Napisal/-a Barbish So jan 21, 2017 3:05 pm
Naj še jaz nekaj napišem o Porsche Koper. Poskušam biti čimbolj objektiven, sprašujem tudi za nadaljnje nasvete.
Dejstva o vozilu:
- do 106.000km je bil avto vedno servisiran na uradnem servisu
- pri cca 140.000km mi je avto parkrat pocukal, nakar mi je skurilo vžigalno tuljavo, katero sem menjal sam, avto je še vedno kdaj pocukal, vendar me takrat to ni ne vem kaj dosti skrbelo - z drugimi besedami, naučil sem se ga vozit
- pri cca 160.000km sem vgradil sistem za plin
- pri istih kilometrih sem že drugič zamenjal vžigalno tuljavo pri privat mehaniku in nove kable
- na uradnem/neuradnem servisu, kjer je avto bil servisiran sem vedno zahteval originalne dele, ki so sicer dosti dražji, vendar avto mi je orodje, zato sem se sam odločil, da mi dražji dele ne bom gledal kot strošek
- po menjavi druge vžigalne tuljave je avto cukal vedno bolj - ko parkrat pocuka, mi vrže v SAFE MODE (avto je potrebno ugasniti, potem nekaj časa spet dela)
- šel sem k privat mehaniku, menjal sem praktično vse, novo original pumpo bencina, menjal cevke, filtre, svečke, olja, etc, nobene razlike v delovanju avtomobila.
- prosim privat mehanika za nasvet - pravi mi, da lahko menjavama vse po tekočem traku, da naj raje peljem na uradni servis, kjer sigurno vedo, kaj je problem. To sem tudi storil.
---------------------------------------------
Tukaj se začnejo dejansko problemi s ponudnikom servisa:
- August 2016: avto pripeljem na servis, povem kaj se dogaja. Serviser v Kopru gre na vožnjo in reče, da avto dela. Prosil sem ga, če ga lahko jst peljem za 15min, da mu pokažem, da to ni res, da ko je motor obremenjen, da se to najbolj pojavlja. Po 15minutah vožnje sem končno ga spravil v SAFE mode, in v takem stanju sem ga tudi pripeljal v delavnico
- Postavljena diagnostika: verjetno so ventili, ki ti jih je plin uničil, motor bo potrebno odpreti
- čez teden pripeljem avto za 14 dni na servis in grem na dopust
- dobim klic na morju: ventili so kot novi, mašino smo odprli, vidimo, da so načeti batni obročki. Vprašam za ceno popravila: 1200€
- odločim se, da pač avto popravim, ker je vse ostalo kot novo + praktično že vse sem pred obiskom tega servisa zamenjal
- vprašam, zakaj so batni obročki slabi: odgovor - imaste tudi slabo ketno, kar je lahko tudi to posledica, da ni bilo pravilnega izgorevanja, zato avto cuka. Se pravi, najprej je bil plin kriv za ventile, pa niso bili ventili, potem je ketna (ki je bila iz njihove strani menjana pri 106000km) kriva, da je slabo izgorevanje in posledica so obrabljeni batni obročki? Tukaj že DRUGIČ so brcnili v temo
- pridem iz morja: menjali so praktično vse, tudi ketno, napenjalce, tesnila, praktično renovirali motor -> CENA 1700€
- vprašam, če so avto potestirali, če dela? Odgovor, vse je v redu, kot mora biti.
- že ko sem avto prevzel, se mi je zdel len, po par dneh vožnje, isti problem.
- dali so mi 2 leta garancije
- oktober - spet neznosno stanje, pridem na servis da uveljavljam reklamacijo
- avto 14 dni na servisu
- pridem po avto - menjali smo vžigalno tuljavo (4.ič!!) in kable, ki so bili novi (med prvim in drugim servisam je avto imel narejenig 4000km, kar je neznosno, da gredo kabli in tuljava). Ker je bil avto pod garancijo, nisem uporabljal plina.
- spet uveljavljam reklamacijo in jim povem, da skurjena vžigalna tuljava je posledica in ne vzrok
-------------------------------
zdaj je Januar, v ponedeljek spet uveljavljam reklamacijo. Bil sem pri njih, in jih vprašal, kako zdaj naprej, in kdo kaj plačuje, kar se bo naslednje naredilo na avtu. Pravi serviser - verjetno so injektorji, to plača lastnik avta. To je dodatnih 1000 + delo. Sem mu lepo povedal. Glejte, učiste se na mojem avtu, računali ste mi 1700€ in niste odpravli težave, zdaj pričakujeste, da to jst krijem. Tega ne bom naredil, ker se učit na mojem avtu in mi zaračunavat, to ne gre. Hkrati reklamiram delo iz Augusta 2016 kjer ste zagotovili, da je avto izpraven, kar NI. Ta isti človek, ker ne vedo, kaj bi naredili, me prosi, če lahko 2000km furam na plinu, da lažje diagnosticirajo problem - fora je v tem, da na plinu deluje vse brezhibno, problem pa je že 50.000 na bencinu, ko plina sploh še ni blo.
Zdaj pa še malo ozadje:
- avto vedno servisiran na uradnem servisu do 106.000, potem sem dva servisa naredil sam
- punca kupila podoben avto Junija 2016
- kolega kupil novega Superba November 2016
- vse to je šlo prek mene
-------------------------------------------------------------------------------------------
Skupaj: 57.000€ profita iz moje strani v zadnjih 5-ih letih
Kaj dobiš? Prst v rit po domače povedano.
Kaj še storiti?