Nasveti in napotki ter povpraševanja...

wiliamskis
Novinec

Napisal/-a wiliamskis Sr avg 30, 2006 10:05 am

Poznam bivšega sodelavca, ki mu Audi 3 105KM, pije olje že od novega in še sedaj ko je motor utečen, 65.000km- več kot 1l/1000km! Menjal dve vrsti olja in na koncu ostal na priporočenem Aralu! Na servisu pa mu tvezijo, da se bo to kmalu uredilo :roll: Tako, da tudi novi vw dizli so isti šrot kot vsi...
A ves ka je moč??? Ko biku tako v rit pihneš, da se mu rogovi zravnajo!!!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe sep 01, 2006 1:17 pm

Veliko se zdaj nabavlja olje v Leclercu v Lj, kjer je sintetika EXTRALUB 10W40 v akciji 5+2 litra 5.000 sit, če ni akcije pa 5 litrov 5 jurjev. Če bereš forume po svetu ga izjemno pohvalijo (večinoma 4 od 5 zvezdic), tudi naš Honda forum ga menda dobro pozna in priporoča. Tudi jaz ga uporabljam v enem svojih avtov že dve leti z izrednim zadovoljstvom. Po nepotrebnem se omejujete z italijanskimi olji za italijanske mašine, koncev koncev niso italijani nikoli naredili kaj posebno zdržljivega, vsekakor pa je treba priznati, da je upoštevaje razmerje vrednost/cena pri italijanih najboljši nakup, da ne govorimo o bližini odpadov in poceni rezervnih delih.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe sep 01, 2006 3:22 pm

Ni bilo mišljeno žaljivo. V resnici je mašina od mašine drugačna in ni možno kar posploševati. Če ti odgovarja Selenia, je to več kot v redu.

Gigue
Nov uporabnik

Napisal/-a Gigue Pe sep 01, 2006 4:09 pm

Mene pa zanima če sem prej meu notri olje Castrol GTX Protection + 15W 40 pa če dam zdej notri Castrol GTX Magnatec 10W-40 k nej bi bil bolj primeren za pozimi, a bo to kej narobe oziroma a ga bo kej več pilo. Avto je pa astra 1.6i l 93

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe sep 01, 2006 5:56 pm

Saj so na nekaterih uradnih servisih Fiata tudi uporabljali drugo olje in ne Selenie.

Uporabniški avatar
Villy
Nov uporabnik

Kraj: grosuplje

Napisal/-a Villy Pe sep 01, 2006 6:18 pm

Tuki se pregovarjate k otroc,pa me zanima kdo se je že kdaj umazov z olem????
JA je za fiate selenia,pa če napišejo v knjig je ponavad napisan zato da je dobr! Kaj je bolš pa misli vsak pol!!!
A ste že kdaj pomisl da zakaj niso dal neke stvari notr v avto če je pa bolša(tko vsi govorijo)!
Pač avto delajo za neki kilometrov!!
Poznam enga k je mu je avto puščov olje(seat cordoba)! Avto je bil nov pol so mu pa nabijal da je dihtnga ni še potoplena...dokler ni znoru! Pol so pa ugotovl da ni blo oddušnika not!

Drgač mam puntota mk1 55 olja za zdaj še ne pije! Mogoče 0.5-1l na 15k-20k od servisa do servisa! Nalijem do maks in je stvar končana do naslednga! Avto ma pa 143k km!

Not sm pa mel Extralub 10-40 pa shell helix 10-40 pa do zdj nism mel problemov,prej pa selenia!
Drgač pa frendu mareja 1.6 16V dela najbolš na selenii gold

Ne se preganjat v peskovniku rajš se zapodte v kšn kanal da novste buče prodajal!!
Vsaj eni s tem ne mislm na vse!

Posebn ime za nekatere INTERNETNI mehankarji!!!
Vsak avto ma napake,če je narjen podatek za nissan povpr 23 ur!
Pa skor se ne da primerjat golfa pa puntota,če je razlika skor 2miljona!
Čeprov mislm da je vw preplačan! Svetovnga avta golf 2 pa ne delajo več!
No tunning, No lifestyle!!!
No risk, No fun!!

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Pe sep 01, 2006 6:26 pm

simply;
prepričan sem, da to ni res, kar si nazadnje napisal.
Kolikor poznam zadeve pri Fiatovih dealerjih (pa jih kar dobro) nihče ne uporablja drugih delov, tudi olj, kot jih predpisuje tovarna. V nasportnem primeru mu grozi zelo hiter "šlus" uradnega dealerja.

Villy;
meni osebno je zadnjih sedem (7) Fiatov delalo in še dela na Selenio Racing brez problemov. Samo menjati ga je potrebno vsakih 10 000 km.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe sep 01, 2006 6:53 pm

@villy

avtomobilske tovarne sklenejo zelo donosne pogodbe z tovarnami olj
zdej to še ne pomeni da je izbrano olje najboljše za tvoj avto
je pa izbrana tovarna olj dala na mizo najboljšo ponudbo
- recimo zastonj olje za vse nove avtomobile, toiliko in toliko miljonov € letno...
ker vedt je treba, da bo potem to olje uporabljalo kakšen miljon (in več) avtomobilov po vsem svetu, ki morajo vsaj 1x na leto(ali dve po novem) zamenjati olje in če povprečen avto porabi 4-5 litrov x miljon je to veliko denarja

plus razne reklame ala renault priporoča elf, ki pritegnejo tudi tiste, ki ne servisirajo na pooblaščenih servisih(te majo itaq po defaultu original znamko) in tudi tisti, ki vozijo avtomobil druge znamke

@ostali
uporabljajte olje, ki ga vaš avto najmanj pije, vsekakor se pa izogibajte protona, eco+ olja ipd low budget znamk
od olja, ki ga vlivate v motor, je namreč odvisno tudi kakšni stroški vas čakajo. Ustrezno in kakovostno olje namreč poskrbi za dobro mazanje, posledica je manjša obraba...
aja tudi če morate dolivati olje, to še ne pomeni da olja ni potrebno menjati!!! če vam avto pije olje, poskusite z drugo znamko, ker utegne bit ceneje kot dolivanje nekega cheap olja + ena skrb manj, ker ni treba gledat nivoja olja vsak dan

mi v punto 1 dajemo agip sint2000, ki je polsintetično in nam ga ne pije (100000km)
podpis

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe sep 01, 2006 10:23 pm

Zanimiv je podatek, da je Castrol v Ameriki izgubil tožbo in ne sme uporabljati zvenečih imen leichtlaufoel, magnatec, green itd. ker zavajajo kupce. Castrol sicer ni slab, ga pa dosledno preplačaš. Sicer se dobi včasih v Intersparu poceni, ampak stare zaloge, starejše specifikacije in neprimerne gradacije za naše podnebje. Tudi nima svoje rafinerije za bazna olja, ampak jih le meša. Tako so Shell, Fina, Elf... verjetno močnejši na tem področju. Razvojno so zelo močni tudi pri Aralu, Mobilu, Motulu, so pa to zelo draga olja in za rajo nedosegljiva.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply So sep 02, 2006 7:23 am

Nasty : No na listku ki ga dobiš ob menjavi olja v motorju mi piše olje CAST. Sklepal sem da je to olje Castrol, mogoče pa izdelujejo tudi olje Selenia Cast. Vesrjetno mi boš lahko ti to povedal. :?:

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty So sep 02, 2006 7:50 am

Selenia: 20K, Gold in Racing.

Od leta 1996 sem (bil) na (7) Fiatih in (3) Alfah. Vse avtombile sem kupil nove (sem imel pač možnost) in tudi na enem ob servisov (treh) niso uporabljali drugih olj, kot Selenia.
Rekli so mi, da drugih ne uporabljajo in sicer:
1. ker so za Fiate in AR predpisana olja Selenia,
2. so pooblaščeni servis, ki uporablja tovarniško predpidsana maziva in olja,
3. Selenia najbolj "odgovarja" italijanskim motorjem.

Enkrat smo probali (že izven garancije - Punto 1,2, l. 2001) s Totalom. Polomija. Med servisnim intervalom (10 000km) sem dolil več kot 1l (Selenie neomembe vredno). Selenie dolivam (Marea 1.8 in 2.0) približno 2-3 dcl med intervalom.

To so moje osebne izkušnje, ki pa ni rečeno, da so enake ali podobne vašim.

Uporabniški avatar
f4676
Novinec

Napisal/-a f4676 So sep 02, 2006 7:58 am

Moje izkušnje: Fiat Barchetta - avto mima123.000 km Olje Selenia 20k - med intervali ga ne zmanjka niti za kapljico. Imel sem pa zato drugo problematično dete. Audi a3 sportback 1.9 tdi letnik 2005 - longlife servisni intervali (30.000km). V enem letu naredil 83.000km pa je pil olje kot smuk (Aral). Zdaj pa vozim A4 2.0 tdi letnik 2006 (olje Castrol) pa poraba ni ravno omembe vredna. Povsem različne izkušnje pač.
Slika

djgregy
Nov uporabnik

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a djgregy So sep 02, 2006 8:07 am

fotr ma passata l.99 in je mel olje esso 5W40 pa ga je papcal kr lepo, letos je pa dal notr esso 10W40 pa ga v 2000 km ni nič popil.

aja edn je omenu porabo olja 1L/1000 km
torej če jest nardim letno 20.000 km bom mogu dolit 20 L olja
ne pretiravejte.....
mitsubishi colt C50 l.90 1.3 12V, skoda favorit pick up l.92 1.3 8V

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply So sep 02, 2006 8:33 am

No potem mi pa povej zakaj so mi na uradnem servisu dolili olje "Cast" in ne Selenie?

Prej smo imeli Fiat Bravo 1.8 GT in je imel zmeraj Selenio in je bilo zmeraj ok.

Zdaj so mi pa v Punto ulili neko sranje, očitno.

Se bom malček bolj pozanimal.

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty So sep 02, 2006 2:54 pm

djgregy;
"aja edn je omenu porabo olja 1L/1000 km
torej če jest nardim letno 20.000 km bom mogu dolit 20 L olja
ne pretiravejte....."

Če vzameš v roko tehnično knjižico za modele vozil VAG Group, ki majo 2.0 TDI motor, boš videl, da je tovarniški podatek o porabi olja 1l/1000km. Seveda je opomba, da je poraba odvisna od načina vožnje. Kolikor pa povedo mehaniki na servisih, je pa realna poraba nekje do 0,5l/1000km.

Tudi na testih vozil s tem motorjem dobijo minus pike na račun porabe olja. Mal revije v roke, pa prebrat.

PS
Kolega, ki ima VW Passat 2.0TDI model 2006, mu ob vsakem servisu (do sedaj na dveh) dajo v prtljažnik še 1l olja gratis.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov