Nabavi si multimeter in najprej pomeri, koliko voltov ti sploh akumulator da od sebe. Jaz sem imel akumulator, ki je dal 9 V, avto ni vžgal, obrnil se je mogoče 2x, potem umrl.
S kabli se da prižigat takšen avto (so ti že drugi napisali, kako se fila), ampak jaz bi na tvojem mestu šel po drug aku. Če napetost obstoječega ni med 12,0-12,8 V, potem RABIŠ drugega. Dolivanje vode ne pride v poštev, ker je pomemben odstotek elektrolita v svinčeno-kislinskih akumulatorjih, ne pa nivo "tekočine", ki jih vrli majstri pridno filajo z destilirano vodo. Tako je moj stric naredil z mojim akumulatorjem, ki je potem čez en mesec samo še izdihnil.
Avto ti lahko ne vžge zaradi nešteto razlogov. Je kdo pomislil na to, da mu aku ne da dovolj napetosti, da bi napajal ECU konstantno? Če ECU ne zalaufa, ga niti Jezus ne obrne.
Ko nabaviš nov akumulator, obvezno pomeri še, koliko ti žre ugasnjen, to si potem preračunaš, kako dolgo lahko avto stoji, preden se izprazni. Če je poraba 0,2 A pri 70Ah akumulatorju, to pomeni 350 ur neprekinjenega toka, kar je približno 14 dni. Ta izračun in vrednosti so samo kot primer.
Kako izmeriti? Avto ugasnjen, vrata zaprta (da ne sveti nobena lučka), minus klemo vzameš dol, na njo daš minus z multimetra, plus pa gre na akumulatorjev minus pol. Potem pomeri, koliko amperov ti potegne ugasnjen avto. Mogoče je problem že v tem, da ti avto sam po sebi prazni akumulator in imaš nekega parazita. Tu se potem veselje komaj začne.
Pa še to - ko se akumulator enkrat izprazni do mere, ko ne posveti niti ena lučka več, ga je brezveze štartat na kable, ker bo avto šel samo tisto eno turo. Poleg tega moraš razmišljati tudi v smeri, da z 14,4 V (alternator) filaš zguljen akumulator, ki recimo ne zmore več kot 8-9V. To je 5 V štroma, proizvedena za brezveze in seveda 5 V preveč, kot je akumulator sposoben. See the picture? Prej ali slej boš zamenjal akumulator - če ne zdaj, boš ga šel januarja, februarja. Verjemi.
Raje dam 40-50 EUR na dve leti za nov akumulator, kot pa da se zmeraj, ko sem 150 km od doma, sprašujem, ali se bo obrnil.
Če imaš dizla, pokliči nekega kolega, ki ima podoben avto (tudi dizel). Včasih so lahko bencinarji prešvoh za toliko moči, kot je rabi dizel.