Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po maj 19, 2008 3:05 pm

Domači hladilnik ima kompresor zavarjen v kontejnerju, avtokompresor (večinoma Sanden) ima semeringe, kjer rado pušča. Hladilnik na avtu je v bližini hladilnika za vodo, ki ima do 100°. Cevi v avtu so vedno na oljnih parah, čeprav se to ne vidi, katere žrejo gumo, torej pogoji niso isti. Verjetno pa je pametno iti na servis šele, ko slabše hladi, iz sistema gre plin, mazalno olje ostane. Pri servisu poberejo vse ven, vakumirajo sistem, navagajo določeno količino olja in plina in vrnejo v sistem. Nato pod standardnimi pogoji ventilacije, običajno na nizkem ventilatorju, merijo vpih in ga nastavljajo z dofilavanjem na 8-12°. Tako kot v vsaki stroki so lahko izvajalci tepci ali mojstri.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po maj 19, 2008 3:21 pm

AM je napisal/-a:Niti nobenih filtrov ni menjal , ne nič in še vedno dela..

.....kabinski (protiprašni) filter je menjal, 1001% samo ne ve (verjetno ob rednem servisu)ker že po enem letu je "zabit" po dveh pa je"prepustnost" zraka skoraj nična...
joztom je napisal/-a:
merijo vpih in ga nastavljajo z dofilavanjem na 8-12°

merijo IZPIH... in še enkrat povem: 3-6 stopinj po petih minutah na LO ventlator na II (pa digitalni termometer s sondo, namensko za klime ....)

Uporabniški avatar
dr.otkar
Novinec

Kraj: nihče ne ve

Napisal/-a dr.otkar To maj 20, 2008 7:53 am

Kot pišete nekateri vsakoletno menjavanje plina, plin se ne menja ampak se ga iz sistema izčrpa, stehata in po tem kolikšna je razlika med izsesano in tovarniško določeno količino se vidi v kakšnem stanju je tesnost klimatske naprave.
Dofilajo vam klimo pa samo "strokovnjaki".

Neprijeten vonj se pojavlja ker se od kondenza na uparjalniku zaredijo kot alge in te ob izklopu klime, ko v ventilacijo pride ta para ki se ne utekočini zasmrdi.
Za te zadeve obstaja kar nekaj dobrih rešitev, nikjer pa ne piše kako vplivajo na naše zdravje.

Lep dan
mislim, da imaš zamašeno žico ............

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To maj 20, 2008 7:11 pm

lenivec je napisal/-a:ja ker to je malo smrdelo. ko bo stanje tako da klimo izklopiš maš v trenutku vse zarošeno in ti zasmrdi ko v najhujši kleti. pol ti sprej ne nardi nič

....vsako spomlad, "špricnt" s "Kentom" (meni je najboljši, tudi na pooblaščencih ga uporabljajo vw/audi) tako kot sem že napisal in do tega, da se zaredijo gljivice ne pride (oz. jih zatre na samem začetku) ...pa preko zime enkrat na štirinajst dni uklopit za 10-15 minut (tisti, ki imate čez zimo na econ)

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To maj 20, 2008 7:23 pm

Tisti ki avto primerja s hladilnikom, milo rečeno nima pojma. Očitna razlika je že ta, da je hladilnik lepo doma parkiran na sobni temperaturi, avto pa mučimo z zunanjimi vplivi od -20 pa do +40 stopinj celzija, da ne omenjam temperature motorja, raznih korozij ki so posledica soljenja cest in podobnih nadlog.

weta
Novinec

Napisal/-a weta Sr maj 21, 2008 11:30 am

strokovnjak...če ti klima pušča zaradi soli, preperelih cevi, slabih semeringov, zamenjaj te dele..tu ni kaj samo dopolnjevati plin.

jaz pravim, da sama klima oz. plin ne rabi vzdrževanja, menjave itd. če zadeva dobro hladi. Ker če klima hladi, pomeni, da ima noter ves plin in nikjer nič ne pušča.
je pa tu vprašanje kakovosti sestavnih delov klime. nekateri stalno puščajo, nekateri po par 10 kkm, nekateri šele po 10 letih in 250 kkm.

sam sem vozil seata toledota in sem prvič popravljal klimo pri 270 kkm in 11 letih. do takrat je delala bolje kot v večini novih avtov, ki imajo zaradi varčevanja poddimenzionirane klime.

pa še v tem primeru mi je razneslo tlačni ventil, tako, da je šel plin ven. o preperelih ceveh ne duha ne sluha

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo Sr maj 21, 2008 11:40 am

Pravilno dodajanje R134 ni na kilo, ampak na sesalni tlak, ker s sesalnim tlakom definiraš Tup. Na kilo se pa fila, ker mehanikom niso jasni bari in Tup.

Uporabniški avatar
dr.otkar
Novinec

Kraj: nihče ne ve

Napisal/-a dr.otkar Sr maj 21, 2008 12:23 pm

Cordo, se strinjam da z tlaki gledaš temperaturo uparjalnika oziroma kondenzatorja.
Zakaj pa potem vse tovarne dajejo podatek o filanju klime v gramih, smart guy????
mislim, da imaš zamašeno žico ............

seicento
Novinec

Kraj: mb

Napisal/-a seicento Sr maj 21, 2008 12:48 pm

jap v gramih kasirajo torej v gramih polnijo

aja vsaka stvar se vzdržuje celo tudi ženske

lp

scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba Ne maj 25, 2008 7:48 pm

Sem preverjal na passatu 74 kW, letnik 2005, climatronik in mi je nameril 11.5 stopinj. Ne bom rekel da ne hladi ampak če bi moral biti izpih do 8 stopinj potem verjetno to ne bo dovolj? Avto ima 160.000 prevoženih. Kako pa je s kvalitetami klim v teh avtih?

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne maj 25, 2008 7:52 pm

klime so kar vzdržljive,vendar je fajn da jo vsake toliko časa pelješ na servis,da jo izpraznijo olje in plin,pa ti vse skupaj nanovo nafilajo

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne maj 25, 2008 8:57 pm

Zagovorniki nevzdrževanja klime mi torej pojasnite: Na avojem 5 let starem VW sem ob nakupu naredil vse potrebne preventivne servise in tudi filanje klime, ker pač še ni bila nikoli servisirana, čeprav je po občutku hladila čisto OK. No, in manjkalo je cca 25% plina. Pa ni s klimo čisto nič narobe, smo napolnili po specifikacijah in hladi dalje. Še ne verjamete, da se plin zgublja skozi razne mikro pore v celotnem hladilnem sistemu?

jony
Novinec

Napisal/-a jony Ne maj 25, 2008 9:13 pm

ko se že pogovarjate o klimah. Avto je focus 1.6 bencin, klima je ročna. Ko vklopim klimo se vklopi tudi ventilator pri hladilniku. Ventilator deluje neprekinjeno, sploh se ne izklaplja. A je to pravilno ali ne? Pri ostalih dveh avtomobilih pri nas doma se ventilator prižge, laufa nekej časa, potlej pa ugasne.
Pozabu sem povedat, hladi pa v redu.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Ne maj 25, 2008 9:41 pm

vsak avto ima svoj sistem,lahko pa preveriš pri kakem znancu,ki ima isti avto kot pa ti-če mu isto dela

Uporabniški avatar
4vale6
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a 4vale6 To maj 27, 2008 1:39 pm

A ma kdo izkušnje z tem izdelkom?
http://www.enaa.com/oddelki/avtokozmetika/izd_1584_AK694242lt_CLIMA_200ml___Ciscenje

Je tud v tistem pomladnem katalogu vw, kao za čiščenje klime.

Kr nevem, al nej raj Kent air co cleaner kupium?

Uporabniški avatar
michelin
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a michelin To maj 27, 2008 3:24 pm

priporočam sprej za čiščenje zračnikov Slika cena je pa 26 € 8)
Slika
Slika
Slika

plavko61
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a plavko61 Pe jun 20, 2008 6:24 pm

Imam renault megane z avtomatsko klimo.
Težave mi povzroča neprijetnim vonjem ob izklopu, kar pravite da bi mi pomagal sprej.
Drugo pa je da imam občutek da mi klima preveč izsuši zrak, piha namreč zelo mrzel in suh zrak, to čutim na grlu. Mikro filter je bil menjan v jesen.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Pe jun 20, 2008 7:12 pm

ce sprej pomaga odvisen kako bos skrben in kaksno je stanje klime (ce je plesni al glivic al karkoli ze samo v hladilniku bos verjetno spucu zadevo, ce je pa cel prezracevalni sistem svinjski ne bos pa nic naredu). vsaka klima pa izsuzi zrak. ce ti piha prevec mrzlo dej pa bl na toplo :roll:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov