Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
corrado92
Novinec

Kraj: trzin

Napisal/-a corrado92 Ne sep 19, 2010 1:34 pm

hja stoški z obnovo avtomobila ali stanovanj so zelo veliki nekateri bodo mastno zaslužili drugi obubožali!če danes nimaš stvari dobro zavarovanih se lahko obrišeš pod nosom!mislim da kakšno denarno pomoč bi morala zagotoviti država samo če pogledaš malo nazaj ko še ni bilo krize so rabili nevem koliko časa da so vsi dobili denar! :evil:

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Ne sep 19, 2010 2:01 pm

Kolikor js vem država lahko uredi ustrezen sistem odvodnjavanja (določitev strug, jezov, prekopov,..), da do poplavljanja sploh ne pride. Gotovo pa ne more prispevati pri poplavljenih avtih, ker so pač lastnina posameznika in ne javna korist, kot je odvodnjavanje. Če bi bilo to ustrezno narejeno (in mislim da je neka civilna iniciativa to preprečila - nekje tam pri Horjulu, saj tam je treba pravilno urediti struge) tudi ne bi bilo pol Ljubljane pod vodo.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Ne sep 19, 2010 4:26 pm

domen_ je napisal/-a:in mislim da je neka civilna iniciativa to preprečila - nekje tam pri Horjulu
Se popravljam: v Polhovem Gradcu in na Dobrovi (morali bi biti zadrževalniki vode).

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne sep 19, 2010 5:01 pm

domen_ je napisal/-a:
domen_ je napisal/-a:in mislim da je neka civilna iniciativa to preprečila - nekje tam pri Horjulu
Se popravljam: v Polhovem Gradcu in na Dobrovi (morali bi biti zadrževalniki vode).

Ne morem reči za celo Slovenijo, večinoma so bile povsod poplave, lahko pa za LJ.

Zadrževalnik bi tudi moral biti na zemlji od nekoga, v tem primeru nebi rešil nič. Problem so velike padavine in slaba lokacija celega mesta ki je na ravnini, pol pa sploh na barju.

Ljubljanica zajema vodo skoraj iz pol krasa (zamenja tudi 6 imen preden postane Ljubljanica) http://sl.wikipedia.org/wiki/Ljubljanica Sava zajema vodo iz pol Slovenskih alp. še veliko je manjših pritokov, ni pa nobene višinske razlike da bi voda odtekala.

Ne da se poglabljat Savo, da bi šla Ljubljanica v njo, pa Ljubljanico, da bi šla Gradaščica v njo, itd. Problem Ljubljane je previsoka podtalna voda ki se jo ob večjih padavinah ne da znižat.

Za lastnike avtov pa: ne obupat, marsikaj se da rešit.

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Ne sep 19, 2010 5:47 pm

Pero je napisal/-a:
domen_ je napisal/-a:

Ne morem reči za celo Slovenijo, večinoma so bile povsod poplave, lahko pa za LJ.

Zadrževalnik bi tudi moral biti na zemlji od nekoga, v tem primeru nebi rešil nič. Problem so velike padavine in slaba lokacija celega mesta ki je na ravnini, pol pa sploh na barju.

Ljubljanica zajema vodo skoraj iz pol krasa (zamenja tudi 6 imen preden postane Ljubljanica) http://sl.wikipedia.org/wiki/Ljubljanica Sava zajema vodo iz pol Slovenskih alp. še veliko je manjših pritokov, ni pa nobene višinske razlike da bi voda odtekala.

Ne da se poglabljat Savo, da bi šla Ljubljanica v njo, pa Ljubljanico, da bi šla Gradaščica v njo, itd. Problem Ljubljane je previsoka podtalna voda ki se jo ob večjih padavinah ne da znižat.

Za lastnike avtov pa: ne obupat, marsikaj se da rešit.

Kopirano iz wikipedije : Gradaščica je reka, ki s sotočjem potokov Mala voda in Božna nastane v Polhovem Gradcu...itd itd.
Glinščica pa gre ob obronku Ljubljanice, ki se na Viču potem izliva v Gradaščico, tedve pa se potem obe izlivata v Ljubljanico...itd itd

Hocem rect, da je Domen hotel povedati to, ce bi blo v Polhovem gradcu akumulacijsko jezero, bi to DELNO zaustavili tezave in bi blo moznost manjse poplave in seveda manjse skode. Ampak ker so pa vsi po vrsti pametni, pa ker itak vremenoslovci nimajo prav in tud ni nben pricakoval poplav takih obseznosti, je pa to zdaj kar se je zgodilo. Ne vem, mi enostavno ne razmisljamo o preventivah, samo veliki generali po piz**dariji smo.

Aja, se to...ta del, kjer je izkljucno poplavljalo, sploh ni barje, je pa obrobje barja, ker se seveda tm barje tudi zacne. Je pa res problem visoke podtalne vode, zlasti zdele, ker ceprou voda odteka, je podtalna zelo visoka oz. lahko udarja ven. Pa tud ne smemo pozabiti, da pitaj nevemkoga, kasno stanje je bilo teh vodotokov in kaj ljudje use delajo, ko se enkrat zraven preselijo.
There is no time...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Ne sep 19, 2010 7:01 pm

Pero je napisal/-a:Zadrževalnik bi tudi moral biti na zemlji od nekoga, v tem primeru nebi rešil nič.
Jah kokr gledaš. V občini Polhov Gradec in Dobrova bi se voda potem razlivala po njivah z dobro zemljo, zaradi tega so potem rekli "Ne". Rešil si njive, poplavil si četrt Ljubljane :D (zarad tega Jankovic zdej tok peni).

Je pa zanimiva tale poplavna varnost, malo berem komentarje in clanke. Js osebno prej se nism nikol dozivel cesa takega.

Ronin je napisal/-a: Ampak ker so pa vsi po vrsti pametni, pa ker itak vremenoslovci nimajo prav in tud ni nben pricakoval poplav takih obseznosti, je pa to zdaj kar se je zgodilo.
Imas prav, res je veliko tega. Js osebno sicer zaupam slovenskim vremenoslovcem oz. ARSO (tistih komercialnih pa ne gledam, ker niso kvalitetne).

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne sep 19, 2010 7:30 pm

opa opa fantje... mislim,da takšna debata ne spada več v ta kotiček ter tudi ne v to temo :!:
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

avion
Novinec

Napisal/-a avion Ne sep 19, 2010 8:20 pm

Se strinjam, da je tema malo zaplavala...
Torej, prej sem s pomočjo dveh prijateljev avto dobil ven iz vode. Žal je bil več kot 24 ur pod vodo...oziroma je bila voda do volana...tudi noter je seveda voda stala.
Ko smo ga spravili na suho...smo ga pošlepali do mene domou...
Začelo se je pranje in razdiranje...povsod itak voda, problem pa bo, kot se že omenili..mulj oziroma blato...
S palčko, s katero se meri nivo olja, sem preveril in tam se je žal potrdila moja bojazen...olje je pomešano z vodo...
V glavnem cel avto, tudi seveda mašino smo dobro splahnili s sladko vodo. Notranjost smo povsem razšraufali, dali ven povsem vse, razen zgornjega dela armature...to ostaja za jutri...
Kakšen predlagate, da je plan za naprej?
Mal sem gledal, in se mi zdi, da bi bilo mogoče dobro, da bi poleg špicanja kontaktov, dobil še kakšno mast v spreju ali kaj takega...
Kaj še predlagate, da naredim naprej? Danes nisem mel ustreznega ključa, jutri bom odšraufal svečke. Zračni filter sem že odšraufal...
Pa dejmo, če se da v tej temi ostati pri tehniki...vem, da so bila obvestial...vse vsem...sam kaj čmo, zdej se za nazaj ne da nič več spremeniti...žal.

Uporabniški avatar
GTI_Fan
Novinec

Napisal/-a GTI_Fan Ne sep 19, 2010 8:37 pm

moderatorju se že vnaprej opravičujem, ker je še en post offtopic, vendar bi rad razjasnil par stvari...

- zadrževalnika sta bila predvidena 2 (1 v okolici Razorov - Gradaščica in 1 v okolici Brezja - Horjulka)
- argumenti domačinov da bodo po izgradnji zadrževalnikov poplavljene njihove njive so se sedaj pokazali za neutemeljene (kot jim je seveda bilo predhodno tudi že razloženo) - vsa območja, kjer so bili predvideni zadrževalniki so bila tudi sedaj poplavljena; razlika bi bila edino v globini vode in času zadrževanja
- če bi bili zadrževalniki zgrajeni, bi bile razmere v LJ bistveno drugačne (koliko drugačne je sedaj nemogoče reči, dokler se ne izdelajo natančnejše analize zadnjega pojava)
- zadnja poplava je bila na Viču leta 1926
- da bojo na tem delu (Vič, Vrhovci) poplave, stroka opozarja že veliko časa. Izdelani so bili tudi hidravlični modeli, ki so pokazali ravno takšno sliko, kot se je pojavila sedaj. Sprenevedanje, da ni bilo mogoče vedeti, da bodo tu poplave, je odveč.
- Sava in Ljubljanica nimata nobenega vpliva na poplavo na Viču

Pa še kaj bi se našlo... Se opravičujem avtorju teme...

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne sep 19, 2010 8:49 pm

avion je napisal/-a:Se strinjam, da je tema malo zaplavala...
Torej, prej sem s pomočjo dveh prijateljev avto dobil ven iz vode. Žal je bil več kot 24 ur pod vodo...oziroma je bila voda do volana...tudi noter je seveda voda stala.
Ko smo ga spravili na suho...smo ga pošlepali do mene domou...
Začelo se je pranje in razdiranje...povsod itak voda, problem pa bo, kot se že omenili..mulj oziroma blato...
S palčko, s katero se meri nivo olja, sem preveril in tam se je žal potrdila moja bojazen...olje je pomešano z vodo...
V glavnem cel avto, tudi seveda mašino smo dobro splahnili s sladko vodo. Notranjost smo povsem razšraufali, dali ven povsem vse, razen zgornjega dela armature...to ostaja za jutri...
Kakšen predlagate, da je plan za naprej?
Mal sem gledal, in se mi zdi, da bi bilo mogoče dobro, da bi poleg špicanja kontaktov, dobil še kakšno mast v spreju ali kaj takega...
Kaj še predlagate, da naredim naprej? Danes nisem mel ustreznega ključa, jutri bom odšraufal svečke. Zračni filter sem že odšraufal...
Pa dejmo, če se da v tej temi ostati pri tehniki...vem, da so bila obvestial...vse vsem...sam kaj čmo, zdej se za nazaj ne da nič več spremeniti...žal.

Želim ti, da ti bo avto čimprej uspelo usposobiti. Poročaj, kako napreduje delo.
LP

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne sep 19, 2010 9:02 pm

Lenivec in ostali ki jim ni jasno zakaj niso vozil odmaknili.V Ljubljani ni bilo tako še nikoli oz. baje pred 70 leti in ja Vič je precej blizu barja ampak tudi barje ni bilo nikoli ob večjih padavinah tako pod vodo kot danes in Gradaščica ki je na viču naredila pi.zdarijo je ponavadi visoka 10 cm in če živiš v Ljubljaniin vidiš to isto Gradaščico kako mogočna lahko rata lahko samo gledaš kot zaboden vol oz. kot sem gledal jaz ko sem se včeraj in danes vozil po Viški "obali"...

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Ne sep 19, 2010 9:12 pm

Zdej ko ste avto opral in ga razdrl oz ga boste do konca. Oper vse kar je možno z mašino vred. Olje in svečke vn, tank za bencin prav tako dol in spraznit. Pol bi pa jst osebno dal avto v garažo ki je po možnosti ogrevana in bi ga pustil vsaj kak mesec da se vse posuši elektronika itd. Pol pa pač vse nazaj pa probat ce bo. Mogoce bos mel pa sreco. Vsekakor pa avta ne vžiga dokler nisi 100% prepičan da je vse suho.
Aja preglej varovalka koliko je še celih.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne sep 19, 2010 9:30 pm

Svečke ven pa na šterter pregont vodo iz motorja in posušit frtajler in sem 90% prepričan da bo vžgal,ker ECU je pod brisalci in če praviš da je voda do volana je suha...so pa problem ostale stvari ki se bojo težko očistile....

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne sep 19, 2010 11:06 pm

NejcZ je napisal/-a:Sedeži so še najmanjši problem.. treba je po celem avtu vse tapete, izolacijo, vse dat stran itd.. orng sranje :?

moje mnenje je, da je bolje dobiti dele notranjosti (tudi stole) od karamboliranega avta, saj ni problem samo osuši, ampak bo še vedno vonj.

jaz bi raje od drugega zamenjal
Alergičen na rjo

avion
Novinec

Napisal/-a avion Po sep 20, 2010 5:48 am

čare je napisal/-a:Svečke ven pa na šterter pregont vodo iz motorja in posušit frtajler in sem 90% prepričan da bo vžgal,ker ECU je pod brisalci in če praviš da je voda do volana je suha...so pa problem ostale stvari ki se bojo težko očistile....

A hočeš rečt, da bi zdej recimo svečke odklopil, pa kr probal začet užigat...tok da se motro vrti,d a gre voda ven? Ne more to motorju nič škodit? Kaj pa to, da je olje pomešano z vodo?
Aja, kaj pa mislite glede akumulatorja? Akumulator je čist nov (zaprt sistem). Zaradi vode je prišel v kratek stik. Ali je še kakšna šansa da bo delal, al bo treba tudi to novo?

Uporabniški avatar
RpDany
Uporabnik

Kraj: maribor-ruše

Napisal/-a RpDany Po sep 20, 2010 6:52 am

Zdaj ga sploh ne vzigaj ! dokler ni suh niti ne probiraj. vse prvo dobfo posusi potem pa dalje...z nekaj dela ga lahko usposobis.

zakaj mam taki filing da bo kmalu veliko avto na netu za prodat z napisom dobro ohranjenjih? oz po delih... :?
[img]http://www4.slikomat.com/08/0221/54u-78987.gif[/img][img]http://www4.slikomat.com/09/0423/25z-logo1.jpg[/img] [img]http://shrani.si/f/2B/9a/32Sf0luY/yfntfhucnr64vuit.gif[/img]

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Po sep 20, 2010 7:43 am

Ja na avtonetu bo kar dosti ugodnega pleha v kratkem, bo treba pazit.

Kot so rekli, avta ne vžigaj! Olje ven, komplet servis na motorju naredi (če mene vprašaš bi dal še pokrov ventilov dol, pa prelil čez novega olja, da spere vse)

Šele ko bo motor komplet očiščen zunaj in znotraj, se začne verglanje. Ostalo pa kot so ti napisali, lahko očistiš, samo ne bo nikoli več isto.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po sep 20, 2010 7:47 am

Tale tema bi morala iti pod sticky, ker bo kar nekaj ljudi potrebovalo zdaj te informacije ;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po sep 20, 2010 7:57 am

Tud jaz mislim, da bo še najmanjši problem z motorjem.
Veliko, veliko več dela bo z notranjostjo. Sedežev si jaz ne predstavljam, da ti jih bo ratal spucat in osušit. Pa vsa izolacija, vsi konektorčki, prezračevanje, števci.
Na tvojem mestu bi resno premislil o prodaji po delih.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po sep 20, 2010 8:01 am

corrado92 je napisal/-a:hja stoški z obnovo avtomobila ali stanovanj so zelo veliki nekateri bodo mastno zaslužili drugi obubožali!če danes nimaš stvari dobro zavarovanih se lahko obrišeš pod nosom!mislim da kakšno denarno pomoč bi morala zagotoviti država samo če pogledaš malo nazaj ko še ni bilo krize so rabili nevem koliko časa da so vsi dobili denar! :evil:

Država bo zagotovila pomoč, seveda.. ampak najprej moramo Grke rešit, predno bodo naši na vrsti bo še doolgo :roll:
I'm not speeding I'm qualifying...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov