organizem s svojim vplivom v celicah spreminjajo oz poškodujejo genski material)
- 15 pa jih je potrjeno rakotvornih.
Številke zgoraj seštete ne pridejo nekaj čez 120 ker je imajo nekatere substance več zgoraj naštetih lastnosti.
Da tukaj še ne omenjamo nanodelcev, ki so problematični še bolj kot vse zgoraj.
Ko v reklami o teh osvežilcih trdijo da je MANJ ALERGEN (še vedno je alergen samo manj!!! To je kot bi rekli da je WRC avto manj hiter od F1) bi moralo nekaterim, ki vsaj malo razmišljajo potegnit da ni vse ok.
Mutageni agensi so bolj ali manj rakotvorni (oz. ne poznam primera, kjer bi bila mutacija zaradi njih za nas ugodna). Nekaj takega je tudi z nanodelci, ki so problematični zaradi svoje velikosti (ne glede na to kaj so) in lahko poškodujejo genetski material -> mutacija -> potencialno rakavo obolenje (odvisno od mesta in obsega poškodbe).
Sam sicer uporabljam smrekce, ki jih obesim pod sedežem, da niso vidne
PS: predvsem mi je zanimivo, koliko so ljudje pozorni na nevarne snovi v izdelkih, medtem ko se poleti kot čevapčiči pečejo ob 12-ih v lastnem soku (kar je mutageno in rakotvorno dejansko...). Priznam pa, da zaradi sončka sintetizirate vitalni amin D... (čeprav za naše potrebe zadostuje neprimerno manj izpostavljenosti)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.
Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.