nebivedu je napisal/-a:Pero je napisal/-a:xyxyxy je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Dariooo je napisal/-a:SlaYeR je napisal/-a:centro je napisal/-a:cist vseen je kaksno vodo das
Iz lastnih izkusenj ti povem DA NI VSEENO.
in kaj je bolse iz izkusenj?? :P
LP
Iz izkušenj - eno leto sem imel vodo v hladilnem sistemu(najbrž tudi prejšnji lastnik ni dajal destilirane vode notri) in letos poleti se je začel avto pregrevat. Takoj je bilo jasno, da je hladilnik kriv in ko sem ga orenk spucal s čistilom ki razjeda vodni kamen je 10 minut tista svinjarija ven tekla. In ko sem dal nazaj na avto vse skupaj se avto niti v največji vročini v koloni ne pregreva več.
Ne vem kaj si imel v notri, vendar se ti zaradi vodnega kamna sigurno ni pregreval, ker ga je v vodi premalo, da bi se ti v nekaj menjavah hladilne tekočine nabral po hladilnem sistemu. Če v življenski dobi vozila 5x menjaš hladilno in pri vsaki menjavi naliješ 3 litre navadne vode je to skupaj 15l vode. Tudi če bi se ti ves kamen v vodi nalepil na notranjost hladilnika ga ja v 15l premalo, da bi naredil kakšno škodo.
Avtomobila ne moreš primerjati z likalnikom ali pralnim strojem, ki pri vsaki uporabi potrebuje svežo vodo in s tem tudi dodatno količino vodnega kamna, ki pa se s časom seveda nabere in lahko povzroča težave.
tole mi ni dalo miru ker je edini logični proti argument. Koliko se sploh rabi vode za ENAKOMERNE apnenčaste obloge po celem sistemu ??? Pa se mi je pripeljalo... problem ni v enakomernih apnenčastih oblogah....![]()
Apnenec se prvo začne izločati na najbolj vročem mestuTorej nekje v glavi okoli izpušnih ventilov ali nekje v glavi na izpušni strani. Tam je definitivno več kot 100 stopinj, verjetno par sto. Se pravi da tam ker je najbolj vroče se prenos toplote blok-hladilna tekočina še pokvari in dodatno ustvari vroč material ki dobro zadržuje toploto.
Torej ob obremenitvi tam hladilna tekočina zavre, morda ustvari zračni mehur vroče pare, itd... pa lahko hladilni sistem zavre (zakuha). Po moje se sploh ne rabi veliko vode da se zjebe preobremenjen hladilni sistem.
Je pa tudi res da verjetno niso vsi avti enako občutljivi. Recimo dizl golf ima 50 KM ustvari manj odvečne toplote kot modern bencinski motor z 100-150 KM...
Pa moja pumpa za vodo stane več kot rabljen motor za Golf II, torej ne mislim uničit semeringe s tem da bom prišparal par sto SIT na destilirani vodi. Tudi motor bi sigurno naredil 200.000 km z najcenejšim oljem, pa ga ne mislim dajat v avto
Pero vodna pumpa ustvarja nek pritisk in v motorju naj nebi bilo zračnih žepov, zato se tudi apnenec ne oprijema v notranjosti motorja - zračni žep pa se najlažje pojavi za termostatom in v hladilniku, zato se tam tudi nabira največ apnenca. Zato je tudi priporočljivo menjat termostat na vsake 3 do 5 let.
Pero je napisal/-a:xyxyxy je napisal/-a:... Podru sem že nekaj motorjev, pa še nikjer nisem zasledil kakšnih oblog, vsaj ne česa omembe vrednega....
mogoče zato ker večina folka uporablja že narejen antifriz ki naj bi bil že tovarniško razredčen z destilirano vodo.
xyxyxy je napisal/-a:Jozotom, če še nisi ugotovil mi govorimo o tem kaj se nalije v hladilnik poleg nerazredčene hladilne ne pa da bi samo vodo nalival. Po tvojih postih sodeč, nimaš kaj dosti pojma o mehankariji. Podru sem že nekaj motorjev, pa še nikjer nisem zasledil kakšnih oblog, vsaj ne česa omembe vrednega, zato sem tudi mnenja da uporaba navadne vode ne povzroča kakšnih težav.
Če ti misliš, da mehaniki nalivajo destilirano vodo živiš v veliki zmoti, prav tako boš moral z lučjo iskati nekoga, ki ti bo košaro zategoval z moment ključem, razn če ima res dober razlog za to.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov