Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Re: Kako znižati porabo olja

Napisal/-a xsara Če apr 09, 2015 6:19 am

gas zajla je napisal/-a:Čisto vseeno kakšno olje daš notri to ,da ga bo zarad vrste olja pilo manj je smešno.Avto troši olje zaradi konstrukcije motorja ali pa zaradi preperelih teflonov na ventilih.Zaradi kapljanja olja ti ne moreš na nivoju opazit,da manjka.Jaz imam en avto,ki kaplja olje ampak tud na 10 tisoč ga nič ne manjka.To kar izkaplja je kakšen deci v nekaj mesecih.In avto ,če troši olje ni rečeno,da je pokvarjen.Če troši olje vw pasat 2.0 tdi je to povsem običajno ,če troši olje bmv 3.0d pa to ni običajno pa ne zaradi tega ker je prvi slabši ampak zato ,ker je tako skonstruiran motor.Ve se točno kateri modeli imajo znatno porabo in kateri pa skoraj nič.Imel sem fiata tipo 1.4 novega in je trošil skoraj liter na tisoč..Pa sem lahko dal not najdražje in najboljše olje In tudi v knjigi je pisalo,da je to količina,ki je normalna.Reno clio 1,4 pa vem,da nima porabe olja,če ga manjka potem je nekaj pokvarjeno.

men tipo 1.4 i.e. porabi od menjave do menjave cca. 10000 km dobr liter olja, uporabljam pa izključno motul 5w-40, pred motulom
probal vse žive znamke in gradacije in je porabu do 5000 skoraj liter in pol..........nekaj bo že na znamki in gradaciji olja.......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če apr 09, 2015 11:14 am

Men ga je tud žrlo 6l/15000km, zdaj pri elf 10w40 pod 1l/15000km.

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Kraj: ...ja ka pa te ti tu delaš...

Napisal/-a Mirando Pe apr 10, 2015 7:32 am

evo...še...moj odgovor...med pol sintetiko in sintetiko je očitno večja razlika kot si marsikdo predstavlja!
Z drugimi besedami; niso vsa olja ista in ni vsako olje za vsak motor!

Z menjavo olja iz 5w-40 (Elf) na 10w-40 (Valvoline) se je namreč poraba olja rapidno zmanjšala, oz. znormalizirala!

lp
....Vemo marsikaj, pa še se učimo.....

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe apr 10, 2015 10:46 am

5W40 je redkejše olje, ko je hladno. Poraba nima zveze z vrsto olja, ali pa je celo v obratnem sorazmerju. Bolj trmast film obročki težje obrišejo do kovine in ga seveda več zgori, požre. Je pa mazanje zato boljše, zato manjša poraba ne pomeni nujno boljšega olja. Če olje žre kaj drugega, npr tefloni ali puščanje, pa je recept tesnenje, ne pa kvizkoteka z olji. Sintetika je do zdaj boljša kot polsintetika, ki ni tič ne miš. Jaz imam najraje Motul X-cess 8100 5W40, je pa avto 11 let star (Espace 2.0T_170hp)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Pe apr 10, 2015 9:40 pm

Tega o porabi olja sam ne razumem, ko enkrat avto žre olja nad 5l/15000km mu naj nebi noben olje pomagal temveč samo generalna, ampak glejga zlomka kot sem napisal zgoraj.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So apr 11, 2015 9:00 am

Čisto razumljivo! Avto ima motor že bolj na koncu. Batne obročke bi bilo treba menjat. Sedaj pa eno olje je tako redko, da gre mimo obročkov in izgoreva, drugo je dovolj gosto, da ostane za obročki.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Ne apr 12, 2015 6:57 pm

Med 5w40 in 15w40 ni neke velike razlike pri ogreti mašini tak da poraba bi morala bit tam tam al pa se motim.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov