Nasveti in napotki ter povpraševanja...

zzitop
Uporabnik

Re: Menjava zavorne tekocine

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 8:07 am

Merilnika nimam, vem pa da obstajajo refraktometri, ki so natancni. Obstajajo pa tudi elektronski merilniki.
Za domaco uporabo se jih dobi z ebaya za slabih 20 EUR. Seveda se najbrz ni za zanesti na rezultat, zato pa pac naredis vec meritev in vzames srednjo vrednost.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe maj 09, 2014 8:19 am

Če vzamemo za osnovo dejstvo, da je DOT4 narejen na osnovi glikola (enako kot antifriz in ta se meša z vodo), potem je že bolj jasno, da zavorna tekočina tega tipa veže nase vlago iz ozračja - je higroskopično, preko pokrovčka, mikropor na gumi ceveh... že to pospeši, če odpiraš pokorovček pri visoki vlažnosti.

Načeloma velja, da se vsebnost vode poveča za 1% ali nekaj več na leto. V dveh letih ima marsikateri okrog 3% vode v zavornem sistemu in, če dalje časa ne menjaš si hitro na 7-8%.

Še največji problem je ta, ker vsebnost vode povzroča intenzivno korozijo znotraj zavornega sistema, kar je pa precej večji strošek kot menjati zavorno tekočino vsake 2-3 leta. Se pa to nanaša na DOT3, DOT4 in DOT5.1, ki imajo enako osnovo, ne pa tudi DOT5, ki je narejena na osnovi silikonov.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 8:36 am

A se strinjamo, da bi bilo najbolje pomeriti vlago v sistemu. Če je nad ali skoraj 3%, menjamo. Če je precej manj, potem kein problem.
Tako celo piše v navodilih merilca za 15 EUR s poštnino vred: :D
http://www.ebay.com/itm/Brake-Fluid-Dia ... ls&vxp=mtr

GREEN - Water Content, H2O<1.5%, brake fluid is above standard

YELLOW - Water Content, H2O=1.5%-3%, still can use it

RED - Water Content Water Content, H2O>3%, the brake fluid should be changed

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe maj 09, 2014 8:57 am

Jaz sem imel tak tester od Forcha pa sem ga posodil in nikoli več dobil nazaj :evil: Hvala, ker mi obujaš spomine :lol:

S testerjem ali brez je pametno menjati na 2 oziroma 3 leta.
1992 Fiat Uno 60 SX

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 9:03 am

Gor si napisal za dober 1% povečanje vlage letno. Si dejansko to opažal tudi pri merjenju s tako mašinerijo? :lol:

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe maj 09, 2014 9:14 am

Pravzaprav ne, ker je prej dobil noge preden sem ga uspel preizkusiti.
1992 Fiat Uno 60 SX

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 9:27 am

Na moje osnovno vprašanje pa se odgovor uspešno izmika. Zakaj na ATE SL zavorni tekočini z rdečo piše, da je potrebno menjati letno? Ali zaradi njihovega višjega preventivnega standarda ali zaradi slabše kvalitete tekočine?

Še slika:
Slika

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe maj 09, 2014 11:06 am

Zakaj ti na Ate embalaži piše letna menjava ne vem, vem pa, da ta proizvajalec priporoča za vozila izdelana pred letom 1990 letno menjavo (G,SL). Nič drugače ni pri konkurenci. TRW priporoča menjavo DOT3 vsako leto in DOT4, DOT5.1 vsaki dve leti.

Mislim, da je dovolj jasno, da je SL.6 za dve leti:
Slika
1992 Fiat Uno 60 SX

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 11:23 am

Tako je, za SL.6 velja, da je za dve leti. Vendar to je DOT 4 tekočina Class 6 z ultra nizko viskoznostjo, priporočena predvsem za vozila z ABS in ESP.

A meni je prodajalec "poturil" ATE SL (drugi z leve strani), ki je tudi DOT 4, vendar standardne viskoznosti. In tudi v tem prospektu velja, da je za eno leto. Lahko torej sklenemo, da je ta tekočina slabše kakovosti v primerjavi z običajnimi DOT 4 tekočinami standardnih viskoznosti, ostalih proizvajalcev?

To bi res rad vedel, zato da se ne nasankam z napačno tekočino. Ne piše na vseh tekočinah ostalih proizvajalcev, za koliko časa so.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 09, 2014 12:20 pm

Zanimivo pa je, da v servisni knjižici ni predvidene menjave zavorne vsaj 6 let, če se ne motim. Piše samo pregled in po potrebi menjava.
V 1-2 letih težko verjamem, da se bo tekočina bistveno napila vode. Po drugi strani sem pri prejšnjem avtu šele po 10letih odprl zavorne cilindre, pa so bili batki že načeti od rje, potrebna je bila menjava batkov.
Jaz mislim, da je resnica nekje vmes. Menjava na 2 leti malo pretiravanja, na cca. 4 leta pa glih prav, da se še prepreči korozija.
Seveda ni nič narobe, če se menja tudi na 2 leti, saj je skoraj zastonj, če delaš sam. Rabiš pa 1 ključ in cevko.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 12:28 pm

Zanimivo. Kateri avto je to? Če sam gledam podatke po Autodati, mi skoraj za vsako vozilo napiše 2 ali 3 leta.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 09, 2014 6:55 pm

Glej moj podpis. Zdle gledam servisno - pregled zavorne tekočine vsake 2 leti, menjava če je potrebno. Ni pa vsaj do 8. leta kar po defoltu mišljena menjava.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe maj 09, 2014 8:00 pm

zzitop je napisal/-a:Zanimivo.

Pozdravljeni
Priporočeno je menjati vsako leto ali najkasneje v dveh letih. Obvezno je potrebno menjati zavorno tekočino, vsakič, ko se ta pregreje!! Obvezna je tudi menjava kompletne zavorne tekočine, vsakič, ko je večji poseg v zavorni sistem - odpiranje zavornih cilindrov/menjava zavornih cevi!
Sicer pa, kako se danes menja zavorno tekočino .................... doma ali pa v nekaterih delavnicah ............... je vseeno, če je ne bi menjali :) To, da se naliva zavorna tekočina v lonček in na cilindru spušča toliko časa dokler ne priteče sveža - to ni nobeno delo, škoda je nove zavorne tekočine. Zakaj? Ker je potrebno najprej odstraniti usedline in staro zavorno tekočino, nato lonček oprati .................. šele po tem se notri nalije nova zavorna tekočina in prezrači sistem. Ja, to pa naenkrat ni več strošek 10€, torej je pravilna menjava za lastnike draga, posledično se za menjavo odloča manjšina.
Sicer pa kar se tiče samih mehanikov/mojstrov/popoldancev ....................... imajo na kraju več od tega, če se zavorna tekočina ne menja ne menja - večje okvare zavornega sistema, dražja popravila..........
In ja, citiram uporabnika @zzitop: "A meni je prodajalec "poturil" ATE SL (drugi z leve strani), ki je tudi DOT 4, vendar standardne viskoznosti. In tudi v tem prospektu velja, da je za eno leto. Lahko torej sklenemo, da je ta tekočina slabše kakovosti v primerjavi z običajnimi DOT 4 tekočinami standardnih viskoznosti, ostalih proizvajalcev?" Torej, če neka firma pravilno napiše v navodila, je slabše kakovosti, kot ostale firme, ki tega ne pišejo. To me spominja malo na olje v menjalnikih - doživljensko, ja, samo življenska doba menjalnika je izredno kratka :)
Olja, zavorne tekočine in hladilne tekočine .............. še niso naredili, da se ne obrablja - posledično jo je potrebno menjati.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 8:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:Glej moj podpis.
oops

Sicer pa Autodata za tvoje vozilo pravi sledeče:
Slika

Očitno je potrebno preverjati z merilcem in ko je vlažnost nad 3% brez pomislekov sledi menjava. Vendar pa če si sam svoj mojster in nimaš merilca, pač menjaš na 2 do 3 leta. 1L zavorne tekočine je 4,5 EUR, tako da če narediš sam, je to res zanemarljiv strošek na 2 leti.

LP

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 8:21 pm

@Fan, jaz se naloge lotim na sledeči način:
1.) Iz posodice z injekcijo potegnem ven vse olje
2.) Odstranim posodico in jo natančno umijem
3.) Nalijem sveže olje iz embalaže, prvič odprte trenutek pred nalivanjem in nalijem do vrha
4.) Izpuščanje (odzračevanje) zavorne tekočine iz cilindrov, začenši z tistim, do katerega je najdaljša cev, razen če je določena drugačna sekvenca.
5.) Ko priteče sveže olje, se postopek nadaljuje, dokler ne izteče še vsaj 1 dl. pogoj za naslednje kolo je tudi tekočina brez mehurčkov.
6.) postopek nadaljujem do kolesa z najkrajšo cevko (lajtungo)
7.) Na koncu to storim še na cilindru sklopke

Ob tem pazim, da v posodici NIKOLI NE PRIDE TEKOČINA POD MINIMUM.

Nisem mehanik, a to si rad naredim sam. Pod pogojem, da je tekočina redno menjana je tudi manjša verjetnost, da pride do okvare tesnil v glavnem zavornem cilindru med tem postopkom. Če privzamemo, da se s tesnili nič ne zgodi, je to pomanjkljiv postopek? Kaj mu manjka?

Pri tem postopku je strošek res majhen. 1l ATE SL tekočine stane 6 do 7 EUR. Če bi imel sodobno vozilo z ABS + ESP bi očitno moral kupiti ATE SL.6, katerega cena je cca 10 EUR/l.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Pe maj 09, 2014 8:46 pm

@Fan

[b]Pozdravljeni
Priporočeno je menjati vsako leto ali najkasneje v dveh letih. Obvezno je potrebno menjati zavorno tekočino, vsakič, ko se ta pregreje!! Obvezna je tudi menjava kompletne zavorne tekočine, vsakič, ko je večji poseg v zavorni sistem - odpiranje zavornih cilindrov/menjava zavornih cevi![/b]

Ko sem pri vas opravljal servis zavor, sem vas prosil za menjavo zavorne tekočine za avto, ki je že krepko v letih. Takrat sem dobil precej drugačen odgovor, kot svetujete članom foruma: "Ker je delež vlage pod 3% je zavorna tekočina vredu in je ni treba menjati."
Tudi drug pogoj - pregrevanje zavorne tekočine - za menjavo sem dosegel, ko sem naredil skoraj 1000 km vožnje s pregrevajočim kolesom (vroče platišče in grozen smrad po zažganem).

[b]Sicer pa kar se tiče samih mehanikov/mojstrov/popoldancev ....................... imajo na kraju več od tega, če se zavorna tekočina ne menja ne menja - večje okvare zavornega sistema, dražja popravila..........[/b]
Pri tem citatu dejansko nimam kaj dodati.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe maj 09, 2014 9:00 pm

Pozdravljeni

Spoštovani gospod @marjan novak, v koliko sem vam dejal, da ni potrebno menjati zavorne tekočine, je temu res tako. Osebno merim zavorno tekočino v lončku in na cilindrih. Tako dobim podatek o prisotni vlagi in ali je bila zavorna tekočina pregreta. Če menite, da bo bolje, če se menja .................. se jo lahko brez prigovarjanja zamenja.

@zzitop:
- Ja, tako naj bi se menjalo zavorno tekočino, vendar praksa kaže drugače - žal.

Lep pozdrav

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 09, 2014 9:11 pm

@Fan, verjamem Vam glede prakse po delavnicah. Vse prepogosto sem videval, da so se storitve delale po "hitrem postopku", torej zelo nenatancno. Se nekaj bi Vas rad vprasal:
A v praksi skoraj zagotovo vlaznost preseze tiste 3% v dveh letih, ce se vozi zmerno?

Hvala in LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So maj 10, 2014 12:42 am

Pozdravljeni

NE.
To ni pravilo .............................. pri enem pranju motorja, se vnese več vlage, kot zmerna vožnja v 24 mesecih

Lep pozdrav

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop So maj 10, 2014 1:02 am

Zavorna tekočina res ni nedolžna stvar:
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 13 gostov