Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Sr okt 20, 2010 2:59 pm

Jst bi reku da je to posledica obojega predolg servisni interval in pa neprimerno olje za ta motor. Tut men so enkrat na servisu dal notr v dizla namesto selenia olje od mobil in za povrhu se 10w40 namesto 5-40. To sem pogruntal sele doma ko sem na racunu vidu napisano katero olje so vlival. Sem na takoj zahteval da naredijo servis se enkrat na njihove stroske z oljem ki je predpisano za ta motor.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 20, 2010 3:15 pm

Mobil olje je načeloma precej boljše od Selenie, ampak če so ti vlili not nek mobil 10w-40, to pomeni, da ni bila sintetika in niti ni bilo eno od Mobilovih olj ki so vrh njihove ponudbe. Karkokoli že Selenia je zgolj priporočeno olje, ne pa predpisano. Ampak za JTDm-je je Selenia načeloma dovolj dobra, pri italjanskih bencinarjih pa je jaz nikoli več ne bom uporabljal, ker obstajajo precej boljše a hkrati cenejše alternative.

Avtorici teme pa - povej kaj več, tip motorja, način vožnje, olje, ki so ga uporabili, itd.. pa bo lažje povedat.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Sr okt 20, 2010 3:42 pm

lizard je napisal/-a:Mobil olje je načeloma precej boljše od Selenie, ampak če so ti vlili not nek mobil 10w-40, to pomeni, da ni bila sintetika in niti ni bilo eno od Mobilovih olj ki so vrh njihove ponudbe. Karkokoli že Selenia je zgolj priporočeno olje, ne pa predpisano. Ampak za JTDm-je je Selenia načeloma dovolj dobra, pri italjanskih bencinarjih pa je jaz nikoli več ne bom uporabljal, ker obstajajo precej boljše a hkrati cenejše alternative.

Avtorici teme pa - povej kaj več, tip motorja, način vožnje, olje, ki so ga uporabili, itd.. pa bo lažje povedat.

Se strinjam, ker sem že v večih temah na avtomobilizmu zasledil, da so pisali da sellinija ni oz ne sodi ravno v krog boljših olj. Seveda pa je to da ima vsaka znamka predpisno olje ki ga priporoča, ne piše pa da za zahteva. Tako da mislim, da se dobijo za fiata tudi boljša olja kot je selinia.

Uporabniški avatar
corrado92
Novinec

Kraj: trzin

Napisal/-a corrado92 Sr okt 20, 2010 4:06 pm

praviš da si prvi lastnik?ali se je avto vozil prvih 1500 kilometrov do 3000 obratov?če se ni je mašina u kur...
nekateri avtomobilu natočijo napačno olje in potem ga pije preveč!
jaz osebno menjam olje na 10 000 km in enkrat na teden preverim olje!
tako je tudi novi avtomobili pijejo olje sem gledal razijskavo na tv.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr okt 20, 2010 5:07 pm

Kaj če pa povedat, če je v pol leta naredila 30k km? In je en dober deci na 1000km olja pilo. Kaj se vsi razgrevate, ali avtu ali nam kaj manjka?

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr okt 20, 2010 8:45 pm

joztom je napisal/-a:Kaj če pa povedat, če je v pol leta naredila 30k km? In je en dober deci na 1000km olja pilo. Kaj se vsi razgrevate, ali avtu ali nam kaj manjka?

nevem ampak deci na 1000km to je nekje 2 tanka, to je za mene dost, ker jaz v celem letu ne dolijem deci, pa ne da nebi preverjal ampak, ker je vedo na istem nivoju. Pa sem prej vozo oz smo meli doma 3fiata pa starejši modele pa noben ni olja pil, enega pa še imamo doma pa tut se mu ne doliva olja, ampak se ga menja na nekje eno leto.

Je pa res, tako kot je že en napiso, če je kupla nov avto, pa da ni pravilno utekavala( al kako se naj izrazim) motorja, da znajo bit težave. Sam če bi olje spuščalo bi ji na servisu rekli da je masten motor, če bi pa olje pil pa bi tut modro kadil. Predlagam da se nekdo pelje za tabo, in ga poteraj v obrate in če pokadi modro, ti očitno pije olje.Sam ne zjutraj, ker bo belo pokadil, ker to ni to more bit modrikast dim, ampak to se opazi samo ko ga stisneš v obrate.
Pač predlog, izgubit nimaš kaj.

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Sr okt 20, 2010 9:18 pm

Dejte povedat tisti ki pravte da selenia ni ravno top katero olje bi blo potem pametno za nadomestilo selenii ker olje selenia je drago ko pes :? . Sevede mora bit 5-40 ?

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr okt 20, 2010 9:29 pm

matey18 je napisal/-a:Dejte povedat tisti ki pravte da selenia ni ravno top katero olje bi blo potem pametno za nadomestilo selenii ker olje selenia je drago ko pes :? . Sevede mora bit 5-40 ?

Vidim da se ne spoznaš najbolj na olja, tut sam se ne najbolj, ampak vem da se pri oljih ne gleda na ceno ampak , na oznake na oljih katere ti povejo ali je olje top, ali navadno povprečje. Poišči malo teme o oljih, jih je kr dost, in tam tut en uporabnil lepo napiso katere oznake je potrebno gledati. Bom sam pogledal pa ti dam link za katero od teh tem.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr okt 20, 2010 9:34 pm

Pri oljih je pomemben podatek HTHS - pogooglajte kaj pomeni.
Od boljših oz. top olja so Redline, Motul, Silkolene, Fuchs. Nekatere moraš naročiti z drugih držav. So pa tudi draga.
Pri nas - to mislim v prodaji so boljša olja Mobil, Shell... Castrol je za moje pojme sranje, o Selenii pa nevem nič, pa vsi pravijo, da imajo slab HTHS.
Vglavnem malo pogooglaj po internetu. Je veliko tega napisano ;)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 20, 2010 9:35 pm

Najprej povej kateri avto voziš. Domnevam da kak 1.9 JTD ali pa 2.4 JTD. Med boljšimi olji, ki so enostavno dostopna na našem trgu sta to Mobil in Motul, pa še kaj se najde. Na Mobilovi strani je za ta dva motorja priporočen Mobil Super 3000 X1 5W-40, za JTDm-je ki imajo DPF pa Mobil ESP Formula 5W-30, za 2.4 JTDm pa tudi Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40.

Zelo dobra oz. vejetno še malenkost boljša izbira pa bi bil Motul X-Cess 5W-40, v Eurotonu je v akciji do konca zalog za 35€/5 litrov, sicer stane mislim da okrog 14€ za liter.

Sicer pa so ta olja v primerjavi s Seleneio mogoče malenksot cenejša ali pa dražja, vendar občutno boljša. Za dizle se jaz itak ne bi preveč sekiral, ker je Selenia WR čisto solidna stvar, za kak 2.0 TS pa je fajn da se da not res dobro olje, odvisno tudi od načina uporabe.

@nevermind: Selenia sploh noče dati ven podatke o HTSH-u, že oni dobro vejo zakaj :D.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr okt 20, 2010 9:42 pm

nevermind je napisal/-a:Pri oljih je pomemben podatek HTHS - pogooglajte kaj pomeni.
Od boljših oz. top olja so Redline, Motul, Silkolene, Fuchs. Nekatere moraš naročiti z drugih držav. So pa tudi draga.
Pri nas - to mislim v prodaji so boljša olja Mobil, Shell... Castrol je za moje pojme sranje, o Selenii pa nevem nič, pa vsi pravijo, da imajo slab HTHS.
Vglavnem malo pogooglaj po internetu. Je veliko tega napisano ;)

Hvala da si pojsnil matey18 , da ni vse zlato kar se sveti. Je pa res, da lahko prodajalci, večino potrošnikov dobijo na tako finto, češ drago je zato je tudi kvalitetno.

Modelar
Novinec

Napisal/-a Modelar Sr okt 20, 2010 10:13 pm

valery je napisal/-a:V KNJIŽICI PIŠE SERVIS NA 30.000!!!!! ne spoznam se na avte, brat pa znam.
in celo ljudje na servisu so mi rekli , da lahko komot vozim avto na servis na 30.000km...
...kako naj jaz vem... :)

Menjavaj olje na 10000km in problemov s pitjem olja ne bo več. Pa dajaj noter Selenia olje. Če avto ni nič predelan, se da v motor takšno olje kot je predpisano. Ne pa kar nekaj.
Za selenio vem iz lastnih izkušenj, da je viskoznost po 10000km že na oko čisto drugačna kot pri novem olju.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 20, 2010 10:33 pm

Že drugič na tej strani, Selenia ni predpisana ampak priporočena.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr okt 20, 2010 11:07 pm

@Modelar
Praviš, da je Selenia ''predpisana'' za FIAT-a oz. za FIAT-e.
Kaj pa potem toči Opel v svoje... pardon, FIAT-ove dizel motorje? Selenia?
Nee... Opel toči GM Genuine. Ker so predpisana :)

Enkrat sem za foro klical okoli servise, še ko sem še imel dizla (nikad više!).
Pa sem spraševal da katero olje naj točim v svoj motor, ker ima DPF. Pa so mi vsi govorili, da original olje xxx xxx 5W30 :) ...pa vprašam, da zakaj ravno to olje?
- 4 servisi so mi povedali, da je to olje ''predpisano'' in da nevejo zakaj. Pač oni to točijo.
- eden patron z Ljubljane mi je pa povedal, da moram točit ''original'' olje, ker če ne mi bo turbina razpadla, pa nevem kaj še vse :)
- in zadnji mi je pa povedal, da so to samo fore, da lahko točim tudi druge firme, ampak da pazim, da bo 5W30 in LOW SAP'S oil (zaradi DPF-ja)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr okt 20, 2010 11:58 pm

Selenio sem samo enkrat kupil, ko sem imel še Fiat Tipo-ta, in mi ga je tudi takoj "popil" Potem sem pa kupil najcenejše Valvoline olje, in sem imel mir, ga ni nič "pil"
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Če okt 21, 2010 6:34 am

mi pa res pol ni jasn kaj je z vašimi avti oz. fiati in kaj počnete z njimi da vam žerejo olje, jaz imam že drugega in še nikoli dolival olja
no je pa res na kak avto nastaviš, novga ali starga, in spremembe lastnokov tudi verjetno vplivajo na to zaradi načina vožnje ipd.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Če okt 21, 2010 7:29 am

Na 15k km menjaj olje pri popoldancu, na 30k pa na pooblaščencu.
Glede selenia olj...
Pomoje so ta j***a od olja glavni krivec za ribanje motorjev pri skupini fiat.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

some11
Nov uporabnik

Napisal/-a some11 Če okt 21, 2010 11:01 am

Nejko87 je napisal/-a:Na 15k km menjaj olje pri popoldancu, na 30k pa na pooblaščencu.
Glede selenia olj...
Pomoje so ta j***a od olja glavni krivec za ribanje motorjev pri skupini fiat.

Tole odsvetujem zaradi garancije.. Smo imeli probleme s tem. Problem je bil, ker je popoldanec dal drugačen filter in so to opazili na servisu.. Edino če bi vse dele zamenjal za identične.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Re: poraba olja!!!

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr maj 16, 2012 7:56 pm

Zdravo

Jaz sem slišal, da jagrov castrol ful pijejo mašine - smrdi za vozili.

Verjento gre za prečiščeno zadevo iz odpadnih olj.

A je tale iz avto trgovin, ki je za 60% dražji kaj boljši ?

Hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Re:

Napisal/-a kesneberg Če maj 17, 2012 12:20 am

valery je napisal/-a:....bencin.
tud do prvega servisa sem dolivala, ne sicer v takšnih količinah, sam vem da kar dosti.
Na servisu so mi govorili da je normalno, jaz pa nočem tankat bencina in olja...

Tole ni normalno vsaj za nov avto ne, čeprav imaš kr kM. Ne poveš pa ali dolivaš olje zato ker ti na palčki kaže minimum ali zato ker je opozorilni signal. Če avto ni na ravnem, zna na palčki kazat premalo olja.
Drugače pa najprej zamenjaj pooblaščenca, naredi servis, če ti bo še pilo olje je stvar sigurno v kakšnem felerju mašine, če ne so ti pa do sedaj nalivali kakšno škart robo. Na nekaterih servisih ženski spol obravnavajo malo čudno po principu kaj pa "B" ve - je mela žena podoben problem. Tisto o inšpektorju je malo za lase privlečena. Kar se inšektorja tiče ti on kaj dosti tudi ne mora pomagat niti urejat če uradno ne podaš reklamacije (pisni reklamacijski zahtevek z opredeljenim problemom, dobro je če imaš tudi drugo mnenje). Pa še v tem primeru je prvi ki obravnava reklamacijo interna komisija s strani uradnega zastopnika, oni odločajo. Včasih so v določeni VIN skupini problemi ki pa jih ne objavijo, amapak lepo čakajo a rekalmacije, če teh ni kupci lepo plačujejo popravila, čeprav bi morali napako odpravljati serijsko. Meni so na 8l stari 306(prejšnji avto) zamenjali na reklamacijo, ker se mi je polos zavrtela na ripnah, in so ugotovili da so imeli v tej seriji že več podobnih reklamacij.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov